Rain World Review

 • Written by 
 • Read later

  Βάναυση αρμονία

  Κάποιος, κάπου, κάποτε, είπε ότι η φύση δεν δαμάζεται, παρά μόνο αν υποταχτείς σε αυτή. Βλέπεις…αν συνειδητοποιήσουμε τη φύση μας και τα όριά της, μόνο τότε μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας και να κατορθώσουμε πράγματα που φάνταζαν ακατόρθωτα. Άλλωστε η ισότητα δεν ήταν ποτέ φυσικός νόμος. Αντίθετα, η ιεράρχηση και η εξάρτηση κυριαρχούν στη φύση. Και αν θέλει κάποιος να τη δαμάσει, πρέπει να τη σεβαστεί. Να τη μάθει απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη. Αυτός χρειάζεται τους κανόνες της περισσότερο από τον καθένα. Το εάν αυτοί οι κανόνες είναι δίκαιοι ή άδικοι, εξαρτάται από τη σκοπιά του καθενός, και εφόσον είμαστε κομμάτι της,  ίσως κανείς να μην είναι κατάλληλος να τοποθετηθεί αντικειμενικά. Η αδικία του ενός, είναι η δικαιοσύνη του άλλου. Ο θάνατος του ενός, η επιβίωση του άλλου.

  Στο Rain World, όταν συνειδητοποίησα ότι είμαι ένα slugcat, ένα σαλιγγαρογατάκι, μικρό, λευκό και γλυκούλι, ενθουσιάστηκα. Βέβαια… προσγειώθηκα από το ροζ συννεφάκι μου όταν έμαθα ότι χωρίστηκα από την οικογένεια μου λόγω μιας καταιγίδας και βρέθηκα σε ένα ερημικό βιομηχανικό τοπίο γεμάτο περίεργα πλάσματα έτοιμα να με κατασπαράξουν. Το ένστικτο της επιβίωσης από τη μια και η ανάγκη να βρω την οικογένεια μου, αποτελούν τα μοναδικά κίνητρα να μην καταδεχτώ να γίνω τροφή κανενός σε αυτό το οικοσύστημα. Προχωράω...ξεγλιστράω από μια πράσινη σαύρα… τρέχω, μπαίνω στο τούνελ που με μεταφέρει σε άλλο μέρος, με ακολουθεί...με κυνηγάει ακόμη...έχει και άλλη σαύρα εδώ. Με μύρισε… Ωχ... σκαρφαλώνω όσο πιο ψηλά μπορώ σε έναν πάσσαλο. Νιώθω για λίγο ασφάλεια... αλλά με δυο σαύρες από κάτω να προσπαθούν να με φτάσουν δεν έχω τρόπο διαφυγής. Ξαφνικά, αρχίζουν τα τσακώνονται για το ποιά θα με καταβροχθίσει. Τώρα είναι η ευκαιρία μου! Αρχίζω να τρέχω προς το τούνελ όσο η μια σκοτώνει την άλλη, πριν με καταλάβουν και με κυνηγήσουν πάλι. Προχωράω… εντοπίζω κάτι νυχτερίδες που πετάνε ψηλά στο δωμάτιο. Πρέπει να βρω τρόπο να φτάσω εκεί ψηλά, να τις αρπάξω, και να πάω σε ένα ασφαλές μέρος να τις φάω. Τα κατάφερα. Έφαγα αυτές που πετούσαν πιο χαμηλά και δεν πρόλαβαν να φύγουν όσο πλησίαζα. Πρέπει να βρω κι άλλο φαγητό και ένα μέρος να πέσω σε χειμερία νάρκη πριν έρθει η βροχή και...πεθάνω.

  Ο κόσμος του Rain World είναι εκπληκτικός. Έχοντας ασχοληθεί με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παιχνιδιών στο ίδιο στυλ, μπορώ να πω ότι είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά και εντυπωσιακά παιχνίδια που έχω πιάσει στα χέρια μου. Τέτοια λεπτομέρεια, τέτοιους φωτισμούς δεν βρίσκεις εύκολα σε δισδιάστατο παιχνίδι με πιξελωτά γραφικά. Το κάθε μέρος ή δωμάτιο είναι γεμάτο με σημεία να σκαρφαλώσεις, τούνελ μέσα από τα οποία μπορείς να μεταφερθείς αλλού ή πιο ψηλά στο ίδιο μέρος, αντικείμενα να χρησιμοποιήσεις, ίσως φαγητό οποιασδήποτε μορφής, και καλοσχεδιασμένους εχθρούς. Ο χάρτης είναι τεράστιος, και οι βασικές περιοχές διαφέρουν μεταξύ τους, όλες όμως προσεγμένες στο σχεδιασμό και στην χρωματική τους παλέτα. Υπάρχει μια σκόρπια σαπίλα, μαυρίλα που λάτρεψα σε κάθε περιοχή. Το βασικό κοινό όλων των περιοχών, όμως, είναι η επικινδυνότητα.

  Παντού υπάρχουν διάφορα αρπακτικά έτοιμα να σε κατασπαράξουν. Η ποικιλία και τα είδη τους με ικανοποίησαν πλήρως. Υπάρχει διαφορετικότητα μεταξύ τους, με τον κάθε κυνηγό να διατηρεί ένα ολοκληρωτικά δικό του εντυπωσιακό στυλ. Έφτασα πολλές φορές στο σημείο να πιστεύω ότι πραγματικά όλα ήταν εναντίον μου. Και.. μέσα μου ένιωθα ότι μπορεί να μην έκανα λάθος. Δεν μπόρεσα πουθενά να νιώσω απόλυτη ασφάλεια αφού τα ζώα, άρα και το φαγητό, όμως και οι εχθροί, περνούν από τούνελ, όπως κι εγώ. Τη στιγμή που νόμιζα ότι ήμουν μόνη, εμφανίστηκε ένας εχθρός και ξεκίνησε να με κυνηγά. Σκαρφάλωσα κάπου ψηλά για να μην με φτάνει, και δευτερόλεπτα αργότερα έβλεπα ένα τεράστιο ιπτάμενο αρπακτικό να με κατασπαράζει. Από πλευράς gameplay και mechanics τα πράγματα είναι απλά. Το slugcat πρέπει να εξερευνήσει το χάρτη, να επιβιώσει από εχθρούς πετώντας τους καμιά φορά κάποια αντικείμενα, αλλά κυρίως τρέχοντας και ξεγλιστρώντας, καθώς και να βρει φαγητό. Βρίσκοντας φαγητό και έχοντας αρκετό, θα πρέπει να εντοπίσει ένα μέρος ασφαλές για να πέσει σε χειμερία νάρκη, πριν έρθει η βροχή και πεθάνει.

