Halo Lore: Μέρος 1ο

Ετοιμάζοντας το έδαφος για το Halo 5
07 Οκτωβρίου 2015 00:01
Halo Lore: Μέρος 1ο

Μόλις μερικές μέρες απομένουν μέχρι να καταφθάσει το Halo 5: Guardians. Ως ένα από το πιο αναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς σίγουρα πολλοί θα έχετε σκοπό να ασχοληθείτε με τον τίτλο. Μπορεί βέβαια το multiplayer κομμάτι των Halo να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο και το βασικό campaign είναι για πολλούς ο λόγος που αγαπούν τα Halo. Βέβαια, αν δεν έχετε ασχοληθεί με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς είναι εύκολο να χαθείτε με την πληθώρα των λεπτομερειών, από ονόματα και ημερομηνίες, μέχρι και σημαντικά αντικείμενα και γεγονότα. Η 343 Industries είχε διευκρινίσει πως ακόμη και αν δεν γνωρίζεται τίποτα για το σύμπαν, θα μπορέσετε να απολαύσετε το Halo 5. Αν και έχοντας μια βασική γνώση των περισσότερων πραγμάτων με τα οποία θα έρθετε αντιμέτωποι σίγουρα θα μπορέσετε να εκτιμήσετε περισσότερο την ιστορία του παιχνιδιού, η οποία πλαισιώνεται από ένα βαθύ lore.

Έτσι, σας ετοιμάσαμε μια βασική ανάλυση μερικών από των σημαντικότερων στοιχείων που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα την ιστορία των παιχνιδιών ή να φρεσκάρετε τη μνήμη σας.

Master Chief

Ίσως ένας από τους διασημότερους χαρακτήρες στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, ο Master Chief Petty Officer John-117 είναι ο πρωταγωνιστής των βασικών παιχνιδιών της σειράς. Ο Chief είναι μέλος του προγράμματος Spartan II και έτσι απήχθη από τους γονείς του και το σπίτι του, στην ηλικία των 6 ετών μαζί με δεκάδες ακόμη συνομήλικούς του από κάθε άκρη του σύμπαντος, ώστε να λάβει ειδική εκπαίδευση στον πλανήτη Rach. Από το πρώτα κιόλας χρόνια της προπόνησής του, ο Chief έκανε εμφανείς τις ηγετικές του ικανότητες. Στην ηλικία των 14 ετών, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος Spartan II, έλαβε μια σειρά από augmentations που σε συνδυασμό με την ήδη εκπληκτική φυσική του κατάσταση, τον μετέτρεψαν σε μια φονική μηχανή. Κατά την εξέλιξη του προγράμματος ο Master Chief έλαβε την εικονική του πανοπλία, η οποία ήταν ειδικά σχεδιασμένη για να τον πλαισιώνει και να συνεργάζεται με τα augmentations του, καθιστώντας έτσι μια ασταμάτητη δύναμη.

Αρχικά, ο σκοπός των Spartans ήταν η καταστολή της ανθρώπινης εξέγερσης εναντίον της ενιαίας κυβέρνησης της Γης (UEG), καθώς το κίνημα των Insurrections πλησίαζε το σημείο καμπής του. Σύντομα, όμως, η απειλή των Covenant άλλαξε κατ’ ανάγκη το σχέδια του UNSC. Ο Master Chief έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο μεταξύ των ανθρώπων και των Covenant, κερδίζοντας στην πορεία κάθε μετάλλιο και βραβείο του ναυτικού, εκτός από αυτό του “Prisoner of War”. Επίσης, καθοριστικής σημασίας ήταν και οι πράξεις του στον πλανήτη Requiem, όπου ο Chief διέσωσε το κορυφαίο πλοίο του ναυτικού UNSC Infinity και αντιμετώπισε την απειλή του Didact.

Στο σημείο που βρίσκεται αυτή την στιγμή το σύμπαν του Halo, ο Master Chief και η ομάδα του, Blue Team, για άγνωστους ακόμη λόγoυς δεν ακολουθούν τις εντολές του στρατού και θεωρούνται καθ’ αυτόν τον τρόπο λιποτάκτες.

