Read later
 • Written by 
 • Αφιέρωμα: Fantastic Planet

  Αφιέρωμα: Fantastic Planet

  Σουρεαλισμός και ποίηση

  Το 1973 στο φεστιβάλ των Καννών εμφανίστηκε μια παράξενη και πρωτότυπη ταινία. Ο ‘Φανταστικός Πλανήτης’ του Rene Laloux. Ένα σουρεαλιστικό animation film επιστημονικής φαντασίας που έφτασε να κερδίζει το μεγάλο ‘ειδικό’ βραβείο του φεστιβάλ, ενώ παράλληλα προτάθηκε και για το χρυσό φοίνικα. Πέρα από αυτό υπήρξε και προτεινόμενη για το μεγάλο βραβείο επιστημονικής φαντασίας, το γνωστό ‘Nebula’ award.  Κάποιοι ίσως να γνωρίζετε το συγγραφέα και σκηνοθέτη της μέσα από παρόμοιες προσπάθειες όπως το ‘Gandahar’ (1988), το ‘Time Masters’ (1982) ή το ‘Les Escargots’ (1966), γεγονός πάντως είναι πως οι περισσότεροι αγνοούν τόσο την ύπαρξη του ίδιου, όσο και του συγκεκριμένου animation film. Ο Φανταστικός Πλανήτης είναι μία από εκείνες τις ταινίες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην διεύρυνση των οριζόντών μου ως παιδί.

  Ήμουν αρκετά μικρός όταν έτυχε να την δω, και ούτε που θυμάμαι πόσες φορές είχα νοικιάσει εκείνη την βιντεοκασέτα. Περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν το γνωστό ‘Τροφή για σκέψη’ δοσμένα με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Είναι για εμένα μια ουσιαστική ‘είσοδος’ σε έναν μαγικό κόσμο, αυτόν της φιλοσοφίας, της ασάφειας, της αλληγορίας και του σουρεαλισμού. Θα έλεγα πως κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και χρησιμοποιεί το μυαλό του, κάθε σινεφίλ, φίλος της τέχνης ή βιβλιοφάγος πρέπει έστω και μια φορά στη ζωή του να τη βιώσει.

  Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή περιπέτεια σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο όπου πάνω του καθρεφτίζονται όλες οι αρετές και τα λάθη του δικού μας κόσμου. Το σύμπαν και ο κόσμος Ygam διοικείται από μεγάλα μπλε όντα που ακούνε στο όνομα ‘Draags’. Αυτοί έχουν την απόλυτη γνώση καθώς και τη διαχείρισή της. Έχουν μάλιστα καταφέρει να απαλλαγούν από οποιασδήποτε μορφής εργασία και βιώνουν μια ‘ανώτερη’ μορφή ζωής, τέχνης και γνώσης. Για να το καταφέρουν αυτό χρησιμοποιούν μικρούς υπηρέτες/ δούλους που έχουν την όψη των ανθρώπων όπως τους ξέρουμε και ακούν στο όνομα ‘Om’. Η ιστορία γίνεται ενδιαφέρουσα όταν ένα από αυτά τα Om το οποίο είναι κατοικίδιο ενός Draag βρίσκει την απαγορευμένη ‘γνώση’ και αρχίζει να έχει συνείδηση, εξέλιξη και αυτογνωσία. Καταφέρνει επίσης να μάθει πληροφορίες για τον κόσμο. Αυτή η αλλαγή, αυτός ο ‘μονόλιθος’ που του αλλάζει τη ζωή τον κάνει να συνειδητοποιήσει πως δεν χρειάζεται πια να είναι σκλάβος και πως όλα τα ‘Oms’ πρέπει να επαναστατήσουν ενάντια στα μέχρι τότε ‘ανώτερα’ όντα.

  Στα 72 λεπτά που διαρκεί το φιλμ θα βιώσει κανείς πολλά και περίεργα συναισθήματα. Πρόκειται για ένα εντελώς σουρεαλιστικό τοπίο το οποίο θα μπορούσε να έχει βγει κατευθείαν από κάποιο αλλοπρόσαλλο βίντεο κλιπ των Pink Floyd. Αυτό όμως δεν είναι παρά το φόντο της δραματικής ιστορίας που ξεδιπλώνεται. Δεν είναι ‘δύσκολο’ φιλμ, με την έννοια του ότι καθένας μπορεί να ταυτιστεί με κάποια από τις περιστάσεις του, όμως είναι από τα πρώτα ‘layered’ animations, με διαφορετικά επίπεδα δηλαδή, ανάλογα τις εμπειρίες και τις γνώσεις του θεατή. Μπορεί να ‘μιλήσει’ σε φιλότεχνους του σουρεαλιστικού (βλέπε Salvador Dali, Rene Magrite, Giorgio de Chirico), σε λάτρεις της ιδιαίτερης μουσικής (όπως οι Pink Floyd που ανέφερα), σε λάτρεις του βιβλίου και των φανταστικών κόσμων, άλλα και σε κάθε έναν που του αρέσει να του εξάπτουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την φαντασία. Για την εποχή θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως τεχνολογικό επίτευγμα, αν και σήμερα μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει κάποια στοιχεία που δεν έχουν αντέξει τόσο καλά στον χρόνο, και ιδιαιτέρως κάποια ηχητικά εφέ.

