Pong: Επέτειος 50 χρόνων για το ιστορικό video game!

Το οποίο βοήθησε να καθιερωθεί το gaming
30 Νοεμβρίου 2022 14:22
Pong: Επέτειος 50 χρόνων για το ιστορικό video game!

Ναι, πλέον έχουν περάσει 50 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του Pong. Συγκεκριμένα, το θρυλικό βιντεοπαιχνίδι της Atari έγινε διαθέσιμο για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου του 1972 και έτσι φέτος γιορτάζει τη μεγάλη του επέτειο.

Το Pong, αν και πολλές φορές αναφέρεται ως το πρώτο video game, στην πραγματικότητα δεν κατέχει αυτή την «πρωτιά». Ωστόσο, υπάρχει λόγος που συχνά γίνεται αυτό το λάθος. Το Pong ήταν το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο βιντεοπαιχνίδι και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών, μαζί με την κονσόλα Magnavox Odyssey. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του, αρκετές εταιρείες άρχισαν να παράγουν αντίστοιχα παιχνίδια που μιμούνταν το gameplay του. Μάλιστα και η ίδια η Atari ανέπτυξε διάφορα sequels, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά.

Η επιτυχία του ήταν τέτοια που η Atari πούλησε πάνω από 8,000 arcade καμπίνες, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, η κονσόλα που ήταν απαραίτητη για να το απολαύσει κανείς στο σπίτι του, κατόρθωσε να πουλήσει πάνω από 150,000 τεμάχια. Φυσικά, τα νούμερα αυτά μπορεί να μοιάζουν μικρά μπροστά στα gaming μεγαθήρια της σημερινής εποχής, ωστόσο τότε το χόμπι δεν ήταν ακόμη διαδεδομένο. Χάρη, λοιπόν, στην επιτυχία του Pong η Atari κατάφερε να χρηματοδοτήσει το Atari 2600 και με τον δικό της τρόπο επηρέασε τους Steve Jobs και Steve Wozniak για να δημιουργήσουν την Apple, αλλάζοντας και την πορεία της Nintendo, η οποία ακολούθησε το 1977 με τη δική της πρώτη κονσόλα.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι, η ιδέα και το gameplay του Pong είναι εξαιρετικά απλά, αφού πρακτικά πρόκειται για μια προσημείωση του πινγκ πονγκ. Ο παίκτης ελέγχει μια κάθετη γραμμή μέσα στο παιχνίδι, μετακινώντας την πάνω-κάτω στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά της οθόνης και μπορεί να ανταγωνιστεί έναν άλλο παίκτη που ελέγχει την δεύτερη γραμμή στην αντίθετη πλευρά. Οι παίκτες χρησιμοποιούν τις γραμμές τους, ας πούμε τις ρακέτες τους, για να χτυπήσουν μια μπάλα μπρος-πίσω. Ο στόχος είναι κάθε παίκτης να φτάσει τους έντεκα πόντους πριν από τον αντίπαλο και οι πόντοι κερδίζονται όταν ο αντίπαλος δεν καταφέρνει να επιστρέψει την μπάλα.

Tags: