Halo Lore: Μέρος 2ο

Τα γεγονότα όλων των βασικών παιχνιδιών αναλυτικά
04 Νοεμβρίου 2015 02:04
Halo Lore: Μέρος 2ο

Το Halo 5: Guardians, ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς, κυκλοφορεί εδώ και μόλις μερικές μέρες. Έτσι, ήρθε η ώρα να κλείσουμε και τον οδηγό μας για το Lore της σειράς που μαζί με το πρώτο μέρος θα σας βοηθήσει να φρεσκάρετε τα γεγονότα των τεσσάρων βασικών παιχνιδιών της σειράς και του εξαιρετικά σημαντικού Halo: Reach.

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να αναφέρω πως το σύμπαν των Halo μετρά περισσότερα από 10 παιχνίδια, περίπου 20 βιβλία, 6 σειρές από κόμικ και επεκτείνεται σε πολλά ακόμη μέσα. Όπως είναι λογικό είναι σχεδόν απίθανο να καλυφθεί η κάθε λεπτομέρεια, γι' αυτό και επέλεξα να σταθώ στην ιστορία των σημαντικότερων παιχνιδιών της σειράς, τα οποία θεωρώ πως είναι αρκετά μαζί με το Halo 4: Spartan Ops και τα κόμικ Halo Escalation, ώστε να καταλάβετε πλήρως την ιστορία του Halo 5: Guardians.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα από τα πιο σημαντικά βιβλία, κόμικ και παιχνίδια της σειράς με βάση τη χρονολογική σειρά των γεγονότων τους.

  • Halo: Cryptum
  • Halo: Primordium
  • Halo: Silentium
  • Halo: Contact Harvest
  • Halo :Wars
  • Halo: Fall of Reach
  • Halo: Reach
  • Halo: CE/  Halo CE Anniversary Edition
  • Halo: First Strike
  • Halo 2/ Halo 2 Anniversary Edition
  • Halo 3: ODST
  • Halo: Ghost of Onyx
  • Halo: Uprising
  • Halo 3
  • Halo: Glasslands
  • Halo:Thursday War
  • Halo 4
  • Halo 4: Spartan Ops
  • Halo: Escalation

Halo: Reach

Το Halo: Reach λαμβάνει χώρα στον κόσμο-φρούριο του UNSC, που ονομάζεται Reach και όπου μεγάλωσαν οι Spartans II, μερικές εβδομάδες πριν από το Halo: Combat Evolved. H Noble Team, μια ομάδα από Spartans II, λαμβάνει εντολές από το συνταγματάρχη Urban Holland για να ερευνήσει τη ξαφνική διακοπή της μετάδοσης του Visegrád Relay Communications Outpost. Αναμένοντας να βρει εκεί επαναστάτες (Insurrectionists), η ομάδα προς έκπληξή της ανακάλυψε ότι πρόκειται για έργο των Covenant και απευθείας γίνεται προφανές ότι ο πλανήτης έχει δεχθεί εισβολή. Καθώς οι Covenant αρχίζουν την επίθεσή τους στον πλανήτη, το UNSC αρχίζει την ηρωική και απελπισμένη προσπάθειά του να σταματήσει τη βάναυση εξωγήινη εισβολή. Λίγο μετά, η Noble Team οδηγείται στο "Sword Base", μια εγκατάσταση που ανήκει στο Γραφείο Πληροφοριών του Ναυτικού (ONI), για αμυντικούς σκοπούς. Η Catherine Halsey ενημερώνει την Noble Team ότι ο λόγος που οι Covenants βρίσκονται στον πλανήτη είναι η αναζήτηση πληροφοριών που αφορούν τη θρησκεία τους.

Καθώς περισσότερες εξωγήινες δυνάμεις καταφθάνουν, η Noble Team αποστέλλεται σε διάφορες αμυντικές αποστολές, όπως η επίθεση εναντίον μιας βάσης εδάφους των Covenant και η αφαίρεση ορισμένων αμυντικών μηχανισμών τους. Μία από αυτές τις άμυνες ήταν το Spire που μετέφερε περισσότερους Covenant στον Reach. Δύο μέλη της ομάδας ανέλαβαν να ρίξουν τις ασπίδες του Spire. Αφού τα κατάφεραν, η φρεγάτα του UNSC ‘Grafton’ κατέστρεψε το Spire με λίγες βολές του όπλου MAC.

Όταν ένα μαζικό πλοίο, τύπου supercarrier, μπαίνει στη μάχη καταστρέφοντας το Grafton, η Kat της Noble Team φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο σχέδιο αντεπίθεσης. Η ιδέα της ήταν να ληστέψουν το εχθρικό πλοίο Ardent Prayer στο οποίο θα τοποθετούσαν μια ισχυρή βόμβα, την οποία θα ενεργοποιούσαν όταν το πλοίο επέστρεφε στο γιγαντιαίο supercarrier. Η προσπάθεια της ομάδας υπονομεύεται από την ελλαττωματική βόμβα, την οποία αναγκάστηκε να πυροδοτήσει χειροκίνητα ο Jorge, θυσιάζοντας τον εαυτό του.