  Διατηρεί μια ξεχωριστή αισθητική άλλης εποχής. Μιας εποχής όπου η ωμότητα επί της οθόνης είχε νόημα και σκοπό και δεν ήταν απλώς για να προκαλέσει το κοινό. Και μην γελιέστε λόγω της φύσης της, η ταινία περιέχει αρκετή ωμότητα και βαναυσότητα σε ίσες ποσότητες με την τρυφερότητα. Δεν θα ήταν άλλωστε δυνατόν να παρουσιάσει τις ‘ιδέες’ της, ή να καυτηριάσει συγκεκριμένα θέματα χωρίς αυτήν την απαραίτητη βιαιότητα και βαναυσότητα. Είναι ένας σκληρός κόσμος, όπως άλλωστε και ο δικός μας, όπου ο δυνατότερος επιβιώνει. Όπου ‘δυνατότερος’ μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με το ‘εξυπνότερος’. Είναι επίσης μια ταινία που για να την εκτιμήσεις καλύτερα πρέπει να την δεις πάνω από μια φορά. Την δεύτερη φορά συνήθως παρατηρείς διαφορετικά πράγματα και αυτό είναι κάτι σχεδόν φυσιολογικό στις ημέρες μας, όμως δείχνει πραγματικά πόσο μπροστά από την εποχή της υπήρξε.

  Αν ψάχνετε για εκφραστικότητα πρωταγωνιστών (ακόμη και με τις κάποιες σχεδιαστικές τους ατέλειες), ιστορία με νόημα, σουρεαλισμό και αλληγορία, αυτή είναι μια ταινία που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε.

  Βρείτε την ταινία στο IMDB

  Login to post comments
  Comments (9)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   vasileiosathens
   vasileiosathens 19/04/2017 19:55:44
   Πού το θυμήθηκες άνθρωπέ μου! Πω πω! Το είχε βάλει κάποτε η ΕΡΤ στα μέσα του 90. Εγώ τότε γύρω στα 10-12 και να περιμένω μια απλή ταινία κινουμένων σχεδίων. Αντ'αυτού χωρίς να το γνωρίζω παρακολούθησα ένα έπος. Την ξαναείδα προσφάτως σε ένα προσωπικό μου αφιέρωμα ταινιών με εξωγήινους.
  • Comment Link
   johngamer64
   johngamer64 06/04/2017 20:40:59
   Το είχα δει πολύ παλιά και τώρα το ξαναθυμήθηκα ευχάριστα
  • Comment Link
   Madwalker
   Madwalker 05/04/2017 22:37:45
   Πω ρε φίλε! Πόσα χρόνια, ούτε θυμώμουν πως λεγόταν! Πρέπει να την είχα δει στην τηλεόραση πρώτη φορά πριν περισσότερο από 20 χρόνια!
  • Comment Link
   Throrin
   Throrin 05/04/2017 19:35:15
   Μου είχε διαφύγει αυτό το διαμαντάκι. Ευχαριστώ Μπάμπη. Θα το δω σύντομα.

   υγ. από το trailer που είδα θα έλεγα ότι θα μπορούσαν να το είχαν κάνει και οι Monty Pythons ... χαχαχαχα θυμίζει αρκετά το στυλ κάποια εισαγωγικά βιντεάκια τους.
  • Comment Link
   MokilokD
   MokilokD 05/04/2017 14:41:33
   Νομιζω οτι παθαίνω κατι οταν βλεπω τετοιου ειδους ταινιες .
   Τις θεωρω μαγικές .
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 05/04/2017 14:19:41
   Μπραβο για το αφιερωμα Μπαμπη!!!Την ταινια δεν την γνωριζα αλλα το αρθρο και το trailer μου κινησαν απιστευτα το ενδιαφερον!Θα το δω σιγουρα!
  • Comment Link
   Error Flynn
   Error Flynn 05/04/2017 13:54:22
   Το έχω δει και είναι απλά καταπληκτικό! Μπράβο Μπάμπη για την πρότασή σου!
  • Comment Link
   evansicaria
   evansicaria 05/04/2017 13:31:48
   παω να το δω
  • Comment Link
   BraVeHeart
   BraVeHeart 05/04/2017 12:57:41
   Απίθανο!

  Tech & Science News