Xbox - Activision: Έχουμε ημερομηνία για το πρώτο κρίσιμο δικαστήριο στο Η. Βασίλειο

Ξεκινάει η έφεση της Microsoft
28 Μαΐου 2023 19:08
Xbox - Activision: Έχουμε ημερομηνία για το πρώτο κρίσιμο δικαστήριο στο Η. Βασίλειο

Όπως σας ενημερώσαμε, η Microsoft και η Activision κατέθεσαν πρόσφατα έφεση στο Competition Appeal Tribunal (CAT) σχετικά με την απόφαση της CMA να εμποδίσει την εξαγορά της publishing εταιρίας των Call of Duty και World of Warcraft, ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τελικά φαίνεται πως οι νομικές διαδικασίες δε θα καθυστερήσουν πολύ, αφού έχουμε ήδη την ημερομηνία για την πρώτη νομική αναμέτρηση της CMA και της Microsoft. Συγκεκριμένα, το πρώτο δικαστήριο για μια αρχική διάσκεψη διαχείρισης της υπόθεσης έχει δρομολογηθεί για την Τρίτη 30 Μαΐου και αναμένεται να δώσει μια πρώτη γεύση από την κατεύθυνση που ίσως να πάρουν τα πράγματα.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, δόθηκαν στα φώτα της δημοσιότητας τα έγγραφα της έφεσης της Microsoft, η οποία εναντιώνεται σε πολλά από τα συμπεράσματα της CMA. Για την ιστορία, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα απαγορεύσει τη συγχώνευση, λέγοντας ότι θα δώσει στη Microsoft αθέμιτο πλεονέκτημα και ότι θα υπονομεύσει τους νέους και καινοτόμους ανταγωνιστές στο cloud gaming, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν stream παιχνίδια στις συσκευές τους μέσω internet. Η CMA δήλωσε ότι η Microsoft έχει ήδη ισχυρή θέση και προβάδισμα έναντι άλλων ανταγωνιστών στην αγορά αυτή και ότι η συμφωνία θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη θέση αυτή.

Μιλώντας σχετικά, η εταιρική αντιπρόεδρος της Microsoft και αναπληρωτής γενική σύμβουλος, Rima Alaily, δήλωσε:

Η απόφαση της CMA είναι εσφαλμένη για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υπερεκτίμησης του ρόλου του cloud streaming στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών και της θέσης μας σε αυτήν, καθώς και της απροθυμίας της να εξετάσει λύσεις που έλαβαν συντριπτική υποστήριξη από τον κλάδο και το κοινό.

Είμαστε σίγουροι για τη δύναμη της έφεσής μας και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για την αύξηση του ανταγωνισμού και των επιλογών για τους παίκτες σήμερα και στο μέλλον.

Η έφεση της Microsoft μιλά για τους εξής πέντε λόγους πως η απόφαση της CMA είναι λανθασμένη:

Η CMA έκανε σφάλματα κατά την αξιολόγηση της θέσης της Microsoft στις cloud gaming υπηρεσίες, καθώς δεν έλαβε υπόψη τους περιορισμούς από το native gaming.

Η CMA παρέλειψε να λάβει υπόψη τρεις μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Microsoft με cloud gaming παρόχους.

O ισχυρισμός της CMA ότι η Activision θα είχε πιθανότατα διαθέσει τα παιχνίδια της και από μόνη της σε cloud υπηρεσίες, χωρίς την εξαγορά, είναι παράλογος και προέκυψε με διαδικαστικά άδικο τρόπο.

Ο ισχυρισμός της CMA ότι η Microsoft θα είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο να αποκλείσει τις ανταγωνιστικές cloud gaming υπηρεσίες, παρακρατώντας την πρόσβαση στα παιχνίδια της Activision, είναι παράνομος.

Συνολικά, η απόφαση της CMA είναι παραβίαση του καθήκοντος δικαιοσύνης του κοινού δικαίου και της δικής της καθοδήγησης για τα διορθωτικά μέτρα.