Ταξιδεύοντας με το Mass Effect - Μέρος Α'

Φόρος τιμής στο αριστούργημα της BioWare
17 Σεπτεμβρίου 2014 08:56
Ταξιδεύοντας με το Mass Effect - Μέρος Α'

Είναι στιγμές που δεν ξέρει κανείς… Στιγμές που είσαι μόνος σου κοιτάζοντας το νυχτερινό ουρανό με τα εκατομμύρια αστέρια του, αναρωτώμενος αν υπάρχει ζωή εκεί, αν υπάρχει... καλύτερη ζωή εκεί. Ξέρω ότι το εύχεσαι, το ξέρω γιατί το εύχομαι κι' εγώ, και οι προσευχές μας αντηχούν σε όλο το γαλαξία. Υπάρχουν αμέτρητα αστέρια. Σε κάθε ένα από αυτά, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί κόσμοι, όπου ο κάθε κόσμος, να κρύβει διαφορετικούς πολιτισμούς και ο κάθε ένας από αυτούς να έχει τη δική του ιστορία να πει.

Κάνε ένα βήμα μπροστά για να συνειδητοποιήσεις  αυτή την ευχή, και ποιος ξέρει; Ξεκινώντας αυτό το ταξίδι μπορεί να μην είναι ακατόρθωτο ή μπορεί να έχει ήδη αρχίσει. Μπορεί οι λεπτομέρειες να χάθηκαν στον χρόνο, μπορεί όλα να έχουν γίνει τόσο πολύ παλιά ή απλά να μην μεταφράσαμε σωστά τις ενδείξεις. Υπάρχουν διαφορετικοί κόσμοι, όμως μοιράζονται τον ίδιο ουρανό, το ίδιο πεπρωμένο. Ελάτε μαζί να βυθιστούμε στον κόσμο του Mass Effect. Το ταξίδι αυτό θα μείνει στην καρδιά σας…

Origins

Το έτος 2148, εξερευνητές στον Άρη ανακάλυψαν τα απομεινάρια ενός εξαφανισμένου αρχαίου πολιτισμού γνωστού ως Protheans. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, αυτά τα μυστήρια τεχνουργήματα, αποκάλυψαν πρωτοφανείς  τεχνολογίες που έκαναν πραγματικότητα το ταξίδι πέρα απ’ το γνωστό ηλιακό σύστημα. Η βάση γι’ αυτήν την απίστευτη τεχνολογία ήταν η δύναμη που ελέγχει την ίδια τη δομή του χώρου και του χρόνου. Είπαν πως είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ανθρώπινη ιστορία. Οι πολιτισμοί στους γαλαξίες την ονόμασαν Mass Effect.     

Η Κληρονομιά των Protheans

Χιλιάδες έτη πριν οι Protheans ήταν το μόνο είδος που δραστηριοποιούνταν στο χαρτογραφημένο διάστημα. Αναπτύχθηκαν μέσω του ηλιακού συστήματος Perseus Arm, χρησιμοποιώντας τους διαστημικούς σταθμούς (Mass Relays) που τους επέτρεπαν να ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, ανά τα γαλαξιακά συστήματα που αποίκιζαν. Για λόγους άγνωστους ακόμα και σήμερα, εικάζεται  -μιας και στοιχεία δεν υπάρχουν πουθενά-  πως ένας κατακλυσμός έπληξε ολόκληρο τον πολιτισμό τους πριν από περίπου 50.000 χρόνια.  Παρόλο που οι Protheans εξαφανίστηκαν, άφησαν πίσω τους μια απαράμιλλη κληρονομιά. Όλη η προηγμένη τεχνολογία του γνωστού γαλαξία είναι εμπνευσμένη από αυτό που πιστεύεται πως ήταν η τεχνολογία των Protheans.

Ο πολιτισμός των Protheans άκμασε κατασκευάζοντας τα Mass Relays, ένα ευρέως διαδεδομένο δίκτυο πυλών που επιτρέπουν την στιγμιαία μεταφορά τεραστίων αποστάσεων από το ένα μέρος του γαλαξία σ’ ένα άλλο. Η εφεύρεση αυτή επηρέασε στο μέγιστο βαθμό την ανθρωπότητα αλλά και όλα τα είδη που ανακάλυψαν αυτήν την τεχνολογία. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε σε διαστημικούς σταθμούς (φάρους) γιατί  λόγω του εύρους του ήταν αδύνατον να τοποθετηθεί σε πλοία πλοήγησης.  Η πρώτη ανθρώπινη ανακάλυψη ενός τέτοιου σταθμού έλαβε χώρα στους πάγους του φεγγαριού του πλανήτη Πλούτωνα, οδηγώντας την ανθρωπότητα από το ηλιακό μας σύστημα στη διαγαλαξιακή κοινότητα που γνωρίζουμε σήμερα.

Citadel

Οι Protheans άφησαν επίσης πίσω τους την Citadel μια κολοσσιαία διαστημική πόλη-σταθμό, που εντοπίζεται στο πυκνό νεφέλωμα Serpent (Serpent Nebula). Κανείς δε γνωρίζει πότε ακριβώς δημιουργήθηκε, θεωρείται δε από πολλούς, το μεγαλύτερο επίτευγμά που κατασκευάστηκε στο ζενίθ της αυτοκρατορίας τους. 50.000 χρόνια μετά την εξαφάνιση των Protheans  πολυάριθμα είδη στο πλαίσιο της εξερεύνησης, άρχισαν να καταφθάνουν και να εγκαθίστανται στην πόλη. Εκεί αναπτύχθηκε και λειτουργεί το συμβούλιο, ένα κυβερνητικό σώμα απαρτιζόμενο  απ’ τους πρώτους αποίκους που επιβλέπει τις διαγαλαξιακές διαφορές ανάμεσα στα είδη. Διατηρούμενη ανά τους αιώνες από ένα μυστήριο είδος, τους Keepers, η Citadel είναι σήμερα  ο κόμβος του οικονομικού, πολιτιστικού και πολιτικού διαστημικού πολιτισμού. Είναι η πρωτεύουσα της ευρύτερης γαλαξιακής κοινότητας.

Οι πιο προηγμένες φυλές για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους διατήρησαν πρεσβείες στο προεδρείο που βρίσκεται στο εσωτερικό “δαχτυλίδι”  της Citadel. Έξω απ’ το “δαχτυλίδι” εκτείνονται πέντε οριζόντια επίπεδα που ονομάζονται Wards και πάνω σ’ αυτά έχουν στυλωθεί κοσμοπολίτικες πόλεις που κατοικούνται από εκατομμύρια αποίκους από κάθε μεριά του γαλαξία. Η Citadel είναι φτιαγμένη από το ίδιο υλικό με τα Mass Relays που την κάνουν σχεδόν άφθαρτη. Αν γίνει επίθεση, ο σταθμός μπορεί να κλείσει σαν ένα απόρθητο κέλυφος, προστατεύοντας όλους όσους είναι μέσα. Σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον του πυκνού νεφελώματος και του επιπρόσθετου μαζικού στόλου στην άμυνα είναι αδιαπέραστο από τυχών εχθρούς.

Τα Χρονικά της Citadel

Αποίκιση - Πόλεμοι - Συνθήκες Ειρήνης

Η Άφιξη της φυλής Asari

Οι Asari κατάγονται απ’ τον πλανήτη Thessia. Είναι ένα μονογενές είδος αποτελούμενο μόνο από θηλυκά. Η μοναδική τους φυσιολογία τους επιτρέπει να ζουν για χιλιετίες και να αναπαράγονται με οποιοδήποτε είδος ανεξαρτήτως φύλου. Πριν από περίπου 2.700 χρόνια, οι Asari κατά τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για την νεοεμφανισθείσα τεχνολογία,  ανακάλυψαν το σταθμό μέσω των Mass Relays. Καθιέρωσαν στο σταθμό μια βάση και συνέχισαν να ενεργοποιούν περισσότερα Mass Relays επεκτείνοντας τα όρια του εξερευνημένου σύμπαντος. Πρώτα εκείνες έμαθαν να δημιουργούν mass effect πεδία και να χρησιμοποιούν τα Mass Relays. Παρόλο που κι’ άλλα είδη τώρα μοιράζονται αυτήν την τεχνολογία, οι Asari έχουν την περηφάνια πως ήταν οι πρώτες. Είναι ο λόγος που είναι απ’ τις πιο ισχυρές και  αξιοσέβαστες φυλές του γαλαξία.

Η Άφιξη της φυλής Salarian

Οι Salarians κατάγονται απ’ τον πλανήτη Sur'Kesh. Είναι θερμόαιμα αμφίβια και εξαιτίας του υπερδραστήριου μεταβολισμού τους, σκέφτονται, μιλούν και κινούνται γρήγορα. Το τίμημα, όμως, είναι ότι ο κύκλος ζωής τους δε ξεπερνά τα 40 χρόνια. Βρήκαν την Citadel μερικές δεκαετίες αργότερα. Οι Asari τους πρότειναν να ενσωματωθούν στο συμβούλιο, ώστε από κοινού να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια του γαλαξία. Καθώς όλο και περισσότερα είδη άρχισαν να ταξιδεύουν στ’ αστέρια, ήταν αναπόφευκτο να φτάσουν στην Citadel και να καλωσοριστούν απ’ το Συμβούλιο το οποίο πάραυτα ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικό ώστε να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο.

Το Συμβούλιο της Citadel

Παρόλο που υπήρχαν πολλά μοναδικά είδη στην Citadel, το Συμβούλιο αποτελείται από τα τρία πιο ισχυρά: τους Asari, τους Salarians και τους  Turians.  Στα άλλα είδη δόθηκαν βασίλεια στις περιοχές τους αλλά υπό την επίβλεψή του. Το πώς οι Turians κέρδισαν την τρίτη θέση στο Συμβούλιο, είναι μια σημαντική ιστορία που τελικά θα έχει επίπτωση στη σχέση της ανθρωπότητας με τα υπόλοιπα είδη.

Ο Πόλεμος των Rachni

Μεταξύ των διαφόρων ειδών υπήρχαν και κάποια πιο ταραχώδη. Στο γαλαξιακό έτος 500 ένα εξαιρετικά επιθετικό είδος που λέγεται Rachni, επιχείρησε ολική κατάκτηση του γαλαξία. Κοντά στον ένα αιώνα τα Rachni κατέκτησαν τον ένα πλανήτη μετά τον άλλον, καταστρέφοντας ανηλεώς ή υποτάσσοντας όλους τους κατοίκους. Ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο ως μεσολαβητής και ως όργανο επιβολής έδειχνε αδύναμο. Αυτή η δύναμη έπρεπε να αντιμετωπιστεί με μια μεγαλύτερη. Ήταν μια παρατεταμένη μάχη που η Citadel χρειαζόταν ένα δυνατό σύμμαχο.

Η Άφιξη της φυλής Krogan

Οι Krogans είναι ογκώδη δίποδα ερπετοειδή και κατάγονται απ’ τον πλανήτη Tuchanka. Βίαιοι από τη φύση τους και μη όντας έτοιμοι για μια τέτοια οπλική τεχνολογία, κατέστρεψαν το ίδιο τους το σπίτι με πυρηνικά, μαχόμενοι ο ένας τον άλλον. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κοινωνία τους να αποτελείται πλέον από πρωτόγονες αντιμαχόμενες φυλές. Η τροπή του πολέμου με τα Rachni άρχισε να αλλάζει όταν επιτεύχθηκε συμμαχία του Συμβουλίου με την φυλή των Krogan.  Η βίαιη φύση των Krogan ήταν τώρα στο ενεργητικό των δυνάμεων της Citadel. Η στρατιωτική δύναμη των Krogan όχι μόνο νίκησε τα Rachni αλλά τα εξουδετέρωσε ολοκληρωτικά. Κανονικά το Συμβούλιο θα έπρεπε να είχε αποτρέψει μια τέτοια γενοκτονία, όμως ύστερα από 100 χρόνια ανηλεή πολέμου, φαίνονταν η μόνη πιθανή λύση για την  ολική εξάλειψη της απειλής των Rachni. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, οι Krogan αναγνωρίστηκαν ως ήρωες.

Είχαν γενετικά την τάση για πολύ υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων από οποιοδήποτε γνωστό άλλο είδος και η εξάπλωσή τους μετά τον πόλεμο των Rachni, ήταν μαζική. Έλαβαν το δικό τους κόσμο-σπίτι και όλους τους πόρους που η Citadel μπορούσε να προσφέρει για να τους βοηθήσει να ευημερήσουν. Αλλά ευημέρησαν πάρα πολύ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Krogan επέκτειναν τα σύνορά τους. Άρχισαν μια σειρά από εισβολές σε κατοικημένους κόσμους, εκτοπίζοντας έναν μεγάλο αριθμό των άλλων ειδών. Οι καταλήψεις τους ήταν βίαιες και σε συνδυασμό με τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό τους έφτασαν σε σημείο να κάνουν τους ντόπιους μειονότητα. Οι εισβολές οδήγησαν σε επανάσταση εναντίων τους. Η διαχείριση της Citadel βρέθηκε σε δύσκολη θέση, ή άλλοτε δύναμη ασφαλείας τους στράφηκε τώρα εναντίον της και κανένα μέτρο ευγνωμοσύνης δε μπορούσε να αντισταθμίσει το επικείμενο χάος.

Η Άφιξη της φυλής Turian

Οι Turians κατάγονται απ’ τον πλανήτη Palaven. Εμφανίστηκαν τη στιγμή που η Citadel χρειαζόταν αντίδοτο για το αντίδοτο. Ήταν μιλιταριστικοί όπως και οι Krogan, αλλά με πιο προηγμένο πολιτισμό. Έφεραν στην υπηρεσία της Citadel όχι μόνο τον ελίτ στρατό τους και τα προηγμένα τους σκάφη, αλλά και τεράστιους φυσικούς πόρους απ’ την πατρίδα τους. Η παρουσία τους στο σύστημα Perseus Arm λίγο μετά το ξεκίνημα της επανάστασης κατά των Krogan φάνηκε Θεόσταλτη για κάποιους. Σε αντίθεση με τα Rachni, οι krogan δεν εξουδετερώθηκαν ολοσχερώς, αλλά η ήττα τους έκανε πάταγο σε όλο το γαλαξία. Οι δυνάμεις τώρα της Citadel συμμάχησαν με τους αδάμαστους Turians.

Η κλίμακα του πολέμου ήταν μαζική, επηρέασε πολλούς πλανήτες και καταστάληκε το γαλαξιακό έτος 1300. Η τελική νίκη σφραγίστηκε όταν οι Turians μέσω ενός ιού που δημιούργησαν οι Salarians, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν δραματική μείωση της γεννητικότητας των Krogan. Τώρα μόνο μια γέννα στις χίλιες θα ήταν βιώσιμη γι’ αυτούς, ασφαλίζοντας έτσι ότι ο αριθμός των Krogan θα μείνει σε λογικά επίπεδα.Θα περάσουν άλλα 100 χρόνια πριν οι Turians κερδίσουν την τιμητική τρίτη θέση στο Συμβούλιο της Citadel. Παρόλο που η συμπερίληψή τους ήταν αναμενόμενη, ο χρόνος που πέρασε για να μπουν, είναι η απόδειξη του πόσο σχολαστικοί ήταν στο Συμβούλιο για αυτήν τους την απόφασή.

Συνεχίζεται...

Πηγή: Galactic Codex Edition 2183

Tags: