Η Microsoft κατηγορεί το PlayStation – «Μπλόκαραν» το Silent Hill 2 και άλλα παιχνίδια από το Xbox

Ισχυρίζεται πως πληρώνει publishers για να αποκλείσουν το Xbox
28 Δεκεμβρίου 2022 00:21
Η Microsoft κατηγορεί το PlayStation – «Μπλόκαραν» το Silent Hill 2 και άλλα παιχνίδια από το Xbox

Όπως σας ενημερώσαμε, η Microsoft πρόσφατα αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, δημοσιεύοντας την επίσημη απάντηςή της στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) που τελικά ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τη Microsoft, στοχεύοντας να μπλοκάρει τη συγχώνευση με την Activision Blizzard. Ταυτόχρονα όμως, η Microsoft έχει να διαχειριστεί και τις υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές, με μια ενδιαφέρουσα πληροφορία να έρχεται στη δημοσιότητα από την απάντηση της Microsoft στο βρετανικό CMA.

Συγκεκριμένα, η Microsoft κατηγορεί το PlayStation πως πληρώνει third-party publishers, με στόχο να μπλοκάρει τις multiplatform κυκλοφορίες από το να φτάσουν στις Xbox κονσόλες. Η εταιρία φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Final Fantasy VII Remake, το οποίο κυκλοφόρησε ως console launch exclusive στο PS4, αλλά ένα χρόνο μετά έφτασε μόνο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το PS5, με τους κατόχους Xbox κονσολών να μένουν απογοητευμένοι. Πλέον σχεδόν τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο του τίτλου και δεν υπάρχει καμία πληροφορία για μεταφορά στο Xbox, παρόλο που το προηγούμενο βασικό της κεφάλαιο, το Final Fantasy XV είχε κυκλοφορήσει κανονικά και στο οικοσύστημα της Microsoft.

Αναλυτικότερα, το σχετικό απόσπασμα του νομικού εγγράφου επισημαίνει:

Η Sony έχει συνάψει συμφωνίες με third-party publishers, οι οποίες απαιτούν τον "αποκλεισμό" του Xbox από το σύνολο των πλατφορμών στις οποίες οι εν λόγω εκδότες μπορούν να διανέμουν τα παιχνίδια τους. Ορισμένα παραδείγματα αυτών των συμφωνιών είναι το Final Fantasy VII Remake (Square Enix), το Bloodborne (From Software), το επερχόμενο Final Fantasy XVI (Square Enix) και το Silent Hill 2 remastered (Bloober team) που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

 

Περιέργως, οι δικηγόροι της Microsoft χρησιμοποιούν ως παράδειγμα και το Bloodborne, ένα παιχνίδι που έκανε publish και χρηματοδότησε η ίδια η Sony. Μάλιστα, το έγγραφο φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι τα Final Fantasy XVI και Silent Hill 2 δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν ποτέ στο Xbox και μάλλον θα είναι μόνιμες αποκλειστικότητες του PS5.

Για την ιστορία, η $69 δισεκατομμυρίων εξαγορά της Activision Blizzard ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, αλλά ακόμη φαίνεται να έχει πολλά και σημαντικά εμπόδια μπροστά της. Πέρα από το FTC, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η βρετανική CMA φαίνεται να είναι και αυτές κατά της συμφωνίας, δυσκολεύοντας αρκετά τη ζωή του τεχνολογικού κολοσσού. Μέχρι στιγμής μόνο η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία και η Σερβία έχουν εγκρίνει την εξαγορά, με τη Microsoft να περιμένει πλέον το ‘ΟΚ’ από άλλες 13 κυβερνήσεις.