  Ένα από όλα όσα αγάπησα στο Rain World είναι οι πολλαπλοί κίνδυνοι. Τα αρπακτικά, η βροχή, η πείνα. Όλα μπορούν να σε σκοτώσουν. Η επιβίωση στο Rain World είναι μια συνιστώσα η οποία είχα την αίσθηση ότι καμιά φορά είναι, και καμιά φορά δεν είναι στα χέρια μου. Καταλαβαίνω ότι οι φορές που νιώθει κανείς ότι η επιβίωση δεν είναι στα χέρια του, μπορούν να είναι ενοχλητικές. Να βγαίνεις από ένα τούνελ και να πέφτεις κατευθείαν επάνω σε ένα αρπακτικό με αποτέλεσμα να πεθάνεις. Ή…ξαφνικά να μπουν 4-5 αρπακτικά στο δωμάτιο που είσαι και να μην έχεις τρόπο να φύγεις. Να έχεις βρει μέρος να πέσεις σε χειμερία νάρκη και να ψάχνεις κάτι..οτιδήποτε να λειτουργεί ως φαγητό…  και τελικά να πεθαίνεις  επειδή δεν  βρήκες ούτε ένα λουλουδάκι να φας. Έχω πολλά τέτοια παραδείγματα που με έκαναν να θέλω να σπάσω την οθόνη μου. Σε συνάρτηση με γεγονότα όπως το ότι το save γίνεται μόνο στα σημεία χειμερίας νάρκης, καθώς και ότι ξεκινώντας πάλι από εκεί οι εχθροί είναι σε τυχαία σημεία οπότε η δυσκολία και το άγχος για την επόμενη κίνηση δεν μειώνονται ποτέ, παραλίγο να χάσω πολλές φορές την ψυχραιμία μου.

  Δεν έχει pattern το Rain World. Δεν μπορείς να μάθεις που είναι οι εχθροί, και ποιος παραμονεύει να σε κομματιάσει. Δεν ξέρεις από πού θα έρθουν και πως θα κινηθούν. Αν σε εντοπίσουν, θα σε ακολουθήσουν ακόμη και σε άλλο δωμάτιο. Το ίδιο και το φαγητό σου. Μπορεί να έρθει από το πουθενά ή να φύγει μόλις πλησιάσεις. Όλα αυτά, δένουν το παιχνίδι τόσο ρεαλιστικά και ωμά που  δίνεται με τον καλύτερο κατά τη γνώμη μου τρόπο, η αίσθηση της συνέχειας της τροφικής αλυσίδας. Τα λάθη δεν συγχωρούνται όταν μιλάμε για επιβίωση. Δεν μπορώ να πω ότι το Rain World είναι εύκολο παιχνίδι. Έχει μια δυσκολία που κάποιες φορές τείνει στην αδικία. Αλλά παρουσιάζει τη φύση με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο που έχω δει. Και πρέπει να ομολογήσω ότι μου έδωσε να καταλάβω τη θέση μου στο παιχνίδι.

  Ως άνθρωπος η τροφική αλυσίδα δεν με απασχόλησε ιδιαιτέρως στο παρελθόν. Στα περισσότερα παιχνίδια βλέπω τέτοια ζητήματα με υπεροψία. Κάνω ότι θέλω και οι δυνατότητες μου αρκετές φορές είναι επάνω και από την ίδια τη φύση. Το Rain World με τον πιο βάναυσο, ωμό και απλούστατο τρόπο μου έδειξε τη θέση μου ως slugcat, και μου έδωσε κάποια εφόδια για να μπορώ να την υποστηρίξω. Το μέγεθος και η κατασκευή του slugcat το βοηθάει να πηδάει πιο μακριά, να ανεβαίνει και να προσκολλάται σε τοίχους για λίγο, καθώς και να μπορεί να σκαρφαλώνει σε λεπτούς πασσάλους. Αυτές τις δυνατότητες είχα. Και αυτές έπρεπε να χρησιμοποιήσω. Όλο το υπόλοιπο ήταν επάνω μου. Το πόσο έξυπνες, γρήγορες, υπομονετικές θα ήταν οι κινήσεις μου, ήταν δικό μου ζήτημα πια. Προσπαθούσα για το καλύτερο.

  Οι κινήσεις του slugcat όχι μόνο είναι σχεδιασμένες με βάση τη φύση του, αλλά και πολύ ρεαλιστικές. Μοιάζει πολύ ζωντανό. Μερικά λευκά pixel και 2 μαύρα μάτια με έκαναν να δεθώ συναισθηματικά, δίνοντας μια ρεαλιστικότητα που με έκανε να θέλω να φτάσω στο τέλος του παιχνιδιού. Μια ρεαλιστικότητα που με ενοχλούσε να βλέπω predators να με κατασπαράζουν. Θα ήταν μεγάλη κουβέντα να το βάλω δίπλα στον Trico από το Last Guardian, για αυτό το λόγο και θα πω μόνο πως τα αισθήματα μου είχαν καταπληκτική ομοιότητα. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η κινησιολογία όλων των πλασμάτων είναι εξαιρετική. Ο κάθε εχθρός έχει δικό του στυλ, το οποίο ταιριάζει με το είδος του. Οπτικά, είναι εντυπωσιακοί.

