Κόντρα Xbox - PlayStation: «Η Nintendo δεν μας έκανε παράπονα για την Activision»

Νέες δηλώσεις από τον Phil Spencer
16 Νοεμβρίου 2022 00:06
Κόντρα Xbox - PlayStation: «Η Nintendo δεν μας έκανε παράπονα για την Activision»

Εδώ και κυριολεκτικά μήνες, έχει ξεσπάσει μια δημόσια κόντρα μεταξύ του Xbox και του PlayStation με αφορμή την κολοσσιαία εξαγορά της Activision Blizzard. Συγκεκριμένα, στις αρχές του Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του gaming τμήματος της SonyJim Ryanείχε κατηγορήσει δημόσια το Xbox και τον Phil Spencer, τονίζοντας πως η Microsoft δε σκέφτεται τους παίκτες του PlayStation και πως η δέσμευσή της να παραμείνει το Call of Duty στο PlayStation μέχρι το 2027 ήταν «ανεπαρκής».

Φυσικά, πριν από αυτό είχαν προηγηθεί ξανά εκατέρωθεν κατηγορίες, με το Xbox να καταγγέλλει πως το PlayStation πληρώνει για να μπλοκάρει παιχνίδια από το να μπουν στο Xbox Game Pass, βάζοντας εμπόδια για την υπηρεσία, ενώ το PlayStation είχε κατηγορήσει το Xbox πως με τις εξαγορές του υπονομεύει τον ανταγωνισμό.

Τώρα, όσο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στη δεύτερη φάση των αντίστοιχων ερευνών τους για να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν τη συγχώνευση, η Microsoft προέβη ξανά σε δηλώσεις. Συγκεκριμένα, σε μια συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο The Verge, ο Spencer τα έβαλε με το PlayStation, τονίζοντας πως έχει δημιουργήσει μια λανθασμένη εικόνα πως η Activision Blizzard είναι μόνο το Call of Duty στις κονσόλες. Ο επικεφαλής του Xbox μάλιστα δε στάθηκε μόνο εκεί, τονίζοντας πως ο άλλος platform holder, η Nintendo, δεν έχει κάνει κανένα παράπονο και καμία παρέμβαση.

Αναλυτικότερα, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις του PlayStation, ο Spencer δήλωσε:

Η ιδέα ότι η Activision είναι μόνο το Call of Duty στις κονσόλες είναι ένα κατασκεύασμα που μπορεί να έχει δημιουργηθεί από τον ανταγωνιστή μας στην αγορά των κονσολών. Δεν έχω ακούσει η Nintendo να στέλνει κανένα παράπονο σχετικά με την εξαγορά.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο Spencer κλήθηκε να ξεκαθαρίσει μία και καλή τι θα γίνει με το Call of Duty στο PlayStation, μετά την αποκάλυψη πως πρότεινε συμβόλαιο μερικών χρόνων στο PlayStation, το οποίο δημόσια η Sony χαρακτήρισε ως ανεπαρκές.

Θέλοντας, λοιπόν, να σταματήσουν οι εικασίες, τόνισε με αρκετά εμφατικό τρόπο:

Η ιδέα ότι θα υπογράφαμε ένα συμβόλαιο που θα έγραφε τη λέξη "για πάντα", νομίζω ότι είναι λίγο ανόητη, αλλά το να κάνουμε μια πιο μακροπρόθεσμη δέσμευση, με την οποία η Sony θα ήταν άνετη, με την οποία οι ρυθμιστικές αρχές θα ήταν άνετες, με αυτό δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Πιστεύουμε ότι το Call of Duty θα βρίσκεται στο PlayStation για όσο διάστημα οι παίκτες θέλουν να παίζουν Call of Duty στο PlayStation. Και όχι, αυτό δεν αποτελεί ανταγωνιστική απειλή κατά του PlayStation, είναι απλώς ένας ρεαλιστικός τρόπος να το δει κανείς.

Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής του podcast προσπάθησε να πιέσει τον Spencer, ρωτώντας τον αν η Microsoft ψάχνει να βρει κάποιο «παραθυράκι». Δηλαδή, αν θα περιορίσει το Call of Duty στο PlayStation μόνο αν η Sony δεχτεί το Game Pass ή αν σκοπεύει να το κάνει αναγκαστικά μέσω streaming στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Αμέσως ο Spencer έσπευσε να ξεκαθαρίσει:

Μιλάμε για native το Call of Duty στο PlayStation, χωρίς να χρειάζεται να έχουν στην κονσόλα τους το Game Pass. Η Sony δε χρειάζεται να δεχτεί το Game pass στην πλατφόρμα της για να συμβεί αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε το Call of Duty στο PlayStation, χωρίς κανένα περίεργο "παραθυράκι".

Όπως το Call of Duty Modern Warfare 2 που τα πηγαίνει περίφημα στο PlayStation και στο Xbox, και το επόμενο παιχνίδι, το επόμενο παιχνίδι, το επόμενο, το επόμενο…το επόμενο, θα είναι native στην πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται συνδρομή στο Game Pass.

Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Spencer ακολουθεί παρακάτω.