PlayStation για Activision: «Αν την πάρει η Microsoft οι gamers θα χάσουν»

Αρνείται ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τις αρχές
23 Νοεμβρίου 2022 16:54
PlayStation για Activision: «Αν την πάρει η Microsoft οι gamers θα χάσουν»

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την κόντρα του Xbox και του PlayStation με αφορμή την εξαγορά της Activision Blizzard συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, μέσα από δημοσίευμα του New York Times, μάθαμε πως η Microsoft προσφέρει πλέον στη Sony ένα συμβόλαιο που θα εξασφαλίζει γραπτά πως το Call of Duty franchise θα παραμείνει στο PlayStation για μια δεκαετία, δηλαδή μέχρι και το 2034.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη αποκάλυψη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του μέσου η Microsoft πλέον κατηγορεί δημόσια τη Sony για παραπλάνηση των ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες καλούνται να δώσουν το πράσινο φως και να αποφασίσουν αν θα επιτραπεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς ή όχι.

Η βασική ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών είναι εάν η απόκτηση της Activision Blizzard παραβιάζει του αντιμονοπωλιακούς νόμους, δίνοντας στη Microsoft υπερβολική ισχύ στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Ειδικότερα, φοβούνται ότι η Microsoft θα μπορούσε ενδεχομένως να αφαιρέσει τα παιχνίδια της Activision από ανταγωνιστές όπως η Sony ή να τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει ένα άδικο πλεονέκτημα, σε μια εποχή που ολοένα και περισσότεροι παίζουν μέσω streaming.

Σχετικά με αυτό, λοιπόν, ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, τόνισε πως η Sony έχει παραπλανήσει τις ρυθμιστικές αρχές και πως επίτηδες ήταν υπερβολική όσον αφορά τη σημασία του Call of Duty για τη βιωσιμότητά της. Μάλιστα, ο επικεφαλής του gaming τμήματος του Xbox, Phil Spencer, τόνισε ξανά πως η Microsoft δε σκοπεύει να στερήσει το Call of Duty από τη Sony, λέγοντας:

Το πρώτο τηλεφώνημα που κάναμε ο Satya και εγώ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ήταν στον επικεφαλής της Sony για να του πούμε: "Να ξέρετε θα κρατήσουμε το Call of Duty στην πλατφόρμα σας".

Βέβαια, όπως γνωρίζουμε, η Sony δεν έμεινε ικανοποιημένη με τη δέσμευση αυτή της Microsoft. Όπως αποκαλύφθηκε από τα έγγραφα που κατέθεσε στις ρυθμιστικές αρχές της Βραζιλίας, η εταιρία παραπονέθηκε ότι το Call of Duty είναι ένα τόσο ισχυρό franchise που η Microsoft θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να πλήξει τους αντιπάλους της. Μάλιστα, το μέσο αποκαλύπτει ότι η Sony προσέλαβε μια εξιδεικευμένη εταιρεία συμβούλων, ειδικά για να διαχειριστεί την εξαγορά της Activision Blizzard, οργανώνοντας μεταξύ άλλων συναντήσεις στο Καπιτώλιο. Κάπως έτσι, τα επιχειρήματά της Sony χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα από την ρυθμιστική αρχής της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε βαθύτερη έρευνα.

Βέβαια, η Sony αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Μιλώντας στο New York Times, ο Jim Ryan, επικεφαλής της Sony Interactive Entertainment δήλωσε εμφατικά πως «δεν είναι αλήθεια» ότι η εταιρία του προσπαθεί να παραπλανήσει τις ρυθμιστικές αρχές. Αντιθέτως, επισήμανε ξανά πως αν τελικά Microsoft ολοκληρώσει την εξαγορά, οι gamers θα χάσουν:

Η Microsoft είναι ένας τεχνολογικός κολοσσός που έχει μια μακρά ιστορία κυριαρχίας σε διάφορες βιομηχανίες. Έτσι, είναι πολύ πιθανό πως οι gamers θα χάσουν τις επιλογές που έχουν σήμερα, αν η συμφωνία προχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή η συγχώνευση των Activision, Blizzard και King με το Xbox περιμένει την έγκριση άλλων 14 κυβερνήσεων. Μέχρι στιγμής μόνο η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία έχουν δώσει το πράσινο φως.