  Όμορφα animations που προσδίδουν ζωντάνια. Τίποτα δεν ήταν ξύλινο και κακοφτιαγμένο. Οι λεπτομέρειες του Rain world ήταν προσεγμένες σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, κάτι σπάνιο και δυσεύρετο σε indie παιχνίδια. Από τις λεπτομέρειες στα είδη φυτών και λουλουδιών, που έχει το καθένα διαφορετική χρήση και effect τα οποία ανακαλύπτονται εμπειρικά, μέχρι και λεπτομέρειες στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος που  δίνουν χαρακτήρα σε ολόκληρο το παιχνίδι. Το  ίδιο και ο ήχος. Όπου έπρεπε, όπως έπρεπε, όσο έπρεπε. Μετρημένος, χωρίς να τραβά την προσοχή, αλλά εκεί, για να συνοδεύει και να δίνει χρώμα.

  Μέσα στις διάφορες λεπτομέρειες που με έκαναν να  αγαπήσω το παιχνίδι, μου έμεινε ένα παράπονο. Πολλές φορές κρατούσα δυο διαφορετικά αντικείμενα στο χέρι. Ένα λουλούδι για φαγητό για παράδειγμα κι ένα spear που ίσως χρειαζόμουν. Ήταν πολύ εύκολο, και συνέβη πολλές φορές να θέλω να φάω, και τελικά να πετάξω το spear με αποτέλεσμα αργότερα που το χρειαζόμουν να ψάχνω να βρω άλλο. Γενικά, χαράμισα πολλές φορές αντικείμενα, χωρίς να το θέλω, κάτι που με εκνεύρισε και προσέθεσε δυσκολία στις ήδη αυστηρές, και βάρβαρες συνθήκες διαβίωσης μου. Πέρα από αυτό όμως το Rain World είναι ένα παιχνίδι που δεν λυπάται τον παίκτη. Και αυτό μου άρεσε πολύ. Η φύση δεν συγχωρεί. Αυτό, γίνεται κατανοητό από την πρώτη στιγμή. Μέσα σε έναν βρώμικο, αφιλόξενο κόσμο τρως  και τρώγεσαι. Εάν θες να βρεις την οικογένειά σου, αποδέξου το, και κάνε ότι μπορείς. Για αρχή…  BZ293-CG7KF-JWYW0 ίσως ένα redeem.

  Συνοψίζοντας...

  Μια προσεγμένη εμπειρία που δείχνει με τον πιο λιτό και παραστατικό τρόπο την βάρβαρη δικαιοσύνη της φύσης. Πέρα από μικρούτσικες τεχνικές λεπτομέρειες που μπορούν να χαλάσουν λίγο το κλίμα, το Rain World είναι ένας ρεαλιστικός τιμωρός.

  8
  Box Art
  Tested on : PC
  Developer : Videocult
  Publisher : Adult Swim Games
  Available for : PC, PS4
  Release date : Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017
  Βάσω Κοζαδίνου

  Βρείτε τη συντάκτρια: vasokozanidou@unboxholics | Facebook

  Latest Reviews
  Login to post comments
  Comments (27)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   Sadshadow
   Sadshadow 12/05/2017 15:11:50


   Το να λες ότι "όλοι παγκοσμιως" λένε πως είναι μέτριο, δεν είναι επιχείρημα πάντως.   χαχαχα, σοβαρά τώρα; Τι ορίζει την παγκόσμια αγορά; Στις ταινίες; στα παιχνίδια; στα αυτοκίνητα; στις ομάδες; ΠΑΝΤΟΥ; στις εκλογές; σε όλα. Ανθρωπε μου, αν ο 'μέσος όρος παγκοσμίως' δεν σου λέει κάτι, τι να λέμε τώρα....
   Δεν είδες τι έγινε με το mass effect; με το No man's sky; με το yookalili? 3 φρέσκα παραδείγματα. το να βάζεις 10 και 9 σε τέτοια παιχνίδια αποδεικνύει πως είσαι άπειρος και λειτουργείς με καρδούλες και συννεφάκια. χρειαζόμαστε περισσότερη προσοχή σε αυτά που λέμε Κάπτεν ζαράκι. όχι να ρίχνουμε το ζαράκι και ότι νούμερο φέρει ;)


   Μάλιστα, δηλαδή σύμφωνα με εσένα άμα κάποιος έχει το θράσος να έχει διαφορετική άποψη και επιχειρήματα από τον μέσο όρο σημαίνει αυτομάτως ότι δεν ξέρει τι του γίνετε....
   Και μάλιστα αυτό το λες για θέματα τέχνης...
   Ε αφού το λένε όλοι, ακόμα και ο Μπάμπης ο σουγιάς έτσι θα είναι..
   Ότι να ναι!
  • Comment Link
   blitzkrieg
   blitzkrieg 21/04/2017 13:54:31

   Υπάρχει λόγος που δεν πιάνουν τα mobile games τα παιδιά. ξέρεις πόσα 7-8-9 θα έπρεπε να βάλουν; σχεδόν όλα κανουν αυτό που θέλουν να κάνουν, και είναι 'indie'. δεν το βλέπετε όπως μερικοί από εμάς. Όχι μόνο εσείς, ΟΛΑ ΤΑ ελληνικά sites. ΟΛΑ.   Τα indie διαμαντακια ειναι επιπεδου mobile games . Μαλιστα τ ακουσαμε και αυτο .


   Έλα φίλε, πολύ το κουράσαμε για ένα παιχνίδι που όταν το παίξεις θα καταλάβεις πως είναι χάσιμο χρόνου
  • Comment Link
   MokilokD
   MokilokD 21/04/2017 00:21:32

   Υπάρχει λόγος που δεν πιάνουν τα mobile games τα παιδιά. ξέρεις πόσα 7-8-9 θα έπρεπε να βάλουν; σχεδόν όλα κανουν αυτό που θέλουν να κάνουν, και είναι 'indie'. δεν το βλέπετε όπως μερικοί από εμάς. Όχι μόνο εσείς, ΟΛΑ ΤΑ ελληνικά sites. ΟΛΑ.   Τα indie διαμαντακια ειναι επιπεδου mobile games . Μαλιστα τ ακουσαμε και αυτο .
  • Comment Link
   blitzkrieg
   blitzkrieg 20/04/2017 10:52:26

   Τα indie παιχνίδια δεν ειναι φτιαγμένα με την λογική των μεγάλων τίτλων (πολλές φορές στοχεύουν σε πολυ εξειδικευμένο κοινό ή μπορεί να έχουν εξτριμ κατευθύνσεις τόσο απο αισθητικής όσο και απο gameplay πλευράς). Μοιραία μπορεί να αγαπηθούν απο μερίδα κόσμου για τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν όπως ακριβώς μπορεί για τους ίδιους λόγους να τα αποδομήσει κάποιος πανεύκολα.

   Για κάποιον μπορεί το Titan Souls να θεωρείται 9αρι γιατί την βρίσκει με το μινιμαλ και δύσκολο gameplay, άλλος πάλι μπορεί να ισχυριστεί οτι ειναι οκταμπιτη αναχρονιστική μπούρδα. Το ίδιο και το Super Meat Boy, το Lone Survivor και τα λοιπά.
   Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, όλα ειναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων.

   Απο εκεί και πέρα αν ένα κείμενο εξηγεί επαρκώς το γιατί κατέληξε σε μια τελική βαθμολογία δεν νομίζω οτι πρέπει να πετροβολήσουμε τον συντάκτη εφόσον παραθέτει το σκεπτικό του. Δεν αναγκασε κανέναν υπό την απειλή kalashnikov να αγοράσει το παιχνίδι. Ένα review ειναι, και το ιντερνετ ειναι μια ατελείωτη πηγή ενημέρωσης απο όπου μπορεί κανείς να διαβάσει και να ενημερωθεί δωρεάν απο αυτούς που κρίνει καταλληλότερους. Προς τι τόση αγανάκτηση και υπέρ ανάλυση;


   Δεν διαφωνώ , όμως διάβασες άραγε και το 'συνοψίζοντας';;;;; Δεν είδα να αναφέρει κανένας οτι αλλιώς βαθμολογούν τα Indie και αλλιώς τα AAA. Ας καταργήσουν το βαθμό αν θέλουν να είναι σωστοί. δεν γίνεται ρε φίλε. Υπάρχει λόγος που δεν πιάνουν τα mobile games τα παιδιά. ξέρεις πόσα 7-8-9 θα έπρεπε να βάλουν; σχεδόν όλα κανουν αυτό που θέλουν να κάνουν, και είναι 'indie'. δεν το βλέπετε όπως μερικοί από εμάς. Όχι μόνο εσείς, ΟΛΑ ΤΑ ελληνικά sites. ΟΛΑ.
  • Comment Link
   Gunslinger
   Gunslinger 20/04/2017 10:12:02
   Τα indie παιχνίδια δεν ειναι φτιαγμένα με την λογική των μεγάλων τίτλων (πολλές φορές στοχεύουν σε πολυ εξειδικευμένο κοινό ή μπορεί να έχουν εξτριμ κατευθύνσεις τόσο απο αισθητικής όσο και απο gameplay πλευράς). Μοιραία μπορεί να αγαπηθούν απο μερίδα κόσμου για τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν όπως ακριβώς μπορεί για τους ίδιους λόγους να τα αποδομήσει κάποιος πανεύκολα.

   Για κάποιον μπορεί το Titan Souls να θεωρείται 9αρι γιατί την βρίσκει με το μινιμαλ και δύσκολο gameplay, άλλος πάλι μπορεί να ισχυριστεί οτι ειναι οκταμπιτη αναχρονιστική μπούρδα. Το ίδιο και το Super Meat Boy, το Lone Survivor και τα λοιπά.
   Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, όλα ειναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων.

   Απο εκεί και πέρα αν ένα κείμενο εξηγεί επαρκώς το γιατί κατέληξε σε μια τελική βαθμολογία δεν νομίζω οτι πρέπει να πετροβολήσουμε τον συντάκτη εφόσον παραθέτει το σκεπτικό του. Δεν αναγκασε κανέναν υπό την απειλή kalashnikov να αγοράσει το παιχνίδι. Ένα review ειναι, και το ιντερνετ ειναι μια ατελείωτη πηγή ενημέρωσης απο όπου μπορεί κανείς να διαβάσει και να ενημερωθεί δωρεάν απο αυτούς που κρίνει καταλληλότερους. Προς τι τόση αγανάκτηση και υπέρ ανάλυση;
  • Comment Link
   blitzkrieg
   blitzkrieg 20/04/2017 08:56:54

   Πολύ καλό το review Βάσω!! Με εψησες κι εμένα να τσεκαρω το παιχνίδι μιας και τέτοιου τύπου indie τιτλοι είναι αγάπη!   Φίλε @blitzkrieg άμα ήταν όλα τα reviews να τα κοιτάμε μόνο από νούμερα και τα υποτιθέμενα "μεγαλα" και "επαγγελματικά" site δεν θα γνωρίζαμε τι πραγματικά αξίζει να παίξουμε... Άνοιξε το μυαλό σου και βλέπε τι βίωσε ο καθένας από την εμπειρία του με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Επίσης είδα ότι αναφέρθηκες αρκετά στα bugs που έχουν κάποια παιχνίδια και πως γι αυτά είναι αδιανόητο να παίρνει το παιχνίδι 9-10/10. Πρέπει μάλλον να θυμηθείς τι πάει να πει indie τίτλος, όπου το indie ειναι συντόμευση για το indipendant (ανεξάρτητος) που σημαίνει ότι αυτά τα παιχνίδια δεν τα έκανε καμία CD project red, ούτε bioware, ούτε Bethesda ξέρω γω. Τα έκαναν μικρές ομαδουλες ατόμων που είχαν μεράκι να κάνουν ένα game. Τώρα το αν έχει κάποια προβληματακια το τελικό αποτέλεσμα πιστεύω πως είναι απόλυτα δικαιολογημένο... Αυτά είχα να πω.


   E ας μας πει τότε τι σημαίνει 9 στα 10. εγώ το παίρνω ως ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι που πρέπει να αγοραστεί. Είναι αυτό ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι που πρέπει να αγοραστεί; θα τρελαθούμε εντελώς; Το 7 στα 10 και λογική θα είχε, και ευκολότερα θα περνούσε το μήνυμα πως παιδιά μην τρέξετε ακόμα, ηρεμίστε. Όσοι υποστηρικτές τρέχετε να σώσετε τα comments, σκεφτείτε λίγο πριν το κάνετε. Ειδικά όσοι βλέπετε παντού εχθρούς ή βαλτούς από άλλα sites. είναι απλά λυπηρό. Και τα 3 sites (όσα είναι τέλος πάντων, 5- 10 -50;;; μην πείτε οτι είμαι από κανα μικρότερο, εγώ 3 διαβάζω). έξω υπάρχουν και συνυπάρχουν όλοι, εδώ τρώγεστε μεταξύ σας ακόμα για τα comments ενός άσχετου.
  • Comment Link
   Labrosviz
   Labrosviz 19/04/2017 23:51:38
   Πολυ καλό review!!!συνεχισε να γράφεις αυτα που νιώθεις σε καθε παιχνιδι και πως πέρασες τέτοια review θελω να διαβάζω...αληθινά ...και ας διαφωνώ μερικές φορες...
  • Comment Link
   LittleFridge
   LittleFridge 19/04/2017 18:53:16
   Πολύ καλό το review Βάσω!! Με εψησες κι εμένα να τσεκαρω το παιχνίδι μιας και τέτοιου τύπου indie τιτλοι είναι αγάπη!   Φίλε @blitzkrieg άμα ήταν όλα τα reviews να τα κοιτάμε μόνο από νούμερα και τα υποτιθέμενα "μεγαλα" και "επαγγελματικά" site δεν θα γνωρίζαμε τι πραγματικά αξίζει να παίξουμε... Άνοιξε το μυαλό σου και βλέπε τι βίωσε ο καθένας από την εμπειρία του με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Επίσης είδα ότι αναφέρθηκες αρκετά στα bugs που έχουν κάποια παιχνίδια και πως γι αυτά είναι αδιανόητο να παίρνει το παιχνίδι 9-10/10. Πρέπει μάλλον να θυμηθείς τι πάει να πει indie τίτλος, όπου το indie ειναι συντόμευση για το indipendant (ανεξάρτητος) που σημαίνει ότι αυτά τα παιχνίδια δεν τα έκανε καμία CD project red, ούτε bioware, ούτε Bethesda ξέρω γω. Τα έκαναν μικρές ομαδουλες ατόμων που είχαν μεράκι να κάνουν ένα game. Τώρα το αν έχει κάποια προβληματακια το τελικό αποτέλεσμα πιστεύω πως είναι απόλυτα δικαιολογημένο... Αυτά είχα να πω.
  • Comment Link
   NikeFerrari
   NikeFerrari 19/04/2017 17:17:11
   @blitzkrieg Χμμμ...

   Το "επιχείρημα" σου πιο κάτω που στηρίζεται σε συγκεκριμένες απόψεις ή βαθμολογίες συγκεκριμένων sites, δεν σε εξυπηρετεί ή ευνοεί όσο θα ήθελες ή νομίζεις. Δίνεις πανεύκολη πάσα να σε αντιπαραθέσει κάποιος αφοπλιστικά, βασιζόμενος στο ολοίδιο ακριβώς θέμα και πτυχή.

   God is a Geek
   40/100 Rain World
   65/100 The Last Guardian
   90/100 Watch Dogs 2

   IGN
   63/100 Rain World
   70/100 The Last Guardian
   85/100 Watch Dogs 2

   Επίσης,

   Rain World: Steam Rating by users: 9/10 - ‎328 reviews
   Rain World: Metacritic Rating by users: 8.5/10 - 18 reviews

   350 reviews απο χρήστες με μέσο όρο το 9, έναντι 15 reviews απο sites με μέσο όρο το 6. Ο καθένας ας κρίνει όπως και όσο του επιτρέπει η αντίληψη του ή δυστυχώς και όπως του συμφέρει.
  • Comment Link
   MokilokD
   MokilokD 19/04/2017 16:36:11
   @blitzkrieg
   Οι χρηστες του Steam σε διαψεύδουν ασχετουλη .
  • Comment Link
   TheEnthusiast
   TheEnthusiast 19/04/2017 16:16:24
   @blitzkrieg: Εβαλες sites τα οποια εβαλαν 9αρια στο Watch dogs 2 και εγραφαν οτι ειναι ενα απο τα πιο διασκεδαστικα παιχνιδια ολων των εποχων και θελεις να σε παρει καποιος σοβαρα? Δεν εχω να πω κατι αλλο μαζι σου. Πηγαινε και διαβαζε τα πληρωμενα reviews του ign και του gamespot... Ειναι πολλα τα λεφταααααααα Αρηηηηηηηηηη
  • Comment Link
   NikeFerrari
   NikeFerrari 19/04/2017 15:58:44
   Τα γούστα μας ταιριάζουν Βάσω στα ιδιαίτερα Indies, σε βαθμό που θα το βάλω στα πολύ υπόψη για PS4. Προέχουν δεκάδες άλλα φυσικά.

   Το ζουμί βρίσκεται στο ικανοποιητικό και ουσιαστικό σε περιεχόμενο κείμενο.
  • Comment Link
   blitzkrieg
   blitzkrieg 19/04/2017 14:03:31

   @blitzkrieg: Ποιο καλο παιδακι εισαι εσυ αραγε? Απο ποια νεκρη φωλια ερχεσαι? Οπως και να χει μιλησε με επιχειρηματα για το λογο που διαφωνεις γιατι με το "ολοι παγκοσμιως λενε οτι ειναι μετριο" εκτιθεσαι και εκθετεις και τα sites τα οποια υπερασπιζεσαι......


   God is a Geek 40 /100..

   Sadly, despite its pretty aesthetic, Rain World is a confusing and sluggish platformer that failed to give me any reason for what I was doing and just left me feeling bored and bewildered.

   Destructoid 50/100
   Rain World is sloppy, clunky platformer. It's a game of fumbling controls, arbitrary deaths, and tedious repetition. Why should I bother figuring out what all those twee little glyphs mean? Why should I devote dozens of hours to figuring out what spitting up one kind of plant might do in a specific situation when the controls can't even be bothered to feel consistent?

   GameSpot 50/100
   In Rain World, the spectre of failure, often caused by events you can't control, lingers heavily. It quickly drives home the point that you're a foreigner in a ruined land where anyone larger than you wants to eat you. Its stunningly detailed backgrounds and few rewarding gameplay opportunities are vastly outweighed by its platforming imperfections and hibernation mechanic, which makes little sense in its connection to accessing new areas. Oftentimes, the frustrations resulting from failure devolve into apathy, which is a wholly unfortunate outcome for a game that gives off a deceptively promising first impression.

   IGN 63/100
   Rain World is a maddening thing, because of quite how special it could have been. Beautiful environments, incredible animations and enticingly hazy mechanics are fantastic, but the sheer cruelty of how it’s pieced out to the player transcends challenge and becomes an unwanted trial.

  • Comment Link
   Moonpie
   Moonpie 19/04/2017 12:57:25
   Οι συγκρίσεις είναι περιττές πιστεύω. Η άποψη μου, και τα επιχειρήματα στα οποία την βασίζω είναι επάνω, σε ικανοποιητική έκταση και ανάλυση.
   Δεν γνωρίζω αγαπητέ blitzkrieg πόσο pro player είσαι και κατάφερες να το τερματίσεις σε 3-4 ωρίτσες, αλλά εμένα μου πήρε αρκετές παραπάνω.
   Για όποιον ενδιαφέρεται λοιπόν, θα το τοποθετούσα κοντά στις 9 με 10. Από εκεί και πέρα, μια γρήγορη αναζήτηση ( σε walkthrough για παράδειγμα ) θα βοηθήσει και τον πιο μπερδεμένο.
  • Comment Link
   ConstantinosRed
   ConstantinosRed 19/04/2017 12:24:08
   Τη επόμενη φορά παιδιά όταν θα γράψετε κάποιο review μπείτε metacritic δείτε τη γενική βαθμολογία εεε και γράψτε και 2-3 πράγματα που βλέπετε σε αρκετά reviews...Για να βλέπουμε και εμείς το μέσο όρο παγκοσμίως και τη μέση κοινή γνώμη..Σιγά..Ποιος νοιάζεται για τη γνώμη του κάθε reviewer...

  • Comment Link
   TheEnthusiast
   TheEnthusiast 19/04/2017 12:18:12
   @blitzkrieg: Ποιο καλο παιδακι εισαι εσυ αραγε? Απο ποια νεκρη φωλια ερχεσαι? Οπως και να χει μιλησε με επιχειρηματα για το λογο που διαφωνεις γιατι με το "ολοι παγκοσμιως λενε οτι ειναι μετριο" εκτιθεσαι και εκθετεις και τα sites τα οποια υπερασπιζεσαι......
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 19/04/2017 11:53:17

   @blitzkrieg Ο καθένας έχει την άποψή του και αν δεν μπορείς να το δεχτείς αυτό μάλλον δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε καν.Για τον καθένα έχουν διαφορετική βαρύτητα τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε τίτλου, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις...
   Και σου ξαναλεω, αν σε νοιάζει ΜΟΝΟ ο μέσος όρος, ΓΙΑΤΙ μπαίνεις να διαβάσεις ένα review?Για να δεις την άποψή κάποιου άλλου, που μπορεί και να είναι διαφορετική?Η για να διαβάσεις ξανά τα ίδια?Και όχι ο μέσος όρος παγκοσμίως δεν μου λέει κάτι.Αμα εμένα κάτι μου αρέσει δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι λέει "όλος ο άλλος κόσμος", δεν αλλάζω την άποψή μου σύμφωνα με την κοινή γνώμη...Και το ίδιο ισχύει για το review που έγραψε η Βάσω.Δηλαδη αν τελειώσε τον τιτλο και αυτό που της άφησε ήταν μία πάρα πολύ καλή εμπειρία, θα έπρεπε να αλλάξει την γνώμη της επειδει "ο μέσος όρος παγκοσμίως" έχει άλλη άποψη?Θέλω να μου απαντήσεις σε αυτό αν θες.Επισης, οπως εσύ φέρνεις παραδείγματα τύπου No Mans Sky και εγώ εξίσου εύκολα μπορώ να φέρω παράδειγμα τύπου The Last Guardian, όπου πολλοί "θαψανε" ένα αριστούργημα για βλακειουλες...


   Ε τώρα μπαίνεις στη διαδικασία να μου συγκρίνεις last guardian που χτυπάει στη νοσταλγία, στην 15ετή αναμονή και στο συναίσθημα με ένα indoπαίχνιδο ΤΙΓΚΑ στα προβλήματα; Μια εξελιγμένη Α.Ι που τρέχει 1.000.000 scripts ταυτόχρονα + το όραμα του δημιουργού δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτό εδώ το παιχνιδάκι φίλε μου.
   Εντάξει, καταλαβαίνω τι λές και πως το λες, όμως, αν εσύ μόνο δεν βλέπεις κάτι που βλέπουν όλοι οι άλλοι ίσως κάτι πάει στραβά με εσένα (τον reviewer δηλαδή λέω). Το παιχνίδι είναι προβληματικό, έχει προβληματικό χειρισμό, είναι ΜΟΝΟ 3-4 ωρίτσες και δεν έχει τίποτα που να το κάνει να ξεχωρίζει. Δεν είναι inside δηλαδή που είχε παρόμοια διάρκεια άλλα ΜΗΔΕΝΙΚΑ προβλήματα.
   όταν ένα παιχνίδι έχει προβλήματα δεν μπορεί να παίρνει ΑΡΙΣΤΑ. πότε θα το καταλάβουμε αυτό; σοβαρά τώρα!, πότε;


   Δεν συγκρίνω το The Last Guardian με το συγκεκριμένο παιχνίδι καταρχήν.Το έφερα ως παράδειγμα για το πώς η πλειοψηφία μπορεί να κάνει λάθος.Αυτο που θέλω να σου πω εγώ τελοσπαντων, είναι ότι ο καθενας μπορεί να βλέπει διαφορετικά το κάθε παιχνίδι/ταινία/βιβλίο κλπ.Και αφού η Βάσω έγραψε ολόκληρο κείμενο για τον τίτλο και λέει ότι της άφησε τόσο καλές εντυπώσεις, δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι έβαλε το 9 αδικα.Φανταζομαι πως κατι θα της έκανε το "κλικ" που λέμε, που μπορεί σε άλλους να μην το έκανε απλά!
  • Comment Link
   blitzkrieg
   blitzkrieg 19/04/2017 11:39:12

   @blitzkrieg Ο καθένας έχει την άποψή του και αν δεν μπορείς να το δεχτείς αυτό μάλλον δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε καν.Για τον καθένα έχουν διαφορετική βαρύτητα τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε τίτλου, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις...
   Και σου ξαναλεω, αν σε νοιάζει ΜΟΝΟ ο μέσος όρος, ΓΙΑΤΙ μπαίνεις να διαβάσεις ένα review?Για να δεις την άποψή κάποιου άλλου, που μπορεί και να είναι διαφορετική?Η για να διαβάσεις ξανά τα ίδια?Και όχι ο μέσος όρος παγκοσμίως δεν μου λέει κάτι.Αμα εμένα κάτι μου αρέσει δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι λέει "όλος ο άλλος κόσμος", δεν αλλάζω την άποψή μου σύμφωνα με την κοινή γνώμη...Και το ίδιο ισχύει για το review που έγραψε η Βάσω.Δηλαδη αν τελειώσε τον τιτλο και αυτό που της άφησε ήταν μία πάρα πολύ καλή εμπειρία, θα έπρεπε να αλλάξει την γνώμη της επειδει "ο μέσος όρος παγκοσμίως" έχει άλλη άποψη?Θέλω να μου απαντήσεις σε αυτό αν θες.Επισης, οπως εσύ φέρνεις παραδείγματα τύπου No Mans Sky και εγώ εξίσου εύκολα μπορώ να φέρω παράδειγμα τύπου The Last Guardian, όπου πολλοί "θαψανε" ένα αριστούργημα για βλακειουλες...


   Ε τώρα μπαίνεις στη διαδικασία να μου συγκρίνεις last guardian που χτυπάει στη νοσταλγία, στην 15ετή αναμονή και στο συναίσθημα με ένα indoπαίχνιδο ΤΙΓΚΑ στα προβλήματα; Μια εξελιγμένη Α.Ι που τρέχει 1.000.000 scripts ταυτόχρονα + το όραμα του δημιουργού δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτό εδώ το παιχνιδάκι φίλε μου.
   Εντάξει, καταλαβαίνω τι λές και πως το λες, όμως, αν εσύ μόνο δεν βλέπεις κάτι που βλέπουν όλοι οι άλλοι ίσως κάτι πάει στραβά με εσένα (τον reviewer δηλαδή λέω). Το παιχνίδι είναι προβληματικό, έχει προβληματικό χειρισμό, είναι ΜΟΝΟ 3-4 ωρίτσες και δεν έχει τίποτα που να το κάνει να ξεχωρίζει. Δεν είναι inside δηλαδή που είχε παρόμοια διάρκεια άλλα ΜΗΔΕΝΙΚΑ προβλήματα.
   όταν ένα παιχνίδι έχει προβλήματα δεν μπορεί να παίρνει ΑΡΙΣΤΑ. πότε θα το καταλάβουμε αυτό; σοβαρά τώρα!, πότε;
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 19/04/2017 11:18:33
   @blitzkrieg Ο καθένας έχει την άποψή του και αν δεν μπορείς να το δεχτείς αυτό μάλλον δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε καν.Για τον καθένα έχουν διαφορετική βαρύτητα τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε τίτλου, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις...
   Και σου ξαναλεω, αν σε νοιάζει ΜΟΝΟ ο μέσος όρος, ΓΙΑΤΙ μπαίνεις να διαβάσεις ένα review?Για να δεις την άποψή κάποιου άλλου, που μπορεί και να είναι διαφορετική?Η για να διαβάσεις ξανά τα ίδια?Και όχι ο μέσος όρος παγκοσμίως δεν μου λέει κάτι.Η καλυτερα, ο μεσος ορος δεν εχει παντα φικιο, οπως εχει αποδειχθει πολλες φορες...Αμα εμένα κάτι μου αρέσει δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι λέει "όλος ο άλλος κόσμος", δεν αλλάζω την άποψή μου σύμφωνα με την κοινή γνώμη...Και το ίδιο ισχύει για το review που έγραψε η Βάσω.Δηλαδη αν τελειώσε τον τιτλο και αυτό που της άφησε ήταν μία πάρα πολύ καλή εμπειρία, θα έπρεπε να αλλάξει την γνώμη της επειδει "ο μέσος όρος παγκοσμίως" έχει άλλη άποψη?Θέλω να μου απαντήσεις σε αυτό αν θες.Επισης, οπως εσύ φέρνεις παραδείγματα τύπου No Mans Sky και εγώ εξίσου εύκολα μπορώ να φέρω παράδειγμα τύπου The Last Guardian, όπου πολλοί "θαψανε" ένα αριστούργημα για βλακειουλες...
  • Comment Link
   blitzkrieg
   blitzkrieg 19/04/2017 10:46:10


   Το να λες ότι "όλοι παγκοσμιως" λένε πως είναι μέτριο, δεν είναι επιχείρημα πάντως.   χαχαχα, σοβαρά τώρα; Τι ορίζει την παγκόσμια αγορά; Στις ταινίες; στα παιχνίδια; στα αυτοκίνητα; στις ομάδες; ΠΑΝΤΟΥ; στις εκλογές; σε όλα. Ανθρωπε μου, αν ο 'μέσος όρος παγκοσμίως' δεν σου λέει κάτι, τι να λέμε τώρα....
   Δεν είδες τι έγινε με το mass effect; με το No man's sky; με το yookalili? 3 φρέσκα παραδείγματα. το να βάζεις 10 και 9 σε τέτοια παιχνίδια αποδεικνύει πως είσαι άπειρος και λειτουργείς με καρδούλες και συννεφάκια. χρειαζόμαστε περισσότερη προσοχή σε αυτά που λέμε Κάπτεν ζαράκι. όχι να ρίχνουμε το ζαράκι και ότι νούμερο φέρει ;)
  • Comment Link
   dmaravelis
   dmaravelis 19/04/2017 10:38:43
   Σε ευχαριστούμε πολύ!!!
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 19/04/2017 10:12:44

   χαχαχα, το παιχνίδι είναι απίστευτα μέτριο. Και δεν το λέω εγώ, άλλα όλοι παγκοσμίως. Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά συνέχεια βάζεις υψηλές βαθμολογίες σε 'παιχνιδάκια' γεμάτα από προβλήματα. απλώς κοίταξε το γιατί αρχίζει να γίνεται ενοχλητικό. Όπως είπα, το παιχνίδι είναι μέτριο στην καλύτερη περίπτωση, το έχω παίξει. με το ζόρι 7αράκι. Θέλω να σου ζητήσω να σταματήσεις να τα βλέπεις όλα τόσο ρομαντικά μέσα σε ροζ συννεφάκια και να κάνεις τη δουλειά σου αμερόληπτα. Αλλιώς πως θα αποκτήσεις εμπειρία;


   Άμα σε ένα review περιμένεις να διαβάσεις οπωσδήποτε την "γενική άποψη" γιατί να μπεις στον κόπο να το διαβάσεις?Το παιχνίδι δεν το έχω παίξει, οπότε δεν έχω άποψη στο αν αξίζει η όχι, όμως όταν η Βάσω σου παραθέτει την άποψή της χωρίς να έχει καν κάποιο "συμφέρον" από το να δώσει καλό review είναι επειδει όντως της άρεσε.Μπορεί να μην συμφωνείς και είναι δεκτό, όμως ο καθένας έχει την δική του άποψη όπως και να το κάνουμε...Το να λες ότι "όλοι παγκοσμιως" λένε πως είναι μέτριο, δεν είναι επιχείρημα πάντως.
  • Comment Link
   Progamer
   Progamer 19/04/2017 09:54:12

   χαχαχα, το παιχνίδι είναι απίστευτα μέτριο. Και δεν το λέω εγώ, άλλα όλοι παγκοσμίως. Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά συνέχεια βάζεις υψηλές βαθμολογίες σε 'παιχνιδάκια' γεμάτα από προβλήματα. απλώς κοίταξε το γιατί αρχίζει να γίνεται ενοχλητικό. Όπως είπα, το παιχνίδι είναι μέτριο στην καλύτερη περίπτωση, το έχω παίξει. με το ζόρι 7αράκι. Θέλω να σου ζητήσω να σταματήσεις να τα βλέπεις όλα τόσο ρομαντικά μέσα σε ροζ συννεφάκια και να κάνεις τη δουλειά σου αμερόληπτα. Αλλιώς πως θα αποκτήσεις εμπειρία;


   Ηρεμιστε λίγο. Όντος το παιχνίδι είναι μέτριο και τα κείμενα της κοπέλας πιο 'γουτσουγουτσου' αλλά μερικές φορές χρειάζεται και αυτή η γραφή. εμένα μου αρέσει αν και θα συμφωνήσω πως το παιχνίδι εδώ είναι ψιλομάπα. έχει και σκορ περίπου στο 6 στο ιντερνετλ
  • Comment Link
   blitzkrieg
   blitzkrieg 19/04/2017 09:48:56
   χαχαχα, το παιχνίδι είναι απίστευτα μέτριο. Και δεν το λέω εγώ, άλλα όλοι παγκοσμίως. Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά συνέχεια βάζεις υψηλές βαθμολογίες σε 'παιχνιδάκια' γεμάτα από προβλήματα. απλώς κοίταξε το γιατί αρχίζει να γίνεται ενοχλητικό. Όπως είπα, το παιχνίδι είναι μέτριο στην καλύτερη περίπτωση, το έχω παίξει. με το ζόρι 7αράκι. Θέλω να σου ζητήσω να σταματήσεις να τα βλέπεις όλα τόσο ρομαντικά μέσα σε ροζ συννεφάκια και να κάνεις τη δουλειά σου αμερόληπτα. Αλλιώς πως θα αποκτήσεις εμπειρία;
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 19/04/2017 09:40:02
   Βάσω βάζεις και άλλα έξοδα στον...indie προυπολογισμο τώρα XD Δεν το είχα καν υπόψην το συγκεκριμένο για να πω την αλήθεια, φαίνεται πολυ ωραιο!!!
  • Comment Link
   Gunslinger
   Gunslinger 19/04/2017 07:05:18
   Πρόκειται όντως για εξαιρετική περίπτωση. Άν δέν ήταν το Night in the Woods θα έλεγα οτι πρόκειται για το κορυφαίο indie παιχνίδι που βγήκε
   φέτος (στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έστω).
  • Comment Link
   Stratoulis
   Stratoulis 19/04/2017 04:07:35
   Πανέμορφο εικαστικό,θα το κοιτάξω το παιχνίδι κατά το καλοκαιράκι! Ωραίο Review Βάσω όπως πάντα.