Παρά την ηρωική προσπάθεια και τη θυσία της ομάδας, αμέσως μετά ένας ακόμη μεγαλύτερος στόλος καταφτάνει για να συνεχίσει την επίθεση. Ο Noble Six που βοήθησε τον Jorge με την βόμβα πέφτει από το supercarrier πίσω στον πλανήτη Reach και προσγειώνεται κοντά στην πόλη Νέα Αλεξάνδρεια, η οποία ήδη πολιορκείται από τους Covenant. Ο Noble Six ανασυντάσσεται με την υπόλοιπη ομάδα για την παροχή βοήθειας με την εκκένωση του πλανήτη. Στη συνέχεια, ο Noble Six αναλαβαίνει να καταστρέψει τους jammers στους ουρανοξύστες της Νέας Αλεξάνδρειας. Κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους, η Kat σκοτώνεται από τον στρατάρχη των αντιπάλων και η Νέα Αλεξάνδρεια εγκλωβίζεται κάτω από στρώσεις γυαλιού από τους Covenants.

Ο συνταγματάρχης Holland ανακαλεί την Noble Team στην Sword Base για να καταστρέψει τα δεδομένα που οι Covenants ψάχνουν κάτω από τη βάση, μαζί με τα artifacts που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους. Σύντομα συναντούν την Halsey και εκείνη τους παραδίδει κάτι που πιστεύει πως είναι το κλειδί για να κερδίσει η ανθρωπότητα τον πόλεμο. Λόγος γίνεται για την AI που ονομάζεται Cortana, η οποία επέλεξε τον Noble Six για να την μεταφέρει σε ασφαλές μέρος. Ο Noble Six, η Carter και η Emile είναι επιφορτισμένοι με το έργο της μεταφοράς της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και των πληροφοριών που μεταφέρει στο πλοίο του UNSC, Pillar of Autumn. Εν τω μεταξύ, ο Jun έχει ανατεθεί με το να απομακρύνει την Halsey με ένα Pelican dropship.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Pillar of Autumn, η Κάρτερ τραυματίζεται θανάσιμα από ένα Banshee και θυσιάζει τον εαυτό της καταστρέφοντας ένα Scarab που βρίσκονταν στον δρόμο τους. Ο Noble Six και η Emile καταφέρνουν να φτάσουν στο πλοίο με ασφάλεια. H Emile παίρνει τον έλεγχο του κανονιού MAC για να υπερασπιστεί το Autumn, ενώ ο καπετάνιος Jacob Keyes φτάνει για να παραλάβει την Cortana από τον Noble Six. Η Emile σκοτώνεται από μια ομάδα Elites, ενώ ο Six σκοτώνει τον στρατάρχη και επιλέγει να παραμείνει στον Reach και να πάρει την θέση της Emile στο MAC, όσο το Autumn διαφεύγει. Το παιχνίδι έπειτα απεικονίζει την εναρκτήρια σκηνή του Halo: Combat Evolved, στην οποία η Cortana ανακαλύπτει το Halo Installation 04 και έπειτα ακολουθούν τα credits και ένα προσωπικό μήνυμα από την Bungie.

Μετά τα credits, ο παίκτης λαμβάνει για μια τελευταία φορά τον έλεγχο του Noble Six και βρίσκεται αντίπαλος με τις συντριπτικές δυνάμεις των Covenant. Μετά από μερικές ρωγμές, o Noble Six ρίχνει τελικά στην άκρη το κράνος του και σκοτώνεται από μια ομάδα Sangheili. Έπειτα από 30 χρόνια, σε έναν Reach όπου έχει αποκατασταθεί η ζωή, το ίδιο κράνος βρίσκεται ακόμη εκεί ως φόρος τιμής στην θυσία της Noble Team που επέτρεψε την νίκη επί των Covenant.

Halo: Combat Evolved

Μετά τα γεγονότα του Halo: Reach, η ανθρωπότητα βρίσκεται υπό την απειλή των Covenant. Το ‘The Pillar of Autumn’ στάλθηκε από τους ανθρώπους, για να ερευνήσει ένα παράξενο διαστημικό σταθμό, σε σχήμα δακτυλίου, τον οποίο οι εξωγήινοι τον αποκαλούν ‘Halo’. Καθώς το The Pillar of Autumn βρίσκεται πολύ κοντά στο Halo, δέχεται σφοδρή επίθεση και καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό από ένα στόλο των Covenant. Οι εχθροί χωρίς να θέλουν να προκαλέσουν ζημία απο την έκρηξη στο θρησκευτικής σημασίας για αυτούς Halo, αποφασιζούν να επιβαβστούν στο πλοίο για να εξοντώσουν τους ανθρώπους.

