Η ιστορία των Diablo παιχνιδιών

Γνωρίστε τον άρχοντα του Τρόμου
06 Νοεμβρίου 2018 13:59
Η ιστορία των Diablo παιχνιδιών

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Diablo Immortal, η αγαπημένη σειρά της Blizzard έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Για τους περισσότερους gamers η ιστορία ενός παιχνιδιού είναι το αγαπημένο τους συστατικό, αυτό για το οποίο θα συζητάνε στον κυριακάτικο καφέ με την παρέα τους είτε πρόκειται για παιχνίδι που μόλις τερματίσανε είτε για κάποια αγαπημένη σειρά του παρελθόντος. Προσωπικά πιστεύω ότι η ιστορία όπως και η μουσική ενός παιχνιδιού είναι αυτά που το κάνουν να μοιάζει με παραμύθι και το κρατάνε ζωντανό στη μνήμη μας για πολλά χρόνια, κυρίως όταν αναφερόμαστε σε μία μεγάλη σειρά με δεκάδες τίτλους στο ιστορικό της. Στους Unboxholics, λατρεύουμε τις ιστορίες των παιχνιδιών και τις θεωρούμε παρακαταθήκη για εσάς. Μιλούν απευθείας στην καρδιά και γι αυτό θέλουμε να σας μεταφέρουμε όσο πιο ζεστά γίνεται τις δικές μας εμπειρίες με μερικούς από τους αγαπημένους μας τίτλους. Σε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε ακόμα και όσοι δεν είχατε την ευκαιρία να παίξετε αυτά τα παιχνίδια στο παρελθόν, να αφήσετε το μυαλό σας να ταξιδέψει και να δημιουργήσετε τις δικές σας μαγικές εικόνες μέσα από το δικά μας κείμενα.

Όπως είπαμε για παιχνίδια των οποίων οι ιστορίες μένουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας, έτσι υπάρχουν και δημιουργοί που αγαπήσαμε για τις πολύ όμορφες στιγμές που μας χάρισαν μέσα από τους τίτλους τους και μας έμαθαν να αγαπάμε αυτό το μέσο. Σε αυτούς τους δημιουργούς κατατάσσω και τη Blizzard, μια εταιρία που γέννησε τρία από τα μεγαλύτερα franchises του κλασσικού αλλά και μοντέρνου gaming. Αναφέρομαι φυσικά στα Warcraft, Diablo και Starcraft, τρεις τίτλους σταθμούς για την ιστορία του μέσου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, έχουμε ήδη καλύψει ολόκληρη την ιστορία του Starcraft σε τρία τμήματα. Αν ενδιαφέρεστε να την ξεκινήσετε εδώ θα βρείτε το πρώτο μέρος της. Στις γραμμές που ακολουθούν όμως δε θα μιλήσουμε για πολεμοχαρή orcs, ταξίδια στο διάστημα, πολύχρωμους πλανήτες και φιλικούς εξωγήινους. Σίγουρα θα συναντήσουμε μαγεία, αλλά θα είναι διαφορετική, πολύ πιο σκοτεινή. Αν διαβάζετε αυτό το κείμενο αργά το βράδυ, βάλτε αυτό να παίζει στο background και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Αν ωστόσο η ώρα το επιτρέπει, παρέα με τη μουσική θα πρότεινα να ετοιμάσετε κι ένα καφεδάκι να καθίσετε αναπαυτικά στην καρέκλα σας για να ξεκινήσουμε.

Πάντα πίστευα ότι η ιστορία του Diablo είναι πολύ ιδιαίτερη και δεν την βρίσκεις εύκολα σε παιχνίδια. Κάπου ανάμεσα στις γραμμές του σεναρίου του, στις νότες των κομματιών που γράφτηκαν γι αυτό, στις διαμάχες μεταξύ των φανταστικών χαρακτήρων του κρύβονται πολύ βαθιά νοήματα που πάντα προσπαθούσα να ανακαλύψω. Στη βάση της πραγματεύεται την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, ανάμεσα σε Αγγέλους και Δαίμονες κι εμείς οι άνθρωποι, στεκόμαστε ανάμεσά τους, είμαστε τα προϊόντα αυτής της αιματηρής, χωρίς τέλος διαμάχης. Είμαστε ότι γέννησε από τις απαρχές της η σύγκρουση δύο αιώνιων εχθρών. Και κουβαλάμε στη ψυχή μας κάτι και από τους δύο. Έχουμε μέσα μας το καλό και το κακό, ο καθένας σε διαφορετικές αναλογίες. Το πώς επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που μας δίνει το καθένα, είναι κάτι που είμαστε ελεύθεροι να το επιλέξουμε μόνοι μας και με αυτές τις επιλογές, πορευόμαστε τελικά στη ζωή. Το franchise του Diablo τοποθετεί με τον πλέον αριστουργηματικό τρόπο, τις μάσκες φανταστικών χαρακτήρων σε έννοιες που διέπουν το ανθρώπινο είδος όπως τα άσχημα συναισθήματα που νιώθουμε, τις κακές σκέψεις που κάνουμε, αλλά και τις αρετές και τις αξίες μας, τις καλές προθέσεις, την ελεύθερη βούληση. Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσετε να ανακαλύψετε αυτές τις έννοιες πίσω από τα πρόσωπα των ηρώων που θα γνωρίσετε στις επόμενες γραμμές.

 

Diablo Origins

 

Η ιστορία μας, ξεκινάει με τη δημιουργία του κόσμου από ένα πανίσχυρο πλάσμα, τον Anu. Ο Anu είχε δύο αντικρουόμενες φύσεις, το φως και το σκοτάδι. Πολλά χρόνια μετά τη δημιουργία του κόσμου, ο Anu αποφάσισε να βγάλει από μέσα του το σκοτάδι κι έτσι χώρισε τον εαυτό του σε δύο κομμάτια. Κράτησε μέσα του μόνο το φως, ενώ το σκοτάδι πήρε τη μορφή ενός δράκου με 7 κεφάλια και ονομάστηκε Tathamet. Για αιώνες, ο Anu και ο Tathamet πολεμούσαν ασταμάτητα ώσπου κάποια στιγμή έχασαν και οι δύο τις δυνάμεις τους και πέθαναν, ελευθερώνοντας στον κόσμο ασύλληπτες ποσότητες ενέργειας. Ό,τι απέμεινε από το  σώμα του Tathamet, σχημάτισε το απόκοσμο μέρος που σήμερα οι άνθρωποι αποκαλούν Κόλαση ή αλλιώς Burning Hells. Κάθε ένα από τα κεφάλια του Tathamet, πήρε τη μορφή Δαίμονα, με τους τρεις πιο δυνατούς να αποκαλούνται Prime Evils. Αυτοί ήταν οι Mephisto (Άρχοντας του Μίσους), Diablo (Άρχοντας του Τρόμου) και Baal (Άρχοντας της Καταστροφής). Οι υπόλοιποι 4 Δαίμονες αποτέλεσαν τους Lesser Evils και ήταν οι Azmodan (Άρχοντας του Κακού), Belial (Άρχοντας του Ψέματος) και οι δίδυμοι Δαίμονες Andariel (Κυρία της Αγωνίας) και Duriel (Άρχοντας του Πόνου). Οι Prime Evils, με αρχηγό τον Mephisto, ανέλαβαν την εξουσία των Burning Hells.

