PlayStation 5 (PS5): Αναλυτικός οδηγός με τιμή, διαθεσιμότητα, χαρακτηριστικά και συχνές απορίες!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
18 Σεπτεμβρίου 2020 16:31
PlayStation 5 (PS5): Αναλυτικός οδηγός με τιμή, διαθεσιμότητα, χαρακτηριστικά και συχνές απορίες!

Από το 2019 γνωρίζουμε επίσημα για το PlayStation 5. Η επόμενης γενιάς κονσόλα της Sony θα έρθει να αντικαταστήσει το PlayStation 4, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σειρά από νέες τεχνολογίες και ανεβάζοντας τον πήχη της απόδοσης. Πλέον βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες μακριά από την κυκλοφορία της και η Sony έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, αποκαλύπτοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να δούμε αναλυτικά τις συχνότερες απορίες, τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κονσόλας, καθώς και άλλες πληροφορίες που πρέπει να έχετε κατά νου πριν την έλευση της νέας γενιάς.

ΤΙΜΗ

Στην αγορά θα έρθουν δύο μοντέλα, με μοναδική διαφορά το αν θα έχει η κονσόλα μέσο ανάγνωσης Blu-ray δίσκων ή όχι.

Η τιμή του κανονικού PlayStation 5 με υποστήριξη Blu-ray δίσκων θα ανέρχεται στα €499.

Η τιμή του PlayStation 5 Digital Edition χωρίς υποστήριξη Blu-ray δίσκων θα ανέρχεται στα €399.

Οι τιμές είναι οι επίσημες λιανικής που θα βρείτε σε ενημερωμένα καταστήματα της ελληνικής αγοράς.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Οι δύο εκδόσεις του PlayStation 5 θα κάνουν το ντεμπούτο τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και μερικές ακόμη χώρες του εξωτερικού στις 12 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Στην ελληνική αγορά το PlayStation 5 θα κάνει το ντεμπούτο του στο δεύτερο κύμα που ξεκινά στις 19 Νοεμβρίου.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

PlayStation 5

CPU

x86-64-AMD Ryzen Zen 8 Cores / 16 Threads στα 3.5GHz (variable frequency)

GPU

Έως και 2.23 GHz / 10.3 TFLOPS (variable frequency)

Αρχιτεκτονική GPU

AMD Radeon RDNA 2 με Ray Tracing Acceleration

Memory/Interface

16GB GDDR6/256-bit

Memory Bandwidth

448GB/s

Εσωτερικός χώρος αποθήκευσης

Custom 825GB SSD

Ταχύτητα του I/O

5.5GB/s (Raw), 8-9GB/s (Compressed)

Επέκταση εσωτερικού χώρου

(για εγκατάσταση παιχνιδιών)

Θύρα για NVMe SSD

Εξωτερικός χώρος αποθήκευσης

Υποστήριξη για USB HDD δίσκους

Οπτικό μέσο

Ultra HD Blu-ray (66G/100G) ~10xCAV
BD-ROM (25G/50G) ~8xCAV
BD-R/RE (25G/50G) ~8x CAV
DVD ~3.2xCLV

PS5 Game Disc

Ultra HD Blu-ray, έως και 100GB ανά δίσκο

Ήχος

"Tempest" 3D AudioTech

Έξοδος εικόνας

Θύρα HDMI
Υποστήριξη για 8K, 4K, 120Hz, VRR (HDMI 2.1)

Διαστάσεις

PS5 - 390mm x 104mm x 260mm (πλάτος x ύψος x βάθος)
PS5 Digital Edition - 390mm x 92mm x 260mm (πλάτος x ύψος x βάθος)

Βάρος

PS5 - 4.5kg
PS5 Digital Edition - 3.9kg

Κατανάλωση Ρεύματος

PS5 - 350W
PS5 Digital Edition - 340W

Είσοδοι/Έξοδοι

USB Type-A (Hi-Speed USB)
USB Type-A (Super Speed USB 10Gbps) x2
USB Type-C (Super Speed USB 10Gbps)

Networking

Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
Bluetooth 5.1

 

ΤΟ DUALSENSE

Το χειριστήριο του PlayStation 5 σπάει το σερί των DualShock, αλλάζοντας ονομασία μετά από πολλά χρόνια. Παρόλο που μοιάζει εξαιρετικά πολύ με τον προκάτοχό του, διαθέτοντάς όλα τα χαρακτηριστικά του, όπως το touchpad, το ενσωματωμένο ηχείο και τον αισθητήρας κίνησης (επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο), υπάρχουν μερικές προσθήκες που αλλάζουν σημαντικά την εμπειρία και δικαιολογούν αυτήν την αλλαγή.

Ξεκινώντας, το DualSense μεταμορφώνει τη δόνηση, αφού διαθέτει υψηλής ευαισθησίας απτική ανάδραση για να μεταφέρει πιστά τις ενέργειές σας από το παιχνίδι στα χέρια σας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν διπλοί ενεργοποιητές που αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μοτέρ τύπου rumble. Στα χέρια σας, αυτές οι δυναμικές δονήσεις μπορούν να μιμηθούν κάθε αίσθηση, από την οδήγηση σε λάσπη μέχρι το reload κάποιου όπλου.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι τα Adaptive Triggers. Οι σκανδάλες, λοιπόν, μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορα επίπεδα δύναμης και έντασης, καθώς αλληλεπιδράτε με τον εξοπλισμό και τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού. Από το τράβηγμα της χορδής ενός εξαιρετικά σφιχτού τόξου, έως το πάτημα των φρένων ενός γρήγορου αυτοκινήτου, οι σκανδάλες θα προσαρμόζονται ανάλογα.

Πέρα από αυτές τις σημαντικές προσθήκες, το μέγεθος του χειριστηρίου έχει μεγαλώσει εμφανώς με πιο ογκώδεις λαβές, το Share κουμπί έχει αντικατασταθεί με το Create που θα προσφέρει περισσότερους τρόπους παραγωγής περιεχομένου και ζωντανής μετάδοσης, ενώ το χειριστήριο ενσωματώνει και μικρόφωνο. Αυτό σημαίνει πως θα μπορείτε να μπείτε σε κάποιο party με τους φίλους σας χωρίς να έχετε συνδέσει ακουστικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RAY-TRACING;

Το Ray-Tracing, το οποίο πολλές φορές αποκαλείται και ως το ‘Άγιο Δισκοπότηρο των γραφικών’ είναι μια τεχνολογία που σίγουρα δεν είναι νέα, αλλά μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα στην gaming βιομηχανία, αφού απαιτεί πάρα πολλή επεξεργαστική ισχύ. Συνοπτικά, το ray-tracing αλλάζει δραματικά τα γραφικά, αφού αντί για τους παραδοσιακούς, πιο απλούς τρόπους που χρησιμοποιούσαν τα παιχνίδια στο παρελθόν, πλέον τα συστήματα φωτισμού, οι αντανακλάσεις, οι σκιές και πολλές άλλες πτυχές των γραφικών μπορούν να υπολογιστούν με περισσότερη ακρίβεια. Το hardware είναι ικανό να υπολογίζει ευκολότερα τις ακτίνες, την πορεία που θα ακολουθούσε δηλαδή το φως και στην πραγματική ζωή. Αυτό γίνεται πραγματικότητα χάρη στην επιτάχυνση που προσφέρει η GPU της κονσόλας, όπως έχουμε δει αντίστοιχα στις RTX κάρτες γραφικών της Nvidia στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Φυσικά αυτός είναι και ο λόγος που κάτι αντίστοιχο δεν είναι εφικτό στην τρέχουσα γενιά κονσολών.

Πρόκειται σίγουρα για ένα τεράστιο άλμα στον τομέα των γραφικών και το παραπάνω βίντεο σίγουρα θα σας πείσει. Ωστόσο, η ενσωμάτωση εξαρτάται από τον κάθε δημιουργό. Κάποιο παιχνίδι μπορεί να μην έχει καθόλου, ενώ άλλα μπορεί να το χρησιμοποιούν μόνο για τις αντανακλάσεις (π.χ. Watch Dogs Legion), μόνο για τις σκιές (Shadow of the Tomb Raider) ή δίχως υπερβολή για τα πάντα (π.χ. Cyberpunk 2077). Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, με τις περισσότερες μεγάλες παραγωγές να υποστηρίζουν κάποια μορφή ray-tracing, ωστόσο τα πρώτα χρόνια θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, όσοι οι developers μαθαίνουν τις κονσόλες και τις νέες τεχνολογίες τους.