Blue Team

Παρά το γεγονός ότι το ρόστερ της έχει αλλάξει αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια, η Blue Team πάντα συμπεριλάμβανε Spartans που μπορούν να φέρουν εις πέρας ακόμη και τις πιο δύσκολες των αποστολών. Το έτος 2558 που λαμβάνουν χώρα και τα γεγονότα το Halo 5, το ρόστερ της ομάδας περιλαμβάνει τους John-117, Fred-104, Kelly-087, και Linda-058, συνδυάζοντας την εμπειρία και τις έξυπνες τακτικές του Master Chief, την στρατηγική λαμπρότητα του Fred, τα ταλέντα της Kelly στην διερεύνηση και την αναγνώριση, αλλά και την θανάσιμη long-range υποστήριξη του sniper της Linda.

Spartan Locke

Ο ανταγωνιστής του Master Chief στο Halo 5: Guardians, Jameson Locke, είναι ενας κορυφαίος εκπρόσωπος του Γραφείου Πληροφοριών του Ναυτικού (ONI), και λειτουργούσε για αρκετό καιρό ως ONI Acquisitions Specialist. Ρόλος του ήταν δηλαδή η ανάκτηση σημαντικών αντικειμένων που κατέχονται από τον εχθρό, καθώς και η παρακολούθηση και η εξάλειψη στόχων υψηλής αξίας. O Locke είναι γρήγορος και αποτελεσματικός στη λύση περίπλοκων καταστάσεων τόσο με το μυαλό του, όσο και με την απόδοσή του στο πεδίο της μάχης.

Στην ηλικία των έξι, ο Locke εγκατέληψε το σπίτι του λίγα λεπτά πριν από την καταστροφή του από τους Covenant. Από τότε έμεινε ορφανός, χάνοντας τα πάντα και όλους όσους γνώριζε σε μόλις μερικά λεπτά. Ως αποτέλεσμα, ο Locke μεγάλωσε υπό την κηδεμονία του κράτους, μαζί με άλλα παιδιά που είχαν βιώσει παρόμοιες απώλειες. Με την πάροδο του χρόνου, πολλοί από αυτούς τους νέους τελικά στρατολογήθηκαν στο UNSC, για να εκδικηθούν τους Covenant. Ωστόσο, ο Locke εξακολουθούσε να κατηγορεί την κυβέρνηση για την αποτυχία της να υπερασπιστεί τον πλανήτη του. Φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι το UNSC  ήταν ανίκανο να προστατεύσει τον οποιονδήποτε, ξεκίνησε μια αυτόνομη “στρατιωτική καριέρα”, κυνηγώντας στόχους που επέλεγε ο ίδιος.

Αν και οι ενέργειές του ήταν αντισυμβατικές και τα κίνητρά του πήγαζαν από την ανάγκη για εκδίκηση, τελικά τράβηξε την προσοχή του Γραφείου Πληροφοριών του Ναυτικού (ONI). Με κάποιους πολύ συγκεκριμένους ρόλους στο μυαλό του, το ONI πλησίασε τον Locke με μια προσφορά: ‘Έλα σπίτι και άφησέ μας να σε εκπαιδεύσουμε ακόμα καλύτερα.’ Αντιλαμβανόμενος την ευκαιρία, ο Locke βρήκε τη δύναμη να ξεπεράσει την δυσαρέσκειά του και άρχισε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Με δεδομένη την ευκαιρία οι δεξιότητές του να αγγίξουν την τελειότητα, ο Locke έγινε ένας από τους κορυφαίους παράγοντες του ONI.

Fireteam Osiris

Με την ενεργοποίηση του τμήματος Spartan, μερικά από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά μέλη του UNSC έχουν ανατεθεί σε εξειδικευμένες μονάδες μάχης και συλλογής πληροφοριών. Η Fireteam Osiris είναι μία από αυτές τις μονάδες.

Η ομάδα έχει ως επικεφαλής τον Jameson Locke. Μέλης της είναι η Olympia Vale, μια αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών στο Πολεμικό Ναυτικό και ειδική στους ξένους πολιτισμούς, η Holly Tanaka, μια εξειδικευμένη μηχανικός με χρόνια εμπειρίας στο στρατό και ο Edward Buck, ενας βετεράνος ODST.

Οι ικανότητες της ομάδας κυμαίνονται από Sangheili γλωσσολογία έως πυρηνικές κατεδαφίσεις, πράγμα που τους δίνει μια σημαντική ευελιξία κατά την εκτέλεση των αποστολών που της έχουν ανατεθεί.

Cortana

Σε πολλούς η Cortana ίσως να είναι γνωστή, από την προσωπική εικονική βοηθό με το ίδιο όνομα που ενσωματώνει η Microsoft στα λειτουργικά της συστήματα. Ωστόσο, η ονομασία προέρχεται από το σύμπαν του Halo. Έτσι, η Cortana είναι μια μοναδική και εξαιρετικά ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία βασίζεται εξ’ ολόκληρου στην Dr. Catherine Halsey, ιδρυτή του Spartan Program. Το ταξίδι της ξεκίνησε με την πτώση του πλανήτη Reach, όπου η Noble Team την βοήθησε να διαφύγει από τον καταδικασμένο πλανήτη. Στην πορεία η Cortana συνόδευσε τον Master Chief σε πολλές από τις σημαντικότερες μάχες που έδωσε, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Didact και στην έκβαση του πολέμου με τους Covenant, σχηματίζοντας παράλληλα έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον Chief.

Catherine Elizabeth Halsey

Σε συνεργασία με το Γραφείο Πληροφοριών του Ναυτικού (ONI) από όταν ήταν μόλις ένα νεαρό παιδί, η Catherine Halsey είναι η υπεύθυνη για τα άκρως απόρρητα projects SPARTAN-II και MJOLNIR, καθώς και για τη δημιουργία της AI, Cortana. Οι ηθικές ασάφειες σχετικά με τα προγράμματα αυτά, αναπόφευκτα έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ηθική της, οδηγώντας τελικά στη σύλληψή της στον Forerunner πλανήτη,  Onyx. Παρ' όλα αυτά, το ONI συνέχισε να χρησιμοποιεί την Halsey για την ενσωμάτωση των Forerunner κινητήρων στο πλοίο UNSC Infinity, καθώς και για την ανάλυση μιας σειράς από artifacts των Forerunners. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας Infinity στον Requiem το 2558, η Halsey απήχθη από τους Covenant. H φύση και ο τρόπος της απαγωγής της προκάλεσε το UNSC να αμφισβητήσει της πεποιθήσεις και τις συμμαχίες της. Έπειτα, κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας, η Halsey πυροβολήθηκε στο άνω-αριστερό ώμο από την διοικητή Sarah Palmer, αναγκάζοντας τον έκτακτο ακρωτηριασμό του χεριού της. Πλέον, η Halsey συνεργάζεται με τον Jul ‘Mdama, ηγέτη ενός από εκ των απομηναριών των Covenant.

ONI

Το Γραφείο Πληροφοριών του Ναυτικού (ONI) είναι ενα παρακλάδι της κυβέρνησης και του στρατού που λειτουργεί με εξεαιρετική μυστικοπάθεια. Σκοπός του είναι η προστασία της ανθρωπότητα μέσα από την απόκτηση και η εκμετάλλευση στρατιωτικών πληροφοριών.  Ωστόσο, το ONI έχει πρόσβαση σε σχεδόν απεριόριστους πόρους και είναι υπεύθυνο και για διάφορα projects, όπως η δημιουργία των Spartans, της τεχνητής νοημοσύνης Cortana  και του UNSC Infinity. Οι μέθοδοι του είναι αμφιλεγόμενοι, ειδικά οι απαγωγές παιδιών για το πρόγραμμα Spartan-II και η έντονη προπαγάνδα για τον έλεγχο της κοινής γνώμης.

Covenant

Οι Covenant αποτελούν μια συμμαχία διαφόρων ξένων ειδών που αρχικά ιδρύθηκε από τους San'Shyuum (Prophets) και τους Sangheili (Elites) με την ελπίδα να εξασφαλιστεί περισσότερη γνώση για τους θεούς τους, Forerunners. Με την πάροδο του χρόνου, στους  Covenant προστέθηκαν διάφορα είδη, τα οποία λειτούργησαν ως πλήρως ενσωματωμένα μέλη της αυτοκρατορίας. Τέτοια είδη είναι οι Lekgolo (Hunters), το Yanme'e (Drones), οι Kig-Yar (Jackals και Skirmishers), τα Unggoy (Grunts) και οι Jiralhanae (Brutes).

Κεντρικό ρόλο στον απώτερο στόχο των Covenant ήταν η ανακάλυψη των Halo, μια σειρά από απίστευτους, αρχαίους κόσμους-δαχτιλύδια, τα οποία όταν ενεργοποιηθούν πιστεύεται ότι είναι ένα μέσο θείας λύτρωσης. Στην πραγματικότητα, το Halo Array τελικά αποκαλύφθηκε πως είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Covenant σάρωναν τον γαλαξία για τα Halo, βρίσκοντας πολλές χαμένες εγκαταστάσεις των Forerunners. Ωστόσο, όταν βρήκαν τους ανθρώπους, άρχισαν να βρίσκουν και ελλείψεις και  ‘ρωγμές’ στη θρησκεία τους. Γι' αυτό τον λόγο, η ανακάλυψη της ανθρωπότητας απείλησε τη φύση των Covenant σε θεμελιώδες επίπεδο. Αυτό οδήγησε τους Prophets να κηρύξουν την ανθρωπότητα ως μια ασθένεια που πρέπει να εξαλειφθεί.

Η αυτοκρατορία τους έμελλε να αλλάξει ριζικά μετά τα γεγονότα των παιχνιδιών. Για το τι έγινε με τους Covenants θα αναφερθούμε αναλυτικά στα επόμενα άρθρα που θα αναλύουν σε βάθος την ιστορία των παιχνιδιών.

The Arbiter

Ως ηγέτης των Elites (γνωστοί και ως Sangheili), ο Arbiter ήταν ένα κρίσιμος σύμμαχος του Master Chief στην επίτευξη της νίκης επί των Covenant και των Flood. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Halo: Combat Evolved, ο Thel Vadam, όπως είναι το κανονικό του όνομα, προσπάθησε και απέτυχε να σταματήσει τον Chief από τo να καταστρέψει το Halo Installation 04. Αυτό ανάγκασε τους Covenant να τον απομακρύνουν από τη διοικητική του θέση στον στρατό και να παραχωρήσουν σε αυτόν τον πλέον εξευτελιστικό βαθμό του Arbiter, που δηλώνει την αποτυχία ενός Elite. Ο Arbiter στη συνέχεια ανακάλυψε ότι τα Halo ήταν στην πραγματικότητα όπλα με στόχο να εξαλείψουν την οργανική ζωή στο γαλαξία. Αυτή η αποκάλυψη τον ανάγκασε να διαχωριστεί από τους Covenant και να ενώσει τις δυνάμεις του με τους ανθρώπους.

Forerunners

Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα των Halo παιχνίδιών, το χαρακτηριστικά ευφυές είδος γνωστό ως Forerunners έζησε και έχτισε έναν σπουδαίο πολιτισμό. Η κοινωνία τους εκτεινόταν κατά μήκος του γαλαξία και έτσι βασικές δομές και πολλά τμήματα και τεχνολογίες τους εξακολουθούν να βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο το γαλαξία. Οι Forerunners είχαν πρόσβαση σε ένα διανοητικό διαδίκτυο, που ονομάζεται Domain και τους συνέδεε σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών. Οι ίδιοι, μαζί με το Domain, θεωρητικά καταστράφηκαν μετά την ενεργοποίηση του Halo Array για την καταπολέμηση της πρώτης επιδημίας των Flood. Τα AI monitors των Halo, όπως ο 343 Guilty Spark, είναι επίσης προϊόντα της τεχνολογίας τους.

Flood

Οι Flood είναι κακόβουλα, δια-γαλαξιακά παράσιτα, ικανά να κατασχέσουν, να μετατρέψουν και να ελέγξουν σχεδόν όλους τους ζωντανούς οργανισμούς με αισθήσεις, σε μια προσπάθεια να διαιωνίσουν το είδος τους. Οι Flood θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το γαλαξία και ήταν ο λόγος που οι Forerunners επινόησαν και τελικά ενεργοποίησαν τα Halo, αφανίζοντας σχεδόν όλη την ζωή από τον γαλαξία.

Halo Array

Πριν από εκατό χιλιάδες χρόνια, οι Forerunners δημιούργησαν μια σειρά από κόσμους δαχτυλίδια, που ονομάζονται Halo. Σκοπός τους είναι η καταστροφή των φονικών Flood. Έτσι, τα Halo πρακτικά είναι τεράστιας κλίμακας όπλα και η εσωτερική τους επιφάνεια είναι ικανή να παρέχει καταφύγιο σε ένα ευρύ φάσμα ζωντανών οργανισμών. Αρχικά, δώδεκα Halo δημιουργήθηκαν στο Ark, αλλά το μέγεθος και η αποτελεσματικότητά τους τέθηκαν σύντομα υπό αμφισβήτηση, καθώς απαιτούσαν υπερβολικά πολλούς πόρους και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα. Έπειτα από λίγο καιρό, οι Forerunners δημιούργησαν ένα ακόμη, μικρότερο Ark, από το οποίο προήλθαν επτά ίσου μεγέθους Halo που αποτελούν και το Halo Array που υπάρχει ακόμη και συναντάμε στα διάφορα παιχνίδια της σειράς. Οι Forerunners χρησιμοποίησαν τελικά τα Halo σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν το γαλαξία από τους Flood. Ωστόσο, σε όλα τα Halo συμπεριλαμβάνονται επίσης και δείγματα του παρασίτου, με την ελπίδα ότι αν επιστρέψει ποτέ, μια θεραπεία θα βρεθεί για να αποτραπεί η εξάπλωσή του. Ωστόσο, η διαφύλαξη Flood πάνω στα Halo αποδείχθηκε μοιραίο λάθος.

