Η Ιστορία του Θεού του Πολέμου - Part 3

Ο προσωρινός επίλογος της ιστορίας
18 Απριλίου 2018 19:08
Η Ιστορία του Θεού του Πολέμου - Part 3

Σημείωση: Το άρθρο αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος μας για την πλοκή της σειράς God of War. Βρείτε εδώ το Part 1 και το εδώ το Part 2.

Με μόλις λίγες ώρες να απομένουν πριν την κυκλοφορία του soft reboot και του δυνατότερου (ή ίσως ένα από τα δυνατότερα) αποκλειστικά χαρτιά της Sony για φέτος, ας τσιμπήσουμε ένα «μεζεδάκι» για να ηρεμήσει η «γκεϊμερική» λιγούρα μας ρίχνοντας μια συνοπτική σχετικά ματιά στα χρονολογικά τελευταία δύο παιχνίδια της σειράς God of War. Πριν, λοιπόν, φορέσετε χοντρές πλεκτές μπλούζες και πουπουλένια μπουφάν για την εκδρομή στη Σκανδιναβία, ας δούμε τις τελευταίες περιπέτειες του Kratos στην αρχαία Ελλάδα.

God Of War 2: Η πτώση

Ως ο νέος θεός του πολέμου, ο Kratos, επικεντρώνεται κυρίως στο να βοηθάει τον σπαρτιατικό στρατό στις εκστρατείες του στις πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας. Παρά τις παρακλήσεις της Αθηνάς, λαμβάνει μέρος σε μία ακόμα από αυτές, στο νησί της Ρόδου, όπου ένας τεράστιος αετός παίρνει ένα μεγάλο μέρος των θεϊκών δυνάμεών του και τις δίνει στον κολοσσό του νησιού. Στην προσπάθειά του να σταματήσει το τεράστιο άγαλμα, δέχεται την βοήθεια του Δία με την μορφή της Blade of Olympus, στην οποία εναποθέτει τις εναπομείνασες θεϊκές δυνάμεις του. Νικητής, αλλά λαβωμένος και θνητός από την μάχη με το ένα εκ των επτά θαυμάτων του αρχαίου κόσμου προσπαθεί να πάρει πίσω τις δυνάμεις του από το σπαθί όμως τον προλαβαίνει ο Δίας, ο οποίος του δίνει μια τελευταία ευκαιρία να ορκιστεί αιώνια υποταγή στους θεούς, την οποία ο Kratos αρνείται. Εξαγριωμένος με την ιεροσυλία την οποία έχει επιδείξει, ο Δίας τον σκοτώνει και με σχετική ευκολία αφανίζει και τον υπόλοιπο σπαρτιατικό στρατό. Την κατάβασή του στον Κάτω Κόσμο διακόπτει η τιτάνας Gaia, η οποία θέλει να βοηθήσει τον Kratos στην μάχη κατά του Δία. Του εξιστορεί τα γεγονότα του πρώτου Great War (που είδαμε στο πρώτο μέρος) και αφού επουλώσει τις πληγές του τον καθοδηγεί ώστε να βρει τις Sisters of Fate και να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο για να νικήσει τον Δία.

Ιππεύοντας τον Pegasus κατευθύνεται προς το Island of Creation, περνώντας πρώτα από το τιτάνα Typhon, τον τυφλώνει και χρησιμοποιεί το τόξο το οποίο παίρνει από αυτόν για να απελευθερώσει τον Prometheus από την αιώνια τιμωρία που του έχει επιβληθεί από τους θεούς, απορροφώντας την Δύναμη των Τιτάνων που εκλύεται μετά τον θάνατό του. Στο νησί αντιμετωπίζει και άλλους πολεμιστές που ψάχνουν τις Sisters of Fate (μεταξύ αυτόν και τον Barbarian King που είδαμε ξανά σε προηγούμενο μέρος, τον Περσέα και τον Ίκαρο), ενώ στην συνάντησή του με τον Atlas, γίνεται γνωστή η πρόθεση των τιτάνων για εκδίκηση κατά των Ολύμπιων θεών και για το όπλο που μπορεί να νικήσει τον Δία, η Blade of Olympus (το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να νικηθούν οι τιτάνες όπως είχαμε δει και στο Πρώτο Μέρος). Του προσφέρει την δύναμη του Atlas Quake και τον βοηθάει να διασχίσει μέρος του Μεγάλου Χάσματος προς το παλάτι των Fates, όπου μετά από μια σειρά δοκιμασιών και εμποδίων, τις συναντάει και τους ζητάει (αρχικά με το καλό) να αλλάξουν το παρελθόν.

Μετά από μια μακροσκελή μάχη (η οποία περιλαμβάνει και time travel στην μάχη του Kratos με τον Ares του πρώτου παιχνιδιού) σκοτώνει αρχικά τις Lakhesis, Atropos και τέλος την Clotho. Με τον αργαλειό της τελευταίας, ταξιδεύει στην πρώτη του μάχη με τον Δία, λίγο μετά τον θάνατό του, στην αρχή του παιχνιδιού και τον αντιμετωπίζει, ενώ πριν προλάβει να του δώσει το τελειωτικό χτύπημα, η Αθηνά αυτοθυσιάζεται για να σώσει τον πατέρα της από τα χέρια του ετεροθαλή αδελφού της. Ο Δίας οπισθοχωρεί στον Όλυμπο για να ανασυνταχθεί με τους εναπομείναντες θεούς και ο Kratos χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά τον Loom of Fate της Atropos για να γυρίσει πίσω στον Great War και να επιστρατεύσει τους τιτάνες για την επερχόμενη εισβολή στο μέλλον.

God Of War 3 : Η εκδίκηση

Με τον νέο του στρατό και οπλισμένος με την Blade of Olympus ο Kratos ξεκινά την ανάβασή του στον Όλυμπο με σκοπό να πάρει την εκδίκησή του από τον Δία και όποιον σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του. Με το καλημέρα, σκοτώνει τον Ποσειδώνα, στέλνοντας παλιρροιακά κύματα και προκαλώντας αναταράξεις στις θάλασσες όλου του κόσμου. Στο τέλος της ανάβασης, ο Kratos και η Gaia συναντούν τον πατέρα των θεών, Δία, ο οποίος με έναν κεραυνό τους στέλνει σε ελεύθερη πτώση. Προσπαθώντας να επανακάμψουν η τιτάνας ενημερώνει τον Σπαρτιάτη πολεμιστή πως αποτελεί μόνο ένα πιόνι στον πόλεμο και αρνείται να τον βοηθήσει να πάρει την εκδίκησή του από τον πατέρα του. Ο Kratos πέφτει. Για άλλη μια φορά βρίσκεται στον ποταμό Styx, στον Κάτω Κόσμο και χάνει τα όπλα καθώς και τις δυνάμεις του. Εκεί συναντά το πνεύμα της Αθηνάς, ο πρόσφατος θάνατος της οποίας της επέτρεψε να περάσει σε μια ανωτέρας μορφής ύπαρξη, ώστε να μπορεί να δει πως η βασιλεία του Δία πρέπει να έρθει στο τέλος της για την σωτηρία της ανθρωπότητας.

Κερδίζει την εμπιστοσύνη του Kratos οπλίζοντάς τον με τις Blades of Exile και τον καθοδηγεί ώστε να καταστρέψει την Flame of Olympus, την πηγή δύναμης του Δία. Στην συνέχεια «ελευθερώνοντας» τον Peirithous (αν δεν τον μαντέψατε, σκοτώνοντάς τον στην πορεία) παίρνει το Bow of Apollo και συναντά τους τρεις Judges of the Underworld, τους φύλακες της Chain of Balance που εκτείνονται από τον Κάτω Κόσμο μέχρι τον Όλυμπο και κρατούν τον κόσμο σε ισορροπία. Ακολουθεί μια σύντομη συνάντηση με τον θεό Hephaestus και η πρώτη του γνωριμία με το πνεύμα της άγνωστης σε αυτόν προς το παρόν Pandora, η οποία του ζητάει να την ελευθερώσει, ενώ βρίσκει και την Blade of Olympus που είχε χάσει πέφτοντας στον Κάτω Κόσμο.

Επόμενος στην λίστα των Ολύμπιων θεών που θα συνταξιοδοτηθούν μια ώρα νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν, είναι ο Hades, ο θάνατος του οποίου έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση όλων των ψυχών των νεκρών του Κάτω Κόσμου. Πίσω στο εργαστήρι του Hephaestus, ο σιδεράς των θεών ζητά από τον Kratos να ελευθερώσει την κόρη του Pandora, την οποία ο Δίας του στέρησε την ημέρα που πέθανε ο θεός Άρης και του εξηγεί πώς λειτουργούν οι Hyperion Gates (πρακτικά πύλες τηλεμεταφοράς). Στην City of Olympia συναντά για άλλη μια φορά την Gaia, η οποία έκπληκτη που είναι ακόμα ζωντανός του ζητάει να την βοηθήσει στην μάχη παίρνοντας μια αρκετά αρνητική απάντηση από τον πρωταγωνιστή και πέφτοντας από το βουνό με ένα χέρι λιγότερο. Εκεί, σκοτώνει και τον θεό Helios, αποκεφαλίζοντάς τον με τα γυμνά του χέρια, μετά την μάταιη προσπάθεια του να δωροδοκήσει τον Kratos, ο ήλιος κρύβεται και ο κόσμος τυλίγεται στο σκοτάδι. (Επίσης, για τα πρακτικά να σημειωθεί ότι χρησιμοποιεί το κεφάλι του ως αρχαιοελληνικό λεντοφακό με πρακτικά άπειρη μπαταρία). Στον Chamber of the Flame, βρίσκει την Flame of Olympus, ενώ μέσα σε αυτήν είναι προστατευμένο το Pandora’s Box. Η Αθηνά εμφανίζεται και εξηγεί στον Kratos την ιστορία του κουτιού και πως η Pandora είναι το κλειδί για να καταφέρει να το ανοίξει.

Παίρνει μερικές ανάσες και συνεχίζει το κυνηγητό ενός αλαζόνα Hermes, ο θάνατος του οποίου απελευθερώνει λοιμό στον κόσμο, και ενός ελαφρώς αλατισμένου (salty) ετεροθαλούς αδελφού, Hercules. Προσπαθώντας να φτάσει στον Λαβύρινθο όπου είναι φυλακισμένη η Pandora συναντά την Αφροδίτη, με την οποία «έρχεται λίγο πιο κοντά αν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω» και τον ενημερώνει ότι για να φτάσει στον λαβύρινθο θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια του Hephaestus. Μόλις αντιλαμβάνεται αυτός, πως ο σκοπός του Kratos είναι να βρει την Pandora και να την χρησιμοποιήσει για να ανοίξει το Pandora’s Box, τον στέλνει σε μια -πρακτικά αδύνατη- αναζήτηση της Omphalos Stone στα Pits of Tartarus (την φυλακή του τιτάνα Cronos), με την ελπίδα ο Σπαρτιάτης να αποτύχει. Φέρνοντας εις πέρας την αποστολή του, γυρνάει στον σιδηρουργό, ο οποίος προσπαθεί να τον σκοτώσει, αλλά ο ήρωας-αντιήρωας μας του κάνει ένα «γκουοντοβογορικό καθρεφτάκι» και τον σκοτώνει πίσω.

Γυρνώντας στους Hera’s Gardens σκοτώνει την ελαφρώς σουρωμένη Hera (φέρνοντας το τέλος όλης της βλάστησης) και συνεχίζει για τον Labyrinth και την απελευθέρωση της Pandora. Ο Λαβύρινθος αποτελεί ένα μεγάλο puzzle, που με λίγη βοήθεια από τον αρχιτέκτονα αυτού, Daedalus, επιλύει, απελευθερώνει την Pandora και στην συνέχεια σπάει την Chain of Balance ώστε να μπορέσει να υπερυψώσει όλη την κατασκευή στον Chamber of the Flame. Ούτε η παρέμβαση του Δία, ούτε και ο δισταγμός του Kratos να αφήσει την Pandora να πεθάνει για να ανοίξει το κουτί σταματούν την ίδια από το να αυτοθυσιαστεί, ξέροντας ποιός είναι ο σκοπός της δημιουργίας της. Η μάχη με τον πατέρα του τελειώνει, παλουκώνοντάς τον στην καρδιά της Gaia με την Blade of Olympus, σκοτώνοντας τον ίδιο και αυτή.

Από το νεκρό σώμα του θεού αναδύεται το πνεύμα του ενδυναμωμένο από την δύναμη του φόβου (ένα από τα κακά που είχαν δραπετεύσει από το Pandora’s Box όταν το είχε ανοίξει για να πάρει την δύναμη να κερδίσει τον Άρη). Η μάχη μεταφέρεται στον ψυχισμό του Kratos, όπου ξαναζεί τις μεγαλύτερες αμαρτίες του, από όπου δραπετεύει με την βοήθεια του πνεύματος της Pandora και της ελπίδας. Ο Δίας πεθαίνει (για τα καλά αυτή τη φορά), ο κόσμος βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση και ο Kratos έχει πάρει την εκδίκηση του. Το πνεύμα της Αθηνάς εμφανίζεται και ζητά από τον πρωταγωνιστή να της μεταβιβάσει την δύναμη που βρήκε στο κουτί για να ξαναχτίσει ότι καταστράφηκε από την αρχή. Η επιμονή της Αθηνάς δεν του αποπνέει αρκετή εμπιστοσύνη και αρνούμενος να την βοηθήσει αυτοκτονεί με την Blade of Olympus, απελευθερώνοντας και διασκορπίζοντας την δύναμη της ελπίδας σε όλο τον κόσμο. Στην τελευταία σκηνή, το σώμα του Kratos έχει μετακινηθεί και ίχνη αίματος οδηγούν προς τον γκρεμό, ενώ ο ουρανός αρχίζει να καθαρίζει και τα καιρικά φαινόμενα να εξασθενούν.

Από εδώ και πέρα το νέο God of War της Sony Santa Monica Studio έρχεται για να προσθέσει ένα ολόφρεσκο κεφάλαιο στη σειρά, να συμπληρώσει το κενό που μεσολαβεί και να πάει το franchise ενα βήμα μπροστά. Σας αφήνουμε με το story trailer του μιας και πλησιάζει η κυκλοφορία του στις 20 Απριλίου.