Η ιστορία του Θεού του Πολέμου - Μέρος Δεύτερο

Η συνέχεια της επικής ιστορίας
28 Αυγούστου 2017 10:18
Η ιστορία του Θεού του Πολέμου - Μέρος Δεύτερο

Αν και με κάποια καθυστέρηση, ήρθε η ώρα να δούμε το δεύτερο μέρος της ιστορίας του Θεού του Πολέμου, του Σπαρτιάτη που έφερε τα πάνω κάτω στην ψηφιακή Αρχαία Ελλάδα της Santa Monica και του Playstation. Όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος πατώντας εδώ. Αρκετό υλικό που κυκλοφορεί επίσημα δεν ανήκει στο canon, όπως οι εμφανίσεις του Kratos στα Mortal Kombat, PlayStation All-Stars Battle Royale, Hurdle Turtle Forever, Shovel Knight και Soulcalibur: Broken Destiny. Επίσης, μέρος του canon δεν θεωρούνται και τα unlockable βιντεάκια που γίνονται διαθέσιμα στο πρώτο God of War με τον τερματισμό του παιχνιδιού σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Non canon, τέλος, είναι και το 8-bit 2-d side scroller de-make «Bit of War» της Holmade Games, στο οποίο ο Kratos σκοτώνει τον Δία μετά από μια μάχη στον Όλυμπο, εμποδίζει την επίθεση των Νορβηγών στην Αρχαία Ελλάδα, σκοτώνοντας τον Thor και παίρνοντας το εικονικό σφυρί του, Mjolnir. Στην συνέχεια πηγαίνει στην Αίγυπτο όπου ερωτοτροπεί με την θεά-γάτα Bastet (με την Σφίγγα να τους παίρνει μάτι), ενώ το παιχνίδι τελειώνει με το μίσος και τις αμαρτίες του Kratos να υλοποιούνται σε μια φωτεινή μπάλα ενέργειας και να μετατρέπονται στο αστέρι της Βηθλεέμ που ακολουθούν οι τρείς Μάγοι-Βασιλείς της εβραιοχριστιανικής θρησκείας πολλές δεκαετίες αργότερα. Για όποιον ενδιαφέρεται το παιχνίδι διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα της ομάδας ανάπτυξης για υπολογιστές. Χωρίς, όμως να κωλυσιεργώ περαιτέρω, ας συνεχίσουμε την ιστορία.

Υπηρέτης των θεών (God of War: Chains of Olympus)

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως υπηρέτης των θεών ο Kratos εκπληρώνει άλλη μία επιθυμία τους πηγαίνοντας στην Αττική, ώστε να βοηθήσει στην μάχη εναντίον των Περσών. Εκεί, αφού σκοτώσει τον Persian King και το τέρας Basilisk βλέπει τον ήλιο να πέφτει από τον ουρανό και ένα μαύρο πέπλο να αρχίζει να σκεπάζει την γη. Ακολουθώντας τις τελευταίες ακτίνες φωτός οδηγείται στον Μαραθώνα και τον ναό του Ήλιου. Κατά την άφιξή του η Αθηνά τον ενημερώνει ότι κάποιος απήγαγε τον Helios, με αποτέλεσμα ο Morpheus (Μορφέας), θεός των ονείρων, να βρει την ευκαιρία να ρίξει σε λήθαργο τους υπόλοιπους θεούς. Με την καθοδήγηση της Eos (Ηώς), αδερφής του Helios, οπλίζεται με την Sun Shield και την Primordial Fire και ξυπνάει τα Fire Steeds, τα άλογα του άρματος του Helios. Αυτά τον οδηγούν στον Underworld, όπου η λάμψη της δύναμης τους Helios φαίνεται κοντά στον Pillar of the World, στον στύλο που στηρίζεται ο κόσμος. Μετά από αρκετές μάχες στα έγκατα του Κάτω Κόσμου και δύο αναμετρήσεις με τον Charon (Χάρων), ο Kratos αποκτά το Gaunlet of Zeus, όπλο που δημιούργησε ο Ήφαιστος και χρησιμοποιήθηκε από τον Δία ώστε να αλυσοδέσει τους Τιτάνες, και την χρυσή μάσκα του Charon, που του δίνει πρόσβαση στην δύναμη Charon’s Wrath. Ακολουθώντας οράματα της κόρης του Calliope, φτάνει στον ναό της Περσεφόνης, όπου η Persephone του δίνει την επιλογή να ξανασμίξει με την κόρη του στα Ηλύσια Πεδία, αφού πρώτα όμως αυτός θυσιάσει τις δυνάμεις και τα όπλα του στο Forsaken Tree.