Τα διάφορα Halo ήταν η βάση της πίστης των Covenant για χιλιάδες χρόνια.

 

The Didact

Ήταν ένας διοικητής στον στρατό των Forerunners και βασικός αντίπαλος του Master Chief στο Halo 4. Ο Didact (ονομάζεται επίσης η Ur-Didact) ήταν κάποτε θύμα μιας πολιτικής σύγκρουσης με μια αίρεση της κοινωνίας των Forerunners, με αποτέλεσμα να εξοριστεί και να απομονωθεί. Αργότερα ελευθερώθηκε μόνο για να εγκαταλειφθεί σε ένα μολυσμένο από Flood πλανήτη, όπου συνάντησε τον Gravemind. Αυτή η τροπή των γεγονότων τον οδήγησε τελικά στο να γίνει ένα άκαρδο τέρας που κατέφυγε στη χρήση του Composer εναντίον αθώων ανθρώπων, μετατρέποντάς τους σε μηχάνηματα-πολεμιστές που ονομάζονται Promethean Knights.

Οι πράξεις του, οδήγησαν τη σύζυγό του, την Librarian, να τον εξορίσει εκ νέου, με την ελπίδα ότι ο διαλογισμός θα αλλάξει τα κίνητρά του. Ωστόσο, η επιστροφή του εκατό χιλιάδες χρόνια αργότερα χρησίμευσε μόνο για να αναβιώσει το παθιασμένος μίσος του για τους ανθρώπους.

The Librarian

Η Librarian ήταν η σύζυγος του Didact και μια από τους πιο σημαντικούς Forerunners. Ήταν υπεύθυνη για την καταλογογράφηση και τη διατήρηση κάθε μορφής ζωής πριν από την ενεργοποίηση του Halo Array. Τα είδη αυτά διατηρήθηκαν στο Ark, ένα από τα λίγα μέρη στον γαλαξία που προστατεύονται από την έκρηξη των Halo. Η Librarian είχε επίσης την εξουσία να αποτυπώσει εντολές στο μυαλό άλλων οργανισμών, που επηρεάζουν φαινομενικά εκατομμύρια ανθρώπων από τη γέννηση τους και τους δίνουν συγκεκριμένα γενετικά πλεονεκτήματα.

Prometheans

Αποτελούν ρομποτικές μορφές ζωής και συνιστούν την προσωπική στρατιά του Ur-Didact. Χρησιμοποιώντας τον Composer, ο Ur-Didact μπορούσε να ψηφιοποιήσει ανθρώπους και να κάνει ‘upload’ την αυτεπίγνωση και την αυτονομία τους σε ρομποτικά σώματα. Παρά το γεγονός ότι ο Composer είχε αρχικά στόχο μόνο πρόθυμους Forerunners, για να τους απαλλάξει από την απειλή των Flood, ο Ur-Didact άρχισε να ψηφιοποιεί αθώους ανθρώπους, καθώς οι δυνάμεις του στρατού του μειώνονταν.

Μελλοντικά και καθώς πλησιάζουμε ακόμη περισσότερο προς την κυκλοφορία του Halo 5: Guardians, στο Unboxholics.com θα βρείτε και άλλα άρθρα που αναλύουν σε βάθος το lore του παιχνιδιού. Έτσι, μπορείτε να περιμένετε μια σύνοψη όλων των παιχνιδιών βάση της χρονολογικής σειράς των γεγονότων τους, ξεκινώντας από το Halo: Reach, αλλά και των βιβλίων που παρεμβάλουν στην ιστορία μεταξύ των παιχνιδιών.

Πηγές:

Ιστοσελίδες: halo.wikia.com, halopedia.com, halowaypoint.com

YouTube κανάλια: Halo Canon, Halo Follower

Βιβλία/ Κόμικς: Halo The Fall of Reach, Halo Escalation

Καθώς και όλα τα παιχνίδια της σειράς, όπως και η σειρά Hunt The Truth

Tags: