Η ιστορία του Red Dead Redemption

Η απαραίτητη σύνοψη λίγο μετά την ανακοίνωση του sequel
16 Οκτωβρίου 2016 18:07
Η ιστορία του Red Dead Redemption

Με μια φαινομενικά απλή κίνηση, αλλάζοντας τις εικόνες της στα social media, με έντονη πλέον έμφαση στο κόκκινο χρώμα, η Rockstar κατάφερε πάλι να ταράξει τα νερά της βιομηχανίας. Σε μόλις λίγα λεπτά το Red Dead Redemption ήταν το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στο Unboxholics.com, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Treding στο Twitter, στη μπροστινή σελίδα του Reddit και του NeoGaf, αλλά και σε αντίστοιχα μέσα του εξωτερικού. Και όχι χωρίς λόγο. Και μόνο η ιδέα ενός RDR 2 προκαλεί ρίγος.

Το Red Dead Redemption κυκλοφόρησε το Μάιο του 2010 για τα Xbox 360 και PlayStation 3. Προσωπικά είναι ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια και ανεξάρτητα από τα δικά μου γούστα, είναι ομόφωνα και ένα από τα πιο λατρεμένα παιχνίδια της gaming κοινότητας, το οποίο έχουν τιμήσει φυσικά και οι κριτικοί με επαινετικά reviews.

Πριν προχωρήσω θέλω να σημειώσω πως όπως με πολλά παιχνίδια της Rockstar, το Red Dead Redemption δεν έχει απλά μια τυπική ιστορία. Έχει χαρακτήρες με βάθος, έχει κρυφά νοήματα και πραγματεύεται διάφορα θέματα, όπως το γεγονός πως δεν υπάρχουν τελικά καθαρές διέξοδοι. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού όντας για πολλά χρόνια εγκληματίας, προσπαθεί πλέον να ξεκινήσει εκ νέου, με μια πιο ήσυχη ζωή. Και για να το πετύχει αυτό, να λυτρωθεί (Redemption σημαίνει λύτρωση) αναγκάζεται να θυσιάσει πολλά. Το παιχνίδι μιλά για τον εθισμό, την αυθυποβολή, την τρέλα και την αυτοκαταστροφή, με πολλά Stranger missions και χαρακτήρες να έρχονται ως παραδείγματα στο μυαλό μου. Μπορούμε να δούμε επίσης και την πίεση που δεχόταν ο τότε κόσμος για αλλαγή, με την παλιά Δύση να είναι πλέον εκτεθειμένη στη βιομηχανοποίηση και στις νέες τεχνολογίες, όπως τα αυτοκίνητα.

Επειδή όμως θα ξεφύγω, ας περάσουμε στην ιστορία του βασικού παιχνιδιού, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του συγκεκριμένου άρθρου. Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που μπορούμε να αναλύσουμε και να συζητήσουμε μια άλλη φορά εκτενώς.

Βάλτε αυτό να παίζει στο background και ξεκινάμε το ταξίδι στην Άγρια Δύση!

Γενικά

Τα γεγονότα του παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα το 1911. Χρονικά, δηλαδή, τοποθετείται κοντά στην τελευταία δεκαετία της Western American Frontier περιόδου που κράτησε 70 χρόνια και είναι ευρέως γνωστή ως η εποχή της Άγριας Δύσης. Το τοπίο ωστόσο αρχίζει σταδιακά να αλλάζει. Σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα αυτοκίνητα, τα πολυβόλα και τα έργα γεώτρησης πετρελαίου αρχίζουν να εμφανίζονται, ενώ οι καουμπόι και εγκληματίες που χαρακτήρισαν την εποχή ολοένα και λιγοστεύουν.

Από το εισαγωγικό cutscene του παιχνιδιού βλέπουμε πολλούς νέους και μη-οικείους ανθρώπους να μετακινούνται στη δύση με το τρένο. Η πόλη Blackwater, για παράδειγμα, έχει αξιοσημείωτα μοντέρνα στοιχεία στην αρχιτεκτονική της και σε αυτήν μπορούν να φανούν τα πρώτα σημάδια της τεχνολογίας. Για παράδειγμα στους δρόμους της υπάρχουν στύλοι ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια η συνολική εικόνα είναι πολύ διαφορετική, με πόλεις όπως οι Armadillo και Thieves' Landing να παραμένουν πιστές στο πνεύμα της Άγριας Δύσης.

Πολλοί ήταν οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να αποδεχτούν αυτές τις αλλαγές και ήταν διατεθειμένοι να παλέψουν για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους. Από την προοπτική μας ως παίκτες μπορούμε να δούμε την απογοήτευση πολλών χαρακτήρων με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους ανθρώπους της ανατολής. Όντας τόσο απομακρυσμένη από την μοντέρνα Αμερική, η Δύση είχε μια αίσθηση αυτάρκειας, ανεξαρτησίας και γενικά μια νοοτροπία που δύσκολα θα συμβάδιζε με τα θέλω της κυβέρνησης.

Η βασική πλοκή

Το παιχνίδι ξεκίνα με τον κεντρικό πρωταγωνιστή, τον John Marston να απομακρύνεται από την οικογένειά του από το Γραφείο Ερευνών. Ο Marston έχει ένα παρελθόν έντονης παραβατικότητας, γεμάτο από εγκλήματα και έτσι οι αρχές του υπόσχονται πως θα του χορηγηθεί αμνηστία, αν φέρει τα υπόλοιπα μέλη της παλιάς του συμμορίας στη δικαιοσύνη.

Ο Marston συμφωνεί και ξεκινά προσπαθώντας να εντοπίσει τον Bill Williamson, ο οποίος πλέον έχει τη δική του συμμορία. Έτσι, καταλήγει να τον αντιμετωπίσει στο οχυρό του, το Fort Mercer, μόνο για να πυροβοληθεί και να τον αφήσουν ως νεκρό. Μια αγρότισσα της περιοχής, η Bonnie MacFarlane, τον βρίσκει τραυματισμένο και σε κρίσιμη κατάσταση και αποφασίζει να το μεταφέρει στο ράντσο της για να τον βοηθήσει. Αρκετές μέρες αργότερα, ο Marston όντας πλέον σε καλύτερη κατάσταση ξεκινά να αποπληρώνει την MacFarlanes για τη βοήθειά της, κάνοντας διάφορες αγγαρείες στο ράντσο. Εκείνη την περίοδο συνεργάζεται με τον σερίφη Leigh Johnson και τους βοηθούς του: τον καχύποπτο Jonah και τον σαρκαστικό Eli, τον Nigel West Dickens, έναν απατεώνα που πουλά δικά του εμπειρικά φάρμακα. Τον Seth Briars, έναν κυνηγό θησαυρών που κλέβει τάφους και προτιμά τη συντροφιά των νεκρών από ότι των ζωντανών και τέλος τον αναξιόπιστο και αλκοολικό έμπορο όπλων, γνωστός ως ο "Ιρλανδός". O Marston κάνει διάφορες χάρες για αυτούς και ως αντάλλαγμα ζητά τη βοήθειά τους για να οργανώσουν μια επίθεση στο Fort Mercer. Η ομάδα καταφέρνει και παραβιάζει το οχυρό, νικώντας την συμμορία του Williamson, για να μάθει τελικά πως ο Williamson ήδη έχει διαφύγει στο Μεξικό, για να ζητήσει τη βοήθεια του Javier Escuella, ένα άλλο μέλος της πρώην συμμορίας του Marston.

Στο Μεξικό, ο Marston αρχικά παίρνει το μέρος του συνταγματάρχη του μεξικανικού στρατού, Agustín Allende και του βοηθού του Captain Vincente de Santa, βοηθώντας τους να καταπνίξουν μια επανάσταση με αντάλλαγμα ο Allende να του παρέδιδε τα πρώην μέλη της συμμορίας, Escuella και Williamson. Ωστόσο, ο συνταγματάρχης τον προδίδει και ο Marston αναγκάζεται να πάρει τη μεριά των ανταρτών. Με την αρχική βοήθεια του ηλικιωμένου πιστολέρο Landon Ricketts, ο Marston μαζί με τον ηγέτη των ανταρτών Abraham Reyes και την Luisa, μια από τις πολλές ερωμένες του Reyes, αντιστρέφει την κατάσταση υπέρ της αντίστασης, σκοτώνοντας τον de Santa. Ξεκινώντας μια επίθεση στο φρούριο El Presidio, βρίσκουν τον Escuella, ο οποίος προσπαθεί να διαπραγματευτεί για τη ζωή του, αποκαλύπτοντας ότι ο Williamson είναι κάτω από την προστασία του συνταγματάρχη. Ο Escuella καταφέρνει να ξεφύγει και ο Marston τον κυνηγά. Στη συνέχεια του δίνεται η επιλογή να σκοτώσει ή να συλλάβει τον Escuella ζωντανό και να τον παραδώσει στο Γραφείο Ερευνών.

Ανεξαρτήτως της επιλογής, οι πράκτορες Edgar Ross και Archer Fordham που συναντούν τον Marston στα σύνορα, αρνούνται να του επιτρέψουν να γυρίσει πίσω στην οικογένειά του. Αντιθέτως του αναθέτουν να σκοτώσει τον Williamson και στη συνέχεια να τους συναντήσει στην πόλη Blackwater για να τους βοηθήσει να κυνηγήσουν τον Dutch van der Linde, τον επικεφαλής της πρώην συμμορίας του Marston. Έτσι, ο Marston μαζί με τον Reyes συνεχίζουν την επίθεσή τους απέναντι στον συνταγματάρχη Allende και η Luisa σκοτώνεται στη μάχη. Καθώς το παλάτι του Allende κατακλύζεται από αντάρτες, τόσο ο συνταγματάρχης, όσο και ο Williamson προσπαθούν να διαφύγουν. Έπειτα από ένα σύντομο κυνηγητό, οι δύο συλλαμβάνονται και εκτελούνται. Ο Reyes στη συνέχεια αναλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση και σχεδιάζει να προχωρήσει με τους αντάρτες του στην πρωτεύουσα, ενώ ο Marston φεύγει για να συναντηθεί με τους πράκτορες στην Blackwater.

Εκεί, ο Marston μαθαίνει πως ο Dutch ξεκίνησε να σχηματίζει ξανά τη συμμορία του, κερδίζοντας τη συμπάθια των Ινδιάνων της περιοχής. Μαζί με τους πράκτορες Ross και Fordham και με μια ομάδα Αμερικάνων στρατιωτών, ο Marston επιτίθεται στο καταφύγιο του Dutch. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο Marston κυνηγά τον Dutch σε ένα βουνό μέχρι που καταλήγουν σε έναν απότομο βράχο, ακριβώς κάτω από τον οποίο περνούσε ένα ποτάμι. Ο Dutch αποφασίζει να αυτοκτονήσει και πέφτει από την απότομη πλάγια, αλλά προτού δώσει τέλος στην ζωή του λέει χαρακτηριστικά στον Marston πως οι πράκτορες απλά θα βρουν «το επόμενο τέρας να κυνηγήσουν» για να δικαιολογήσουν το μισθό τους.

Ο Marston απελευθερώνεται με βάση τη συμφωνία που είχε κάνει με τον πράκτορα Ross και επιστρέφει πίσω στο ράντσο του. Εκεί τον περιμένει η γυναίκα του Abigail και ο γιος του Jack. O Marston αφιερώνει το χρόνο του προσέχοντας τη γη του και την οικογένειά του. Μαθαίνει στον γιο του να κυνηγά και περνά μαζί του ποιοτικό χρόνο. Συνολικά έχει αποφασίσει να κρατήσει πάσει θυσία τον εαυτό του και την οικογένεια του μακριά από τη ζωή του εγκληματία που ζούσε τόσα χρόνια.

Μια τυπική για αυτόν μέρα στο ράντζο του δέχεται μια αιφνιδιαστική επίθεση από στρατιώτες, αστυνομικούς και κυβερνητικούς πράκτορες με επικεφαλής τον Ross. Ο Marston καταφέρνει να απωθήσει τους περισσότερους και μεταφέρει την γυναίκα του και τον γιο του στο στάβλο. Εκεί τους δίνει ένα άλογο και τους αναγκάζει να φύγουν για ένα πιο ασφαλές μέρος. Ο ίδιος μένει πίσω για να υπερασπιστεί την περιουσία του. Ανοίγει τις πόρτες του στάβλου και αντικρίζει έναν στρατό να τον έχει περικυκλώσει. Ο Marston δίχως ελπίδα σκοτώνει όσους στρατιώτες μπορεί και ο Ross με τους άνδρες του στη συνέχεια κυριολεκτικά τον γαζώνουν στις σφαίρες, σκοτώνοντάς τον. Η οικογένειά του τον θάβει σε ένα λόφο με θέα το ράντσο του.

Το παιχνίδι προχωρά τρία χρόνια και μεταφερόμαστε πλέον στο 1914. Ως παίκτες έχουμε τον έλεγχο του γιού του Marston, του Jack. O Jack στέκεται πάνω από τον τάφο του πατέρα του, δίπλα από τον οποίο βρίσκεται πλέον και ο τάφος της μητέρας του που απεβίωσε. Ο Jack φεύγει από το σπίτι και αναζητά τον Ross που σκότωσε τον πατέρα παρά τη συμφωνία που είχαν κάνει. Ο Ross είχε πάρει σύνταξη ένα χρόνο πριν και τελικά ο Jack βρίσκει τον πράκτορα να κυνηγά σε μια όχθη του ποταμού στο Μεξικό. O Jack του παίρνει τη ζωή.

Ολοκληρώνοντας μαθαίνουμε την τύχη όλων όσων μας συνόδεψαν στο παιχνίδι. Ο σερίφης Leigh Johnson παραιτήθηκε και έφυγε όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πόλη. Ο αρχηγός των επαναστατών Abraham Reyes, αν και υποσχέθηκε να ηγηθεί το Μεξικό σε μια εποχή ελευθερίας, αναλώθηκε από την εξουσία και έγινε τύραννος. Η αγρότισσα Bonnie MacFarlane που μας βοήθησε στην αρχή του παιχνιδιού παντρεύτηκε και συνέχισε τη ζωή της. Ο Ιρλανδός σκοτώθηκε μόνος του σε μια τουαλέτα, όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε. Ο Seth Briars βρήκε τελικά το θησαυρό που έψαχνε και έγινε πλούσιος. Και τέλος, ο γερασμένος πιστολέρο Landon Ricketts πέθανε ήσυχα στον ύπνο του.


Πηγές: Wikipedia.com, Reddead.wikia.com