Στην αντεπίθεση η Microsoft – Απάντα σε PlayStation και FTC για την εξαγορά της Activision

Νέες εμφατικές δηλώσεις
23 Δεκεμβρίου 2022 23:24
Στην αντεπίθεση η Microsoft – Απάντα σε PlayStation και FTC για την εξαγορά της Activision

Πρόσφατα η πολυσυζητημένη εξαγορά της Activision Blizzard πήρε μια διαφορετική τροπή, αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) αποφάσισε να μηνύσει τη Microsoft, στοχεύοντας να μπλοκάρει τη συγχώνευση. Προσεχώς ο αμερικανικός κολοσσός θα χρειαστεί να υπερασπιστεί την κίνηση στις δικαστικές αίθουσες και έτσι, τώρα, μόλις έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας την επίσημη απάντηση του για την απόφαση του FTC, μέσα από ένα έγγραφο 35 σελίδων που κατέθεσε στο σχετικό δικαστήριο.

Αυτή τη φορά η Microsoft φαίνεται να ακολουθεί μια κάπως διαφορετική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, αντί να εστιάζει στο Call of Duty, το οποίο ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης τους τελευταίους μήνες, η εταιρία επικεντρώνεται στην mobile αγορά. Μεταξύ άλλων τονίζει πως τεράστιο μέρος των εσόδων της Activision είναι τα mobile παιχνίδια της, όπως το Candy Crush. Η Microsoft επισημαίνει πως αυτός είναι ο βασικός λόγος για την εξαγορά, αφού θέλει να επεκταθεί και σε αυτή την αγορά, στην οποία με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει σχεδόν μηδενική παρουσία.

Βέβαια, ο κολοσσός δε μάσησε τα λόγια του και έκανε μερικές εμφατικές δηλώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο την FTC όσο και το PlayStation. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου προσπαθεί να προστατέψει τη Sony, η οποία τόνισε πως έχει «βαθιές τσέπες» και πως είναι μια από τις «μεγαλύτερες gaming εταιρίες». Καθ΄ αυτόν τον τρόπο, επισήμανε πως η FTC έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της χώρας, αφού προσπαθεί να προστατέψει τους κυριάρχους της αγοράς και όχι τον ανταγωνισμό.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από την επίσημη απάντηση της Microsoft στην FTC.

Η αδιαφορία της FTC για τα οφέλη που υπάρχουν για τους καταναλωτές και η επικέντρωσή της στις υποτιθέμενες βλάβες για τους ανταγωνιστές του Xbox που έχουν βαθιές τσέπες, προδίδει ότι υπάρχει μια θεμελιώδης αποσύνδεση μεταξύ των θεωριών της FTC και του αντικειμενικού σκοπού των αντιμονοπωλιακών νόμων, που είναι η προστασία του ανταγωνισμού και όχι των ανταγωνιστών.

Η FTC ζητά από το δικαστήριο να προστατεύσει τις μεγαλύτερες gaming εταιρείες του κόσμου από τον περαιτέρω ανταγωνισμό από το Xbox και με τον τρόπο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Τυφλωμένοι από τον ιδεολογικό σκεπτικισμό για τις υψηλής αξίας συμφωνίες στο χώρο της τεχνολογίας και βασιζόμενη στις καταγγελίες από τους ανταγωνιστές του Xbox, η FTC όχι μόνο έχασε από τα μάτια της την πραγματικότητα του έντονου ανταγωνισμού στη gaming βιομηχανία, αλλά και τις κατευθυντήριες αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της χώρας μας γενικότερα.

Για την ιστορία, η $69 δισεκατομμυρίων εξαγορά της Activision Blizzard ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, αλλά ακόμη φαίνεται να έχει πολλά και σημαντικά εμπόδια μπροστά της. Πέρα από το FTC, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η βρετανική CMA φαίνεται να είναι και αυτές κατά της συμφωνίας, δυσκολεύοντας αρκετά τη ζωή του τεχνολογικού κολοσσού. Μέχρι στιγμής μόνο η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία και η Σερβία έχουν εγκρίνει την εξαγορά, με τη Microsoft να περιμένει πλέον το ‘ΟΚ’ από άλλες 13 κυβερνήσεις.