Αφιέρωμα: Alien 

"Στο διάστημα, κανείς δε μπορεί να σε ακούσει να ουρλιάζεις"

Αφιέρωμα: Alien

Οι Unboxholics υπερηφανεύονται πως φέρνουν σε εσάς, τους αναγνώστες, πολύτιμο περιεχόμενο που όχι μόνο σας κρατά ενημερωμένους άλλα σας βοηθά να ανακαλύπτετε εξαιρετικές δημιουργίες που μπορεί να ‘χάσατε’. Το παρακάτω είναι συνέχεια της σειράς μας ‘Κλασικές ταινίες που αξίζουν τον χρόνο σας’. Έχουμε προσπαθήσει να κρατήσουμε κρυφές τις ανατροπές των ταινιών, οπότε μην ανησυχείτε για spoilers, μιας και επιθυμία μας είναι να τις απολαύσετε και ύστερα να επιστρέψετε παραθέτοντας την άποψη σας από κάτω, στα σχόλια, όπου τα spoilers είναι επιτρεπτά.

Alien (1979)

Η κατηγορία επιστημονικής φαντασίας, ή ‘Sci-fi’ όπως είναι γνωστή, είναι μια από τις αγαπημένες του Hollywood. Διάσημα franchises της τηλεόρασης και του κινηματογράφου συγκεντρώνουν τεράστια κοινά από ανθρώπους οι οποίοι γοητεύονται από ιστορίες που περιέχουν επιστημονικές ανακαλύψεις, ταξίδια στο διάστημα, ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, εξωγήινους καθώς και το θέμα του ‘μέλλοντος’. Για παράδειγμα : Η αγαπημένη σειρά “Star Trek” (1966) επέτρεψε στους θεατές να ‘ταξιδέψουν’ νοητά ενώ την ίδια στιγμή έδωσε την ευκαιρία στους δημιουργούς να ασχοληθούν με σύγχρονα θέματα που αφορούν φυλετικές διαμάχες ή σχέσεις φυλών, την ηθική και την ευθύνη μιας διακυβέρνησης. Το ‘μότο’ της σειράς περιελάμβανε τη φράση ‘..Με παρρησία να βρεθείς εκεί που κανένας δεν έχει ταξιδέψει ξανά’΄. Κάθε εβδομαδιαίο επεισόδιο (αργότερα ακολούθησε και μια σειρά εξαιρετικών ταινιών) έκλεινε μεταφέροντας το ιδεαλιστικό μήνυμα πως το διάστημα ήταν ένα σύνορο που βρισκόταν εκεί για τον άνθρωπο να εξερευνήσει, και όχι να κατακτήσει. Για να μάθει και να επωφεληθεί από τα μυστικά του, όχι να εκμεταλλευτεί.

Το αστρόπλοιο Enterpsire ήταν ένας πρέσβης ενός ευγενή συνασπισμού με αποστολή την πρόοδο του ανθρωπίνου γένους. Σε αυτή την μορφή, η ‘επιστημονική φαντασία’ έμαθε στους θεατές πως η περιέργεια ήταν πολύτιμο χαρακτηριστικό και πως το να είσαι ο πρώτος σε μια ανακάλυψη αποτελούσε από μόνο του επιβράβευση. Το 1979 ο σκηνοθέτης Ridley Scott έφερε τα πάνω κάτω στην κατηγορία με την επιτυχημένη ταινία του ‘Alien’ και έδειξε στους θεατές πως το διάστημα ‘έκρυβε’ κάτι εντελώς διαφορετικό. Θέματα όπως ο σύγχρονος καπιταλισμός και η απληστία, η εκμετάλλευση και η προσπάθεια καταδυνάστευσης από εταιρίες ήταν γήινες ‘αμαρτίες’ που ακολουθούσαν τους χαρακτήρες σε ολόκληρο το σύμπαν. Αυτή η διαστημική αποστολή αφορούσε το κέρδος και τον πλούτο, ενώ οι αρετές της έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα. Σε αυτό το έργο, ο Ridley Scott δεν θα συνδύαζε την επιστημονική φαντασία με μια περιπέτεια φαντασίας (όπως για παράδειγμα το Star Wars) με τον ίδιο τρόπο που θα επέλεγαν άλλοι σκηνοθέτες. Αντιθέτως, εκείνος και οι συγγραφείς του, Dan O’Bannon και Ronald Schusett, θα μας παρέδιδαν δύο ώρες τρόμου επιστημονικής φαντασίας ενώ θα μας μάθαιναν πως, στο διάστημα, κάποια πράγματα καλύτερα να μένουν κρυφά.

Οι περισσότερες ταινίες που παρουσιάζονται εδώ έχουν ένα κοινό. Βρίθουν από μεγάλα ονόματα ηθοποιών. Τα προηγούμενα άρθρα που είχαμε παραθέσει, όπως το ‘Seven’, το ‘Stand by me’, το ‘Platoon και το ‘Lord of the Rings’, ξεχείλιζαν από ταλέντο μεγάλων ηθοποιών. Το μάθημα που παίρνει κανείς από αυτό είναι πως το Casting είναι σημαντικό. Είτε αφορά την τηλεόραση (όπως το παράδειγμα του Star Trek), είτε ταινία, η διανομή ρόλων είναι σημαντική. Το να συγκεντρώσεις την σωστή ομάδα ηθοποιών, μαζί με την ‘χημεία’ βοηθούν οποιοδήποτε έργο να βρει το δρόμο του προς την επιτυχία. Το Alien δεν διαφέρει σε αυτό. Αναγνωρισμένοι Αμερικάνοι όπως ο Rom Skerritt, ο Harry Dean Stanton και ο Yaphet Kotto ενώθηκαν με αντίστοιχους Βρετανούς όπως την Veronica Cartwright, τον Ian Holm και τον John Hurt. Όμως η μεγάλη έκπληξη αδιαμφισβήτητα  ήταν η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Sigourney Weaver, μια Αμερικανίδα νέα ηθοποιός που ενσάρκωσε τον ρόλο της Ellen Ripley.  Στη συνέχεια θα πρωταγωνιστούσε σε δεκάδες ταινίες όλων των ειδών, καταφέρνοντας έτσι να γίνει μια από τις πλέον επιτυχημένες και σκληρά εργαζόμενες γυναίκες ηθοποιούς.

Η πλοκή της ταινίας βρίσκει τους χαρακτήρες  πάνω σε ένα τεράστιο ‘δοχείο’ περισυλλογής υλικών, το Nostromo. Το διαστημόπλοιο επιστρέφει στην Γη όταν ξαφνικά το ταξίδι του διακόπτεται από ένα μυστηριώδες σήμα από μια άγνωστη πηγή σε κάποιο κοντινό πλανήτη. Το πλήρωμα διατάσσεται να ερευνήσει το σήμα ενώ γίνεται σαφές πως η εξερεύνηση αυτή τους έχει εκθέσει σε μεγάλο κίνδυνο. Επέτρεψαν στον τρόμο να επιβιβαστεί στο Nostromo και το πλήρωμα τώρα προσπαθεί να επιβιώσει.

Το Alien υπήρξε μεγάλη επιτυχία στο Box Office φέρνοντας κέρδη άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.  Ακολούθησαν βραβεία για τις ηθοποιίες, τα σκηνικά, τα special effects, την σκηνοθεσία και την γραφή στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας. Μέσα σε όλα αυτά περιλαμβάνονταν και υποψηφιότητες και νίκες για τα βραβεία BAFTA, Saturn και Hugo καθώς και το Όσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ. Με τόσο μεγάλη επιτυχία, ένα Franchise είχε μόλις γεννηθεί. Εκτός από τις ταινίες η ιστορία συνεχίστηκε και σε άλλα μέσα, όπως νουβέλες ή σειρές κόμικς. Η εμπορευματοποίηση συνεχίστηκε σε παιχνίδια για παιδιά και video games. Το Χόλλυγουντ θα συνέχιζε την σειρά στα χνάρια του Ridley Scott και με την Sigourney Weaver πρωταγωνίστρια καθώς εκείνη θα επέστρεφε σαν Ellen Ripley στις αναμετρήσεις της με τα πλέον εικονικά τέρατα  του Alien. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο sequel της ταινίας από τον διάσημο πλέον σκηνοθέτη James Cameron, με την προσθήκη του στην σειρά με την ταινία ‘Aliens’, άλλη μία που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε.

Όσον αφορά τα κλασικά, αυτή η στιλιζαρισμένη, horror ταινία επιστημονικής φαντασίας, ξεχωρίζει στην ιστορία του Hollywood. Το σασπένς είναι πραγματικό. Οι φόβοι που είχαμε για το απέραντο σκοτάδι του διαστήματος και τι αυτό μπορεί να κρύβει, είναι φόβοι που παραμένουν το ίδιο αληθινοί και σήμερα. Για έναν σύγχρονο θεατή, τα ειδικά εφέ που απέσπασαν τόσα βραβεία στα τέλη των 70’s, ίσως θεωρηθούν αστεία σε σύγκριση με τις σημερινές τεχνικές. Ωστόσο, η καλλιτεχνική αναπαράσταση και τα πρακτικά εφέ όπως για παράδειγμα τα κάτασπρα, αποστειρωμένα, άνετα περιβάλλοντα που αντιπροσωπεύουν την ασφάλεια σε αντίθεση με τα σκοτεινά, “βρώμικα”, μηχανικά σκηνικά που αντιπροσωπεύουν τον κίνδυνο, μεταφέρονται αποτελεσματικά στο κοινό και ακόμα προσθέτουν στην συνολική εμπειρία.

Ο Scott κατευθύνει το κοινό μέσα από κλιμακούμενες στιγμές που καταλήγει στον απόλυτο τρόμο. Η εικόνα του πλήρως ανεπτυγμένου Alien έχει γίνει η μασκότ των Space Horrof και έχει ενσωματωθεί στους εφιάλτες μας. Στο διάστημα κανείς δεν μπορεί να σε ακούσει να ουρλιάζεις, αλλά οι γείτονές σου σίγουρα θα το κάνουν όσο θα παρακολουθείς αυτήν την κλασική ταινία.

Βρείτε την ταινία στο IMDB

12 comment(s)