Από την άλλη μεριά, τα κομμάτια του σώματος του Anu δημιούργησαν τον Παράδεισο ή High Heavens, που διοικούνταν από ένα συμβούλιο Αγγέλων, το Angiris Council. Το Angiris Council αποτελούνταν από τον Imperius (Αρχάγγελο της Γενναιότητας), τον Tyrael (Αρχάγγελο της Δικαιοσύνης), την Auriel (Αρχάγγελο της Ελπίδας), Itherael (Αρχάγγελο της Καλής Τύχης) και τον αρχηγό τους Malthael (Αρχάγγελο της Σοφίας). Η σύγκρουση ανάμεσα σε Αγγέλους και Δαίμονες συνεχίστηκε για πολλά χρονιά και έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Eternal Conflict. Ωστόσο, η διαφορετική καταγωγή των δύο πλευρών ήταν μόνο η αφορμή για να συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ τους. Η πραγματική αιτία ήταν η επιθυμία αμφότερων να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός πολύ ισχυρού αντικειμένου ονόματι World Stone ή Eye of Anu, που αρχικά βρισκόταν τοποθετημένο και έδινε ενέργεια σε μία παράλληλη διάσταση η οποία ενώνει άρρηκτα όλους τους κόσμους μεταξύ τους και λέγεται Pandemonium. Επαναστάτες Άγγελοι και Δαίμονες, γνωστοί και ως renegades, πίστευαν ότι με τη δύναμη του World Stone θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες μορφές ζωής και καινούργιους κόσμους και να σταθούν ισάξια δίπλα στους αρχηγούς τους. Ο Tyrael για να προστατέψει το World Stone, έχτισε γύρω από το Pandemonium ένα τεράστιο φρούριο, το λεγόμενο Pandemonium Fortress.

Για τους Αγγέλους, ηγέτης των renegades ήταν ο Inarius και για τους Δαίμονες η Lilith. Χωρίς να είναι γνωστό το πως, ο Inarius κατάφερε να περάσει από το φρούριο που είχε χτίσει ο Tyrael και να μετακινήσει το World Stone, προκαλώντας ωστόσο μετατόπιση ολόκληρης της διάστασης του Pandamonium σε άλλο σημείο του σύμπαντος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κρυφτεί ολοκληρωτικά η περιοχή από τους αρχηγούς των High Heavens και Burning Hells. Ο Inarius και οι ακόλουθοί του έχτισαν έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από αυτή τη νέα διάσταση, τον ονόμασαν Sanctuary και σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βουνό για να το προστατεύει, το Mount Arreat. Το Sanctuary έγινε γρήγορα το καταφύγιο κυνηγημένων Αγγέλων και Δαιμόνων. Ο Inarius στη συνέχεια απορρόφησε μέρος των δυνάμεων του World Stone, έγινε πολύ πιο ισχυρός και μαζί με την Lilith έκαναν τα πρώτα παιδιά που στις φλέβες τους έτρεχε αίμα αγγέλων και δαιμόνων. Τα παιδιά αυτά αρχικά ονομάζονταν Nephalem αλλά με το πέρασμα των χρόνων έχασαν τις δυνάμεις τους κι έγιναν αυτό που σήμερα ονομάζουμε άνθρωποι ή κοινοί θνητοί.

Οι Prime Evils και οι Αρχάγγελοι των High Heavens συμφώνησαν να μην καταστρέψουν το Sanctuary και τους ανθρώπους αλλά ποτέ να μην επέμβουν σε θέματα που αφορούν τους θνητούς, κρατώντας ταυτόχρονα την υπάρξή τους μυστική. Όταν οι Lesser Evils ανακάλυψαν το Sanctuary και τη συμφωνία των αδερφών τους με τους Αγγέλους, αμφισβήτησαν την ικανότητά τους να διοικούν την Κόλαση κι ένας εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στους Δαίμονες. Το τέλος αυτού του εμφυλίου, ο οποίος είναι γνωστός και ως Dark Exile, βρίσκει τους Prime Evils να χάνουν ολοκληρωτικά από τους ακόλουθους του Azmodan και του Belial και να φεύγουν στην εξορία στην περιοχή του Sanctuary όπου ζούσαν οι θνητοί. Οι Lesser Evils έστειλαν τους αδερφούς τους σε αυτή την περιοχή συγκεκριμένα ώστε η προσοχή των Αγγέλων να στραφεί εκεί και στον κίνδυνο οι Prime Evils να μην τηρήσουν τη συμφωνία περί ανάμειξης με τον κόσμο των θνητών. Με τους Αγγέλους να είναι αλλού επικεντρωμένοι, οι Lesser Evils θα είχαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον Παράδεισο.

Με μία πρώτη ματιά, ενδεχομένως να αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν οι τρεις δυνατότεροι Δαίμονες να έχασαν και με μεγάλη σχετικά ευκολία τον πόλεμο με τους πολύ κατώτερους σε δύναμη αδερφούς τους. Στην πραγματικότητα όλο το σχέδιο περί εξορίας στον κόσμο των θνητών, ήταν ενορχηστρωμένο από τους ίδιους τους Prime Evils όταν μετά από μία αποτυχημένη επίθεση των Αγγέλων στο Hellforge, πιάστηκε ζωντανός από τους Δαίμονες ο πιο έμπιστος λοχαγός του Tyrael, ο Izual. Οι δαίμονες διέφθειραν τον Izual, ο οποίος πρόδωσε τους Αγγέλους, έγινε ένας φρικτός δαίμονας και αποκάλυψε στον Mephisto και τους αδερφούς του δύο μεγάλα μυστικά, την κατασκευή των soulstones από τον Tyrael και το πως μπορούν να τις διαφθείρουν. Τα soulstones ήταν τρία πετράδια, κομμένα από το ίδιο το World Stone με σκοπό να παγιδεύσουν μόνιμα μέσα τους τις ψυχές των τριών αρχηγών των Δαιμόνων. Με το σχέδιο του Dark Exile και της υποτιθέμενης εξορίας στον κόσμο των θνητών να πετυχαίνει, οι τρεις αρχηγοί του Κακού, ξεκίνησαν για να βρουν τα soulstones, ώστε να τα διαφθείρουν, μέσα από αυτά να διαφθείρουν και το World Stone και τελικά να πάρουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στον κόσμο των θνητών, οι Prime Evils ήρθαν αντιμέτωποι με το Horadrim, μία αρχαία αδελφότητα από πολεμιστές και μάγους την οποία ίδρυσε ο Tyrael και σε αυτούς έδωσε τα soulstones με την προοπτική να πολεμήσουν και να παγιδεύσουν τους τρεις Δαίμονες. Από τη στιγμή που έφτασαν στον κόσμο των ανθρώπων, το Horadrim μπόρεσε και τους εντόπισε γρήγορα, μιας και κάθε soulstone ήταν ειδικά κατασκευασμένο ώστε να ανιχνεύει το essence του δαίμονα για τον οποίο είχε φτιαχτεί. Ο Mephisto αιχμαλωτίστηκε πρώτος, το soulstone του δόθηκε στο θρησκευτικό τάγμα Zakarum, γνωστοί και ως Religion of the Light, και τάφηκε με επιτυχία κάτω από το Temple of Light. Ο Baal ήταν ο δεύτερος που αιχμαλωτίστηκε, αν και στην προσπάθεια του Horadrim να παγιδεύσει την ψυχή του, το soulstone του έσπασε και τότε ο μάγος Tal Rasha θυσίασε τον εαυτό του, μετατρέποντας το ίδιο του το σώμα σε soulstone μέσα στην οποία αιχμαλώτισε τον Baal και τάφηκε μαζί του στην έρημο Aranoch. Τελευταίος παγιδεύτηκε ο Diablo, του οποίο το soulstone τάφηκε και πάνω από εκείνο το σημείο, χτίστηκε το Tristram Cathedral.

Diablo I

Αμέσως μετά από αυτό το σημείο, ξεκινάει το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το Diablo 1. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή οι τρεις Άρχοντες του Κακού με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του προδότη Δαίμονα Izual, ξέρουν πλέον τον τρόπο να χρησιμοποιήσουν και να διαφθείρουν τα soulstones προς όφελός τους. Η συνέχεια της σειράς είναι συναρπαστική και σίγουρα θα ενθουσιάσει τόσο αυτούς που έχουν ασχοληθεί με τα παιχνίδια και θα θυμηθούν την ιστορία από την αρχή, όσο και τους νεότερους που δεν έχουν δει ακόμα τα γεγονότα και τους χαρακτήρες του παιχνιδιού.

Το δεύτερος μέρος της ιστορίας του άρχοντα του τρόμου συνεχίζει ακριβώς από το σημείο που σταματήσαμε. Ακολουθεί μία σύντομη αναφορά στα βασικά παιχνίδια της σειράς.

  • Diablo (31 Δεκεμβρίου 1996)
  • Diablo II (30 Ιουνίου 2000)
  • Diablo II: Lord of Destruction (27 Ιουνίου 2001)
  • Diablo III (15 Μαΐου 2012)
  • Diablo III: Reaper of Souls (25 Μαρτίου 2014)

Θα ξεκινήσουμε αμέσως μετά τα γεγονότα της εισαγωγής δηλαδή με τους Δαίμονες να χάνουν από το Horadrim και να παγιδεύονται οι ψυχές τους στα τρία soulstones. Το soulstone του Mephisto τάφηκε κάτω από το Temple of Light υπό την επίβλεψη του τάγματος Zakarum, το soulstone του Baal τάφηκε με το σώμα του μάγου Tal Rasha και τέλος του Diablo κάτω από το Tristram Cathedral.

 

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ LEORIC

 

Με τα χρόνια, ο Mephisto κατάφερε να διαφθείρει και να πάρει με το μέρος του τον αρχιεπίσκοπο Lazarus τον οποίο είχε ορίσει η Religion of the Light σαν φύλακα του soulstone του Άρχοντα του Μίσους. Ως ο πιο πιστός σύμβουλός του, ο Lazarus καταφέρνει να πείσει τον Βασιλιά της Khanduras, Leoric, να μεταφέρει την πρωτεύουσα της πόλης στο Tristram όπου ήταν χτισμένος ο ναός κάτω από τον οποίο είχαν θάψει το soulstone του Diablo. Λίγο αργότερα, ξυπνάει αποδυναμωμένος αλλά διψασμένος για εκδίκηση και ο Diablo ο οποίος στοιχειώνει τα όνειρα του Lazarus και τον οδηγεί στο λαβύρινθο κάτω από το ναό του Tristram. Ο Lazarus βρίσκει το soulstone του Diablo και ακολουθώντας τις εντολές του Δαίμονα το καταστρέφει και ελευθερώνει τη ψυχή του.

Ο Diablo αναζητά το σώμα ενός θνητού για να το χρησιμοποιήσει ως host και να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στο Sanctuary. Αποφασίζει ότι ο Βασιλιάς Leoric είναι η καλύτερη επιλογή και προσπαθεί να καταλάβει το σώμα του. Επί τέσσερα χρόνια δεν μπόρεσε να πετύχει το στόχο του και το μόνο που έκανε ήταν να οδηγήσει τον Βασιλιά Leoric στην απόλυτη παραφροσύνη. Αποκεφάλιζε οποιονδήποτε κάτοικο, απλό άνθρωπο ή ευγενή, πίστευε ότι στέκεται ενάντια στο λόγο και ήταν ύποπτος για προδοσία. Ένα από τα ατελείωτα θύματά του ήταν και η ίδια του η γυναίκα. O Lazarus βάζει ακόμα μία παγίδα στον Black King, όπως τον αποκαλούν πλέον, τον πείθει ότι ο λαός του Westmarch ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Khanduras και παρόλο που οι δυνάμεις του Westmarch είναι πολύ ανώτερες, ο Leoric κηρύσσει έναν αιματηρό πόλεμο απέναντι στους γείτονές του. Ο Lazarus απαγάγει τον γιο του Leoric, Albrecht, και τον οδηγεί στον Diablo. Ο Diablo καταλαμβάνει ολοκληρωτικά το σώμα του νεαρού πρίγκιπα, ανοίγει μία πύλη από την Κόλαση και το μοναστήρι καταλαμβάνεται από εκατοντάδες Δαίμονες. Μόλις ο Leoric ανακαλύπτει ότι ο γιος του εξαφανίστηκε, αποκεφαλίζει οποιονδήποτε πιστεύει ότι ευθύνεται για την απαγωγή του.

Στο μεταξύ γυρνάει από το πεδίο της μάχης στο Westmarch ο στρατηγός του Leoric, Lachdanan, και είναι ακόμα ένας τον οποίο ο Βασιλιάς κατηγορεί για την απαγωγή του Albrecht. Ο Lachdanan βλέποντας την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει φτάσει ο Leoric, τον σκοτώνει θέλοντας να δώσει τέλος στο μαρτύριό του. Λίγο πριν πεθάνει, ο Black King καταριέται αιώνια όλους τους στρατιώτες του. Ο Lazarus συγκεντρώνει τους χωρικούς και τους ζητάει να ψάξουν τον Albrecht. Αυτό όμως είναι ακόμα ένα σατανικό σχέδιό του, καθώς τους οδηγεί στο εργαστήριο του Butcher, ενός φρικτού Demon Overlord που βασανίζει και σκοτώνει τα θύματά του σφάζοντάς τα σε κομμάτια. Ο Leoric θάβεται με κανονική κηδεία, αλλά ο Diablo έχει άλλα σχέδια γι αυτόν. Τον επαναφέρει στη ζωή με τη μορφή ενός γιγάντιου, απέθαντου σκελετού και του δίνει τη δύναμη να ανασταίνει τους νεκρούς και να τους έχει υπό τις διαταγές του.

 

Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

 

Ανάμεσα στους ελάχιστους κατοίκους που έμειναν πλέον στο Tristram, βρίσκεται και ο τελευταίος απόγονος του Horadrim, Deckard Cain, ο οποίος έχει κληρονομήσει και μελετάει διεξοδικά όλους τους τόμους που γράφτηκαν στο παρελθόν και περιγράφουν τα γεγονότα του Dark Exile και πως φυλακίστηκαν μέσα στο Sanctuary οι Prime Evils. Ο Cain είναι ένα από σημαντικότερα πρόσωπα στον κόσμο του Diablo. Έχοντας ακούσει λοιπόν για την άφιξη των Δαιμόνων στο μοναστήρι, ήρωες από διάφορα σημεία του κόσμου έρχονται για να καταπολεμήσουν το κακό. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Warrior, όπως τον γνωρίζουμε, του οποίου η καταγωγή δεν αποκαλύπτεται ακόμα στο παιχνίδι παρόλο που κάποιοι NPCs τον αναγνωρίζουν ως παλιό κάτοικο του Tristram. Οι ήρωες πολεμούν ατέλειωτες ορδές από Δαίμονες, έρχονται αντιμέτωποι με τον Butcher, στο οποίου το εργαστήριο αργότερα βρίσκουν τα κατακρεουργημένα σώματα των χωρικών, ενώ τελικά πολεμούν και νικούν και τον Skeleton King, την νέα μορφή του Βασιλιά Leoric.

Οι ήρωες επιστρέφουν στην επιφάνεια και στον Cain έχοντας βρει στις κατακόμβες το μπαστούνι του Lazarus, όχι όμως τον ίδιο. Είναι η στιγμή που καταλαβαίνουν ότι τελικά ο αρχιεπίσκοπος είναι ο προδότης που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες αθώους ανθρώπους. Επιστρέφοντας στο λαβύρινθο οι ήρωες βρίσκουν τον Lazarus περιτριγυρισμένο από Δαίμονες, τους οποίους τελικά σκοτώνουν, μαζί με τον ίδιο. Ο Cain αποκαλύπτει στους ήρωες ότι κάτω από το μοναστήρι κρύβεται ο Άρχοντας του Τρόμου, ο Diablo, κι έτσι μπαίνουν στο λαβύρινθο για τελευταία φορά ώστε να τον αντιμετωπίσουν. Τη στιγμή που φτάνουν στην είσοδο του δωματίου του Diablo, όλοι τους βλέπουν να περνούν μπροστά από τα μάτια τους οι χειρότεροι εφιάλτες τους, κάποιοι καταρρέουν ψυχολογικά και βυθίζονται στην παράνοια. Όσοι επιβιώνουν έρχονται αντιμέτωποι με τον Diablo, τον οποίο τελικά κερδίζουν. O Warrior βγάζει από το μέτωπο του Diablo το soulstone και αποκαλύπτεται ότι ο Δαίμονας είχε στην πραγματικότητα χρησιμοποιήσει το σώμα του πρίγκιπα Albrecht σαν host. Για να προστατέψει τον κόσμο από μία νέα άφιξη του Diablo, ο Warrior καρφώνει το soulstone στο δικό του μέτωπο.

Το Diablo 1 τελειώνει με τους εναπομείναντες κατοίκους του Tristram να υποδέχονται με τιμές τους ήρωές μας καθώς κλείνουν τον λαβύρινθο κάτω από το μοναστήρι. Η τύχη δύο χαρακτήρων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μάχη με τον Diablo, της Morena, πολεμίστριας των Sisters of the Sightless Eye και ενός μάγου ονόματι Jasreth παραμένει άγνωστη.

Diablo II

Ακολουθούν τα γεγονότα του Diablo II, χωρισμένα σε 5 τμήματα, με το τελευταίο να αποτελεί την ιστορία του expansion Diablo II: Lord Of Destruction.

 

ROGUE MONASTERY

 

Το βράδυ μετά την γιορτή στο Tristram που στήθηκε με αφορμή τη νίκη των ηρώων στη μάχη με τον Diablo, o Warrior εξαφανίζεται. Λίγες ώρες μετά, ανοίγουν οι ουρανοί και πέφτουν στο Sanctary σαν βροχή, Δαίμονες από τα έγκατα της Κόλασης που σκοτώνουν όλους τους εναπομείναντες κατοίκους του Tristram και σπέρνουν τον πανικό και το θάνατο. Ο Warrior βρίσκει καταφύγιο σε μία ταβέρνα ταλαιπωρημένος από τις ασταμάτητες κραυγές του Diablo στο μυαλό του. Τελικά χάνει τον έλεγχο του σώματός του και έρχεται το χάος. Δαίμονες και απέθαντοι σκελετοί εμφανίζονται στη ταβέρνα σκοτώνοντας όλους τους θαμώνες, εκτός από έναν ονόματι Marius. O Warrior γίνεται πλέον ο Dark Wanderer και ζητάει από τον Marius να τον ακολουθήσει. Οι δύο τους φτάνουν στο Rogue Monastery, όπου ο Dark Wanderer εκθρονίζει τις πολεμίστριες της οργάνωσης Sisters of the Sightless Eye και ζητάει από την Andariel να φυλάει την περιοχή γύρω από το μοναστήρι ώστε κανένας να μην περάσει.

Μία ομάδα πέντε ηρώων βρίσκει το σημείο στο οποίο έχουν κατασκηνώσει όσες Sisters εκδιώχθηκαν από το μοναστήρι και τις βοηθάει σε διάφορες αποστολές. Σε μία από αυτές σκοτώνουν την Blood Raven και εν τέλει ανακαλύπτουν ότι είναι η Morena, την οποία χάσαμε μετά τη μάχη με τον Diablo στο πρώτο παιχνίδι. Μετά τα γεγονότα του Diablo 1, η Morena γύρισε στις αδερφές της στο Rogue Monastery, όπου την διέφθειρε η Andariel και την μετέτρεψε στη Blood Raven. Οι ήρωες επιστρέφουν στο Tristram, μόνο για να βρουν όλους τους κατοίκους του σκοτωμένους από τους Δαίμονες και τον Deckard Cain αλυσοδεμένο σε ένα μπουντρούμι. Τον ελευθερώνουν και με τη βοήθειά του πηγαίνουν στο Rogue Monastery όπου σκοτώνουν την Andariel. Επόμενος σταθμός για τους ήρωες το Lut Gholein και ο τάφος ενός αρχαίου μάγου.

 

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ TAL RASHA

 

Ο Dark Wanderer και ο Marius φτάνουν πρώτοι στο Lut Gholein, όπου βρίσκεται ο τάφος του μάγου Tal Rasha. Αν θυμάστε είχαμε αναφέρει στην εισαγωγή ότι το soulstone που προοριζόταν για τον Baal έσπασε και τότε ο μάγος Tal Rasha θυσιάστηκε για να αιχμαλωτίσει μέσα του τη ψυχή του Δαίμονα. O Αρχάγγελος της Δικαιοσύνης, ο Tyrael, παρακολουθούσε όλη την πορεία του Warrior από την ώρα που κάρφωσε στο μέτωπό του το soulstone του Diablo μέχρι σήμερα, και ήταν ήδη εκεί για να τον αντιμετωπίσει. Ξεκινάει μία μάχη ανάμεσα στους δύο την ίδια στιγμή που ο παγιδευμένος Baal, ξεγελάει τον Marius και τον οδηγεί στο να βγάλει το soulstone από το σώμα του Tal Rasha, καταστρέφοντας έτσι τη φυλακή του και απελευθερώνοντάς τον. Baal και Diablo νικούν τον Tyrael, τον φυλακίζουν στις κατακόμβες του Lut Gholein και καλούν τον αδερφό τους Duriel για να βεβαιωθούν ότι δεν θα τους ακολουθήσει. Ο Tyrael δίνει στον Marius την αποστολή να πάρει το soulstone του Baal, να περάσει από το portal που θα ανοίξουν οι Δαίμονες στην Κόλαση και να το καταστρέψει στο Hellforge.

Σε αντίθεση με τον Dark Wanderer/Diablo οι ήρωες δεν γνώριζαν ακριβώς το σημείο που βρίσκεται ο τάφος του Tal Rasha κι έτσι το ταξίδι τους διήρκησε περισσότερο. Με τη βοήθεια των ντόπιων και του Cain μπήκαν σε μία παράλληλη διάσταση, το Arcane Sanctuary όπου συνάντησαν τον Summoner, για την ακρίβεια μία διαστρεβλωμένη εκδοχή αυτού. Ο ψεύτικος Summoner ήταν στην πραγματικότητα ο μάγος Jasreth που γνωρίσαμε στο πρώτο παιχνίδι, βυθισμένος στην παράνοια μετά τη μάχη με τον Diablo, παρόμοια τύχη με αυτή της Morena. Οι ήρωες νικούν τον Summoner, περνούν στη διάσταση του Canyon of Magi και από εκεί στον πραγματικό τάφο του Tal Rasha. Όπως ήταν αναμενόμενο εκεί συναντούν και πολεμούν μόνο τον Duriel και ελευθερώνουν τον Αρχάγγελο Tyrael.

 

Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ PRIME EVILS

 

Ο Baal και ο Diablo, ακόμα με τη μορφή του Dark Wanderer, φτάνουν στο Kurast τη βάση του τάγματος Zakarum, όπου είναι φυλακισμένος ο τρίτος αδερφός τους Mephisto. Όλα αυτά τα χρόνια ο παντοδύναμος Mephisto είχε καταφέρει να διαφθείρει ολόκληρη την αδελφότητα του Religion of the Light μέσα από το soulstone του. Όλους εκτός από τον αρχηγό του τάγματος, Khalim. Για να βεβαιωθεί ότι δε σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους, ο Mephisto διατάζει τους πιστούς να πιάσουν και να σκοτώσουν τον Khalim. Έχοντας τους πάντες με το μέρος του, ο Baal και ο Diablo συναντούν μηδενική αντίσταση και ελευθερώνουν τον αδερφό τους. Ο Diablo εγκαταλείπει για πάντα το σώμα του Wanderer, παίρνει την πραγματική του μορφή και οι τρεις τους ανοίγουν ένα portal που οδηγεί στην Κόλαση. O Diablo περνάει το portal και πηγαίνει να αντιμετωπίσει τους τελευταίος Lesser Evils, τον Azmodan και τον Belial και να ξαναπάρει υπό τον έλεγχό του την Κόλαση. Χωρίς να το γνωρίζουν, ο Marius παρακολουθεί από κοντά όλο το τελετουργικό αλλά παρά τις οδηγίες που είχε από τον Tyrael, δε βρίσκει το κουράγιο να κάνει αυτό που πρέπει, και τρέχει να σωθεί. Με τις ημέρες το soulstone που κουβαλάει τον οδηγεί στην τρέλα και τελικά τον συλλαμβάνουν και τον κλείνουν στο Sanatorium. Πίσω στο Kurast, ο Baal ακολουθεί τον Diablo στην Κόλαση, ενώ ο Mephisto μένει πίσω για να προστατεύσει το portal από τυχόν εισβολείς. Οι ήρωες που φτάνουν εκεί όμως καταφέρνουν μετά από μια δύσκολη και πολύωρη μάχη να τον νικήσουν και να μεταφέρουν το soulstone του άθικτο στην Κόλαση.

BURNING HELLS

 

Οι ήρωες μαζί με τον Cain και τον Tyrael περνούν στην Κόλαση και τη διάσταση του Pandemonium. Ο Tyrael τους δείχνει το δρόμο για το Pandemonium Fortress, το μέρος όπου κάποτε ήταν φυλαγμένο το World Stone και πλέον είναι το καταφύγιο των Αγγέλων στο πόλεμο με τους Δαίμονες. Οι ήρωες εκεί αναλαμβάνουν μία σειρά από αποστολές. Πρώτα βρίσκουν και σκοτώνουν τον Izual, τον έκπτωτο Άγγελο που κάποτε στεκόταν στο πλευρό του Tyrael ως πιο έμπιστος συνεργάτης του, όμως μετά από μία αποτυχημένη επίθεση στο Hellforge πιάστηκε αιχμάλωτος, βασανίστηκε από τους Δαίμονες και τους αποκάλυψε όλα τα μυστικά των Αγγέλων. Ήταν ο Izual που αποτέλεσε την αφετηρία για όλα τα γεγονότα του Dark Exile όπως ενορχηστρώθηκε από τους Prime Evils, αφού αυτός πρόδωσε στους Δαίμονες την ύπαρξη των soulstones αλλά και πως μπορούν να διαφθείρουν τους θνητούς μέσα από αυτά. Μετά την προδοσία του, οι Άγγελοι τον εξόρισαν στο Void, αφού πρώτα έκλεισαν το σώμα του στο σώμα ενός Δαίμονα της Black Abyss. Αμέσως μετά οι ήρωες αναλαμβάνουν την αποστολή να βρουν το Hellforge και να καταστρέψουν το soulstone του Mephisto. Μετά από πολλές μάχες με ατελειώτες ορδές από Δαίμονες, καταφέρνουν να φτάσουν στο Hellforge και να καταστρέψουν μια για πάντα τον πρώτο από τους τρεις Prime Evils. Τελευταία δοκιμασία να αντιμετωπίσουν στο Chaos Sanctuary τον Diablo. Η μάχη είναι δύσκολη και χάνουν τη ζωή τους σπουδαίοι ήρωες αλλά όσοι απομένουν καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας την αποστολή και να καταστρέψουν το soulstone του Άρχοντα του Τρόμου.