Ο 3D ΗΧΟΣ

Εδώ και πολλές γενιές, o ήχος στα παιχνίδια δεν έχει δει δραματικά άλματα, με την εξαίρεση του Dolby Atmos που τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει σε ελάχιστα Xbox και PC παιχνίδια. Η Sony, λοιπόν, έδωσε έμφαση σε αυτή την πτυχή της εμπειρίας στο PS5, δημιουργώντας την Tempest Engine. Πρακτικά, πρόκειται για ένα chip που θα ενσωματώνει η κονσόλα, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την επεξεργασία του ήχου. Αυτό σημαίνει πως οι developers δε θα πρέπει να αφιερώνουν πλέον πόρους του επεξεργαστή για τον ήχο, αφού θα υπάρχει ειδικό hardware για αυτή τη δουλειά.

Η Tempest Engine μπορεί να υποστηρίξει εκατοντάδες προηγμένες πηγές ήχου. Αυτό σημαίνει πως πλέον οι δημιουργοί δε χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία να επιλέξουν ποιοι ήχοι θα λάβουν επεξεργασία και ποιοι όχι. Αυτό επιτρέπει σε οποιοδήποτε ήχο ενός παιχνιδιού να έχει κατεύθυνση, χωρίς περιορισμούς. Για παράδειγμα, στο νέο Call of Duty θα είναι ευκολότερο να διακρίνετε από που προέρχονται οι σφαίρες των αντιπάλων σας, εξου και η προώθηση της τεχνολογίας ως '3D ήχος'. Ναι, πάντα υπήρχε κατευθυντικός ήχος, αλλά τώρα οι δημιουργοί παιχνιδιών δεν έχουν δεμένα τα χέρια τους. Παράλληλα, η Tempest Engine βοηθά και με την επεξεργασία σύνθετων εφέ, όπως είναι η αντήχηση σε έναν κλειστό χώρο.

Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν πως το PlayStation 5 θα είναι ικανό να αναπαράγει ποιητικότερο ήχο, με πιο πειστικά, αληθοφανή εφέ, ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιήσετε κάποιο πανάκριβο ζεύγος ακουστικών, τα ηχεία της τηλεόρασης ή ψείρες που είναι συνδεδεμένες στο χειριστήριο. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα πτυχές της τεχνολογίας που μπορείτε να ανακαλύψετε παρακολουθώντας την αρχική παρουσίασης της κονσόλας από τον Mark Cerny.

ΤΑ LAUNCH ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μέχρι στιγμής δεκάδες παιχνίδια έχουν ανακοινώσει PS5 εκδόσεις, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας. Παρακάτω θα βρείτε, λοιπόν, τη λίστα των τίτλων που έχουν επιβεβαιώσει επίσημα πως θα κυκλοφορήσουν για το PlayStation 5, την ημέρα που η κονσόλα θα κάνει το ντεμπούτο της. Συνολικά, το launch line-up θα απαρτίζεται από δεκατέσσερις τίτλους.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales

Sackboy: A Big Adventure

Destruction AllStars

Demon's Souls

Astro’s Playroom

Godfall

Assassin’s Creed Valhalla

Watch Dogs Legion

NBA 2K21

Call of Duty: Black Ops Cold War

Dirt 5

Devil May Cry V Special Edition

Destiny 2 Beyond Light

Fortnite

Observer System Redux

Μέσα στο 2021 οι κάτοχοι της κονσόλας μπορούν να περιμένουν περισσότερους τίτλους από τα στούντιο της Sony, όπως είναι για παράδειγμα το Horizon Forbidden West, αλλά και το ολοκαίνουργιο God of War.

ΤΟ PLAYSTATION PLUS COLLECTION

Το PlayStation Plus είναι η βασική συνδρομητική υπηρεσία των PlayStation κονσολών που με €8,99 το μήνα προσφέρει διάφορα οφέλη. Μεταξύ άλλων, η συνδρομή είναι απαραίτητη για να παίξετε το online multiplayer των επί πληρωμή παιχνιδιών (δεν απαιτείται για free-to-play τίτλους), ενώ κάθε μήνα χαρίζει τουλάχιστον δύο παιχνίδια, αλλά και αποκλειστικές προσφορές και επιπλέον εκπτώσεις στο PlayStation Store.

