To PlayStation θα αρχίσει να επενδύει περισσότερο σε παιχνίδια-υπηρεσίες παρά σε single-player

Μέχρι το οικονομικό έτος 2025
29 Μαΐου 2023 14:19
To PlayStation θα αρχίσει να επενδύει περισσότερο σε παιχνίδια-υπηρεσίες παρά σε single-player

Το PlayStation μπορεί να είναι γνωστό για τα ποιοτικά single-player παιχνίδια του, με franchises όπως το God of War, το Horizon και το Spider-Man, αλλά φαίνεται ότι το μέλλον επιφυλάσσει και αρκετά GaaS παιχνίδια-υπηρεσίες.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επιχειρηματικής παρουσίασης που έλαβε χώρα λίγο πριν το PlayStation Showcase 2023, η Sony αποκάλυψε τα μελλοντικά της πλάνα, τονίζοντας ότι σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα χρήματα από ποτέ σε νέα IPs και σε live-service παιχνίδια.

Αναλυτικότερα, μέχρι το οικονομικό έτος 2025, οι μισές από τις επενδύσεις των PlayStation Studios θα είναι σε νέα IP, ένα ποσοστό που είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 20% των επενδύσεων σε νέα franchises το οικονομικό έτος 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με τις διαφάνειες που κυκλοφόρησαν, αυτή η επένδυση της τάξεως του 50% φαίνεται να ισοδυναμεί ή και να υπερβαίνει τις συνολικές δαπάνες της Sony το 2019.

Όσον αφορά τώρα τα live service παιχνίδια, αυτά θα παίζουν προσεχώς τον κυρίαρχο ρόλο για το PlayStation, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η εταιρία έδωσε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το οικονομικό έτος 2019, το 88% των χρημάτων που επένδυσε η Sony για ανάπτυξη παιχνιδιών ήταν για single player εμπειρίες, με μόλις το 12% να πηγαίνει σε live service τίτλους. Μέχρι το οικονομικό έτος 2025 η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί, αφού το PlayStation θα επενδύει περισσότερα χρήματα σε παιχνίδια-υπηρεσίες παρά σε single-player.

Συγκεκριμένα, στόχος της Sony είναι το 60% των κεφαλαίων που επενδύει να πάνε σε GaaS τίτλους και το 40% σε single-player. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το 40% μπορεί να ακούγεται μικρότερο από το 88%, όμως άλλο ‘ποσοστό’ και άλλο ‘ποσό’. Η Sony θα αυξήσει τόσο τα χρηματικά κεφάλαια που επενδύει, έτσι ώστε αυτό το 40% να είναι ισοδύναμο με τα χρήματα που έδωσε το 2019 για τα single-player.

Φυσικά, αυτή η νέα στρατηγική δεν πρέπει να εκπλήσσει όσους παρακολουθούν στενά την πορεία του PlayStation. Η Sony έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε στούντιο που φημίζονται για τους live-service τίτλους της, όπως η Bungie, ενώ όλα τα νέα παιχνίδια των PlayStation Studios που αποκαλύφθηκαν στο πρόσφατο PlayStation Showcase 2023 ήταν multiplayer τίτλοι υπηρεσίες, όπως το Fairgame$ της Haven, το Marathon της Bungie και το Concord της Firewalk Studios.