PlayStation 5: Νέα πατέντα της Sony για backwards compatibility με το PS3, το PS2 και το PS1

Μέσω cloud streaming
13 Ιουλίου 2020 12:39
PlayStation 5: Νέα πατέντα της Sony για backwards compatibility με το PS3, το PS2 και το PS1

Από την αρχική παρουσίαση του PlayStation 5 που εστίασε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της κονσόλας, η Sony στάθηκε στο θέμα του Backwards Compatibility. Η κατάσταση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη βέβαια, με την εταιρία να δηλώνει αρχικά πως περίπου εκατό από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια του PS4 θα είναι συμβατά με την κονσόλα νέας γενιάς στο ντεμπούτο της. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως δοκιμάζει τη συμβατότητα χιλιάδων τίτλων και θα αποκαλύψει τι ακριβώς θα συμβεί με το backwards compatibility καθώς πλησιάζουμε στο ντεμπούτο του συστήματος στα ράφια των καταστημάτων.

Πράγματι φαίνεται πως η ομάδα του PlayStation δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, αφού μια νέα πατέντα δείχνει πως κάνει πειράματα για να φέρει στο PlayStation 5 backwards compatibility και με το PS3, το PS2 και το PS1.

Συγκεκριμένα, όπως ανακάλυψαν οι παρατηρητικοί χρήστες του διαδικτύου, νωρίτερα αυτό το έτος η Sony καταχώρησε μια πατέντα στην Ιαπωνία που επιτρέπει στους παίκτες να απολαύσουν παιχνίδια από τις προηγούμενες γενιές μέσω cloud streaming. Η εικόνα που βλέπετε παρακάτω συμπεριλαμβάνεται στο έγγραφο που περιγράφει την πατέντα. Οι τρεις κονσόλες στο αριστερό μέρος είναι ξεκάθαρα σκίτσα των PlayStation 1, PlayStation 2 και PlayStation 3.

Σύμφωνα με την τεχνολογία που αναπτύσσει η Sony, οι servers της στο cloud θα τρέχουν virtual machines που θα μιμούνται όσο πιο πιστά γίνεται το εκάστοτε σύστημα. Στη συνέχεια ο παίκτης θα παίζει με streaming στην κονσόλα του οποιοδήποτε παιχνίδι θέλει από τις προηγούμενες γενιές PlayStation. Καθώς μιλάμε για ψηφιακό κλώνο της εκάστοτε κονσόλας, το παιχνίδι θα ‘νομίζει’ πως τρέχει στο αρχικό hardware και έτσι δε χρειάζεται περισσότερη επιμέλεια ή κάποιο patch.

Ενδεχομένως, αν όντως γίνει χρήση αυτής της cloud streaming τεχνολογίας, το PS5 να υποστηρίζει ολόκληρη την βιβλιοθήκη των προηγούμενων PlayStation κονσολών και όχι μόνο μια λίστα από συγκεκριμένα παιχνίδια.

Πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως στην πατέντα δε γίνεται πουθενά λόγος για το PlayStation 4. Αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς γνωρίζουμε επίσημα πως τα παιχνίδια του PS4 θα τρέχουν τοπικά στο ίδιο το PS5 και έτσι δε χρειάζεται κάποια streaming λύση. Αυτό σημαίνει, όμως, πως όλα τα παιχνίδια θα πρέπει να ελεγχθούν ένα-ένα και εξου και η πιο περιορισμένη λίστα υποστηριζόμενων τίτλων.

Κλείνοντας, σας προτείνουμε να λάβετε τις παραπάνω πληροφορίες με επιφύλαξη, καθώς το γεγονός ότι η Sony αναπτύσσει μία πατέντα πειραματικά, δε σημαίνει πως πράγματι η συγκεκριμένη υλοποίηση θα είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί στο PlayStation 5.