Σε αυτά τα οφέλη έρχεται τώρα να προστεθεί το PlayStation Plus Collection. Πρόκειται για ένα νέο χαρακτηριστικό που θα μπορούν να απολαύσουν τα μέλη χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση. Έτσι, λοιπόν, οι συνδρομητές της υπηρεσίας στο PlayStation 5, θα μπορούν να κατεβάσουν και να παίξουν μερικά λατρεμένα παιχνίδια προηγούμενης γενιάς. Για την ώρα δε γνωρίζουμε αν η βιβλιοθήκη αυτή θα εμπλουτίζεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά για αρχή, οι PS5 κάτοχοι με ενεργή συνδρομή θα μπορούν να απολαύσουν τα εξής παιχνίδια:

  • The Last of Us Remastered
  • God of War (2018)
  • Persona 5
  • Batman: Arkham Knight
  • Mortal Kombat X
  • Monster Hunter World
  • Days Gone
  • Infamous: Second Son
  • Resident Evil VII: biohazard
  • Battlefield 1
  • Uncharted 4: A Thief's End
  • Fallout 4
  • Final Fantasy XV
  • The Last Guardian
  • Ratchet and Clank
  • Bloodborne
  • Detroit: Become Human
  • Until Dawn

ΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Η Sony έχει αποκαλύψει την επίσημη σειρά περιφερειακών της κονσόλας, ενώ μελλοντικά θα δούμε περισσότερα περιφερειακά και αξεσουάρ και από τρίτους κατασκευαστές. Για την ώρα, μπορείτε να συνοδεύσετε την εμπειρία σας με τα εξής:

Ασύρματο χειριστήριο DualSense

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το DualSense στην παραπάνω σχετική ενότητα.

Βάση φόρτισης DualSense

Σας επιτρέπει να φορτίσετε μέχρι και δυο ασύρματα χειριστήρια DualSense ταυτόχρονα, χωρίς να χρειάζεται να τα συνδέσετε στην κονσόλα.

Ασύρματα ακουστικά PULSE 3D

Πρόκειται για τα επίσημα ακουστικά της κονσόλας, τα οποία υπόσχονται μια άνετη ασύρματη εμπειρία και βελτιστοποιημένο ήχο 3D, ειδικά για κονσόλες PS5. Διαθέτουν λειτουργία φόρτισης με καλώδιο USB Type-C και διπλά μικρόφωνα εξουδετέρωσης θορύβου, έτσι ώστε οι φίλοι σας να σας ακούνε με κρυστάλλινη φωνή χωρίς ενοχλητικές αποσπάσεις.

Χειριστήριο πολυμέσων

Για αυτούς που θέλουν το PlayStation 5 τους να είναι το κεντρικό media center του σαλονιού τους, το συγκεκριμένο χειριστήριο αποτελεί ιδανική επιλογή με ξεχωριστά media πλήκτρα για άμεσο έλεγχο των ταινιών και όλου του άλλου περιεχομένου που προσφέρουν οι υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης της κονσόλας. Έχει μάλιστα πλήκτρα για άμεση εκκίνηση εφαρμογών όπως το Netflix και το YouTube.

Κάμερα HD

Μια λύση για όσους θέλουν να προσθέσουν τον εαυτό τους στα βίντεο που τραβάνε απευθείας από την κονσόλα ή στα live stream τους από το PS5, με ομαλή, ευκρινή εικόνα Full-HD.

Προσαρμογέας PlayStation®Camera

Ο εν λόγω αναπτήρας είναι απαραίτητος σε περίπτωση που θέλετε να συνδέστε το PlayStation VR στο PS5 σας για να παίξετε τα υποστηριζόμενα παιχνίδια. Για να ρυθμίσετε το PS VR με το PS5 θα χρειαστείτε την PlayStation κάμερα του PS4 και τον προσαρμογέα. Πρέπει να σημειωθεί πως δεν απαιτείται αγορά, αφού η Sony θα τον προμηθεύει δωρεάν σε όσους έχουν αγοράσει ήδη το headset εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης γενιάς. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορείτε να αποκτήσετε έναν προσαρμογέα θα κοινοποιηθούν στο PlayStation.com, όταν είναι διαθέσιμες.

ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του κανονικού PlayStation 5 και του PlayStation 5 Digital Edition;

Η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο μοντέλων είναι ότι το PlayStation 5 μπορεί να διαβάσει φυσικούς Blu-ray δίσκους. Αντιθέτως, το PlayStation 5 Digital Edition δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Όλες οι υπόλοιπες τεχνικές προδιαγραφές είναι ίδιες, ενώ και η gaming εμπειρία θα είναι ολόιδια με αντίστοιχης ποιότητας γραφικά.

