Καλά νέα για τις τιμές των PlayStation 5 και Xbox Series X – Κίνα και Αμερική δίνουν τα χέρια

Δεν θα επηρεαστούν από τους δασμούς του Τραμπ
02 Φεβρουαρίου 2020 20:48
Καλά νέα για τις τιμές των PlayStation 5 και Xbox Series X – Κίνα και Αμερική δίνουν τα χέρια

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής του καμπάνιας το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει αυστηρή κριτική απέναντι στις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Κινα. Μετά την εκλογή του αύξησε τους δασμούς για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Αμερικής, ενώ δημιούργησε και νέους κανόνες και περιορισμούς. Η κατάσταση έφτασε σε τέλμα το προηγούμενο καλοκαίρι, με την απειλή επιβολής ταρίφας 25% σε προϊόντα από την Κίνα αξίας δισεκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων των gaming κονσολών. Αν το μέτρο αυτό γινόταν πραγματικότητα ήταν πολύ πιθανό πως θα επηρέαζε σημαντικά και τις τιμές των επερχόμενων PlayStation 5 και Xbox Series X, αφού οι κονσόλες εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα παραχθούν στην Κίνα.

Συνήθως οι τιμές των κονσολών είναι αντίστοιχες στις διάφορες αγορές που κυκλοφορούν, όποτε μια αύξηση στην Αμερική, ίσως επηρέαζε και τους καταναλωτές στην Ευρώπη έως έναν βαθμό. Έτσι, λοιπόν, τον Ιούνιο, Sony, Microsoft και Nintendo υπέγραψαν μια κοινή επιστολή στο Office of the United States Trade Representative (USTR), καταδικάζοντας τα προτεινόμενα μέτρα. Είπαν ότι το πραγματικό κόστος των μέτρων - περίπου 840 εκατομμύρια δολάρια για τις κονσόλες παιχνιδιών- θα μετακυλουσε σχεδόν εξ ολοκλήρου στους Αμερικανούς καταναλωτές. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να "κάνει τις νέες κονσόλες να είναι απρόσιτες για πολλές αμερικανικές οικογένειες".

Τελικά οι κονσόλες φαίνεται πως τη γλύτωσαν για την ώρα. Το Δεκέμβριο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έφτασαν στην λεγόμενη ‘Πρώτη Φάση’ της εμπορικής τους συμφωνίας και όπως μόλις έγινε γνωστό σε αυτή δεν υπάρχουν οι προτεινόμενοι δασμοί για τις gaming κονσόλες. Τα PlayStation 5 και Xbox Series X φαίνεται πως γλύτωσαν τα κακά μαντάτα και αυτό σαφώς θα βοηθήσει οι τιμές τους να είναι πιο φυσιολογικές.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Polygon.