Persephone

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία η Περσεφόνη ήταν η κόρη της θεάς της γεωργίας Δήμητρας και του θεού Δία. Είναι γνωστότερη για τον μύθο της αρπαγής της από τον θεό Άδη (παρόμοιοι μύθοι υπήρχαν σε διάφορους πολιτισμούς από προελληνικών χρόνων), ο οποίος αναφέρεται στην Θεογονία του Ησιόδου και πιο αναλυτικά στους Ομηρικούς Ύμνους. Όταν η Δήμητρα το έμαθε αρνήθηκε να κάνει την φύση να ξανανθίσει, επιφέροντας πείνα στους ανθρώπους. Ο Δίας διέταξε τον Άδη να την ελευθερώσει, αλλά αυτό ήταν αδύνατο καθώς είχε κάνει το λάθος να καταναλώσει έξι σπυριά ροδιού κατά την παραμονή της στον Κάτω Κόσμο. Έτσι, κατέληξαν σε συμβιβασμό, έξι μήνες τον χρόνο να τους περνάει με την μητέρα της στον πάνω κόσμο, τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς, και έξι στον κάτω με τον Άδη, το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Η ευτυχία του, δυστυχώς, δεν θα κρατήσει για πολύ. Σύντομα η Persephone εμφανίζεται και του αποκαλύπτει το σχέδιό της, καθώς αυτή ήταν που απελευθέρωσε τον τιτάνα Atlas, ο οποίος με την δύναμη του Helios καταστρέφει τον Pillar of the World, ως πράξη εκδίκησης απέναντι στους υπόλοιπους θεούς που δεν την βοήθησαν όταν αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Hades και να γίνει η βασίλισσα των νεκρών. Ο Kratos, αποφασισμένος να σταματήσει την καταστροφή του στύλου, η οποία θα σήμαινε και το τέλος των Ηλύσιων Πεδίων, αρχίζει και σκοτώνει αθώες ψυχές παίρνοντας σιγά-σιγά την δύναμη και τα όπλα του πίσω, εξαλείφοντας παράλληλα κάθε ελπίδα να είναι μαζί με την οικογένειά του ξανά. Ακολουθεί μια μάχη με την Persephone στην κορυφή του Pillar of the World, όπου με την βοήθεια του εξασθενημένου Helios ο Kratos νικάει την θεά και με το Gaunlet of Zeus αλυσοδένει τον τιτάνα Atlas ώστε να κρατάει τον κόσμο στις πλάτες του, μιας και ο στύλος κατά την διάρκεια της μάχης καταστράφηκε, εκπληρώνοντας έτσι το θέλημα των Ολύμπιων θεών.

 

Εκθρονίζοντας τον Άρη (God of War)

Και φτάσαμε αισίως στα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού της σειράς. Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Kratos δέχτηκε να υπηρετήσει τους θεούς με αντάλλαγμα να τον απαλλάξουν από τους εφιάλτες που τον τυραννούσαν.

