Κόντρα Xbox - PlayStation: Έγινε πολιτικό θέμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αν το PlayStation έχει μονοπώλιο!

Συνεχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις η κόντρα
29 Μαρτίου 2023 01:00
Κόντρα Xbox - PlayStation: Έγινε πολιτικό θέμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αν το PlayStation έχει μονοπώλιο!

Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει να ξεσπά μια τεράστια κόντρα μεταξύ του PlayStation και του Xbox εν όψει της τεράστιας εξαγοράς της Activision Blizzard, με αμέτρητες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές. Μεταξύ άλλων, η Sony είχε κατηγορήσει το Xbox πως θα βλάψει τον ανταγωνιστικό αν πράγματι καταφέρει να ολοκληρώσει τη συγχώνευση. Από την άλλη, το Xbox και η Activision κατηγόρησαν την Sony πως απλά προσπαθεί να πείσει τις ρυθμιστικές αρχές να μπλοκάρουν το deal και ότι ο Jim Ryan, επικεφαλής του PlayStation, το δήλωσε κιόλας αυτό ξεκάθαρα.

Τώρα, καθώς το θέμα συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις, έφτασε μέχρι και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αλλά…αντίστροφα. Συγκεκριμένα, μια ομάδα 11 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα έστειλαν επιστολή στην Αμερικανίδα εμπορική αντιπρόσωπο Katherine Tai, ζητώντας της να εξετάσει τις επιχειρηματικές πρακτικές της Sony στην Ιαπωνία, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, πλήττουν το Xbox και άλλες αμερικανικές εταιρείες παιχνιδιών.

Η επιστολή, η οποία ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας από το μέσο Axios, υποστηρίζει ότι η Sony κατέχει την κυρίαρχη θέση στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, με μερίδιο 98% της "αγοράς των high-end κονσολών" που δεν περιλαμβάνει το Nintendo Switch. Η επιστολή κατηγορεί επίσης τη Sony ότι υπογράφει αποκλειστικές συμφωνίες με Ιάπωνες developers και publishers παιχνιδιών που τους απαγορεύουν να κυκλοφορήσουν τα παιχνίδια τους στο Xbox. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της Ιαπωνίας.

Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η αποτελεσματική πολιτική μη-δίωξης της ιαπωνικής κυβέρνησης όταν πρόκειται για τη Sony φαίνεται να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τις αμερικανικές εξαγωγές, με πραγματικές επιπτώσεις για τη Microsoft και πολλούς άλλους Αμερικανούς developers και publishers παιχνιδιών που πωλούν παγκοσμίως, αλλά βλέπουν τα κέρδη τους στην Ιαπωνία να μειώνονται από αυτές τις πρακτικές.

Η επιστολή έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά από μια παρόμοια ανησυχία που εξέφρασε η γερουσιαστής Maria Cantwell κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, όπου ανέφερε το ίδιο στατιστικό στοιχείο για το μερίδιο αγοράς της Sony στην Ιαπωνία και ζήτησε από την Tai να αντιμετωπίσει το ζήτημα.