Η Βρετανική επιτροπή τυχερών παιγνίων επισημαίνει ξανά πως τα loot boxes δεν είναι τζόγος

Τα απαλλάσσει από την ταξινόμηση
24 Ιουλίου 2019 13:57
Η Βρετανική επιτροπή τυχερών παιγνίων επισημαίνει ξανά πως τα loot boxes δεν είναι τζόγος

Τον Νοέμβριο του 2018 η Βρετανική επιτροπή τυχερών παιγνίων δημοσίευσε μια αναφορά η οποία έλεγε πως το 30% από τα 2.865 παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα, είχε ανοίξει τουλάχιστον μια φορά ένα loot box σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Παρά το γεγονός ότι παρακωλύθηκαν σε μια αναφορά που αφορούσε την άνοδο του παιδικού τζόγου, δεν ήταν ξεκάθαρη η γραμμή για το αν τελικά αποτελούν τζόγο.

Όπως ανέφερε το BBC, ο διευθύνων σύμβουλος της επιτροπής, Neil McArthur, διατήρησε τη θέση του στο τμήμα πολιτισμού, media και αθλημάτων, λέγοντας πως ενώ σαφώς υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες όταν τα παιδιά πληρώνουν για loot boxes, τα ίδια δεν μπορούν σύμφωνα με τους νόμους να προσδιοριστούν ως τζόγος.

Υπάρχουν αρκετά παρόμοια παραδείγματα που μοιάζουν με τζόγο, αλλά η νομοθεσία λέει πως δεν είναι. Όπως επί παραδείγματι κάποιοι διαγωνισμοί με έπαθλα. Επειδή όμως είναι δωρεάν τόσο η συμμετοχή όσο και το «παιχνίδι», δεν το λέμε τζόγο, το λέμε λοταρία. Ο λόγος που τα loot boxes εξαιρούνται, είναι γιατί δεν υπάρχουν επίσημοι δίαυλοι που θα δημιουργήσουν έσοδα από το περιεχόμενο. Για να θεωρηθούν τζόγος, το περιεχόμενο αυτό θα έπρεπε να ήταν χρηματικό ή να είχε κάποια νομισματική αξία.

Ο διευθυντής του προγράμματος της Βρετανικής επιτροπής, Brad Enright, αναγνωρίζει τη συνεχή μάχη που αντιμετωπίζει η EA για παράδειγμα έναντι δευτερογενών αγορών που επιτρέπουν τη δημιουργία εσόδων από τα έπαθλα των loot boxes. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων για τον λόγο ότι δεν αποτελούν τζόγο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επιτροπή κάλεσε στο σύνολό της τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών να "σπάσει" τις αγορές των τρίτων. Ωστόσο, όπως λέει αυτό δεν είναι δουλειά της επιτροπής. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το Counter-Strike: Global Offensive είναι το παιχνίδι που συγκεντρώνει τα περισσότερα παράπονα που αφορούν το skin-betting. Η κινητοποίηση τόνισε πως πρέπει να γίνει από την ίδια τη Valve στις Ηνωμένες Πολιτείες.