Στο Αιγαίο πέλαγος, λίγο έξω από την Αθήνα, εκπληρώνει το θέλημα του θεού Ποσειδώνα, ο οποίος τον οπλίζει με την δύναμη του Poseidon’s Rage, σκοτώνει την Ύδρα που βυθίζει πλοία, καρφώνοντας το Hydra King, το κεντρικό κεφάλι του τέρατος, στον ιστό του πλοίου. Στον δρόμο προς το επόμενο λιμάνι, κουρασμένος από τους εφιάλτες του, επικαλείται την Αθηνά, η οποία του δίνει την τελική του αποστολή, την μεγαλύτερη δοκιμασία του, ενώ η ανταμοιβή του θα είναι η συγχώρεση των αμαρτιών του. Η ίδια δεν μπορεί να σταματήσει την λεηλασία της Αθήνας από τον αδερφό της Άρη, καθώς ο Δίας απαγόρευσε στους θεούς να έχουν άμεση διαμάχη μεταξύ τους, έτσι ζήτησε από τον Kratos να παρέμβει. Με την άφιξή του αντιμετωπίζει τους στρατιώτες και τα τέρατα του θεού Άρη. Υπό τις διαταγές της Αφροδίτης σκοτώνει την Medusa και αποκτά την Medusa's Gaze, δύναμη να μετατρέπει τους εχθρούς του σε πέτρα, ενώ αργότερα αποκτά και την δύναμη της Zeus’ Fury. Λίγο πριν φτάσει στον Temple of the Oracle συναντάει έναν αινιγματικό ηλικιωμένο νεκροθάφτη που σκάβει έναν τάφο και τον ενημερώνει ότι είναι γι’ αυτόν. Αφού σώσει την Oracle of Athens από τις Harpies του Άρη, αυτή του αποκαλύπτει ότι η δύναμη για να σκοτώσει ένας θνητός έναν θεό κρύβεται στο Pandora’s Box, που βρίσκεται στην Desert of Lost Souls στην ανατολή. Ακολουθώντας το τραγούδι των σειρήνων της ερήμου, τις σκοτώνει και ανοίγεται μπροστά του ο δρόμος για τον Pandora’s Temple, ο ναός που χτίστηκε για να προστατέψει το κουτί και βρίσκεται στην πλάτη του τιτάνα Κρόνου.

Ares

Ο Άρης είναι ο θεός του πολέμου, γιος του Δία και της Ήρας και αντιπροσώπευε την ανδρεία, τον παρορμητισμό αλλά και την βιαιότητα που είναι απαραίτητες στον πόλεμο, σε αντίθεσή με την αδερφή του, Αθηνά, που αποτελούσε την προσωποποίηση της σοφίας και της στρατηγικής σκέψης. Στην Σπάρτη δοξαζόταν ως πρότυπο για τους πολεμιστές ενώ δεν είναι λίγοι οι μύθοι που εξιστορούν αψιμαχίες του με τους υπόλοιπους Ολύμπιους θεούς.

 

Ο Kratos ξεκινά τις δοκιμασίες και τους γρίφους. Αρχικά απλοί αλλά ολοένα και πιο δύσκολοι και διεστραμμένοι, αντικατοπτρίζουν την σταδιακή τρέλα που κατέλαβε τον αρχιτέκτονα του ναού, Pathos Verdes III, ο οποίος μετά από μια διαμάχη με την γυναίκα του σχετικά με την χρήση των νεκρών γιων τους για την επίλυση των γρίφων, την σκότωσε και ο ίδιος αυτοκτόνησε. Φτάνοντας στο τέλος των δοκιμασιών, αφού δέχτηκε και την βοήθεια της Άρτεμις και του Άδη υπό την μορφή της Blade of Artemis και του Army of Hades, βρίσκει το Pandora’s Box και ξεκινάει το μακρύ ταξίδι πίσω στην Αθήνα. Ο Άρης, μόλις αντιλήφθηκε τι έχει συμβεί, εκσφενδονίζει μια κολόνα και σκοτώνει τον Kratos, ενώ παίρνει υπό την κατοχή του το πολύτιμο κουτί. Αν και νεκρός ο Kratos, το ταξίδι του δεν τελείωνει εδώ. Αφού δραπετεύει από τον Underworld και αναδύεται ξανά στον κόσμο των ζωντανών μέσω του τάφου που έσκαβε ο αινιγματικός γεράκος νωρίτερα κοντά στον Temple of the Oracle στην Αθήνα, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ο Δίας μεταμφιεσμένος. Ο πρωταγωνιστής μας καταφέρνει να ανοίξει τελικά το Pandora’s Box, το οποίο τον γιγαντώνει τόσο σε μέγεθος όσο και σε δύναμη. Παρά την σωματική και ψυχολογική μάχη (ο Άρης τον παγιδεύει σε ένα όραμα-εφιάλτη όπου σκοτώνει ξανά την οικογένειά του) ο Kratos αντιστέκεται και χρησιμοποιώντας την Blade of the Gods νικάει τον θεό του πολέμου. Αν και, πλέον, οι αμαρτίες του είχαν συγχωρεθεί από τους θεούς, οι εφιάλτες δεν έπαψαν να υπάρχουν, και έτσι ο Kratos σε μια ύστατη προσπάθεια να βρει γαλήνη, πηδάει στο κενό προσπαθώντας να βάλει τέλος στην ζωή του. Η Αθηνά, όμως, τον σώζει και τον ανακηρύσσει ως τον νέο θεό του πολέμου, αντικαθιστώντας τις Blade of Chaos με τις Blades of Athena.

Η καταστροφή της Αμβροσίας (God of War Comics)

Ο Kratos μαθαίνει ότι οι οπαδοί του Άρη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Αμβροσία για να αναστήσουν τον θεό τους. Κατευθυνόμενος για άλλη μια φορά, λοιπόν, προς το δέντρο του θεού της ιατρικής, Asclepius, σκοτώνει ένα γιγάντιο αραχνοειδές τέρας, το οποίο δεν καταφέρνει να μάθει ποιός θεός το έστειλε για να τον σταματήσει. Μάταια τον προειδοποιεί η Αθηνά για τις συνέπειες που θα έχουν οι πράξεις του, αφού με τις νέες δυνάμεις του είναι, πλέον, ασταμάτητος. Στην συνέχεια, έρχεται αντιμέτωπος με τα νεκραναστημένα σώματα των Σπαρτιατιών συμπολεμιστών του που είχαν χαθεί κατά την πρώτη εκστρατεία για την εύρεση της Αμβροσίας, που ωστόσο δεν αποτελούν σημαντική πρόκληση. Φτάνοντας στο δέντρο της Αμβροσίας, αποκαλύπτεται ότι το νησί που την φιλοξενεί είναι ο Gyges, ένας από τους τρεις Εκατόγχειρες (οι άλλοι είναι ο Aegeon που είδαμε στα γεγονότα του Ascension και ο Cottus που δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στον κόσμο των παιχνιδιών), ο οποίος θέλει να πάρει εκδίκηση από τον Kratos γιατί την τελευταία φορά, στην μάχη του με τον Cereyon, τον εκλεκτό του θεού Ήλιου, τον είχε τραυματίσει. Αναμενόμενα, ο Kratos νικάει στην μάχη και χρησιμοποιεί τις Flames of Apollo για να κάψει τον Gyges και το δέντρο της Αμβροσίας, αποτρέποντας την επιστροφή του Άρη στην ζωή.

Κυνηγώντας τα φαντάσματα του παρελθόντος (God of War: Ghost of Sparta)

Ο Kratos βλέπει ένα όραμα της νεκρής μητέρας του, Callisto, στο οποίο του ζητούσε να την βοηθήσει, έτσι ξεκινάει μια εκστρατεία στην πόλη της Ατλαντίδας για να την βρει. Η Αθηνά για άλλη μια φορά, μάταια, τον συμβουλεύει να σταματήσει την αναζήτησή του. Το θαλάσσιο τέρας, Scylla, σταλμένο από τον Ποσειδώνα προσπαθεί να σταματήσει τον Σπαρτιάτη πολεμιστή και νέο Θεό του Πολέμου. Στον Ναό του Ποσειδώνα βρίσκει την μητέρα του, ως προς έκπληξή του, ζωντανή, η οποία τον ενημερώνει ότι ο αδερφός του, Deimos, είναι ζωντανός και κρατείται αιχμάλωτος στο βασίλειο του θεού Thanatos, ενώ πριν προλάβει να αποκαλύψει την ταυτότητα του πατέρα του, μεταμορφώνεται σε τέρας και ο Kratos αναγκάζεται να την σκοτώσει. Απελευθερωμένη από το μαρτύριό της, με την τελέυταία της πνοή, προτρέπει τον Kratos να γυρίσει στην Σπάρτη όπου θα βρει τον τρόπο να σώσει τον Deimos. Μια ακόμη συμπλοκή με την Scylla, μεταφέρει τον Kratos στο ηφαίστειο που αποτελεί πηγή ενέργειας για την Ατλαντίδα, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται αλυσοδεμένη η τιτάνας Thera. Παρά τις παρακλήσεις της να την ελευθερώσει, ο Kratos την σκοτώνει και παίρνει την δύναμή της, Thera’s Bane, με την οποία δραπετεύει από το ηφαίστειο, αφού πρώτα σκοτώσει την Scylla. Ο θάνατος της Thera ξεκινάει μια αλυσιδωτή αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ηφαιστείου και την έναρξη της καταστροφή της Ατλαντίδας. Για άλλη μια φορά συναντάει τον Δία, με την μορφή του αινιγματικού νεκροθάφτη, ο οποίος τον συμβουλεύει να σταματήσει την αναζήτηση για τον αδερφό του. Στην συνέχεια συναντάει την Erinys, την κόρη του Thanatos, η οποία βασανίζει Σπαρτιάτες πολεμιστές ώστε να της αποκαλύψουν που βρίσκεται ο Kratos. Αφού νικήσει την πρώτη μορφή της, αυτή μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο πουλί και η μάχη συνεχίζεται στον αέρα, ενώ την αποτελειώνει μετά από μια ανώμαλη προσγείωση κοντά στην Σπάρτη.

 

Atlantis

Η Ατλαντίδα είναι μυθικό νησί που βρισκόταν πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες (το σημερινό Gibraltar) και πρωτοεμφανίστηκε στα κείμενα του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας» και χρησιμοποιήθηκε από τον Έλληνα φιλόσοφο ως μια αλληγορία, ένα μέσο για τις πολιτικές του θεωρίες. Οι κάτοικοί του ήταν απόγονοι του Ποσειδώνα και κυβερνούσαν το εύφορο νησί, κάνοντας το βασίλειο μια μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Με τον καιρό ξέχασαν την θεϊκή τους καταγωγή και άρχισαν να γίνονται έρμαια των ανθρώπινων ελαττωμάτων, της αλαζονείας και της δίψας για εξουσία. Κατέλαβαν τον τότε γνωστό κόσμο, τις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου, και η μόνη δύναμη που κατάφερε να τους αντισταθεί ήταν η Αθηναϊκή. Το άδοξο τέλος της Ατλαντίδας επέφεραν φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και σεισμοί, που βύθισαν το νησί σε μία μέρα και μία νύχτα.

Εκεί, στον ναό του Άρη συγκεκριμένα, έρχεται αντιμέτωπος με ένα φάντασμα του εαυτού του από όταν ήταν παιδί και μετά από μια βίαιη μάχη βρίσκει το Skull of Keres, το κλειδί για την κατάβασή του στο βασίλειο του Thanatos. Πριν την αναχώρησή του για την Ατλαντίδα, οι Σπαρτιάτες του προσφέρουν ένα ακόντιο και μια ασπίδα, τα παλιά του όπλα, τα Arms of Sparta. Στον δρόμο συναντάει τον βασιλιά Midas, τον οποίο σκοτώνει και χρησιμοποιεί για να συνεχίσει το ταξίδι του προς την βυθισμένη πόλη. Παρά τις προειδοποιήσεις της Αθηνάς και τις απειλές του Thanatos, ανοίγει το πέρασμα για το βασίλειό του, που αποτελεί το Καθαρτήριο (Πουργατόριο) του κόσμου. Βρίσκει και απελευθερώνει τον αιχμάλωτο Deimos, ο οποίος όμως είναι εξαγριωμένος με τον αδερφό του και τον κατηγορεί για τα βασανιστήριά του. Ακολουθεί μια επική μάχη μεταξύ των δύο αδερφών, που όμως διακόπτεται από την παρέμβαση του Thanatos, ο οποίος προσπαθεί να σκοτώσει τον Deimos ως αντίποινα για τον θάνατο της κόρης του. Ο Kratos σώζει τον αδερφό του, συμφιλιώνονται και αφού τον οπλίσει με τα Arms of Sparta αντιμετωπίζουν μαζί τον Thanatos. Η μάχη τελειώνει με τις λεπίδες του Kratos καρφωμένες στο στήθος του Thanatos, αλλά με τον Deimos να υποκύπτει στα τραύματά του. Ο Kratos κουβαλάει το άψυχο κορμί του μέχρι το Path of Solitude, όπου το αφήνει σε έναν τάφο που μόλις έχει σκάψει ο αινιγματικός νεκροθάφτης, λέγοντάς λακωνικά το τελευταίο του αντίο. Στεκόμενος για μια ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού, αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να αυτοκτονήσει ή όχι. Η Αθηνά εμφανίζεται, και έχοντας χάσει πλέον τα τελευταία του δεσμά με τον κόσμο των θνητών, του προσφέρει την πραγματική δύναμη του Θεού του Πολέμου. Ο Kratos αρνείται την προσφορά της, ορκιζόμενος εκδίκηση σε όλους τους θεούς του Ολύμπου.

God of War: Betrayal

Πολύ συνοπτικά θα αναφέρω τα γεγονότα του Betrayal, αν και κατά πάσα πιθανότητα, βλέποντας την αντίδραση του Ερμή (ή καλύτερα την μη αντίδρασή του) στο  God of War 3 κατά την συνάντησή του με τον Kratos, δεν ανήκει στο «canon».

Ο Kratos αποξενωμένος, πλέον, από τους Ολύμπιους θεούς ασχολείται κυρίως με το να βοηθά τον Σπαρτιατικό στρατό στις εκστρατείες του στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε μια από αυτές έρχεται αντιμέτωπος με το Argos, τέρας της θεάς Ήρας. Πριν προλάβει να το σκοτώσει εμφανίζεται ένας άγνωστος Assassin και το σκοτώνει αυτός. Ο Kratos αρχίζει να τον κυνηγάει, πολεμώντας τα στρατεύματα του Άδη στην πορεία, αλλά στην καταδίωξή του βάζει τέλος ο Ceryx, αγγελιοφόρος των θεών και γιος του Ερμή, ο οποίος στο όνομα του Δία τον διατάζει να σταματήσει. Όπως είναι φυσικό, και αναμενόμενο, ο Kratos δεν τον ακούει και τον σκοτώνει, χωρίς όμως να προλάβει να μάθει την ταυτότητα του Assassin ο οποίος δραπέτευσε κατά την διάρκεια της μάχης.

Πηγές: God of War: Chains of Olympus, God of War, God of War (Comics), God of War: Ghost of Sparta, God of War: Betrayal, God of War: Unearthing the Legend (2010), godofwar.wikia.com, wikipedia.org, theoi.com