Το βασικό παιχνίδι Diablo II τελειώνει με ένα cutscene όπου βλέπουμε τον Baal, μεταμορφωμένο σε Tyrael, να βρίσκει τον Marius στο Sanatorium και να του ζητάει το soulstone που κρατάει δίνοντάς του ως αντάλλαγμα συγχώρεση για το λάθος που έκανε να παρακούσει τις εντολές του. Ο γερασμένος και αποδυναμωμένος Marius τον πιστεύει και του δίνει το soulstone μόνο για να ανακαλύψει δευτερόλεπτα μετά το τραγικό λάθος που έκανε, για ακόμα μία φορά. Ο Baal σκοτώνει τον Marius και καίει ολοκληρωτικά το Sanatorium. Το τελευταίο act με πρωταγωνιστή τον Baal λαμβάνει χώρα στο expansion του Diablo II.

 

THE LORD OF DESTRUCTION

 

Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν φυλακισμένος στο σώμα του μεγαλύτερου μάγου των Horadrim, Tal Rasha, λειτούργησε θετικά για τον Baal. Ο Tal Rasha ήταν ένας από τους πολύ λίγους που γνώριζε ότι η νέα τοποθεσία του World Stone ήταν στο Mount Arreat που είχε σηκώσει πριν χιλιάδες χρόνια ο Inarius για να προστατεύσει το Sanctuary. Ο Baal επιτίθεται με όλες του τις δυνάμεις στο Mt.Arreat και καταστρέφει ότι βρει στο πέρασμά του. Μονάχα μία πόλη μένει ακόμα, η Harrogath, και οι κάτοικοί της επιλέγουν να θυσιαστούν όλοι για να δημιουργήσουν το ξόρκι που θα εμποδίσει τους δαίμονες να περάσουν. Η θυσία τους όμως αποδεικνύεται μάταια καθώς το ξόρκι δε μπορεί να σταματήσει τον Baal και συνεχίζει προς την κορυφή του βουνού. Λίγο μετά φτάνουν στην πόλη και οι εναπομείναντες ήρωες. Στην κορυφή, βρίσκονται τρεις αρχαίοι Nephalems οι Korlic, Madawc and Talic, φύλακες της εισόδου του βουνού και δεν επιτρέπουν σε κανέναν που δεν έχει στην κατοχή του το αντικείμενο Relic of the Ancients να περάσει. Ένας από τους γέροντες της Harrogath, ο Nihlathak, προδίδει την πόλη του και δίνει στο Baal το αντικείμενο αυτό κι έτσι καταφέρνει να μπει και να διαφθείρει με σκοτεινή ενέργεια το Worldstone. Οι ήρωες από την άλλη αναγκάζονται να πολεμήσουν τους τρεις φύλακες για να μπορέσουν να σταματήσουν τον Baal, είναι όμως πολύ αργά. Καταφέρνουν να τον νικήσουν αλλά το Worldstone έχει ήδη αρχίσει να αλλοιώνεται. Τότε ο Tyrael, προκειμένου να σώσει την ανθρωπότητα παίρνει μία πολύ δύσκολη απόφαση. Ανοίγει ένα πέρασμα για τους ήρωες πίσω στην Harrogath, ενώ ο ίδιος μένει πίσω και καταστρέφει το Worldstone με το φλεγόμενο σπαθί του, διαλύοντάς το σε εκατομμύρια κομμάτια.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα γεγονότα και του Diablo II, 20 χρόνια πριν τα γεγονότα του τρίτου παιχνιδιού.

Diablo III

Ώρα να δούμε την ιστορία των δύο τελευταίων παιχνιδιών της σειράς Diablo III και Diablo III: Reaper of Souls. Πρώτα θέλω να κάνω μία σύντομη αναφορά στην ομολογουμένως επεισοδιακή κυκλοφορία του Diablo III. Το λανσάρισμα του παιχνιδιού βρήκε τους fans της σειράς διχασμένους και με πολλά παράπονα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν να κάνουν με την υπέρ-απλοποίηση πολλών μηχανισμών, το ανακάτεμα των κλάσεων των χαρακτήρων και ανάμεσα σε πολλά άλλα και την μέτρια (σε πλοκή και διάρκεια) ιστορία. Στο παρών άρθρο προφανώς δε θα σταθούμε σε τίποτα άλλο πέραν της ιστορίας η οποία αν απογοητεύει, απογοητεύει λόγω των υψηλών standard που είχαν θέσει τα προηγούμενα παιχνίδια. Προσωπικά για εμένα είχε σημεία που μου άρεσαν πάρα πολύ, είχε και σημεία τα οποία θεωρώ λίγο αδιάφορα και αυτό νομίζω εκφράζει στο εκατό τοις εκατό τα ανάμεικτα συναισθήματα που σου αφήνει το φινάλε του franchise. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν προσωπική εκτίμηση, στο τέλος αυτού του άρθρου στόχος είναι να έχετε σχηματίσει τη δική σας ολοκληρωμένη άποψη για το σύνολο του franchise και όχι για μεμονωμένα παιχνίδια και γιατί όχι να τις συζητήσουμε αν θέλετε στα σχόλια. Αρκετά με την εισαγωγή προχωράμε στο lore.

DAUGHTER OF SIN

 

Τα γεγονότα του Diablo III λαμβάνουν χώρα 20 χρόνια μετά το τέλος του Diablo II και βρισκόμαστε για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της διαμάχης Αγγέλων και Δαιμόνων, το Sanctuary και πιο συγκεκριμένα στην πόλη New Tristram. Ο γερασμένος πλέον Deckard Cain έχει στο πλευρό του την ανιψιά του Leah και προσπαθεί να την διδάξει τις σκοτεινές ιστορίες του παρελθόντος, χωρίς μεγάλη επιτυχία μιας και η νεαρή κοπέλα πιστεύει ότι όσα ακούει είναι παραμύθια στο μυαλό του και τίποτα παραπάνω. Ένα βράδυ πέφτει από τον ουρανό και πάνω στο ναό όπου βρίσκονταν οι δυο τους, ένα φλεγόμενο αστέρι το οποίο ανοίγει κρατήρα στο κέντρο του ναού και μέσα σε αυτόν εξαφανίζεται ο Cain. Λίγες ώρες αργότερα φτάνουν στο New Tristram νέοι ήρωες, τους οποίους θα αποκαλούμε στο εξής ως Nephalem, για να εξερευνήσουν το μυστηριώδες φλεγόμενο αστέρι. Στην προσπάθειά τους να σώσουν τον Cain από τα συντρίμμια του ναού οι Nephalem αντιμετωπίζουν τον Skeleton King ή Βασιλιά Leoric, ο οποίος ξύπνησε πιο δυνατός μετά τη πτώση του αστεριού, ενώ ανακαλύπτουν ότι αυτό που έπεσε από τον ουρανό είναι στην πραγματικότητα ένας άντρας. Ο άγνωστος όμως δε θυμάται τίποτα εκτός από το ότι κατά την πτώση καταστράφηκε το σπαθί του. Οι Nephalem βρίσκουν τα τρία κομμάτια του σπαθιού, αλλά τη στιγμή που τα επιστρέφουν στον Cain τον έχει πιάσει αιχμάλωτο μαζί με τη Leah και τον άγνωστο άντρα μία μάγισσα, ονόματι Maghda, απεσταλμένη του Δαίμονα Belial.

