Χαμηλές οι πωλήσεις του PlayStation VR2 - Αναλυτές προτείνουν μείωση τιμής

Δύσκολα θα πιάσει τους φιλόδοξους στόχους της Sony
01 Απριλίου 2023 18:36
Χαμηλές οι πωλήσεις του PlayStation VR2 - Αναλυτές προτείνουν μείωση τιμής

Όπως φαίνεται, οι αρχικές πωλήσεις του PlayStation VR 2 είναι απογοητευτικές, με τους αναλυτές να πιστεύουν μάλιστα πως μια μείωση τιμής είναι μάλλον απαραίτητη. Συγκεκριμένα, ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε ότι οι πωλήσεις μέχρι στιγμής υπολείπονται κατά πολύ των προσδοκιών, σε σημείο που οι ειδικοί του κλάδου αμφισβητούν το μέλλον των φιλοδοξιών της Sony για το metaverse και το VR γενικότερα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του έμπιστου μέσου, η εταιρεία ερευνών IDC εκτιμά ότι η Sony είναι πιθανό να έχει πουλήσει μόνο 270.000 PSVR2 μεταξύ της κυκλοφορίας του στις 22 Φεβρουαρίου και του τέλους Μαρτίου. Ο στόχος της Sony ήταν πολύ φιλόδοξος, αφού η εταιρία ήθελε αρχικά να πουλήσει 2 εκατομμύρια μέσα στο παράθυρο κυκλοφορίας του περιφερειακού, ενώ το headset θα ήταν και ο πυλώνας της metaverse στρατηγικής της.

Ο Francisco Jeronimo της IDC τα ρίχνει στο σημερινό οικονομικό κλίμα, το οποίο θεωρεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις πωλήσεις, με τους καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στα βασικά τους έξοδα. Επιπλέον, το PSVR2 αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από το πιο προσιτό Quest της Meta, το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια μέχρι σήμερα, χωρίς να χρειάζεται μάλιστα και επιπλέον hardware. Η τιμή του PSVR2 ανέχεται στα €600 και συγχρόνως χρειάζεται και ένα PlayStation 5 για να λειτουργήσει, πράγμα που σημαίνει ότι η ελάχιστη τιμή είναι τετραψήφια. Προφανώς, αυτό το υψηλό κόστος καθιστά το περιφερειακό λιγότερο προσιτό για πολλούς καταναλωτές με περιορισμένο budget.

Μάλιστα, ο αναλυτής τόνισε χαρακτηριστικά:

Υποψιάζομαι ότι θα χρειαστεί μείωση της τιμής του PSVR2 για να αποφευχθεί η πλήρης καταστροφή του νέου τους προϊόντος.

Φυσικά, οι πωλήσεις του PlayStation VR2 αναδεικνύουν τις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη του metaverse. Ο ενθουσιασμός γύρω από την ιδέα όλο και μειώνεται, με μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας να μειώνουν τις επενδύσεις τους, κάτι που ισχύει ακόμη και για την ίδια τη Meta. Παρόλα αυτά, είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε ποια θα είναι η πορεία του περιφερειακού μακροπρόθεσμα και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει και η Sony σε αυτό το χλιαρό ξεκίνημα.