Ταξιδεύοντας με το Mass Effect - Μέρος Β'

Το 2ο μέρος του μεγάλου αφιερώματος στο έπος της BioWare
24 Σεπτεμβρίου 2014 12:20
Ταξιδεύοντας με το Mass Effect - Μέρος Β'

Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος εδώ.

Τα υπόλοιπα είδη στη Citadel

Volus

Οι Volus κατάγονται απ’ τον πλανήτη Irune. Έναν πλανήτη του οποίου η ατμόσφαιρα βασίζεται στην αμμωνία. Επιπλέον το πεδίο βαρύτητας είναι 1,5 φορά μεγαλύτερο από της Γης. Αυτό φυσικά έχει επίπτωση στην φυσιολογία των Volus, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιώσουν σε άλλους πλανήτες με διαφορετικό οικοσύστημα χωρίς τις προστατευτικές στολές τους. Οι Volus ήταν το τρίτο είδος που απέκτησε δική του πρεσβεία στην Citadel μετά τις Asari και τους Salarians. Είχαν εκπληκτικές ικανότητες στο εμπόριο και στα οικονομικά. Αυτοί έστησαν το οικονομικό γαλαξιακό σύστημα που ισχύει μέχρι και σήμερα. Παρόλη την προσφορά τους όμως, δεν τους δόθηκε ποτέ θέση στο συμβούλιο, κάτι που τους δυσαρεστεί και τους κάνει να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Elcor

Οι Elcor κατάγονται απ’ τον πλανήτη Dekuuna.  Είναι  ογκώδη πλάσματα και λόγο του βάρους τους αναγκάζονται να στέκονται και στα τέσσερα άκρα τους. Η τεράστια βαρύτητα που ασκεί ο πλανήτης τους, έχει επηρεάσει την κίνησή τους. Δεν είναι γρήγοροι αλλά είναι εξαιρετικά δυνατοί. Η μέθοδος επικοινωνίας τους είναι μονότονη κι’ αργή, χωρίς καμία εναλλαγή που να μπορεί να εκφράσει συναίσθημα. Ακόμα και το πρόσωπό τους, δεν έχει εκφραστικότητα. Γι’ αυτό όταν έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα είδη, αναγκάζονται σε κάθε πρόταση να βάζουν μπροστά το συναίσθημα που θα της αποδώσουν.

Οι Elcor ανακαλύφθηκαν από τις Asari  όταν αυτές ενεργοποίησαν το Mass Relay στο ηλιακό τους σύστημα και ανέπτυξαν μαζί τους εμπορικές σχέσεις. Από τότε τους δόθηκε πρεσβεία στην Citadel την οποία μοιράζονται με τους Volus.

Hanar

Τα Hanar κατάγονται απ’ τον πλανήτη Kahje του οποίου η επιφάνεια καλύπτεται από 90% νερό. Περιστρέφεται γύρω από ένα ενεργειακό λευκό αστέρι και καλύπτεται από ένα μόνιμο πέπλο σύννεφων. Ως είδος μοιάζουν με τις μέδουσες της Γης αλλά είναι λίγο πιο ψιλές από έναν άνθρωπο. Το ύψος τους βέβαια οφείλεται στο ότι έξω απ’ τον πλανήτη τους στέκονται πάνω στα μακριά τους πλοκάμια. Αυτό το επιτυγχάνουν χάρη σε μικρά mass effect πεδία. Είναι γνωστά για την ευγένειά τους και για τα δυνατά τους θρησκευτικά πιστεύω. Εξαιτίας των ερειπίων του πολισμού των Protheans στον πλανήτη τους, ανέπτυξαν μια λατρεία προς τις αρχαίες φυλές τις οποίες αποκαλούν “The Enkindlers”  οι οποίοι πιστεύουν ότι τους εκπολίτισαν και τους δίδαξαν τον τρόπο να επικοινωνούν.

Quarians - Geth & The Morning War

Οι Quarians κατάγονται απ’ τον πλανήτη Rannoch. Είναι ένα εξαιρετικά ικανό είδος όσο αφορά την τεχνολογία. Δημιούργησαν μια συνθετική φυλή τους Geth τους οποίους θα χρησιμοποιούσαν ως εργάτες κι’ ως εργαλεία πολέμου. Έχοντας επίγνωση των νόμων του Συμβουλίου της Citadal που αφορά τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, κράτησαν τον προγραμματισμό των Geth σε περιορισμένα επίπεδα.

Καθώς όμως οι ανάγκες τους αυξάνονταν, μέσω ενός εξελιγμένου νευρωνικού δικτύου τροποποίησαν τους Geth ώστε να κάνουν πιο πολύπλοκες εργασίες. Οι αλλαγές όμως αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι Geth να αποκτήσουν συνείδηση προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση υπαρξιακών ερωτήσεων. Αυτό προκάλεσε πανικό στους Quarians και για να αποτρέψουν μια πιθανή επανάσταση, η κυβέρνηση διέταξε τον τερματισμό και την εξολόθρευση όλων των Geth. Κάποιοι Quarian εναντιώθηκαν σ’ αυτή την απόφαση αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί σε στρατιωτικό νόμο. Όσοι Quarian δεν συνεργάζονταν, είτε φυλακίζονταν είτε εκτελούνταν.

Οι Geth μόλις αντιλήφθηκαν τα σχέδια των δημιουργών τους αντέδρασαν και αμύνθηκαν, ξεσπώντας έτσι πόλεμος μεταξύ τους. Ο πόλεμος αυτός έμεινε στην ιστορία ως “The Morning War”. Κατά την διάρκειά του, δισεκατομμύρια Quarians έχασαν την ζωή τους και όσοι απέμειναν εκδιώχτηκαν απ’ τον ίδιο τους τον πλανήτη. Το Συμβούλιο όχι μόνο τους αρνήθηκε κάθε βοήθεια, αλλά ως ένδειξη τιμωρίας για αυτή τους την απροσεξία, έκλεισε την πρεσβεία που διατηρούσαν στην Citadel. Οι εναπομείναντες Quarians ζουν από τότε στα πλοία του στόλου που τους απέμειναν και περιφέρονται στο διάστημα ως νομάδες μαζεύοντας ότι μπορούν για να κατασκευάσουν πλοία, αλλά και να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται για τους Geth, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν εναντίων τους και να μπορέσουν κάποια στιγμή να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Η ανά τους αιώνες παραμονή τους όμως στο διάστημα, μακριά από το κλίμα του πλανήτη τους, τους προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σύστημα, αναγκάζοντάς τους να ζουν μόνιμα μέσα σε στολές. Με την παραμικρή εκδορά στη στολή τους, αν η πληγή δεν απολυμανθεί άμεσα, μπορεί να αποβεί μοιραία. Με το πέρασμα των χρόνων όμως η στολή εκτός από αναγκαίο κομμάτι της επιβίωσής τους έγινε και μέρος της κουλτούρας τους.  

Γαλαξιακή ειρήνη

Από τότε που η θέση των Turians στο Συμβούλιο κατοχυρώθηκε, ο αριθμός των μελών του, παρέμεινε στα 3 μέχρι και σήμερα. Υπό την επίβλεψη των «τριών μεγάλων φιλών» όπως μερικές φορές αποκαλούνταν, ο γαλαξίας βίωσε μια μακρά περίοδο ειρήνης, επέκτασης και ανακάλυψης. Δεν ήταν βέβαια χωρίς συγκρούσεις ή αστάθειες, αλλά για 1200 χρόνια το Συμβούλιο της Citadel θεωρήθηκε μια μεγαλειώδη αυτοκρατορία δύναμης και προοπτικής.

Με το δίκτυο των Mass Relays υπό έλεγχο και χωρίς στρατιωτικό ή οικονομικό αντίπαλο στην πλειονότητα της αυτοκρατορίας, το συμβούλιο ήταν σε θέση να χτίσει νέες απρόσκοπτες αποικίες.

Η Άφιξη των Ανθρώπων

Για την ακριβή κατανόηση της επίδρασης της άφιξης της  ανθρώπινης φυλής στο γαλαξιακό σύστημα Perseus Arm, απαιτεί μεγάλη αντικειμενικότητα. Απ’ την ματιά των ανθρώπων η Γή εισήλθε σε μια νέα εποχή ανακάλυψης. Μικρές αποικίες στυλωθήκαν στη Σελήνη και αργότερα στον Άρη. Η ανακάλυψη πάραυτα των απομειναριών της τεχνολογίας των Protheans το 2148 στον Άρη ήταν η πρώτη ατράνταχτη απόδειξη  νοήμων εξωγήινης ύπαρξης στο σύμπαν. Δεν ήταν πριν το 2156, με την ανακάλυψη του Mass Relay στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, που άρχισε να επεκτείνεται η βλέψη μας σε κόσμους που αγνοούσαμε την ύπαρξή τους. Το δίλλημα του πώς θα αποικίσουμε πλάνητες αφιλόξενους ως προς την ανθρώπινη βιωσιμότητα, εξανεμίστηκε όταν προσγειωθήκαμε στον πλανήτη Eden Prime που είχε παρόμοιο κλίμα με την Γή. Ήταν ο φυσικός υποψήφιος για την πρώτη πραγματική αποικία έξω απ’ το ηλιακό μας σύστημα.

First Contact War

Η πρώτη επαφή της ανθρωπότητας με εξωγήινη φυλή πραγματοποιήθηκε το 2157. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ανθρώπινη στρατιωτική Συμμαχία επέτρεπε σε στόλους έρευνας να ενεργοποιούν αδρανή Mass Relays που ανακάλυπταν. Μια πρακτική που χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη και ανεύθυνη από μέρους των συμμαχικών ειδών του Συμβουλίου.  Όταν μια περίπολος των Turian έπεσε πάνω σ’ ένα ανθρώπινο στόλο που προσπαθούσε να ενεργοποιήσει ένα Mass Relay, επιτέθηκαν. Μόνο ένα σκάφος επιβίωσε, υποχωρώντας στην ανθρώπινη αποικία Shanxi.

Οι Turians το ακολούθησαν γρήγορα και επιτέθηκαν νικώντας τις τοπικές δυνάμεις. Η Shanxi καταλείφθηκε. Ήταν η πρώτη και μέχρι σήμερα τελευταία αποικία-κόσμος που κατακτήθηκε από εξωγήινους. Οι Turians νόμιζαν πως ο μικρός αυτός στόλος που νίκησαν αντιπροσώπευε τον μεγαλύτερο αριθμό του, πιάνοντάς τους απροετοίμαστους όταν ο δεύτερος στόλος υπό τον ναύαρχο Drescher αντεπιτέθηκε εκδιώκοντάς τους από την Shanxi. Οι Turians κινητοποιήθηκαν σε πλήρους κλίμακα πόλεμο τραβώντας τα βλέμματα όλου του γαλαξία.  Το Συμβούλιο παρενέβη γρήγορα πιέζοντας για ανακωχή. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, ο πόλεμος έληξε με διπλωματική λύση. Καθώς ο πόλεμος τώρα μοιάζει με μια μακρά παρεξήγηση είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν αυτό το ιστορικό γεγονός και την ένταση που ακόμα περιβάλει την επαφή μας με τους Turians.

Επιπλέον ο πρώτος πόλεμος έκανε εντύπωση στα άλλα είδη του Perseus Arm. Πριν την άφιξη των ανθρώπων οι Turians θεωρούνταν στρατιωτικός ανίκητοι. Κι’ άλλα είδη ήρθαν στην περιοχή διακυβέρνησης της Citadel μετά τους Turians , αλλά κανένα πλην τους ανθρώπους δεν επέδειξε ίση πολιτιστική και στρατιωτική υπεροχή. Η ταχύτητα με την όποια οι άνθρωποι εξαπλώθηκαν σε δύναμη και επιρροή, προκάλεσε στην γαλαξιακή κοινότητα φόβο και ενόχληση.

Επίλογος...

Ένας Αμερικανός συγγραφέας είχε πει κάποτε: "Όταν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους, να θυμάσαι ότι δεν έχεις να κάνεις με πλάσματα της λογικής, αλλά με πλάσματα του συναισθήματος"

Η Bioware πήρε αυτό το ρητό και το ώθησε στα όριά του. Δημιούργησε έναν γαλαξία θαυμάτων που τα πάντα είναι πιθανά και εξαρτώνται από εσένα, μια ματιά σε ένα μέλλων τόσο φανταστικό αλλά συνάμα και τόσο ρεαλιστικό μέσα απ' την απλότητα αλλά και την πολυσυνθετότητά του. Βάθος και χρώμα πέρα από κάθε φαντασία. Δημιούργησε έναν χαρακτήρα που ξεδιπλώνοντας στην πορεία την προσωπικότητά του, ανακάλυπτες στοιχεία του εαυτού σου, ανακάλυπτες τον ήρωα που έχεις μέσα σου αλλά ποτέ δεν έρχεται στην επιφάνεια . Έναν χαρακτήρα που ήταν προνόμιο να γνωρίζεις.

Σ' αυτό το ταξίδι θα γνωρίσεις χαρακτήρες που θα σε κάνουν να νοιαστείς και θα σου δημιούργησαν την ανάγκη να τους προστατέψεις με κάθε τρόπο, μόνο και μόνο για να σου θυμίσει πως όσο και να θέλεις, τίποτα δεν είναι στο χέρι σου και τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες. Η ομορφιά του Mass Effect είναι... η ανθρωπιά του, οι φιλίες και οι έρωτες μέσα σε έναν κόσμο αντίξοο, οι σκληρές αποφάσεις και οι ακόμα σκληρότερες συνέπειες. Είναι ο ορισμός του τι μας κάνει σπουδαίους. Εμείς θα ξέρουμε κάθε φορά που θα κοιτάμε τον νυχτερινό ουρανό και τα εκατομμύρια αστέρια του, πως το ταξίδι της ζωής είναι ρίσκο κι' όποιες κι' αν είναι οι συνθήκες, όποια κι'αν είναι τα εμπόδια, ανεξάρτητα του τι θα συναντήσεις στο τέλος του, αρκεί μόνο να κάνεις το βήμα μπροστά και να το πραγματοποιήσεις...

Τα λέμε στα άστρα...

Tags: