Η απάντηση της Rockstar σχετικά με τα mods του GTA V

Έπειτα από 77 χιλιάδες υπογραφές και ατέλειωτα αρνητικά reviews
24 Ιουνίου 2017 10:35
Η απάντηση της Rockstar σχετικά με τα mods του GTA V

Πρόσφατα σας είχαμε ενημερώσει σχετικά με την απόφαση της Take Two να κινηθεί νομικά απέναντι στο ιδιαίτερα δημοφιλές modding εργαλείο του Grand Theft Auto V, που ακούει στο όνομα OpenIV. Η PC gaming κοινότητα δεν έλαβε καθόλου θετικά την κίνηση της εταιρείας βομβαρδίζοντας το παιχνίδι με αρνητικές κριτικές, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τα reviews του τίτλου στο Steam, συνολικά, να πέσουν στην Mixed κατηγορία. Παράλληλα, η κοινότητα συγκέντρωνε υπογραφές για να σώσει το OpenIV και μέχρι τώρα σχεδόν 80 χιλιάδες άτομα έχουν υποστηρίξει την προσπάθεια. Τέλος και η YouTube κοινότητα του παιχνιδιού συνείσφερε και αυτή με τον τρόπο της για να φτάσει το μήνυμα στα αυτιά της Rockstar και της Take-Two.

Η Rockstar έπειτα όλα αυτά έδωσε επιτέλους μια απάντηση σχετικά με τα mods. Συγκεκριμένα, η ομάδα ενημέρωσε την support σελίδα της και πλέον κάτω από την ερώτηση “Επιτρέπονται τα Single-Player mods;” ακολουθεί η εξής απάντηση:

Η Rockstar Games πιστεύει στην λογική δημιουργικότητα των οπαδών της και ειδικότερα θέλει οι δημιουργοί να επιδεικνύουν το πάθος τους για τα παιχνίδια της. Μετά από συζητήσεις με την Take-Two, η εταιρία συμφώνησε πως γενικά δεν θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες κατά τρίτων projects που αφορούν τα PC παιχνίδια της Rockstar, είναι μη-εμπορικά και σέβονται την πνευματική ιδιοκτησία τρίτων εμπλεκομένων. Αυτό δεν ισχύει (i) για τις multiplayer ή online υπηρεσίες, (ii) για εργαλεία, αρχεία, βιβλιοθήκες ή λειτουργίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν το multiplayer ή τις online υπηρεσίες (iii) ή που χρησιμοποιούν ή εισάγουν άλλες πνευματικές ιδιοκτησίες (συμπεριλαμβανομένων IP της Rockstar) στο project. Αυτή δεν είναι άδεια και δεν αποτελεί έγκριση ή εξουσιοδότηση για κανένα project τρίτου. Η Take-Two διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιοδήποτε έργο τρίτου ή να αναθεωρήσει, να ανακαλέσει ή να αποσύρει τη δήλωση αυτή ανά πάσα στιγμή κατά την κρίση της. Η δήλωση αυτή δεν αποτελεί παραίτηση από τα δικαιώματα που μπορεί να έχει η Take-Two σε σχέση με έργα τρίτων.

Η απάντηση της Rockstar αν και καθησυχαστική εκ πρώτης όψεως, παραμένει αρκετά ασαφής. Η Take-Two ‘γενικά’ δεν θα επεμβαίνει σε mods που δεν χρησιμοποιούν πνευματικές ιδιοκτησίες άλλων εταιριών και δεν επηρεάζουν το online, αλλά μπορεί φυσικά να το κάνει. Αυτό ενδεχομένως να μην αρκετό για ορισμένους δημιουργούς περιεχόμενου που σκοπεύουν να θυσιάσουν πολλές εργατοώρες για κάποιο σύνθετο mod.

Μιλώντας στα PC Gamer και Motherboard, η Rockstar επισήμανε πως έχει έρθει σε επαφή με τους δημιουργούς του OpenIV για να προσπαθήσει να αποτρέψει την χρήση του με τρόπους που επηρεάζουν το GTA Online. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με την επιστροφή του εργαλείου, αλλά το OpenIV πριν μερικές ώρες έλαβε μια νέα ενημέρωση, πράγμα που ενδεχομένως να σηματοδοτεί κάποια θετική εξέλιξη.