Σημαντική εξέλιξη για την εξαγορά της Activision - Αλλάζει στάση η Μ. Βρετανία

Εκτινάχθηκε η μετοχή
24 Μαρτίου 2023 15:05
Σημαντική εξέλιξη για την εξαγορά της Activision - Αλλάζει στάση η Μ. Βρετανία

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή CMA θεωρούνταν μέχρι στιγμής το πιο μεγάλο εμπόδιο για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, διατηρώντας σκληρή στάση και αναφέροντας πως το deal θα μπορούσε να βλάψει των ανταγωνισμό στην αγορά των κονσολών και κατ’ επέκταση και τους gamers στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, η CMA άλλαξε και επίσημα στάση, αναιρώντας όλους τους προβληματισμούς της για την αγορά των κονσολών και εστιάζοντας αποκλειστικά στην αναδυόμενη cloud gaming αγορά.

Αναλυτικότερα, το νέο επίσημο έγγραφο που μόλις δόθηκε στα φώτα της δημοσιότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τα σημαντικότερα νέα στοιχεία που παραχωρήθηκαν στην CMA αφορούν τα οικονομικά κίνητρα της Microsoft για να καταστήσει τα παιχνίδια της Activision, συμπεριλαμβανομένου του Call of Duty (CoD), αποκλειστικά για τις δικές της κονσόλες. Ενώ η αρχική ανάλυση της CMA έδειχνε ότι η στρατηγική αυτή θα ήταν κερδοφόρα στα περισσότερα σενάρια, τα νέα δεδομένα (που παρέχουν καλύτερη εικόνα της πραγματικής αγοραστικής συμπεριφοράς των παικτών του CoD) δείχνουν ότι η στρατηγική αυτή θα ήταν σημαντικά ζημιογόνα σε κάθε πιθανό σενάριο. Με αυτή τη βάση, η επικαιροποιημένη ανάλυση δείχνει τώρα ότι δεν θα ήταν εμπορικά επωφελές για τη Microsoft να καταστήσει το CoD αποκλειστικό στο Xbox μετά τη συμφωνία, αλλά ότι η Microsoft θα έχει αντίθετα το κίνητρο να συνεχίσει να διαθέτει το παιχνίδι στο PlayStation. […]

Αφού εξετάσαμε τα πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία που παραχωρήθηκαν, έχουμε πλέον καταλήξει προσωρινά στο συμπέρασμα ότι η εξαγορά δε θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ανταγωνισμού στις console gaming υπηρεσίες, διότι το κόστος για τη Microsoft από την παρακράτηση του CoD από το PS θα αντισταθμίσει τα όποια οφέλη.

Η CMA δήλωσε επίσης ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος και υπενθύμισε ότι η τελική της απόφαση αναμένεται έως τις 26 Απριλίου. Πλέον οι προβληματισμοί της ρυθμιστικής αρχής αφορούν αποκλειστικά και μόνο την cloud αγορά. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι θετική ως προς το κλείσιμο του deal, απορρίπτοντας τους προβληματισμούς για την αγορά των κονσολών και ομοίως εστιάζοντας αποκλειστικά σε διορθωτικά μέτρα για το cloud gaming.

Για ιστορία, η Microsoft είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σέβεται το ρόλο των ρυθμιστικών αρχών και είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τις όποιες ανησυχίες τους σχετικά με την προτεινόμενη εξαγορά της Activision Blizzard. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με την Boosteroid, τη Nvidia και την Ubitus που προβλέπουν ότι θα παρέχει όλα τα παιχνίδια της στις streaming αυτές υπηρεσίες για 10 χρόνια.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της CMA, η αγορά αντέδρασε θετικά στην ανακοίνωση, με την τιμή της Activision Blizzard να εκτοξεύεται στην υψηλότερη τιμή που έχουμε δει ποτέ από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το deal.

Κλείνοντας, όπως επισημαίνει και ο επικεφαλής του GamesIndustry.biz, πλέον είναι πολύ πιθανό να ακούσουμε άμεσα για κάποια συμφωνία και μεταξύ της Sony και της Microsoft. Παρακάτω θα βρείτε μερικές σχετικές δημοσιεύσεις.