Έτσι, ο Jacob Keyes, καπετάνιος του αεροσκάφους, ξεκινάει το ‘The Cole Protocol’, μία διαδικασία που έχει στόχο να αποτρέψει πάσει θυσία τους εξωγήινους από το να μάθουν την τοποθεσία της Γης. Και αυτό γιατί στο πλοίο βρίσκονταν και η Cortana, με τη βοήθεια της οποίας, οι Covenant θα μπορούσαν εύκολα να εντοπίσουν την τοποθεσία του πλανήτη Γη, κάτι το οποίο θα είχε σίγουρα άσχημα αποτελέσματα.

Παράλληλα, στο Autumn είναι επιβάτης και ο SPARTAN-117 Master Chief Petty Officer. Όπως είδαμε και στο Halo Reach η εκτόξευση του Τhe Pillar of Autumn έγινε από τον πλανήτη Reach, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων. Ο Master Chief καταφέρνει να σώσει την Cortana από τους εξωγήινους και μαζί διαφεύγουν με ένα αποσπώμενο τμήμα του The Pillar of Autumn, το οποίο προσεδαφίζετε στο Halo Installation 04. Ο Jacob Keyes, καταφέρνει και επιβιώνει της σφοδρής σύγκρουσης του Autumn πάνω στο Halo, αλλά πιάνεται αιχμάλωτος από τους Covenant και μεταφέρεται στο πλοίο τους, Truth and Reconciliation.

Στα πρώτα επίπεδα του παιχνιδιού ο Master Chief και η Cortana περισυλλέγουν του επιζώντες πεζοναύτες που βρίσκονται στο Halo και ελευθερώνουν τον Jacob Keyes, ο οποίος δίνει εντολές στον Master Chief να χτυπήσει τις δυνάμεις των Covenant και να εισβάλει πρώτος στο κέντρο ελέγχου του Halο. Εκεί θα μπορέσει να μάθει ποιος ακριβώς είναι ο στόχος των εξωγήινων και ο λόγος ύπαρξης των Halo. O Master Chief και η Cortana φτάνουν σε ένα δωμάτιο που ονομάζετε "The Silent Cartographer", το οποίο θα τους οδηγούσε στο κέντρο ελέγχου του Halo. Εκεί, η Cortana εισβάλει στο σύστημα και ανακαλύπτει κάτι πολύ σημαντικό. Έτσι, στέλνει τον Master Chief να βρει επειγόντως τον Jacob Keyes, ενώ η ίδια μένει πίσω.

Κατά την επιστροφή του ο Master Chief και ενώ ψάχνει να βρει το διοικητή του, μαθαίνει ότι οι Flood, μία παρασιτική και ιδιαίτερα επικίνδυνη εξωγήινη φυλή, έχουν απελευθερωθεί . Ο Jacob Keyes πέφτει θύμα των Flood, τους οποίους απελευθέρωσε με μια ομάδα πεζοναυτών, την ώρα που έψαχνε για οπλικό εξοπλισμό. Η απελευθέρωση των Flood, υποκινεί το Monitor 343 Guilty Spark (ή αλλιώς "Oracle" για τους Covenant, ένα δημιούργημα τεχνικής νοημοσύνης, που είχε σκοπό να επιβλέπει τo Halo Installation 04). Το Guilty Spark συμβουλεύει τον Master Chief να βρει το "Index", μία συσκευή που ενεργοποιεί τον αμυντικό εξοπλισμό του Halo και αποτρέπει τους επικίνδυνους Flood από το να επεκταθούν. Αφού ο Master Chief βρίσκει και λίγο πριν χρησιμοποιεί το Index, εμφανίζεται και πάλι η Cortana και προσπαθεί να τον αποτρέψει απο το να ενεργοποιήσει το Halo, καθώς ανακάλυψε ότι πρόκειται για ένα όπλο σχεδιασμένο να καταστρέψει οποιαδήποτε μορφή ζωής με συνήδηση στο γαλαξία, καταστρέφοντας συνεπώς το φαγητό των Flood. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και το 343 Guilty Spark. Έχοντας αυτό κατα νου, ο Master Chief και η Cortana αποφασίζουν να καταστρεψουν το Halo που είναι ικανό να σκοτώσει σχεδόν οποιασδήποτε μορφής ζωής στον γαλαξία. Με τη βοήθεια της Cortana και όσο μάχονταν ενάντια στους Flood, τους Covenant και του φρουρούς του Monitor, η Cortana ανακαλύπτει ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταστραφεί το Halo είναι να ενεργοποιήσουν την διαδικασία αυτοκαταστροφής του The Pillar of Autumn. Κάτι τέτοιο βέβαια χρειάζεται την εξουσιοδότηση του διοικητή του αεροσκάφους, Jacob Keyes.

Καθώς φτάνουν στον Keyes διαπιστώνουν ότι έχει δεχθεί επίθεση και έχει μεταμορφωθεί και ο ίδιος σε Flood. Ο Master Chief , καταφέρνει και αποσπάει τα νευρικά φυτεύματα του Keyes, απ’ ευθείας από τον εγκέφαλό του, με αποτέλεσμα να μπορέσει η Cortana να ενεργοποιήσει το σύστημα αυτοκαταστροφής του Autumn. Εντωμεταξύ, το 343 Guilty Spark επανεμφανίζεται και απενεργοποιεί την αντίστροφη μέτρηση. Κατά τη διαδικασία αυτή, το Monitor, ανακαλύπτει το αρχείο ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας. Έπειτα ο Master Chief αποσταθεροποεί χειρονίκητα τους κινητήρες του διαστημόπλοιυ και έτσι αυτό τελικά καταστρέφεται, διαλύοντας μαζί του και το Halo. Ο Chief και η Cortana διαφεύγουν με ένα μικρό πολεμικό αεροσκάφος λίγο πριν το Halo εκραγεί. Μετά τα credits, αποκαλύπτεται ότι το 343 Guilty Spark επιβιώνει της έκρηξης του Halo και η ιστορία συνεχίζεται στο Halo 2.

Halo 2

Λαμβάνοντας χώρα αμέσως μετά τα γεγονότα του μυθιστορήματος Halo: First Strike, η ιστορία ξεκινάει με την κρίση ενός πρώην ανώτατου εκλεκτού διοικητή των Covenant, που τιμωρείται για την ανικανότητα του να προστατέψει το Halo Installation 04. Ο Elite κατονομάζεται αιρετικός και βασανίζεται από τον Tartarus, αρχηγό των Brutes.

Την ίδια ώρα, ο Master Chief και ο υπαξιωματικός Avery Johnson (υψηλόβαθμο στέλεχος του UNSC που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στους Flood και στους Covenant), βραβεύονται για τις ηρωικές προσπάθειες που έκαναν για τη σωτηρία του ανθρώπινου είδους. Η τελετή αυτή γίνεται στο αμυντικό διαστημικό σταθμό Cairo που είναι σε τροχιά γύρω από την Γη. Στην τελετή παίρνει μέρος και η κόρη του Jacob Keyes, Miranda Keyes, που συγχαίρεται από τους πεζοναύτες για τις ηρωικές πράξεις του πατέρα της.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αποκαλύπτεται ότι οι Covenant θεωρούσαν την ενεργοποίηση του Halo, ως την έναρξη του "Μεγάλου Ταξιδιού" (The Great Journey). Σύμφωνα με αυτό, θα γινόταν "κάθαρση" του γαλαξία από κάθε είδους κατώτερης και αδύναμης μορφής ζωής (όπως είναι οι άνθρωποι) και ότι έτσι οι Covenant θα ήταν σε θέση να ακολουθήσουν τα βήματα των Forerunners, τους οποίους θεωρούσαν θεούς τους.

Λίγο μετά τη τελετή επιβράβευσης του Master Chief, ένας στόλος των Covenant κάνει την εμφάνισή του πολύ κοντά στη Γη. Οι Covenant καταφέρνουν να καταστρέψουν πολλούς από τους αμυντικούς μηχανισμούς που περιέβαλαν τον πλανήτη και τοποθέτησαν μια ισχυρή βόμβα στον αμυντικό σταθμό που βρισκόταν ο Chief. O τελευταίος, βρίσκει και αφοπλίζει τη βόμβα και με τη βοήθεια της Cortana την εκτοξεύει εκ νέου στον στόλο των Covenant καταστρέφοντας δεκάδες από τα πλοία τους. Την ίδια ώρα η ναυαρχίδα των Covenant μπόρεσε και διαπέρασε τις αμυντικές γραμμές της Γης και κατευθύνεται προς την πόλη Kenya της New Mombassa. Πρόκειται για ένα ανατολικό αφρικάνικο προτεκτοράτο. Η New Mombassa είναι η πρώτη πόλη που επιτέθηκαν οι Covenants. Φυσικά, δεν είναι τυχαία, καθώς λέγεται ότι λίγο έξω από αυτή την πόλη βρίσκεται το Ark ή κάτι σχετικά με αυτό, μία κατασκευή των Forerunners, που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία των Halo και μπορεί να τα ελέγξει.

Την επίθεση στην New Mombassa, ηγούταν ο High Prophet of Regret. Οι ιεράρχες ήταν οι ανώτατοι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες των Covenant, που ήταν οι ‘εκλεκτοί των Forerunners’. Ήταν αυτοί που συν-αποφάσιζαν για τα πάντα. Οι τρεις προφήτες ήταν: ο High Prophet of Regret, o High Prophet of Truth και ο High Prophet of Mercy και ο καθένας είχε τα δικά του καθήκοντα.

Οι ανθρώπινες δυνάμεις με τη βοήθεια του Master Chief κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση και έτσι το τεράστιο εξωγήινο αεροσκάφος του Prophet of Regret προέβη σε μια βιαστική αναχώρηση προς άγνωστη κατεύθυνση. Κατά την αναχώρησή του αυτή, από τη δόνηση του απότομου slipspace jump, καταστρέφεται σχεδόν ολόκληρη η πόλη της New Mombassa. Παρόλα αυτά, το πλοίο In Amber Clad, στο οποίο ήταν επιβαίνοντες ο Master Chief με την Cortana, καθώς και η Keyes και ο Johnson, ακολουθεί την ναυαρχίδα των Covenant που ανακαλύπτει το Installation 05 (ένα ακόμη Halo με εναλλακτική ονομασία "Delta Halo"). Το πλήρωμα του In Amber Clad, μαθαίνει περισσότερα για το τι πίστευαν οι Covenant για τα Halo και τελικά ο Master Chief αναλαμβάνει να σκοτώσει τον High Prophet of Regret, ενώ η Miranda Keyes και ο Johnson προσπαθούν να διασφαλίσουν την ακεραιότητα του Index, ώστε να μην ενεργοποιηθεί το Delta Halo. Μαθαίνοντας την κατάσταση του Regret, ο στόλος και η φορητή πρωτεύουσα των Covenant, High Charity, φτάνει στο Delta Halo. Ο Chief φέρνει εις πέρας την αποστολή του και καταλήγει στα βάθη του ωκεανού, μόνο για να σωθεί από μια μυστηριώδη οντότητα.


Συγχρόνως, στο παιχνίδι παρουσιάζεται και η ιστορία του καταδικασμένου διοικητή που είδαμε στην αρχή του τίτλου να ανακρίνεται και να βασανίζεται. Πλέον, ο Elite λαμβάνει το ρόλο του Arbiter, ο οποίος αποκαλείται και "Blade of The Prophets". Οι Arbiters, σύμφωνα με τους Ιεράρχες των Covenant, ήταν αιρετικοί, δηλαδή δεν υπάκουσαν τις ιερές εντολές των ανώτερων τους. Έτσι, καταδικάζονταν να εκτελούν αποστολές αυτοκτονίας για τους προφήτες με απώτερο σκοπό την νίκη των Covenant. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του ο Arbiter συναντά τον 343 Guilty Spark και λαμβάνει μια νέα αποστολή.

Ο θάνατος του Regret προκαλεί διχόνοια μεταξύ των φυλών των Covenant, μιας και οι προφήτες ανέθεσαν στους Brutes την φύλαξή τους, για την οποία μέχρι τώρα υπεύθυνοι ήταν οι Elites. Ο Arbiter έχει σταλεί για να βρει το Index του Halo και τελικά βρίσκει όχι μόνο αυτό, αλλά και τον Johnson και την Keyes. Ωστόσο, σύντομα έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με τον Tartarus, ο οποίος τον προδίδει πετώντας τον από ένα γκρεμό στο θάνατό του. Τελικά, ο Arbiter σώζεται από την ίδια μυστηριώδη ύπαρξη που έσωσε τον Chief.

O Arbiter και ο Master Chief συναντιούνται επιτέλους για πρώτη φορά. Το μυστηριώδες πλάσμα που τους έσωσε ονομάζετε Gravemind. Πρόκειται για ηγετική μορφή των Flood. Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και έξυπνο παράσιτο. Έχει τη δυνατότητα να υποκινεί τους Flood τηλεπαθητικά. O Gravemind στέλνει τον Master Chief και τον Arbiter σε διαφορετικές κατευθύνσεις με σκοπό να αποτρέψουν τους Prophets από το να ενεργοποιήσουν το Delta Halo, που θα κατέστρεφε, τόσο τους Flood και τον ίδιο, όσο και τους Covenant και τους ανθρώπους.

O Master Chief τηλεμεταφέρεται από τον Gravemind, στην πρωτεύουσα των Covenant, την Ιερή πόλη High Charity, και βρίσκει τον εαυτό του ανάμεσα σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Covenant. Ο πόλεμος αυτός από τη μία πλευρά είχε τους Brutes και από την άλλη τους Elites. Η διαμάχη μεταξύ των δύο φυλών ξεκίνησε όταν οι προφήτες διάλεξαν τους Brutes για προστάτες τους. Αυτή η απόφαση των Prophets ίσως πάρθηκε για το λόγο ότι οι Brutes είναι πιο δυνατοί, αρκετά πιο μυώδεις και πιο αιμοβόροι από τους λογικότερους Elites. Το In Amber Clad συντρίβεται στην πόλη, και η Cortana συνειδητοποιεί ότι ο Gravemind χρησιμοποίησε τον Chief και τον Arbiter ως αντιπερισπασμό για να προσβάλει το αεροσκάφος και να εξαπλώσει και άλλο τους Flood. Καθώς το παράσιτο πλημμυρίζει την πόλη, σκοτώνοντας τον Prophet of Mercy, ο Prophet of Truth διατάζει τον Tartarus να μεταφέρει την Keyes, τον Johnson, και το Guility Spark στο δωμάτιο ελέγχου του Halo και να ενεργοποιήσει το δαχτυλίδι. Ο Master Chief ακολουθεί τον Truth που δραπετεύει από την πόλη. Όμως, η Cortana παραμένει πίσω για να καταστρέψει την High Charity και το Halo με τον μηχανισμό αυτοκαταστροφής του In Amber Clad, αν ο Tartarus κατάφερνε να ενεργοποιείσει το Halo.

Ταυτόχρονα, ο Arbiter μαζί με τους υπόλοιπους Elites και με τη βοήθεια του Avery Johnson και της Miranda Keyes, προσπαθούν και αυτοί από τη μεριά τους και τελικά καταφέρνουν να σταματήσουν την πυροδότηση του Delta Halo. Ωστόσο, η απροσδόκητη διακοπή της λειτουργίας του, έχει ως αποτέλεσμα, το Delta Halo, να στείλει σήμα στα υπόλοιπα Halos, να μπουν σε λειτουργία ετοιμότητας (stand by), ώστε να μπορούν όλα να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως από το Ark. Εντωμεταξύ, το σκάφος στο οποίο επέβαινε ο Master Chief (ως λαθρεπιβάτης), πλησίαζε τη Γη. Όταν ο Master Chief, επικοινώνησε με τις απομείναντες δυνάμεις που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον ρώτησαν γιατί βρίσκεται εκεί για να λάβουν την απάντηση: “Finishing this fight”. Εκεί τελειώνει το παιχνίδι και αφήνει σαφή υπαινιγμό για συνέχεια της ιστορίας.

Halo 3

Μετά τα γεγονότα του κόμικ Halo: Uprising, ο Master Chief καταλήγει στην ανατολική Αφρική, όπου τον βρίσκουν ο Johnson και ο  Arbiter. Ο Chief, ο Johnson, ο Arbiter και οι ακόλουθοί τους έρχονται αντιμέτωποι με δυνάμεις των Covenant στη ζούγκλα και καταλήγουν σε ένα φυλάκιο του UNSC. Εδώ, η Keyes και ο Lord Hood (ανώτατος διοικητής του UNSC) σχεδιάζουν μια τελική προσπάθεια να σταματήσουν τον ηγέτη των Covenant, τον High Prophet of Truth, από το να ενεργοποιήσει το Forerunner artifact έξω από τα ερείπια της πόλης της New Mombasa. Ο Chief καθαρίζει τις αντιαεροπορικές άμυνες των  Covenant, ώστε o Hood να οδηγήσει τα τελευταία πλοία της Γης κατά του προφήτη. Ωστόσο, ο Truth ενεργοποιεί το θαμμένο artifact, δημιουργώντας μια slipspace πύλη στην οποία μπαίνουν ο ίδιος και οι ακόλουθοί του. Ένα γεμάτο Flood πλοίο προσγειώνεται σε κοντινή απόσταση. Οι Eliteς φτάνουν εκεί και ‘καθαρίζουν‘ τις μολυσμένες με Flood περιοχές της Γης, σταματώντας την απειλή. Μετά από ένα μήνυμα της Cortana στο πλοίο που έφερε τους Flood, ο Chief, ο Arbiter, οι Elites, ο Johnson, ο Keyes και τα στρατεύματά τους ακολουθούν τον Truth μέσω της πύλης. Μαζί τους είναι και ο 343 Guilty Spark, που βοηθά τον Chief, μια και ο ίδιος δεν έχει καμία λειτουργία για να εκπληρώσει μετά την καταστροφή του Halo του.

Ταξίδεύοντας μέσω της πύλης πέρα από τις άκρες του γαλαξία μας, οι άνθρωποι και οι Elites ανακαλύπτουν μια τεράστια τεχνητή δομή, γνωστή ως The Ark,. Εδώ, ο Truth μπορεί εξ αποστάσεως να ενεργοποίησει όλα τα Halo. Οι Flood φθάνουν στην εγκατάσταση σε πλήρη ισχύ με το πλοίο High Charity και αρχίζουν να την μολύνουν. Ο προφήτης συλλαμβάνει τον Johnson, καθώς χρειάζεται έναν άνθρωπο για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία των Forerunners. Η Keyes σκοτώνεται σε μια επιχείρηση διάσωσης και ο Johnson αναγκάζεται να ενεργοποιήσει τα δαχτυλίδια. Ο Gravemind καταφεύγει σε μια ανακωχή με τον Chief και τον Arbiter για να σταματήσει τον Truth. Ο Chief και ο Arbiter  μαζί με τους Flood διαλύουν την φρουρά του Truth, διασώζουν τον Johnson και σταματούν οριακά την ενεργοποίηση των εγκαταστάσεων. Αμέσως αφού ο Arbiter σκοτώσει τον προφήτη, ο Gravemind τον προδίδει και επιτίθεται σε αυτόν και τον Chief.

Ο Chief, ο Arbiter και ο Guility Spark ανακαλύπτουν ότι το Ark κατασκευάζει ένα άλλο Halo, για να αντικαταστήσει εκείνο που ο Chief προηγουμένως είχε καταστρέψει. Ο Master Chief αποφασίζει να ενεργοποιήσει αυτό το Halo, ώστε να εξαλείψει την απειλή των Flood από το Ark και να διαφυλάξει τον γαλαξία από μια μεγάλη καταστροφή. Για να ενεργοποιήσει το Halo, ο Master Chief διασώζει την Cortana, η οποία έχει το Index του κατεστραμμένου Halo από την High Charity και καταστρέφει την πόλη. Φτάνοντας στο νέο Halo, η Cortana προειδοποιεί ότι o Gravemind προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις του στο δαχτυλίδι. Ο Chief, ο Arbiter και ο Johnson ταξιδεύουν στην αίθουσα ελέγχου του Halo για να το ενεργοποιήσουν. O Guility Spark τους εξηγεί ότι επειδή το Halo δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μια πρόωρη ενεργοποίησή του θα κατέστρεφε, τόσο το Halo, όσο και το Ark. O Johnson αγνοεί την προειδοποίησή του, και ο Spark τον τραυματίζει θανάσιμα για να προστατεύσει το Halo "του". Ο Master Chief σκοτώνει τον 343 Guility Spark, ενεργοποιεί το δαχτυλίδι, και δραπετεύει από την αυτοκαταστροφή του δακτυλίου στην φρεγάτα Forward Unto Dawn. Ωστόσο, η δύναμη της έκρηξης του Halo κάνει την slipspace πύλη να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα μόνο το μπροστινό μισό του Forward Unto Dawn -οπού βρίσκονταν ο Arbiter- να φτάσει πίσω στη Γη.

Ένα μνημόσυνο λαμβάνει χώρα στην παραλίγο κατεστραμμένη Γη για τους χαμένους ήρωες του πολέμου μεταξύ Ανθρώπων και Covenant. Έπειτα, ο Arbiter και οι αδελφοί του Elites αναχωρούν για τον πλανήτη τους, τον Sanghelios. Εν τω μεταξύ, το πίσω μισό του Forward Unto Dawn βρίσκεται σε έναν άγνωστο χώρο. Η Cortana ενεργοποιεί ένα beacon, αλλά παραδέχεται ότι μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια πριν διασωθούν, η ίδια και ο Chief. Ο τελευταίος μπαίνει σε cryonic sleep, λέγοντας στην Cortana την χαρακτηριστική φράση "Wake me, when you need me."

Halo 4

Τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του Halo 3, η φρεγάτα UNSC Forward Unto Dawn παρασύρεται προς τον πλανήτη Requiem. H Cortana τότε ξυπνά τον Master Chief από το cryonic sleep, λίγο πριν το πλοίο δεχτεί επίθεση από ένα μεταπολεμικό απομεινάρι των Covenant που δεν μπορεί να δεχτεί την ήτα από τους ανθρώπους. Ότι έχει απομείνει από το Forward Unto Dawn έλκεται από τη βαρύτητα του πλανήτη και συντρίβεται στην επιφάνεια του. Καθώς ο Chief και η Cortana εξερευνούν τον Requiem, πολεμώντας εχθρικούς Covenant και Prometheans, η Cortana αποκαλύπτει ότι αντιμετωπίζει το φαινόμενο "rampancy", μια σφοδρή ψυχική κατάσταση όπου οι AI μετά το προσδόκιμο χρόνο λειτουργίας τους ‘τρελαίνονται’ και καταλήγουν στον θάνατο έπειτα από ‘υπερβολική σκέψη’. O Chief υπόσχεται να πάει την Cortana στη Γη, πιστεύοντας ότι η δημιουργός της, Catherine Halsey, μπορεί να διορθώσει την κατάστασή της. Ο Chief και η Cortana λαμβάνουν μια αλλοιωμένη μετάδοση από ένα άνθρωπινο πλοίο, το UNSC Infinity, που έλαβε το σήμα βοήθειας από το Forward Unto Dawn. Η Cortana επιχειρεί να προειδοποιήσει το Infinity για τα ισχυρά πεδία βαρύτητας του πλανήτη και κατευθύνει τον Chief στο να απενεργοποιήσει αυτό που πιστεύει ότι παρεμβάλει στην επικοινωνία. Αντ 'αυτού, ο Master Chief απελευθερώνει άθελά του τον Didact, έναν αρχαίο Forerunner πολεμιστή. Ο Didact παίρνει τον έλεγχο των Prometheans και των Covenants και επιτίθεται στο Infinty που "τραβιέται" στον Requiem.

Ο Chief έρχεται τελικά σε επαφή με το Infinty και βοηθά στην απόκρουση της επίθεσης του Didact. Ο Master Chief και η Cortana προτείνουν να επιτεθούν στον Didact όσο ο ίδιος είναι ευάλωτος, αλλά ο καπετάνιος Del Rio του Infinity τους διατάζει να καταστρέψουν το ελκτικό πεδίο του πλανήτη για να μπορέσει να ξεφύγει το πλοίο τους. Κατά την αποστολή αυτή, ο Chief έρχεται σε επαφή με την Forerunner γνωστή ως Librarian -συζύγος του Didact καθώς και προστάτης της αρχαίας ανθρωπότητας. Η Librarian εξηγεί ότι οι Forerunners χωρίστηκαν στη διαμάχη για τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησης των Flood. Μετά την αποτυχία τους να ανακαλύψουν έναν τρόπο για να προστατέψουν τα βιολογικά όντα από το παράσιτο, ο Didact χρησιμοποιεί μια συσκευή που ονομάζεται Composer για να μετατρέψει τους πολεμιστές υπό τον έλεγχό του σε αντίστοιχες ψηφιακές εκδόσεις με ανοσία σε τέτοιες λοιμώξεις. Η απαίτησή του για περισσότερους στρατιώτες, ανάγκασε των Didact να μετατρέψει βίαια αθώους ανθρώπους σε Prometheans, προτού τον σταματήσει και τον φυλακίσει η Librarian. Αφού τον τροφοδότησε με αυτές τις πληροφορίες, η Librarian επιτάχυνε την εξέλιξη του Chief, χορηγώντας του ανοσία στον Composer.

Μετά την καταστροφή του βαρυτικού πεδίου, ο Del Rio διατάζει μια υποχώρηση πίσω στη Γη, αμφισβητώντας την κρίση και την άποψη του Chief. O Master Chief παρακούει τις εντολές να παραδώσει και να εγκαταλείψει τη δυσλειτουργική Cortana και μένει πίσω για να αντεπιτεθεί στον Didact. O executive officer Commander του Infinty, Lasky δίνει στον Chief ένα ένοπλο μέσο μεταφοράς και του εύχεται καλή τύχη. O Chief και η Cortana προσπαθούν να σαμποτάρουν το πλοίο του Didact πριν από την αναχώρησή του, αλλά αποτυγχάνουν και τον ακολουθούν στο Halo Installation 03. Ο Composer έχει μετακινηθεί από το δακτύλιο στον κοντινό σταθμό μελέτης Ivanoff, στον οποίο επιτίθενται οι Covenants. Ο Chief υπερασπίζεται τον Ivanoff, αλλά ο Didact ανακτά τον Composer και τον χρησιμοποιεί στο σταθμό, σκοτώνοντας -ή καλύτερα ψηφιοποιώντας- κάθε άτομο εκτός από τον Master Chief.

Ο Chief και η Cortana χρησημοποιόντας ένα γρήγορο σκάφος ακολουθούν το πλοίο του Didact προς τη Γη. Με την βοήθεια του Infinity, που τώρα διοικείται από τον Lasky, και το στόλο του UNSC, ο  Chief φτάνει στο πλοίο του Didact με μια πυρηνική κεφαλή. Η Cortana εισάγει αντίγραφα του εαυτού της στα συστήματα υπολογιστών του Didact για να συντρίψει την ασπίδα του, αλλά όχι πριν ο Didact επιτεθεί με τον Composer στην πόλη New Phoenix στη Γη. Με τη βοήθεια της Cortana, ο Chief νικά τον Didact, ο οποίος πέφτει στο κενό που δημιουργείται κάτω από τον Composer. Έπειτα, ο Master Chief ενεργοποιεί τη βόμβα, αλλά σώζεται από την Cortana, που θυσιάζει τον εαυτό της για να προστατέψει τον Chief. Ο Chief περισυλλέγεται από μια ομάδα διάσωσης του UNSC και επιστρέφει στο Infinty, όπου, θρηνεί την απώλεια της Cortana και μιλά με τον Lasky για τη Γη, την ανθρωπότητα, και το καθήκον του ως στρατιώτης.

Οποιαδήποτε απορία σχετικά με το Lore των παιχνιδιών που καλύπτονται στο άρθρο αφήστε την στα σχόλια παρακάτω, ενώ, περιμένουμε τις προτάσεις σας και για άλλα παιχνίδια πέραν των Halo που θα θέλατε να αναλύσουμε μελλοντικά.

Tags: