Τσουχτερό πρόστιμο στην Epic Games επειδή παραπλανούσε με τις αγορές εντός του Fortnite

Επίσημη ανακοίνωση από την FTC
19 Μαρτίου 2023 18:27
Τσουχτερό πρόστιμο στην Epic Games επειδή παραπλανούσε με τις αγορές εντός του Fortnite

Η Epic Games, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το πασίγνωστο battle royale παιχνίδι Fortnite, έλαβε ένα τεράστιο πρόστιμο από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC). Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να καταβάλει 245 εκατομμύρια δολάρια σε καταναλωτές που παραπλανήθηκαν και έκαναν ανεπιθύμητες αγορές παίζοντας το παιχνίδι της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της FTC, η Epic χρησιμοποίησε τεχνικές παραπλανητικού σχεδιασμού, γνωστές ως "dark patterns", για να εξαπατήσει παίκτες όλων των ηλικιών, ώστε να αγοράζουν αντικείμενα εντός του Fortnite με πραγματικά χρήματα. Μάλιστα, η FTC κατηγόρησε επίσης την Epic ότι επέτρεπε σε παιδιά να κάνουν μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις χωρίς καμία γονική συναίνεση, ενώ μπλόκαρε τους πελάτες που αμφισβητούσαν αυτές τις χρεώσεις.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Epic ανέπτυξε μια ποικιλία από "dark patterns" στα μενού του Fortnite, όπως μπερδεμένη διάταξη κουμπιών, παραπλανητικά αναδυόμενα παράθυρα και κρυμμένα κόστη. Για παράδειγμα, ορισμένοι παίκτες οδηγήθηκαν να πιστέψουν ότι έβλεπαν μόνο μια προεπισκόπηση ενός αντικειμένου, ενώ στην πραγματικότητα είχαν πατήσει ένα κουμπί που έκανε ήδη την αγορά. Έτσι, πάρα πολλοί χρεώθηκαν για αντικείμενα που δεν σκόπευαν ποτέ τους να αγοράσουν.

Η FTC ισχυρίστηκε επίσης ότι η Epic Games δεν ζητούσε γονική συγκατάθεση πριν να συλλέξει προσωπικές πληροφορίες από παιδιά κάτω των 13 ετών και τους επέτρεπε να κάνουν ανεξέλεγκτες αγορές στο Fortnite. Τόνισε ότι η Epic δεν παρείχε στους γονείς τα κατάλληλα εργαλεία, ούτε τις επιλογές για να ελέγχουν τις δαπάνες των παιδιών τους. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα παιδιά ξόδεψαν εκατοντάδες ή μέχρι και χιλιάδες δολάρια σε μη εξουσιοδοτημένες αγορές, μέσα από τις πιστωτικές κάρτες των γονέων τους.

Η εντολή της FTC, η οποία οριστικοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου, απαιτεί από την Epic να καταβάλει 245 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές που επηρεάστηκαν. Συγχρόνως, απαγορεύει πλέον στην Epic να χρησιμοποιεί τέτοιες κακόβουλες πρακτικές για να χρεώνει τους καταναλωτές χωρίς την ξεκάθαρη συγκατάθεσή τους. Τέλος, η FTC απαγορεύει στην Epic να μπλοκάρει τους λογαριασμούς καταναλωτών που αμφισβητούν τυχόν μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις.

Για την ιστορία, το τσουχτερό αυτό πρόστιμο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου διακανονισμού, στο οποίο συμφώνησε η Epic τον Δεκέμβριο του 2022. Η εταιρία θα χρειαστεί επίσης να καταβάλει ένα πρόστιμο 275 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραβίαση του Children's Online Privacy Protection Act Rule.