PS5 vs Xbox Series X|S – Αυτή είναι η διαφορά στις πωλήσεις μέχρι σήμερα

Η Microsoft κέρδισε έδαφος, αλλά…
01 Μαρτίου 2023 16:52
PS5 vs Xbox Series X|S – Αυτή είναι η διαφορά στις πωλήσεις μέχρι σήμερα

Σε αντίθεση με τη Sony, εδώ και χρόνια η Microsoft δε δημοσιεύσει τις επίσημες πωλήσεις των Xbox κονσολών, δίνοντας αντιθέτως στα φώτα της δημοσιότητας άλλα στατιστικά. Παρόλα αυτά, πλέον έχουμε μια εικόνα για τη διαφορά στις πωλήσεις των κονσολών της τρέχουσας γενιάς, χάρη στη νεότερη αναφορά της γνωστής στο χώρο εταιρίας Ampere Analysis.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή Piers Harding-Rolls, το Xbox Series X και το Xbox Series S έχουν πουλήσει συνδυαστικά περίπου 18.5 εκατομμύρια από τη στιγμή που πρωτοκυκλοφόρησαν το 2020 μέχρι και το τέλος του 2022. Από την άλλη, γνωρίζουμε πως το PlayStation 5 έχει ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια σε πωλήσεις μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό σημαίνει πως αν οι εκτιμήσεις της Ampere Analysis είναι εύστοχες, η διαφορά των δύο κονσολών είναι περίπου 11.5 εκατομμύρια μονάδες.

Ο Harding-Rolls σημειώνει ότι και οι πωλήσεις του PS5 και οι πωλήσεις του Xbox Series X περιορίστηκαν ως έναν βαθμό μέχρι σήμερα λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων αποθεμάτων. Παρόλα αυτά, το Xbox κατάφερε να αυξήσει ελαφρώς το μερίδιο αγοράς του μέσα στο 2022, κυρίως χάρη στο Xbox Series S που ήταν πιο ευρέως διαθέσιμο στα καταστήματα. Τώρα, ο αναλυτής εκτιμά πως η εικόνα θα αντιστραφεί το 2023 και το PS5 θα είναι αυτό που θα κερδίσει έδαφος, μεγαλώνοντας περεταίρω τη διαφορά.

Όπως σημειώνει και ο αναλυτής, η διαθεσιμότητα του PS5 βελτιώθηκε δραματικά τους τελευταίους μήνες του 2022 και πλέον η Sony ανακοίνωσε και επίσημα πως τα θέματα με το στοκ έχουν λυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, η διαθεσιμότητα του Xbox Series X είναι ακόμη περιορισμένη, με την Ampere να θεωρεί πως η Microsoft θα μπορέσει επιτέλους να λύσει τα προβλήματα στο δεύτερο μισό του έτους.

Κλείνοντας, ο Harding-Rolls εκτιμά ότι μερίδιο της Microsoft όσον αφορά τη γενικότερη gaming αγορά - συνδυάζοντας τις πωλήσεις hardware, περιεχομένου και συνδρομών - αυξήθηκε από το 25,5% το 2021 στο 27,3% το 2022. Από την άλλη, υπολογίζει ότι το μερίδιο της Sony μειώθηκε από το 46,3% στο 45%, πάντα μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.