Η Maghda ζητάει από τον Cain να διορθώσει γι αυτήν το σπαθί, όμως εκείνος αρνείται. Η Leah αποκαλύπτει τις δυνάμεις της καθώς εκλύει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας από το σώμα της που σκοτώνει τους Δαίμονες γύρω της και αναγκάζει την Maghda να τραπεί σε φυγή παίρνοντας όμως μαζί της τον άγνωστο άντρα. Ο Cain συγκεντρώνει όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει για να διορθώσει το σπαθί και να βεβαιωθεί γι αυτό που πίστευε εξ’ αρχής. Ο άγνωστος που έπεσε από τον ουρανό είναι κάποιος Άγγελος και το σπαθί του είναι artifact από τον Παράδεισο. Ο Cain ζητάει από τους Nephalem να σώσουν τον άγνωστο και να του δώσουν το σπαθί του, λίγα δευτερόλεπτα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Οι ήρωες ξεκινούν ένα ταξίδι το οποίο στην πορεία θα τους φέρει αντιμέτωπους με κάτι γνώριμο (για έμας τους παίκτες). Έναν νέο Butcher σαν αυτόν που σκοτώσαμε στο πρώτο παιχνίδι. Φαίνεται εν τέλει πως ο Butcher δεν είναι μοναδικός Δαίμονας αλλά υπάρχουν πολλοί. Για την ακρίβεια κάθε Butcher φτιάχνεται από τα κομματιασμένα μέλη των θυμάτων κάποιου άλλου που στη συνέχεια ράβονται όλα μαζί και παίρνει ζωή. Εν τέλει οι Nephalem βρίσκουν τον άγνωστο άντρα και του δίνουν το σπαθί του. Εκείνη τη στιγμή όλες του οι αναμνήσεις επανέρχονται και τους εξηγεί ποιος είναι. Είναι ο Tyrael, ο Αρχάγγελος της Δικαιοσύνης, ο οποίος απογοητευμένος από τη μη προθυμία των αδερφών του να βοηθήσουν τους ανθρώπους από το επερχόμενο κακό, αρνήθηκε την ταυτότητά του ως Άγγελος, έβγαλε τα φτερά του κι έτσι έπεσε στη γη ως θνητός πλέον. Τα γεγονότα αυτά τα βλέπουμε μέσα από ένα εκπληκτικό cutscene στο παιχνίδι, το οποίο θα σας πρότεινα να κάνετε μία πολύ σύντομη παύση από το κείμενο και να το δείτε.

 

BLACK SOULSTONE

 

Οι Nephalem ακολουθούν την Maghda στην πόλη Caldeum, οχυρό του Δαίμονα Belial. Την αντιμετωπίζουν και την σκοτώνουν, σώζοντας ταυτόχρονα τη μητέρα της Leah, Adria. Η Adria τους αποκαλύπτει ότι για να καταστρέψουν μία για πάντα τους επτά Δαίμονες πρέπει να βρουν το Black Soulstone, στο οποίο είναι μέχρι στιγμής παγιδευμένες οι ψυχές των πέντε νικημένων Δαιμόνων και να το συμπληρώσουν με τους δύο που μένουν. Για να μάθουν την τοποθεσία του soulstone, οι Nephalem ανασταίνουν έναν αρχαίο Horadrim, ονόματι Zoltun Kulle. Με τη βοήθειά του βρίσκουν το soulstone, ενώ ο Kulle ολοκληρώνει τη δουλειά που είχε αφήσει στη μέση βάζοντας στο πετράδι τις τελευταίες πινελιές. Στην προσπάθειά του να κλέψει το Black Soulstone για τον εαυτό του, ο Zoltun Kulle σκοτώνεται από τους ήρωες. Ο πρώτος Δαίμονας που φυλακίζεται είναι ο Belial και η Caldeum είναι πια ελεύθερη πόλη. Καθώς η Leah μελετάει στη βιβλιοθήκη της Caldeum ό,τι πληροφορία μπορεί να βρει για το Black Soulstone, βλέπει όραμα από τον Azmodan στο οποίο της λέει ότι έρχεται μαζί με το στρατό του να παραλάβει ο ίδιος το soulstone.

Οι ήρωες με τον Tyrael ταξιδεύουν στο Bastion’s Keep για να αποκρούσουν τις δυνάμεις του Azmodan, ενώ η Leah με την Adria μένουν λίγο πιο πίσω να προστατεύσουν το Black Soulstone. Οι Nephalem κρατούν με επιτυχία τη γραμμή άμυνας απέναντι στον Azmodan, τον οποίο τελικά σκοτώνουν και φυλακίζουν τη ψυχή του μέσα στο soulstone. Η Adria όμως τους προδίδει, κλέβει το soulstone και αποκαλύπτει την αλήθεια για την καταγωγή της Leah. Πατέρας της είναι ο Aidan, ο μεγαλύτερος γιος του Βασιλιά Leoric, ή όπως τον γνωρίσαμε στα προηγούμενα παιχνίδια, Warrior ή Dark Wanderer. Ο Aidan συνέλαβε την Leah την περίοδο που το σώμα του είχε καταλάβει ο Diablo. Η μητέρα της όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούσε υπομονετικά τις οδηγίες του Diablo και πλέον, μετά από 20 χρόνια, είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή για την αναβίωση του κακού. Η Adria θυσιάζει την Leah και ανασταίνει τον Diablo ο οποίος καταλαμβάνει το σώμα της και έχει πλέον τη δύναμη όλων των υπόλοιπων Δαιμόνων, κάτι που τον κάνει τον πιο δυνατό Prime Evil που υπήρξε. Ο Diablo επιτίθεται στα High Heavens, σκοτώνει όποιον Άγγελο βρίσκει μπροστά του, αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τον Αρχάγγελο Imperius και γκρεμίζει την κεντρική πύλη του Παραδείσου.

Ο Tyrael και οι Nephalem κατευθύνονται προς τα High Heavens, όπου οι εναπομείναντες Άγγελοι τους προειδοποιούν ότι ο Diablo προσπαθεί να καταστρέψει το Crystal Arch, την κεντρική πηγή δύναμης των Αγγέλων. Οι ήρωες τον αντιμετωπίζουν και τον κερδίζουν καταστρέφοντας το φυσικό σώμα του για τελευταία φορά. To Black Soulstone ωστόσο πέφτει από τα High Heavens άθικτο και η τύχη του παραμένει άγνωστη. Με τους Δαίμονες να έχουν εξαφανιστεί από τον κόσμο, Άγγελοι και άνθρωποι ξεκινούν μια ιερή και πολύ δυνατή συμμαχία με στόχο να αντέξει στο χρόνο, ενώ ο Tyrael επιστρέφει στο Angiris Council αλλά με τη τωρινή, θνητή του μορφή αναλαμβάνοντας το ρόλο του Αρχαγγέλου της Σοφίας, θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο Malthael.

 

REAPER OF SOULS

 

Τα γεγονότα του Reaper of Souls λαμβάνουν χώρα κάποιους μήνες μετά την ήττα του Diablo και την αποκατάσταση της ειρήνης στο Sanctuary. Ο Tyrael βρίσκει το Black Soulstone και αποφασίζει να το κρύψει μακριά από ανθρώπους και Αγγέλους ώστε κανένας να μη γνωρίζει την ύπαρξή του. Με μία ομάδα από έξι Horadrim κατευθύνονται βαθιά στις κατακόμβες όπου βρίσκεται ο τάφος του Rakkis, εκεί όμως τους επιτίθεται ο Malthael, ο τέως Αρχάγγελος της Σοφίας. O Malthael ήταν για πολλά χρόνια μέλος του Angiris Council όμως μετά την καταστροφή του World Stone από τον Tyrael εγκατέλειψε τον Παράδεισο και μέχρι σήμερα η τύχη του αγνωούνταν. Με τη μορφή Αγγέλου του Θανάτου πλέον σκοτώνει τους πέντε από τους έξι Horadrim, ακινητοποιεί τον Tyrael και κλέβει το Black Soulstone. Ο Tyrael ζητάει από τον Lorath, τον μοναδικό Horadrim που επιβίωσε της επίθεσης να βρει τους Nephalem και να τους φέρει σε αυτόν.

Ο Lorath βρίσκει τους Nephalem στη Westmarch και μαζί πολεμώντας ορδές από Reapers, δηλαδή απέθαντα πνεύματα και έκπτωτους αγγέλους του στρατού του Malthael συναντιούνται με τον Tyrael στο ναό της Zakarum. Τους εξηγεί ότι χωρίς του Prime Evils να αποτελούν πλέον απειλή ο Malthael θέλει να εξαφανίσει από τον κόσμο ακόμα και τους τελευταίους απογόνους των Δαιμόνων και των Nephalem κι έτσι να σταματήσει για πάντα το Eternal Conflict. Οι Reapers ετοιμάζουν στην Westmarch τελετουργικό για να μαζέψουν τις ψυχές των νεκρών της πόλης. Οι Nephalem καταφέρνουν να τους σταματήσουν και να σκοτώσουν τον στρατηγό του Malthael, Uzrael. Στην πορεία σώζουν μία ιέρεια ονόματι Myriam που τους αποκαλύπτει ότι η Adria είναι στη Westmarch και προσπαθεί να βρει το Black Soulstone για να αναστήσει τον Diablo. Οι Nephalem μαζί με τον Lorath εντοπίζουν την Adria στη Blood Marsh, μία περιοχή λίγο έξω από τη Westmarch. H Adria εντοπίζει τον Malthael στο Pandemonium Fortress και εξηγεί ότι είδε σε όραμα πως ο Diablo θα επιστρέψει ξανά στον κόσμο και μάλιστα από τα χέρια των Nephalem. Τότε παίρνει μία δαιμονική μορφή και πολεμάει τους ήρωες όμως στο τέλος σκοτώνεται.

Ο Tyrael μεταφέρει τους ήρωες στο Pandemonium όπου πολεμούν τους Reapers που προσπαθούν να καταστρέψουν την πύλη του πριν ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Imperius και τον επίλεκτο στρατό των High Heavens. Ο Imperius βοηθάει τους Nephalem να μπουν στη διάσταση του Pandemonium και να ρίξουν την πύλη του Pandemonium Fortress με έναν αρχαίο πολιορκητικό κριό. Ο Tyrael αποκαλύπτει τελικά το σχέδιο του Malthael. Ο Άγγελος του Θανάτου θέλει να χρησιμοποιήσει το Black Soulstone για να απορροφήσει όλο το essence των Δαιμόνων που έχει απομείνει στο Sanctuary. Μιας όμως και οι θνητοί έχουν στο αίμα τους essence Δαιμόνων, αυτό θα οδηγούσε στον ολοκληρωτικό αφανισμό τους. Τέλος, προειδοποιεί τους Nephalem ότι ο θάνατος δεν γίνεται να νικηθεί από θνητούς γι αυτό θα πρέπει να γίνουν ένα με αυτόν. Μέσα στο Pandemonium Fortress, οι Nephalem βλέπουν οράματα από το παρελθόν τους που τους κατευθύνουν στο ανοίξουν την φυλακή των ψυχών στα βάθη του φρουρίου. Οι ψυχές περικυκλώνουν τους Nephalem και οι ήρωες αποκτούν τη δύναμη του Θανάτου.

Εν τέλει έρχονται αντιμέτωποι με τον Malthael ο οποίος καταστρέφει το Black Soulstone και απορροφάει όλη του την ενέργεια. Η μάχη μεταξύ τους βρίσκει τους ήρωες νικητές αλλά ο θάνατος του Malthael ελευθερώνει ξανά στον κόσμο τις ψυχές των Prime Evils που είχε απορροφήσει, κάνοντας πραγματικότητα την προφητεία της Adria. Το παιχνίδι κλείνει με ένα cinematic στο οποίο ακούγεται η φωνή του Tyrael να παραδέχεται ότι οι πραγματικοί ήρωες αυτού του κόσμου είναι οι Nephalem, ήρωες που μπορούν να σκοτώσουν Αγγέλους, Δαίμονες και να υπερνικήσουν τον ίδιο τον θάνατο. Βαθιά μέσα τους όμως, χτυπάει μία καρδιά που είναι και θα είναι για πάντα θνητή και εύκολα διαφθείρεται από το κακό. Και κλείνει καθώς αναρωτιέται αν οι άνθρωποι είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος για να λυτρωθεί από τα δεινά ή η ολοκληρωτική καταστροφή αυτού;

Και κάπου εδώ το ταξίδι μας φτάνει στο τέλος του. Αυτά ήταν τα γεγονότα του ιστορικού franchise του Diablo μέχρι σήμερα. Ελπίζω να περάσατε όμορφα σε αυτό το ταξίδι, να μάθατε καινούργια πράγματα και να πήρατε εμπειρίες έστω και μέσα από το “ψηφιακό χαρτί”. Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια και με το franchise του Starcraft να έχει ολοκληρωθεί, ακόμα δεν έχει ακουστεί από την Blizzard τίποτα σχετικά με τη συνέχεια της ιστορίας. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν πρέπει να μας ανησυχεί, αν έχουν σκοπό να την συνεχίσουν προσωπικά προτιμώ να πάρουν το χρόνο τους και να ετοιμάσουν κάτι όμορφο και αντάξιο των προσδοκιών μας. Περιμένω από κάτω τα δικά σας σχόλια για τη σειρά, τώρα που την ολοκληρώσαμε θα ήθελα να μου πείτε πιο κομμάτι σας άρεσε περισσότερο, ποιος χαρακτήρας, setting κλπ. Περιμένω να ακούσω τις εντυπώσεις σας για αυτό το lore και αν θέλετε φυσικά να προτείνετε το επόμενο που θα θέλατε να καλύψουμε. Να είστε όλοι καλά και όπως πάντα...να παίζετε πολλά παιχνίδια.