Η Nintendo μπλόκαρε την κυκλοφορία του Dolphin emulator στο Steam

Και εξηγεί το λόγο
29 Μαΐου 2023 15:12
Η Nintendo μπλόκαρε την κυκλοφορία του Dolphin emulator στο Steam

Σε μια κίνηση που προκάλεσε συζητήσεις και αντιδράσεις στα social media, η Nintendo παρενέβη για να εμποδίσει την κυκλοφορία του πασίγνωστου GameCube και Wii emulator ονόματι Dolphin στο Steam.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η ομάδα του Dolphin ανέφερε πρόσφατα ότι η κυκλοφορία του προγράμματος στο Steam έχει "αναβληθεί επ' αόριστον" λόγω της DMCA εντολής που εξέδωσε η Nintendo, προειδοποιώντας για νομικές επιπτώσεις.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι οι emulators συχνά θεωρούνται νόμιμοι, αλλά η πτυχή της παρανομίας προκύπτει από τη χρήση πειρατικών ROMs παιχνιδιών που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Η Nintendo φαίνεται βασίζεται σε αυτή τη νομικά γκρίζα ζώνη και μάλιστα ανέφερε ξεκάθαρα το λόγο για την απόφασή της. Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Kotaku, ένας αντιπρόσωπος της εταιρίας τόνισε:

Η Nintendo δεσμεύεται να προστατεύει τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργικότητα των game developers και engineers. Αυτός ο emulator παρακάμπτει παράνομα τα μέτρα προστασίας της Nintendo και εκτελεί παράνομα αντίγραφα παιχνιδιών. Η χρήση παράνομων emulators ή παράνομων αντιγράφων παιχνιδιών βλάπτει την ανάπτυξη και εν τέλει καταπνίγει την καινοτομία. Η Nintendo σέβεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων εταιρειών και με τη σειρά της αναμένει από τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Για περισσότερα σχετικά με το θέμα μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο του YouTuber και game developer Modern Vintage Gamer, ο οποίος εξηγεί πως πράγματι η ομάδα του Dolphin μπορεί να χάσει αυτή τη νομική διαμάχη. Ο λόγος είναι πως το πρόγραμμά της κάνει χρήση του Wii Common Key, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το εξ ολοκλήρου μπλοκάρισμα του emulator και από το GitHub, αφού όντως καταπατά την πνευματική ιδιοκτησία της Nintendo.