Πρόστιμο $3.5 εκατομμυρίων για το PlayStation στην Αυστραλία

Για παραπλάνηση των καταναλωτών
08 Ιουνίου 2020 12:32
Πρόστιμο $3.5 εκατομμυρίων για το PlayStation στην Αυστραλία

Όπως αποκαλύπτει το GameSpot, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας εξέδωσε πρόστιμο στην Sony Europe ύψους $3.5 εκατομμυρίων, εξαιτίας ψευδών και παραπλανητικών -όπως υποστηρίζει- δηλώσεων στον ιστότοπό της και στις συναλλαγές, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα του Αυστραλού καταναλωτή.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Sony Australia, η οποία είναι παρακλάδι της Sony Europe, δεν είχε επικοινωνήσει με σαφήνεια τα δικαιώματα τεσσάρων πελατών της, οι οποίοι αγόρασαν «ελαττωματικά» όπως υποστηρίζουν παιχνίδια μέσω του PlayStation Network. Η πολιτική της Sony, η οποία λέει ότι οι πελάτες δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων αν έχουν κατεβάσει το παιχνίδι στην κονσόλα τους ή έχουν περάσει 14 μέρες από την αγορά του, έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους προστασίας των Αυστραλών καταναλωτών, η οποία λέει:

Τα δικαιώματα εγγύησης των καταναλωτών δεν λήγουν μετά τη λήψη ενός ψηφιακού προϊόντος και σίγουρα δεν εξαφανίζονται μετά από 14 ημέρες ή οποιαδήποτε άλλη αυθαίρετη ημερομηνία που ορίζεται από το store ή οποιονδήποτε developer. Οι καταναλωτές που αγοράζουν ψηφιακά προϊόντα στο διαδίκτυο έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με αυτά εάν πραγματοποιούσαν την αγορά σε φυσικό κατάστημα.

Η Sony Europe σύμφωνα με το δικαστήριο παραβιάζει το νόμο με τον ισχυρισμό της πως μόνο ο developer του παιχνιδιού μπορεί να εγκρίνει επιστροφή χρημάτων και επίσης ότι ο πελάτης θα λάβει την επιστροφή του με τη μορφή ψηφιακής πίστωσης.  

Οι επιστροφές χρημάτων βάσει των εγγυήσεων των καταναλωτών πρέπει να παρέχονται σε μετρητά ή μεταφορά χρημάτων, εάν ο καταναλωτής αρχικά πλήρωσε με έναν από αυτούς τους τρόπους, εκτός εάν ο καταναλωτής επιλέξει να λάβει πίστωση στο κατάστημα.

Εκτός από το πρόστιμο των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η Sony Europe θα πρέπει επίσης να καλύψει ένα μέρος των νομικών εξόδων της ACCC από τη διαδικασία.

Tags: