Rime Review

 • Written by 
 • Read later

  Τα λευκά μάρμαρα κοιτούν και εσύ αναρωτιέσαι...

  Βάλτε αυτό να παίζει όσο διαβάζετε.

  Ωραία τα AAA παιχνίδια, ωραίες και οι τεράστιες παραγωγές. Το αλατοπίπερο, όμως, στο πιάτο που αποκαλούμε “gaming βιομηχανία”, τα τελευταία χρόνια έρχεται για να βάλει η indie σκηνή. Αυτά τα “μικρά” παιχνίδια που δε ζυγίζονται σε ώρες, δε ζυγίζονται σε budgets. Αυτές οι εμπειρίες, τα σύντομα αλλά γεμάτο ουσία ταξίδια. Σαφώς και από μόνα τους δεν κρατούν ζωντανό το μέσο, ούτε κινούν τα γρανάζια της αγοράς. Είπαμε, είναι το αλατοπίπερο. Το RIME το είδα σε προηγούμενες E3, ως ένα παιχνίδι που μοιάζει πολύ με το ICO. Ο πρωταγωνιστής, τα τοπία αλλά και ο τρόπος που επικοινωνούσε η Tequila Works το project της, θύμιζε έντονα το αριστούργημα του Fumito Ueda. Αυτομάτως, λοιπόν, το παιχνίδι αυτό άγγιξε τις χορδές μου.

  Η Tequila Works μάς έχει απασχολήσει στο παρελθόν με το πολύ ενδιαφέρον Deadlight. Αυτή τη φορά, μας ετοίμασε κάτι πιο μεγάλο η αλήθεια είναι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το RIME είναι ένας “τεράστιος” προς όλες τις απόψεις τίτλος. Είναι πολύ όμορφος όμως και ιδιαίτερος, οπότε όσοι αρέσκεστε σε τέτοιου είδους “ταξιδάκια”, ελάτε μαζί μου παρακάτω.

  Στο RIME πήρα το ρόλο ενός μικρού αγοριού, που πράγματι μοιάζει πολύ με τον Ico. Η θάλασσα το ξέβρασε χωρίς να γνωρίζουμε το πως, σε ένα ερημωμένο νησί, το οποίο είναι γεμάτο από μαρμάρινα χαλάσματα μεγαλοπρεπών κατασκευών. Τεράστιες μακριές γέφυρες, ανάκτορα με γιγαντιαίες επιγραφές, αυλές με εντυπωσιακά συντριβάνια, δωμάτια που φιλοξενούσαν θρόνους και αγάλματα παράξενων φιγούρων στέκονται εκεί, για να θυμίζουν πως αυτό το μέρος κάποτε έσφυζε από ζωή. Τα πάντα πια είναι καλυμμένα από σιωπή. Μόνο μερικά ζώα και λιγοστά ερπετά προσπαθούν να επιβιώσουν από ό,τι έχει απομείνει. Το αγόρι το βοηθάει μια μυστηριώδης αλεπού, που εμφανίζεται και χάνεται σε σημεία κλειδιά, ως φάρος στο ταξίδι του μικρού. Εκτός όμως από την αλεπού, την εμφάνισή του σε συγκεκριμένα σημεία κάνει και ένας άντρας ντυμένος στα κόκκινα. Το αγόρι προσπαθεί διαρκώς να τον φτάσει, μήπως και ανακαλύψει τι συμβαίνει και πως βρέθηκε εδώ, αλλά μάταια. Ο άντρας πάντα χάνεται λίγα μέτρα πριν ο μικρός πρωταγωνιστής τον πλησιάσει...

  Το RIME δεν είναι παιχνίδι που θα σου διηγηθεί “χαρτί και καλαμάρι” την ιστορία του. Διακριτικά, χωρίς λόγια, χωρίς φανφάρες, απλά σε αφήνει να απολαύσεις μια συγκινητική και με πολύ ανατρεπτικό τέλος ιστορία, που εμένα με άγγιξε πολύ. Τα τοπία, τα περιβάλλοντα και γενικά οι εικόνες είναι τόσο όμορφες, τόσο αρμονικές που μιλούν από μόνες τους. Σχεδόν απενεργοποιούν όλους τους μηχανισμούς σου και το μόνο που σου επιτρέπουν να σκεφτείς είναι το πως προχωράς παρακάτω.

  Ο τίτλος, πρακτικά είναι ένα puzzle platformer, όπως ακριβώς είναι τα παιχνίδια του Ueda. Μπορεί ωστόσο να μοιάζει, τόσο στους μηχανισμούς, όσο και στο εικαστικό με το ICO, στην πραγματικότητα κρατάει έναν πολύ δικό του χαρακτήρα και αυτό θα έλεγα πως οφείλεται στους όμορφους γρίφους του. Δεν έχουμε να κάνουμε με γρίφους που ζητάνε από τον παίκτη να έχει μυαλό ξυράφι, απλά τους βρήκα έξυπνους, ενδιαφέροντες και διασκεδαστικούς. Κάποιοι ζητάνε φαντασία, κάποιοι ζητάνε να επιστρατεύσεις τη λογική σου, σε κάποιους παίζεις με το φως, σε άλλους παίζεις με το νερό. Σε κανέναν όμως δεν πλήττεις και αυτό είναι το ζητούμενο.

  Στο κομμάτι του platforming, τα πράγματα είναι απλά και ουσιαστικά δε βλέπεις κάτι που δεν έχει ξαναυπάρξει σε παρόμοιο παιχνίδι. Το θέμα είναι ότι οι platform μηχανισμοί δεν είναι άψογα υλοποιημένοι, παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ απλοϊκό. Το παιχνίδι αντιμετωπίζει μερικά προβλήματα στην κίνηση του χαρακτήρα, στα πατήματά του στο έδαφος, στα πιασίματά του στις άκρες των πλατφορμών, στις κατευθύνσεις που πρέπει στραφείς πριν από κάποιο άλμα όσο είσαι κρεμασμένος σε μια άκρη κλπ. Αυτά τα προβλήματα, δε θα έλεγα πως καταστρέφουν την εμπειρία, αλλά κάποιοι σίγουρα θα ενοχληθούν.

  Το RIME χωρίζεται σε κεφάλαια, τα οποία λαμβάνουν χώρα, αφενός στο ίδιο νησί, αφετέρου εμφανίζουν διαφορετικό θεματικό. Κάποια σημεία θυμίζουν έρημο, κάποια έχουν έντονη βλάστηση, ενώ σε κάποια πρωταγωνιστεί το υγρό στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι στις πέντε περίπου ώρες που διαρκεί το παιχνίδι, ο παίκτης δε θα βαρεθεί εύκολα, μιας και συνεχώς το τριγύρω περιβάλλον του μεταμορφώνεται και αλλάζει. Τα επίπεδα είναι αρκετά μεγάλα, σε βαθμό που κάποιες φορές νιώθεις πως είσαι μέρος ενός open world χάρτη.

  Έξυπνα όμως οι δημιουργοί, με διάφορους τρόπους, θα σε στείλουν προς τη σωστή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να μη χάνεσαι εύκολα. Το παιχνίδι έχει και αρκετά collectibles, σε κρυφά φυσικά σημεία. Δεν είμαι τόσο σχολαστικός ώστε να τα μαζέψω όλα, οπότε θα σας γελάσω αν η συλλογή όλων των αντικειμένων, χαρίζουν κάτι πιο ουσιώδες πέρα από κάποια extras με concept arts και διάφορα είδη ρούχων για τον μικρό.

  Το RIME σε κερδίζει από το εικαστικό του και από τα πανέμορφα γραφικά του, τα οποία παίρνουν σάρκα και οστά από την -τελικά- εξαιρετικά πολυπρόσωπη Unreal Engine 4. Τα textures, χωρίς να υιοθετούν ολοκληρωτικά cell-shaded ύφος, έχουν μια τέτοια πινελιά. Το σίγουρο είναι ότι όλα είναι χάρμα οφθαλμών, από τους φωτισμούς και τις αντανακλάσεις, μέχρι τα εφέ της βροχής και το νερό.

  Αν υπάρχει κάτι που στο RIME παίρνει άριστα, αυτό είναι ο εκπληκτικά λεπτομερής σχεδιασμός του ήχου και των εφέ, καθώς και το σπαρακτικό του soundtrack, το οποίο το διακατέχει μια μετρημένη δυναμικότητα. Ίσως είναι το μοναδικό παιχνίδι που για πέντε συνεχόμενες ώρες έπαιζε ως χαλί μουσική. Οι νότες του David García Díaz, χωρίς να ενοχλούν, σου κάνουν παρέα καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και πιστέψτε με, είναι ένα από τα πολύ πολύ όμορφα soundtracks που θα ακούσετε φέτος.

  Συνοψίζοντας...

  Το RIME δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που περιμέναμε μετά το πρώτο του trailer. Είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι, με έξυπνους γρίφους, διακριτική, αλλά δυνατή και συγκινητική εξέλιξη στην ιστορία, εξαιρετικό εικαστικό τομέα, άρτια γραφικά και με ένα από τα καλύτερα soundtracks που θα ακούσετε φέτος σε παιχνίδι. Έχει προβλήματα, κυρίως στο platforming, αλλά όχι ικανά να καταστρέψουν την εμπειρία. Προσωπικά το απόλαυσα και το προτείνω σε όλους εκείνους τους ευαίσθητους, τους ρομαντικούς gamers που θέλουν να ταξιδέψουν για πέντε -ίσως και λίγο παραπάνω- ώρες. Μοιάζει με το ICO, μοιάζει ίσως και λίγο με το Journey, αλλά σε τελική ανάλυση, προσφέρει τη δική του εμπειρία η οποία δύσκολα θα απογοητεύσει τους λάτρεις του είδους.

  8
  Box Art
  Tested on : PS4
  Developer : Tequila Works
  Publisher : Grey Box
  Available for : PC, Xbox One, PS4, Switch
  Release date : Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017
  Σάκης Καρπάς

  Βρείτε το συντάκτη: Facebook | Twitter | YouTube | Instagram | sakiskarpas@unboxholics.com

  Latest Reviews
  Login to post comments
  Comments (19)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   lef23
   lef23 09/06/2017 14:08:19
   Μπηκε ηδη στην λιστα των παιχνιδιων που πρεπει να παιχτουν. Με αυτο το soundtrack δεν γινοταν και αλλιως
  • Comment Link
   Hechmanic369
   Hechmanic369 08/06/2017 21:58:35
   Φανταστικο review Σακη. Θα παιχτεί σίγουρα!!!
  • Comment Link
   katerina.ioannou
   katerina.ioannou 08/06/2017 18:19:55
   Πολύ ωραίο review Σάκη σε ευχαριστούμε. Όντας μουσικός έχω να σχολιάσω ότι η μουσική είναι απλά υπέροχη... Κ το παιχνίδι φαίνεται πολύ πολύ όμορφο!!!
  • Comment Link
   george.patsonas
   george.patsonas 08/06/2017 17:15:22
   Το παιχνίδι με κέρδισε από τα πρώτα ήδη 15 λεπτά. Μου θύμισε πάρα πολύ το Last Guardian, και δεν ξέρω γιατί αλλά διασκέδασα περισσότερο παίζοντας Rime. Όταν τελείωσα το Last Guardian, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι είναι ένα μοναδικό παιχνίδι, όμορφο ευαίσθητο. Όταν τελείωσα το Rime, απλά δεν μπορούσα βασικά να πιστέψω ότι θα με συγκινούσε κάποια στιγμή ένα Video game...
   Το δέσιμο με τον χαρακτήρα ήταν μοναδικό και η μουσική το απογειωσε. Δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορώ να ξαναπαιξω αυτό το παιχνίδι όμως, όπως και άλλα τέτοιου είδους μιας και τώρα που γνωρίζω το story, το gameplay δεν είναι ικανό να με κάνει να βάλω ξανά το δισκάκι στην κονσόλα. Παρόλαυτα, μετά το Little Nightmares, είναι το 2ο μικρό παιχνίδι που με άφησε θετικά εκπληκτο. Σάκη μου έχουν λήψει τα Review με βίντεο που έκανες. Ξέρω ότι ίσως σου είναι πιο κουραστικά αλλά μετρουσαν. Αν μπορείς κάνε ξανά.
  • Comment Link
   ShadowGP
   ShadowGP 08/06/2017 15:17:13
   Σάκη με έπεισες! Θα περιμένω μήπως και βγει Ιούλιο-Αύγουστο για Switch και το παίξω στις διακοπές.
  • Comment Link
   gregoris1417
   gregoris1417 08/06/2017 14:43:54
   Σάκη σκεφτόμουνα από το τη πρώτη στιγμή που είδα το παιχνίδι να το πάρω και τώρα με αυτό το review με έπεισες, απλά μια ερώτηση, είναι πιο καλό σε pc η σε ps4??
  • Comment Link
   seit
   seit 08/06/2017 14:10:29
   poli omorfo prepi n ine.. kai i mousiki taksidiariki
  • Comment Link
   ADonnies Darko
   ADonnies Darko 08/06/2017 13:41:44
   Όντως, η μουσική πρέπει να δένει ιδανικά με την ατμόσφαιρα!
   Ωραίο review Σάκη
  • Comment Link
   φώτης.κουτσός
   φώτης.κουτσός 08/06/2017 12:50:02
   Μουσικαρα, συναίσθημα, πανέμορφο περιβάλλον. Must buy.
  • Comment Link
   FOX92
   FOX92 08/06/2017 12:46:32
   Το τερμάτισα 10/10
   Eχει αδικαιολόγητα random fps drops- stuttering! Tequila Works will remove the Denuvo anti-tamper tech from RiME once, and if, the game is cracked :D
   Να χαιρόμαστε δηλαδή που κρακάρουν το παιχνίδι για να έχουμε καλύτερες επιδόσεις :)
  • Comment Link
   NikeFerrari
   NikeFerrari 08/06/2017 12:40:38
   Απο όσο έχω δει, το γουστάρω τρελά ήδη. Είχα πίστη στην TW. Τώρα μένει να αποφασίσω αν προτίθεμαι να περιμένω για restock της Ισπανικής συλλεκτικής ή να πάρω την Αγγλική απλή.
  • Comment Link
   Stratoulis
   Stratoulis 08/06/2017 12:08:09
   Ωραίο review Σάκη.
   ΤΟ παιχνίδι με έψησε άσχημα,σε μια πτώση τιμής σίγουρα θα το τσιμπήσω.
  • Comment Link
   KosD
   KosD 08/06/2017 11:17:00
   Ωραίο review Σάκη.
   Το συγκεκριμένο το είχα ξεχάσει λίγο, τώρα θα το παίξω σίγουρα κάποια στιγμή!
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 08/06/2017 11:00:40
   Φανταστικό review Σάκη!Προσωπικά μου το "πούλησες" το παιχνίδι χεχε...Όλα αυτά που διάβασα με κάνουν να θέλω να το παιξω οπωσδήποτε.Τα ICO και Journey τα λατρεύω και τα 2, οπότε παιχνιδια παρόμοιας φιλοσοφιας πάντα θα μπαινουν στην λίστα των gaming αγορών μου.Το βλέπω για μέσα στο καλοκαίρι πιθανοταταΥ.Γ.Για το soundtrack ακούω από παντού απίστευτα πράγματα!Ανυπομονώ να το ακούσω και εγώ in-game!
  • Comment Link
   Stormbringer
   Stormbringer 08/06/2017 09:57:25
   Εντάξει Σάκη, μας έπεισες..! :)
   Η αλήθεια είναι ότι μετά το πρώτο πολύ ωραίο trailer, οι προσδοκίες μου για το RIME κάπως κρύωσαν.
   Να πω την αλήθεια το είχα σχεδόν ξεγραμμένο. Δεν βλέπω ποτέ launch trailers αλλά για κάποιο αδιευκρίνηστο λόγο το έκανα (μάλλον γιατί είχα ήδη προαποφασίσει υποσυνείδητα να μην το πάρω). Κι ευτυχώς διότι με μάγεψε....
   Το αδίκησα που έβγαλα βιαστικά συμπεράσματα. Το μεστό σου review Σάκη επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο πως το RIME θα κουνήσει τις κατάλληλες χορδές σε εμάς του ρομαντικούς δεινόσαυρους.....
   Όπως ο Βrother κι ο Νίκος, θα περιμένω κι εγώ να το πάρω στο Switch με την ελπίδα να σκιρτήσει η καρδιά μου τις επερχόμενες ζεστές καλοκαιρινές νύκτες.....
  • Comment Link
   fakewolf
   fakewolf 08/06/2017 08:48:15
   Το θέλω αλλά θα το περιμένω για nintendo switch. Θεωρώ ότι είναι κομμένο και ραμμένο για την κονσόλα.
  • Comment Link
   Mournblade
   Mournblade 08/06/2017 08:42:22
   "Tο προτείνω σε όλους εκείνους τους ευαίσθητους, τους ρομαντικούς gamers που θέλουν να ταξιδέψουν για πέντε - ίσως και λίγο παραπάνω - ώρες."

   Σαν εμένα δηλαδή..!
   Θα είναι λουκουμάκι για το Switch. Δειχνει πραγματικά υπέροχο, και το κομμάτι του soundtrack εξαιρετικό.
   Πλέον τέτοια παιχνίδια είναι όαση για την βιομηχανία.
  • Comment Link
   dmaravelis
   dmaravelis 08/06/2017 07:33:05
   Καλημέρα. Σε ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση. Είναι κάτι το όμορφο και ίσως η δυνατότητα να δουν και παίκτες στο pc πως μπορεί να ήταν το ICO ή το Journey.

   Καλή συνέχεια!!!
  • Comment Link
   Morpheas
   Morpheas 08/06/2017 07:21:47
   Τον Σακη ενθουσιασμενο βλεπω...
   ICO και Journey μοιαζει βλεπω...
   Να ασχοληθω καποια στιγμη με το παιχνιδι με βλεπω...