  1. Μπορεί με κάποιον τρόπο το PlayStation 5 Digital Edition να παίξει retail παιχνίδια;

Όχι. Αυτό σημαίνει πως όσοι προτιμήσουν την ψηφιακή κονσόλα δεν θα μπορούν να δουν ταινίες από δίσκους και το κυριότερο να αγοράσουν retail παιχνίδια. Ο μόνος τρόπος για να αγοράσετε κάποιο παιχνίδι στην ψηφιακή κονσόλα είναι το PlayStation Store, πράγμα που σημαίνει πως και η αγορά μεταχειρισμένων, αλλά και οι ενοικιάσεις δεν είναι εφικτές.

  1. Θα χάσω τα saves μου, την λίστα φίλων, τα ψηφιακά μου παιχνίδια ή τα trophies μου από το PS4;

Όχι. Η λίστα φίλων σας, τα trophies σας και τα saves που έχετε στο cloud με το PS Plus, συνδέονται με τον λογαριασμό σας και όχι με την κονσόλα. Τα ψηφιακά σας παιχνίδια επίσης δε θα χαθούν, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υποστηρίζονται όλα.

  1. Θα υποστηρίζει το PS5 τα παιχνίδια του PS4;

Ναι. Αν και αρχικά η Sony είχε δηλώσει πως θα υποστηρίζονται μόλις 100 δημοφιλής τίτλοι, μερικούς μήνες αργότερα η εταιρία τόνισε ότι το 99% των παιχνιδιών λειτουργεί χωρίς πρόβλημα στις δοκιμές της. Ακόμη δεν γνωρίζουμε βέβαια την τελική λίστα, αλλά το PlayStation 5 θα έχει backwards compatibility.

  1. Θα υποστηρίζει το PS5 τα παιχνίδια του PS3, του PS2 και το PS1;

Όχι. Μιλώντας στο ιαπωνικό περιοδικό Famitsu, ο CEO του PlayStation, Jim Ryan, επιβεβαίωσε πως το PlayStation 5 δε θα μπορεί να παίξει παιχνίδια του PlayStation 3, ούτε των PlayStation 2 και PlayStation 1.

  1. Μπορεί το PS5 να βελτιώσει τα γραφικά ή να τρέχει καλύτερα τα παιχνίδια του PS4;

Ναι. Όπως το PS4 Pro, έτσι και το PlayStation 5 θα διαθέτει το Boost Mode για το backwards compatibility.

Αυτό σημαίνει πως τα παιχνίδια θα έχουν πρόσβαση στους παραπάνω πόρους του PS5 και έτσι αν είχαν στο παρελθόν frame drops πλέον θα τρέχουν ομαλά. Ομοίως, αν κάποιος τίτλος έχει Dynamic Resolution στο PS4, τότε θα τρέχει με την μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση στο PS5. Τέλος, όλα τα παιχνίδια αναμένεται να έχουν γρηγορότερα loading times χάρη στον SSD της κονσόλας.

  1. Θα υποστηρίζει το PS5 τα DualShock 4 χειριστήρια που έχω ήδη στην κατοχή μου;

Όχι. Για να παίξετε τίτλους του PS5 θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσετε το DualSense χειριστήριο. Τα DualShock 4 χειριστήρια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο PS5 μόνο στους συμβατούς backwards compatibility PS4 τίτλους.

  1. Θα υποστηρίζει το PS5 τα υπόλοιπα αξεσουάρ που έχω αγοράσει ήδη για το PS4 μου;

Τα ειδικά περιφερειακά, όπως τα επίσημα licensed racing wheels, arcade sticks και flight sticks, θα λειτουργούν με τα παιχνίδια του PS5 και τα υποστηριζόμενα παιχνίδια του PS4.

Τα Platinum και Gold Wireless Headsets, καθώς και τα ακουστικά τρίτων κατασκευαστών που συνδέονται μέσω USB ή υποδοχής ήχου, θα λειτουργούν στο PS5 (η συνοδευτική εφαρμογή ακουστικών δεν είναι συμβατή με το PS5).

Τόσο τα PS Move Motion Controllers όσο και το PlayStation VR Aim Controller θα λειτουργούν με τα υποστηριζόμενα PS VR παιχνίδια στο PS5

  1. Υποστηρίζει το PS5 τηλεοράσεις με HDR;

Ναι. Το PS5 υποστηρίζει πλήρως -όπως και ο προκάτοχός του- HDR περιεχόμενο.

  1. Υποστηρίζει το PS5 Dolby Vision HDR;

Για την ώρα, η Dolby έχει ανακοινώσει συνεργασία με τη Microsoft, κάνοντας τις Series X | S κονσόλες τις μοναδικές με Dolby Vision HDR. Το χαρακτηριστικό αναμένεται να έρθει ωστόσο μελλοντικά και στα συστήματα της Sony.

  1. Υποστηρίζει το PS5 το PlayStation VR;

Ναι. Το PS5 είναι συμβατό και με τις δύο εκδόσεις του PlayStation VR. Για την χρήση του είναι απαραίτητη η σύνδεση της κάμερας του PS4, καθώς και ένας ειδικός αντάπτορας που μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν από την Sony.

  1. Υποστηρίζει το PS5 UHD Blu-ray;

Ναι. Το PlayStation 5 είναι ικανό να αναπαράγει UHD Blu-ray και αυτό σημαίνει πως θα μπορείτε να απολαύσετε τις αντίστοιχες ταινίες που κυκλοφορούν σε αυτό το μέσο. (Εξαιρείται φυσικά η ψηφιακή έκδοση της κονσόλας)

  1. Μπορώ να παίξω παιχνίδια του PS4 με άλλους φίλους μου που παίζουν από τα PS4 τους, ενώ εγώ παίζω στο PS5;

Ναι. Οι συμβατοί PS4 backwards compatibility τίτλοι θα υποστηρίζουν κανονικά multiplayer και έτσι θα μπορείτε να συνεχίσετε να παίζετε με τους φίλους σας ακόμα και αν δεν έχει αναβαθμισθεί όλη η παρέα στο PS5.

  1. Γιατί ο SSD έχει αυτό το περίεργο νούμερο χωρητικότητας (825GB) και δεν είναι 1TB;

Για την βελτιστοποίηση της σχέση τιμής-απόδοσης, η Sony έκανε χρήση ενός chip για κάθε ένα από τα 12 κανάλια του SSD. Αυτό σημαίνει πως αν πολλαπλασιάσουμε το μέγεθος του κάθε chip (512Gbit) επί 12 έχουμε 6144Gbit. Κάνοντας την μετατροπή bits σε bytes έχουμε 768GiB που αντιστοιχεί στο νούμερο που βλέπουμε στις τεχνικές προδιαγραφές δηλαδή σε 825GB (824.6GB για την ακρίβεια).

  1. Είναι αρκετά τα 825GB για τα next-gen παιχνίδια;

Αν και είναι λογικό κάποιος να περιμένει τα μεγέθη των παιχνιδιών να αυξηθούν, δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη σίγουροι.

Όλες οι next-gen κονσόλες διαθέτουν hardware για αποσυμπίεση και πλέον η κλωνοποίηση assets δεν είναι απαραίτητη, αφού ο SSD εξασφαλίζει άμεση και ταχύτητη πρόσβαση στα δεδομένα. Οι νέες τεχνολογίες που φέρνουν, λοιπόν, οι κονσόλες ενδέχεται να έχουν θετικό αντίκτυπο και στο μέγεθος των παιχνιδιών, ωστόσο αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορούμε ακόμη να απαντήσουμε με σιγουριά.

  1. Μπορεί να επεκταθεί ο χώρος αποθήκευσης; Μπορώ να χρησιμοποιήσω τον εξωτερικό δίσκο που έχω τώρα στο PS4 μου;

Ναι. Το PlayStation 5 έχει θύρα επέκτασης του εσωτερικού χώρου που μπορεί να λάβει M.2 SSDs, όπως αυτούς που συναντάμε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα τώρα είναι 'ναι, αλλά'. Το PS5 υποστηρίζει εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, όπως ακριβώς και το PS4. Από αυτούς όμως δε μπορείτε να τρέξετε παιχνίδια του PS5, παρά μόνο συμβατούς PS4 τίτλους. Υπάρχει η δυνατότητα βέβαια να αποθηκεύετε προσωρινά τις εγκαταστάσεις PS5 παιχνιδιών, σε περίπτωση που δεν έχετε χώρο στον SSD.

  1. Βρήκα έναν M.2 SSD σε προσφορά, να τον αγοράσω; Θα είναι συμβατός με το PS5 μου;

Για την ώρα δε γνωρίζουμε ποια μοντέλα θα είναι συμβατά, αφού ο δίσκος που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι πολύ γρήγορος. Η Sony αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες μελλοντικά, οπότε καλύτερα να περιμένετε.

  1. Θα υποστηρίζει το PS5 οθόνες ultrawide;

Για την ώρα δε γνωρίζουμε τίποτα επίσημο σχετικά με την υποστήριξη Ultrawide οθονών. Ανεξαρτήτως, ακόμα και αν η Sony δώσει το πράσινο φως, κάθε developer θα πρέπει να προσαρμόσει ειδικά το παιχνίδι του, οπότε η συμβατότητα πάλι θα εξαρτάται αναλόγως την περίπτωση. Φυσικά, το PS5 μπορεί να συνδεθεί σε τέτοιο monitor, αλλά θα υπάρχουν μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά, αν δεν αλλάξει κάτι όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

  1. Χρειάζομαι 4K τηλεόραση για να παίξω στο PS5;

Όχι. Το PlayStation 5 έχει έξοδο HDMI και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις τηλεοράσεις και τις οθόνες του εμπορίου, ανεξαρτήτως ανάλυσης, του μεγέθους ή άλλων προδιαγραφών.

  1. Τι είναι όμως το νέο HDMI 2.1 του PS5;

Η νέα έκδοση του HDMI έρχεται με μια πληθώρα next-gen χαρακτηριστικών. Συνοπτικά:

      • Έχει περισσότερο bandwidth από την 2.0 έκδοση (48Gbps έναντι 18Gbps)
      • Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να αναπαράγει έως και 8K περιεχόμενο ή 4K με έως και 120FPS
      • Υποστηρίζει VRR (Variable Refresh Rate), τεχνολογία αντίστοιχη των G-Sync/Freesync
      • Υποστηρίζει Dynamic HDR
      • Υποστηρίζει το eARC, μια βελτιωμένη έκδοση του Audio Return Channel για τη σύνδεση συσκευών ήχου

Να σημειωθεί πως το HDMI 2.1 είναι πλήρως συμβατό με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις, οπότε το PS5 είναι συμβατό με όλες τις HDMI οθόνες και τηλεοράσεις.

  1. Θα υποστηρίζει το PS5 αναπαραγωγή Dolby Atmos ήχου;

Για την ώρα, η Dolby έχει ανακοινώσει συνεργασία με τη Microsoft, κάνοντας τις Series X | S κονσόλες τις μοναδικές με Dolby Atmos. Το χαρακτηριστικό αναμένεται να έρθει ωστόσο μελλοντικά και στα συστήματα της Sony.

  1. To PS4 μου κάνει θόρυβο σε πολλές περιπτώσεις. Πόσο ήσυχο θα είναι το PS5;

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ‘Road to PS5’, ο αρχιτέκτονας της κονσόλας, Mark Cerny, τόνισε πως το PlayStation 5 θα είναι πολύ πιο ήσυχο από το PlayStation 4 που σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε αρκετό θόρυβο.

  1. Τι συμβαίνει με την αύξηση τιμής των παιχνιδιών; Πόσο θα κοστίζουν οι τίτλοι του PlayStation 5;

Η Sony ανακοίνωσε πως τα παιχνίδια που εκδίδει η ίδια για το PlayStation 5 θα κοστίζουν στην ευρωπαϊκή αγορά €79.99. Αυτό σημαίνει πως αποκλειστικοί τίτλοι όπως το Demon’s Souls θα έρθουν στα ράφια των καταστημάτων με αυτή την τιμή.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως όλα τα παιχνίδια του PlayStation 5 θα κοστίζουν τόσο. Οι τιμές εξαρτώνται από τους developers και αλλάζουν από περίπτωση σε περίπτωση. Η Activision των Call of Duty τίτλων και η Take-Two των NBA 2K και Grand Theft Auto είναι μεταξύ των εταιριών που θα αυξήσουν τις τιμές στα €79.99. Από την άλλη, η CD Projekt RED του Cyberpunk 2077 δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να ανεβάσει το κόστος απόκτησης των παιχνιδιών της.


Αφήστε τυχόν επιπλέον απορίες που έχετε στα σχόλια για να σας βοηθήσουμε τόσο εμείς, όσο και η δραστήρια κοινότητά μας.

Να περιμένετε περισσότερα σχετικά αφιερώματα, συζητήσεις, unboxings και παρουσιάσεις για όλες τις κονσόλες νέα γενιάς, στα διάφορα κανάλια των Unboxholics.