Πέρασαν 10 χρόνια από την αρχική παρουσίαση του Xbox One

TV, TV, TV, TV, TV, TV, TV
23 Μαΐου 2023 14:07
Πέρασαν 10 χρόνια από την αρχική παρουσίαση του Xbox One

Πριν από 10 ολόκληρα χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου του 2013, η Microsoft σύστησε για πρώτη φορά στον κόσμο τον διάδοχο του λατρεμένου Xbox 360. Όχι, δεν ήταν το Xbox 720, όπως είκαζαν πολλοί, αλλά το Xbox One. Γιατί One; Γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα της Microsoft θα ήταν ένα «όλα σε ένα σύστημα» για παιχνίδια, ψυχαγωγία και τηλεόραση.

Βέβαια, η ανακοίνωση προκάλεσε άμεσα τεράστιες αντιδράσεις από τους games, οι οποίοι επέκριναν την στροφή της εταιρίας στην τηλεόραση και την ψυχαγωγία. Συγχρόνως υπήρχαν αντιδράσεις και για τις νέες πολιτικές της Microsoft που απαιτούσαν σύνδεση στο διαδίκτυο κάθε 24 ώρες για την λειτουργία των παιχνιδιών, εμπόδιζαν τους χρήστες από το να δανείζουν ή να μεταπωλούν τα παιχνίδια τους και έκαναν region lock τα παιχνίδια σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ως απάντηση στα αρνητικά σχόλια, η Microsoft αντέστρεψε πολλές από τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της πριν από την κυκλοφορία του Xbox One τον Νοέμβριο του 2013. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τελικά η κονσόλα δεν θα απαιτούσε πλέον σύνδεση στο διαδίκτυο για την αναπαραγωγή παιχνιδιών, θα επέτρεπε στους χρήστες να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν ελεύθερα τα παιχνίδια τους, ενώ καταργήθηκε και το region lock. Στη συνέχεια, η εταιρία μείωσε επίσης την τιμή του Xbox One, αφαιρώντας τον αισθητήρα Kinect, ο οποίος αρχικά περιλαμβανόταν σε κάθε συσκευασία.

Έκτοτε, το Xbox One έχει υποστεί αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις με την πάροδο των ετών. Για παράδειγμα έχει λάβει ενημερώσεις που προσέθεσαν νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, όπως το Backwards Compatibility με τα παιχνίδια του Xbox και του Xbox 360, ένα επανασχεδιασμένο UI, η αγαπημένη υπηρεσία Xbox Game Pass και η υποστήριξη ανάλυσης 4K και HDR μέσω του αναβαθμισμένου Xbox One X.

Παρά όμως τα τεράστια βήματα που έκανε στην πορεία ο Phil Spencer και η ομάδα του, το αρχικό στραβοπάτημα από τον τότε επικεφαλής Don Mattrick, ήταν τέτοια κλίμακας που το Xbox One έμελλε να πουλήσει περίπου 50 εκατομμύρια. Αντιθέτως, το αντίπαλο δέος της Sony, το PS4, ξεπέρασε τις 110 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ το Xbox One δεν κατάφερε να πλησιάσει ούτε τις πωλήσεις του Xbox 360 που είχαν αγγίξει περίπου τα 86 εκατομμύρια.

Δείτε ξανά ολόκληρη την αρχική παρουσίαση του Xbox One από το 2013:

Ένα από το πολλά meme βίντεο που ακολούθησαν αμέσως μετά: