Γεγονός η πρώτη κλινική αποτοξίνωσης από το gaming

Και τον εθισμό στο διαδίκτυο
24 Ιουνίου 2018 11:29
Γεγονός η πρώτη κλινική αποτοξίνωσης από το gaming

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Guardian, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Κεντρικού και Βορειοδυτικού Λονδίνου θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός Κέντρου Εθισμού στο Διαδίκτυο, το οποίο σε πρώτο στάδιο θα δίνει έμφαση στις gaming διαταραχές. Πέρα από θεραπεία, το κέντρο θα προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση σε οικογένειες, ενώ θα κάνει και δικές του έρευνες.

Ο στόχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας πίσω από την χρηματοδότηση του εν λόγω Κέντρου Εθισμού είναι να προστατέψει τα νεαρά άτομα από το να εγκαταλείπουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Μιλώντας στο The Guardian η ψυχίατρος Henrietta Bowden-Jones δήλωσε:

Η gaming διαταραχή επιτέλους λαμβάνει την κατάλληλη προσοχή.

Η δυστυχία και η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει είναι ακραία και αισθάνομαι ένα ηθικό καθήκον εξ ονόματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας να παρέχω τη βάση που βασίζεται για τη θεραπεία αυτών των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Είναι απίθανο να παρακολουθήσουμε μια επιδημία νεαρών παικτών με εθισμό στα παιχνίδια, αλλά για όσους αγωνίζονται πραγματικά, το Κέντρο Διαταραχών Διαδικτύου θα είναι ζωτικής σημασίας.

Πρόσφατα ο εθισμός στο gaming έγινε πρωτοσέλιδο, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε παλιότερα μέσα, όπως η τηλεόραση. Ο λόγος είναι η αναγνώριση της “gaming διαταραχής” ως κανονική ιατρική κατάσταση, εάν το προσχέδιο του ενημερωμένου εγχειριδίου της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εγκριθεί σε περίπου ένα χρόνο από τώρα.

Η συμπερίληψη του εθισμού στο gaming ως αναγνωρισμένη ασθένεια έρχεται σε μια εποχή που βλέπουμε αυξημένη κριτική των βιντεοπαιχνιδιών από τα mainstream μέσα ενημέρωσης μετά και την εκπληκτική επιτυχία του Fortnite. Το εξαιρετικά δημοφιλές παιχνίδι έχει κατηγορηθεί για μια σειρά κοινωνικών δεινών - συμπεριλαμβανομένης της κακής συμπεριφοράς στα παιδιά, από μέσα του εξωτερικού. Αντίστοιχα ρεπορτάζ υπήρξαν μέχρι και στην ελληνική τηλεόραση.

Ανεξάρτητα με την τελική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ήδη υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις τόσο από την ίδια την gaming βιομηχανία όσο και από άτομα με επιστημονικό υπόβαθρο και μέλη του υγειονομικού κλάδου.