Mr. Sunshine Review 

Ένα νοτιοκορεάτικο διαμαντάκι εποχής φέρνει το πιο λαμπρό ηλιόφως στην μικρή οθόνη

Mr. Sunshine Review

Ο νοτιοκορεάτικος κινηματογράφος έχει αποδείξει πάμπολλες φορές την αξία του στον χώρο του θεάματος, κάτι που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα και όσον αφορά την τηλεόραση αυτής της χώρας που επενδύει σε πολυδάπανα και υψηλών προδιαγραφών project τα οποία ξεχωρίζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του πολεμικού δράματος Mr. Sunshine, μίας πράγματι ζηλευτής παραγωγής του δικτύου tvN αλλά και του Netflix, η οποία έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει την προσοχή τόσο του εγχώριου κοινού της Νότιας Κορέας όσο και άλλων θεατών ανά την υφήλιο.

Με δημιουργούς του, την σεναριογράφο Kim Eun-sook και τον σκηνοθέτη τον Lee Eung-bok οι οποίοι είχαν συνεργαστεί ξανά το 2016 για τα επιτυχημένα σόου Guardian: The Lonely and Great God/Goblin και Descendants of the Sun, το εν λόγω εγχείρημα ανεβάζει με διαφορά τον πήχη συνδυάζοντας τον λυρισμό και την υποβλητικότητα μίας εμβληματικής μυθοπλασίας που ξεπηδά από μία άλλη εποχή. Τον βασικό του πυρήνα συνέχουν τα στοιχεία του ρομαντισμού, της προσωπικής συντριβής, της εθνικής τραγωδίας, της αφοσίωσης, της προδοσίας, του πόνου, της λύτρωσης, της τιμωρίας και της κάθαρσης, ορμώμενο από τα ιστορικά γεγονότα του νεότερου παρελθόντος της Κορέας πριν ακόμη διχοτομηθεί. Μολονότι όμως αντλεί υλικό από τις εν λόγω συγκυρίες δεν σημαίνει ότι μένει απόλυτα πιστό σε αυτές, γι’ αυτό έχουν διατυπωθεί και ενστάσεις για κάποιες ανακρίβειες που εντοπίζει κανείς.

Αν εξαιρέσουμε λοιπόν το τελευταίο, η ανθολογία αυτή τοποθετείται ειδικότερα στην αυγή του 20ου αιώνα, γύρω στο 1900 με 1905 ανατρέχοντας ωστόσο κατά διαστήματα και στα τέλη του 19ου αιώνα, στο 1871, μία κρίσιμη καμπή κατά την οποία πλήθαιναν οι σοβαρές γεωπολιτικές αναταράξεις και οι έριδες στον χώρο εκείνο όπου έμπαινε σιγά σιγά στον προθάλαμο ενός άγριου πολέμου και εδαφικών διεκδικήσεων από εξωτερικούς παράγοντες με αντικρουόμενα συμφέροντα. Με χρονική αφετηρία αυτό το έτος οι συντελεστές της σειράς μας μεταφέρουν  στην τότε πρωτεύουσα του Βασιλείου Joseon (Κορέα), το Hanseong, η οποία τελούσε υπό την δυναστεία του αυτοκράτορα Gojong (Seung-Joon Lee), όταν δηλαδή επιχειρήθηκε η πρώτη ερευνητική-στρατιωτική αποστολή των Αμερικανών στην Κορέα με αποκορύφωμα την ‘Μάχη του Shinmiyango’ ανάμεσα στους ντόπιους και τους ξένους εισβολείς.

Στις επίδοξες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επεδίωκαν κατακτήσεις στην περιοχή, ανήκε και η Ιαπωνία της οποίας η κατοχή εδραιώθηκε αφού προσήρτησε μετέπειτα το μέρος υπό την κυριαρχία της. Με φόντο τις βλέψεις επεκτατισμού και την λογική του διαίρει και βασίλευε από άλλα κράτη, το κλίμα αποσταθεροποίησης εντεινόταν ολοένα και περισσότερο στην τοπική πραγματικότητα όπου βέβαια ήταν γερά ριζωμένα τα κατάλοιπα μίας παλιότερης νοοτροπίας και κουλτούρας ασυμβίβαστης με οποιαδήποτε άλλη ανοίκεια επιρροή. Πέρα από το δυσπροσάρμοστο σε αλλαγές σύστημα διακυβέρνησης και κοινωνικής πρακτικής πολλαπλασιάζονταν οι ίντριγκες, οι μηχανορραφίες, η διαφθορά και τα κακώς κείμενα ιδιαίτερα από εκπροσώπους της εύπορης τάξης ώστε να αρχίσουν οι πρώτοι τριγμοί ως προς την εσωτερική ενότητα.

Στο επίκεντρο της όλης πλοκής βρίσκεται ο λοχαγός των Αμερικανών Πεζοναυτών εν ονόματι ‘Eugene Choi’ τον οποίο υποδύεται ο Lee Byung-hun (I Saw the Devil), και μία νεαρή Κορεάτισσα, αριστοκρατικής καταγωγής, η ‘Go Ae-shin’ την οποία ερμηνεύει η ανερχόμενη ηθοποιός Kim Tae-ri (The Handmaiden). Ο ‘Eugene’ λείποντας σχεδόν πάνω από είκοσι χρόνια από τον τόπο όπου γεννήθηκε αλλά που ποτέ δεν στάθηκε φιλόξενος για εκείνον, μετά από μετάθεση που του δίνουν οι ανώτεροί του επιστρέφει στο Joseon. Όντας παιδί σκλάβων, φέρει στις πλάτες του ένα βαρύ φορτίο από αλγεινές μνήμες που του άφησαν τα περασμένα. Προσπαθώντας να εγκλιματιστεί με τα τωρινά δεδομένα, διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο αποβαίνει ένας τεράστιος άθλος πόσο μάλλον όταν ξέρει ότι θα αντικρίσει πάλι τα πρόσωπα όσων τον έκαναν να υποφέρει εξαναγκάζοντάς τον σε ηλικία εννέα ετών να πάρει τον δρόμο της φυγής.

Έχοντας λάβει δυτική ανατροφή και την αμερικανική υπηκοότητα, έκοψε κάθε δεσμό με την γενέτειρά του, και πλέον γυρίζει για να εκπληρώσει το έργο που του έχουν αναθέσει επωμιζόμενος καθήκοντα πρόξενου, αλλά αποφασισμένος έτσι κι αλλιώς να αποδώσει δικαιοσύνη. Από την άλλη, η ‘Go Ae-shin’ είναι μία δυναμική κοπέλα που χαράσσει το δικό της μονοπάτι, και προσχωρεί στην αντιστασιακή οργάνωση των γηγενών που έχουν ιδρύσει κρυφά συμπολίτες της για την υπεράσπιση της πατρίδας τους από τους εχθρούς που καιροφυλακτούν να την υποδουλώσουν. Μεγάλωσε μαζί με τον παππού της, τον άρχοντα ‘Go Sa-Hong’ (Lee Ho-Jae) αφού στερήθηκε τους γονείς της όταν ήταν ακόμη βρέφος βιώνοντας στην συνέχεια την απουσία τους και το κενό της απώλειάς τους.

Η γνωριμία της με τον ‘Choi’ θα συμβεί υπό πολύ περίεργες συνθήκες και δεν θα ξεκινήσει ευθύς εξαρχής με τους καλύτερους οιωνούς. Εντούτοις, η έλξη που νιώθουν δειλά δειλά θα ξεπροβάλλει γενόμενη ένα δυνατό συναίσθημα. Το ειδύλλιο τους θα χτιστεί βαθμιαία μέσα σε ένα έκρυθμο περιβάλλον, με συγκρούσεις, βίαιες συμπλοκές, πολιτικές δολοπλοκίες και έναν αναβρασμό οργής και αγανάκτησης που ζητά μία σπίθα επανάστασης για να εκτονωθεί την κατάλληλη περίσταση. Μεταξύ άλλων, πέρα από το θέμα του έρωτα, πρωτοστατεί και αυτό της εκδίκησης και της συγχώρεσης, εφόσον όλες οι κύριες μορφές του concept έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν τους και ο καθένας τους έχει να διηγηθεί την προσωπική του ιστορία, προσθέτοντας και την δική του ψηφίδα στο μωσαϊκό που συνιστά στην ολότητά του ο μύθος.

Το κουβάρι από τον μίτο της υπόθεσης θα έρθουν να ξετυλίξουν κι άλλο ο Yoo Yeon-seok (Oldboy) ο οποίος ενσαρκώνει τον ‘Gu Dong-mae’, τον σκληροτράχηλο και ατρόμητο ηγέτη της ιαπωνικής ομάδας samurai η οποία αποκαλείται ‘Musin’, και η Kim Min-jung (The Thorn Birds) ως η ‘Kudo Hina’, η ακαταμάχητα γοητευτική και ετοιμόλογη ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου “Glory”, μία αινιγματική, εύστροφη και χειραφετημένη  γυναίκα που αναμετριέται και η ίδια με τους δαίμονές της. Φυσικά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η συμμετοχή του Byun Yo-han (Misaeng: Incomplete Life) ο οποίος εν προκειμένω εμφανίζεται ως ο ‘Kim Hui-seong’, ο γόνος μίας πολύ πλούσιας οικογένειας ευγενών που προορίζεται να παντρευτεί την ‘Go Ae-sin’ αλλά παράλληλα η διαδρομή ζωής του συνδέεται άρρηκτα και με τα τεκταινόμενα που υπήρξαν καθοριστικά για την πορεία του βίου του ‘Eugene Choi’.

Ήρωες που μοιάζουν με ήρεμη δύναμη, αβροί, αλλά και εκείνοι με την πιο τραχιά πλευρά του χαρακτήρα τους, με την εκρηκτική τους προσωπικότητα κερδίζουν αμαχητί την συμπάθειά σου. Αφουγκράζεσαι όσα τους βασανίζουν και συναισθάνεσαι την ανησυχία τους για τα υπαρξιακά αδιέξοδα και τα ηθικά διλήμματα που καλούνται να διαχειριστούν. Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές αποδίδουν με θαυμαστή φυσικότητα τις ανθρώπινες αδυναμίες αλλά και το μεγαλείο της ψυχής του ατόμου σε δύσκολους και ταραχώδεις καιρούς. Φιγούρες που συγκινούν και εμπνέουν, ακολουθώντας τον φωτεινό φάρο ενός υπέρτατο σκοπού.

Αλλά και εκείνες που αντιπροσωπεύουν την άλλη όψη του νομίσματος, αγκυλωμένες στην τοξική εγωπάθεια και το καιροσκοπικό τους πνεύμα, ανίκανοι να αποτινάξουν από πάνω τους την απληστία και την ευτέλεια. Οι ισορροπίες ανάμεσα σε παρελθόν, παρόν και μέλλον αποδεικνύονται ιδιαίτερα εύθραυστες, ενώ η ανατροπή παρεμβαίνει σε καίρια σημεία ώστε με την ευμετάβλητη φύση της κατάστασης που σκιαγραφείται να κορυφώνεται η ένταση ολοένα και περισσότερο. Ως επιστέγασμα όλου αυτού έρχονται και οι συνταρακτικές αποκαλύψεις που συντελούνται, δρομολογώντας κατά συνέπεια νέες εξελίξεις.

Σε κάθε επεισόδιο, τα πάντα βρίσκουν την θέση τους εντός του πολύχρωμου καμβά που εκτίθεται ενώπιον του θεατή μέσα από εικόνες απαράμιλλου κάλλους, από δραματουργικές πράξεις και διαλόγους φορτισμένους με ποικίλα μηνύματα που απηχούν εύστοχα το κοινωνικοπολιτικό περικείμενο της περιόδου. Επιπλέον, ενισχύουν σημαντικά την πολυεπίπεδη σε νοήματα αφήγηση που εμπεριέχει τόσο πικρές αναμνήσεις όσο και νοσταλγικές αναπολήσεις για να διευκολύνεται η πιο σφαιρική απόδοση του πράγματος. Ως εκ τούτου, σαν καταλύτης λειτουργούν τα flashbacks που συχνά μεσολαβούν εμβόλιμα, στοχεύοντας με την συμβολή της αναδρομή να διαφωτιστούν κάποιες πιο αθέατες πτυχές και να επιτευχθεί μία πληρέστερη κατανόηση των όσων διαδραματίζονται.

Στην ατμοσφαιρικότητα του σόου ομολογουμένως και προσδίδουν, τα εντυπωσιακά σκηνικά και τα κοστούμια τα οποία συναπαρτίζουν τον διάκοσμο που απεικονίζεται όπου αλληλοδιαπλέκονται αξεδιάλυτα το ρετρό στυλ με την πιο σύγχρονη αισθητική, η πολυτέλεια και η απλότητα. Η τεχνική κινηματογράφησης που χρησιμοποιείται μαρτυρά την ευλάβεια του σκηνοθέτη ως προς την ανάδειξη της λεπτομέρειας αφού αποφεύγει να προχωρήσει επιπόλαια ή βεβιασμένα στην εξιστόρηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την μονόωρη διάρκεια του εκάστοτε επεισοδίου, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν ένα ολόκληρο φιλμ.

Ο δέκτης οπωσδήποτε μαγεύεται από τα πανοραμικά πλάνα τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών λήψεων, την καταγραφή της αντανάκλασης πάνω σε κατοπτρικές επιφάνειες που είναι σαν να επεκτείνουν περαιτέρω τον χώρο ώστε το οπτικό μας πεδίο να συλλαμβάνει και άλλες ευρύτερες προοπτικές του. Επιπρόσθετα, η εστίαση του κινηματογραφικού κάδρου μέσα από το περίγραμμα ενός παραθύρου ή μίας εισόδου δημιουργούν την αίσθηση ότι είμαστε κι εμείς παρόντες, στην πλεονεκτική θέση ενός αόρατου παρατηρητή που είναι σαν να κρυφοκοιτάζει ό,τι σημειώνεται, άλλοτε μέσα από τα μάτια των δρώντων και άλλοτε έξω από την δική τους σκοπιά.

Είναι αξιοπρόσεκτη επίσης η έμφαση που δίνεται στην κίνηση ακόμη και την πιο αμυδρή, καθώς κάτι τέτοιο ανιχνεύεται κυρίως σε slow motion σκηνές που ασκούν μία υπνωτιστική σαγήνη, τονίζοντας τις στιγμές αυτές που φαντάζουν σαν να παγώνει ο χρόνος. Ωστόσο, μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί και στην μουσική επιμέλεια του soundtrack με έξι πολύ ξεχωριστές μελωδίες να ντύνουν ταιριαστά την δράση που εκτυλίσσεται κάθε τόσο, ενώ ενίοτε ακόμη και η απουσία του ήχου με απότομες παύσεις και μακρόσυρτες σιωπές συνηγορεί στο να καλλιεργηθεί η προσμονή, το σασπένς και η αγωνία για αυτό που έπεται.

 

Το Mr.Sunshine συνοψίζει μέσα του εμμονές και ευσεβείς πόθους, αλήθειες και ψέματα, επιθυμίες και όνειρα.  Σε αυτό συνυπάρχουν αρμονικά η ηρεμία και η εξέγερση, η νηνεμία και η καταιγίδα, το δίκαιο και το άδικο, η ομορφιά και η ασχήμια, η μαχητικότητα και η παραίτηση, η αμοιβαία και η ανεκπλήρωτη αγάπη, η αισθαντικότητα και η σκληρότητα, το θάρρος και η δειλία, η αξία και η απαξία, η απογοήτευση αλλά και η ελπίδα για την επόμενη λιακάδα.

Βρείτε την σειρά στο IMDB

2 comment(s)

End of content

No more pages to load