Νέο μεγάλο εμπόδιο στην συμφωνία Microsoft-Activision από την βρετανική αρχή ανταγωνισμού

Κάτι το οποίο αναμενόταν από πλευράς Microsoft
08 Φεβρουαρίου 2023 20:18
Νέο μεγάλο εμπόδιο στην συμφωνία Microsoft-Activision από την βρετανική αρχή ανταγωνισμού

Το νέο μεγάλο εμπόδιο στην εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft ήρθε τελικά από την πλευρά της Μ. Βρετανίας, καθώς η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) αποκάλυψε το πόρισμά της. Και όπως αναμενόταν από πλευράς Microsoft δεν είναι καθόλου με το μέρος της. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Αρχή Ανταγωνισμού της Βρετανίας διαπίστωσε ότι η συμφωνία Microsoft - Activision Blizzard θα μπορούσε να μειώσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο των κονσολών και του cloud gaming. Πρακτικά μπαίνει βρετανικό "μπλόκο" στο γιγαντιαίο deal ύψους $69 δισ. δολαρίων που αποτελεί και ρεκόρ εξαγοράς στον χώρο του gaming. 

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή αναφέρει στην προκαταρκτική της έκθεση ότι θεωρεί πως η Microsoft θα μπορούσε να θεωρήσει ως μια εμπορικά ωφέλιμη κίνηση το να καταστήσει το Call of Duty ως αποκλειστικό παιχνίδι του Xbox ή να το διαθέσει με κάποιον βελτιωμένο τρόπο, κάτι το οποίο "θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, μειωμένη γκάμα, χαμηλότερη ποιότητα, χειρότερες υπηρεσίες και/ή λιγότερη καινοτομία". 

Η έκθεση δεν αναφέρει βέβαια μόνο τον κλάδο τον κόνσολών αλλά και του cloud gaming, διότι η CMA ισχυρίζεται ότι οι τίτλοι της Activision Blizzard, όπως και το World of Warcraft, θα αποδειχθούν ζωτικής σημασίας στοιχεία για το cloud streaming όσο αυτό αναπτύσσεται. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η CMA θεωρεί ότι η Microsoft πιθανότατα να καταστήσει και αυτά τα παιχνίδια αποκλειστικά στην δική της cloud gaming υπηρεσία. 

Στη δήλωσή της η CMA ανέφερε: "Δεδομένου του ότι έχουμε διαπιστώσει προσωρινώς ότι η Microsoft κατέχει ήδη ισχυρή θέση στην αγορά αυτή μέσω της ιδιοκτησίας του Xbox, μιας παγκόσμιας υπηρεσίας cloud computing, και του κορυφαίου λειτουργικού συστήματος (OS) PC, ανησυχούμε ότι ακόμη και μια μέτρια αύξηση της δύναμής της μπορεί να αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον ανταγωνισμό σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά σε βάρος των σημερινών και μελλοντικών χρηστών παιχνιδιών cloud".

Η CMA λέει, ωστόσο, ότι είναι πλέον ανοιχτή σε πιθανά διορθωτικά μέτρα και θα προτιμούσε τέτοια "διαρθρωτικά μέτρα", όπως η εκχώρηση του εμπορικού σήματος Call of Duty, του τμήματος της επιχείρησης Activision ή τμήματος της επιχείρησης Activision Blizzard. Ωστόσο, θα εξετάσει διορθωτικά μέτρα συμπεριφοράς, όπως είναι η προτεινόμενη συμφωνία αδειοδότησης με τη Sony.

Έπειτα από ειδική έρευνα της CMA διαπιστώθηκε ότι το 24% των παικτών του Call of Duty στο PlayStation δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν την κονσόλα της Sony, αν το Xbox έκανε το franchise αποκλειστικό για τις πλατφόρμες του.

Η απάντηση των Activision και Microsoft

"Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε αποτελεσματικές και εύκολα εφαρμόσιμες λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της CMA", αναφέρει η Rima Alaily, CVP και αναπληρώτρια γενική σύμβουλος της Microsoft, σε δήλωσή της στο The Verge. "Η δέσμευσή μας να παραχωρήσουμε μακροπρόθεσμα 100% ισότιμη πρόσβαση στο Call of Duty στη Sony, τη Nintendo, το Steam και άλλους διατηρεί τα οφέλη της συμφωνίας για τους παίκτες και τους developers και αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά. Όταν λέμε ίσοι, εννοούμε ίσοι. 10 χρόνια ισοτιμίας. Στο περιεχόμενο. Στην τιμολόγηση. Στα χαρακτηριστικά. Στην ποιότητα. Στην παικτικότητα."

Από την πλευρά της Activision Blizzard δήλωσε: "Πρόκειται για προκαταρκτικά πορίσματα, πράγμα που σημαίνει ότι η CMA διατυπώνει εγγράφως τις ανησυχίες της και αμφότερα τα μέρη έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν. Ελπίζουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την CMA να κατανοήσει καλύτερα τον κλάδο μας, ώστε να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιτύχει τη δηλωθείσα εντολή της για την προώθηση ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι σίγουροι ότι λαμβάνουν εξαιρετικές επιλογές και δίκαιες συμφωνίες, όπου οι ανταγωνιστικές, δίκαιες επιχειρήσεις μπορούν να καινοτομούν και να ευδοκιμούν και όπου ολόκληρη η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αναπτυχθεί παραγωγικά και βιώσιμα".

Η Microsoft και άλλοι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί καλούνται να ανταποκριθούν στα εν λόγω πορίσματα έως την 1η Μαρτίου 2023.

Αυτή η εναντίωση του Ηνωμένου Βασιλείου περιπλέκει κάπως τα πράγματα για τη Microsoft, η οποία φαίνεται πως έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της, μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές. 

Να σημειωθεί ότι αν η συμφωνία δεν κλείσει μέχρι τις 18 Απριλίου, η Microsoft θα κληθεί να πληρώσει αποζημίωση ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Activision, σε περίπτωση που το deal ναυαγήσει εν τέλει.