Dishonored: Death of the Outsider Review

 • Written by 
 • Read later

  Το "σφηνάκι" της Arkane

  Πλέον, η Arkane Studios έχει ταυτιστεί με το άριστο level design και το «σκεπτόμενο» gameplay. Ο δημιουργός χτίζει τον κόσμο, αλλά ο παίκτης είναι ελεύθερος να ξετυλίξει την ιστορία του όπως ο ίδιος αποφασίζει, σύμφωνα με τις ορέξεις του και το πόσο μακριά φτάνει η φαντασία του. Βασισμένη στο χειρουργικά μελετημένο Dishonored 2, η Arkane δεν θα μπορούσε να αποτύχει. Αποφασισμένη να μας δώσει λίγη ακόμη δόση από το αγαπημένο franchise, μας μεταφέρει ξανά στην πόλη της Karnaca, στα παπούτσια της Billie Lurk. Ως υπενθύμιση, τη Billie Lurk (ή Meagan Foster) τη συναντάμε στο The Knife of Dunwall DLC του πρώτου Dishonored, αλλά και στο δεύτερο μέρος, ενώ πρόκειται για μία από τις στυγνότερες δολοφόνους του Dunwall. Πρώτο μέλημα της πρωταγωνίστριας είναι να βρει τον παλιό της μέντορα Daud ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος. Έπειτα, ο Daud έχοντας αρκετή οργή μέσα του για την κατάντια αυτού του κόσμου και τον πόνο που επικρατεί, αποφασίζει να μας αναθέσει την πιο επικίνδυνη δολοφονία που θα μπορούσε να σκεφτεί άνθρωπος. Να σκοτώσουμε ένα θεό τον οποίο θεωρεί υπαίτιο. Τον Outsider.

  Έτσι, λοιπόν, ξετυλίγονται οι πέντε αποστολές του παιχνιδιού, προετοιμάζοντας βήμα - βήμα την κάθε κίνηση μέχρι τον τελικό στόχο. Μαζεύοντας κάθε απαραίτητη πληροφορία για τον τρόπο που θα μπορούσε η Billie Lurk να βρει τον Outsider στο Void και να βάλει ένα τέλος στη μαγεία, στα cults, στην εγκληματικότητα και ό,τι άλλο κακό συμβαίνει σε αυτή την αρρωστημένη χώρα σύμφωνα με τον Daud. Φυσικά, η σημαντικότερη βοήθεια του παίκτη είναι οι υπερφυσικές του δυνάμεις. Αν και αυτή τη φορά είναι αρκετά περιορισμένες και χωρίς upgrades από skill trees, δε φαίνονται λειψές εφόσον όλες οι αποστολές είναι μελετημένες γύρω από τα τρία βασικά abilities.

  Το βασικότερο ability, όπως και στους παλαιότερους πρωταγωνιστές είναι το Displace, το οποίο κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά με το blink του Corvo. Το Semblance μας βοηθάει να κλέψουμε την εμφάνιση κάποιου λιπόθυμου ή νεκρού ανθρώπου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να περάσουμε απαρατήρητοι ανάμεσα από εχθρούς. Υπάρχει όμως ένα “catch”, τα μηχανήματα και οι συναγερμοί δεν ξεγελιόνται. Το τελευταίο και πολύ ιδιαίτερο ability είναι το Foresight, το οποίο παγώνει το χρόνο και μπορούμε να βγούμε από το σώμα της πρωταγωνίστριας και να εξερευνήσουμε τη γύρω περιοχή. Αυτό χρησιμεύει στο να βρίσκουμε κρυμμένα αντικείμενα όπως bonecharms, να μαρκάρουμε εχθρούς ώστε να ξέρουμε πάντοτε που βρίσκονται, αλλά και να μαρκάρουμε σημεία στα οποία μπορούμε αργότερα να μεταφερθούμε με το Semblance, όπου προηγουμένως δεν ήταν προσβάσιμα.

  Ως μία «έξτρα» και passive δυνατότητα, έχουμε κάτι που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα. Τα ποντίκια, ενώ στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς συμβόλιζαν την πανούκλα και τη βρωμιά, ενώ φρόντιζαν να φάνε κάθε θύμα που δεν είχαμε κρύψει, πλέον συμμαχούν έμμεσα μαζί μας. Η Billie μπορεί να ακούσει και να καταλάβει τους ψιθύρους τους, οι οποίοι προδίδουν διάφορα μυστικά όπως κρυφά μονοπάτια, αντικείμενα ή διάφορες άλλες πληροφορίες που βοηθούν τις αποστολές μας. Τέλος, μια ακόμα σημαντική αλλαγή στον τρόπο του gameplay είναι η διαχείριση των δυνάμεων σύμφωνα με το mana, το οποίο ξαναγεμίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξαλείφοντας εντελώς την ύπαρξη των mana elixirs. Σαφώς, υπάρχει και ο βασικός εξοπλισμός από lethal και non-lethal darts, χειροβομβίδες και άλλα καλούδια που χρησιμοποιούνται αναλόγως προσέγγισης.

  Η μόνη παραμετροποίηση που έχει μείνει ανέγγιχτη είναι τα bonecharms, με τα οποία τοποθετούμε σύμφωνα με τον τρόπο που επιλέγουμε να παίξουμε, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα του crafting. Τα runes, όπως είναι φυσικό, εφόσον δεν υπάρχουν παραδοσιακά upgrades στα abilities, λάμπουν δια της απουσίας τους, αλλά αυτό επιτρέπει στους πιο «βιαστικούς» παίκτες να αγνοήσουν εντελώς την εξερεύνηση στον αχανή κόσμο του Dishonored και να καταπιαστούν μόνο με τους σημαντικούς στόχους κάθε αποστολής. Τα side quests βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο υπό τη μορφή contracts, τα οποία είναι εντελώς προαιρετικά αλλά με καλές αμοιβές και πολύ ενδιαφέροντα για ακόμη μια φορά. Με αυτά, μπορεί το Dishonored: Death of the Outsider να αγγίξει και τις 12 ώρες, ενώ μόνο με τα main missions πέφτει περίπου στα μισά.

  Τα επίπεδα, είναι περιττό να ειπωθεί πως είναι προσεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Με εξαίρεση ένα μόνο χάρτη ο οποίος επαναλαμβάνεται από το Dishonored 2, λίγο αλλαγμένος και σε διαφορετική χρονική περίοδο, οι υπόλοιποι είναι εντελώς καινούριοι και άκρως εντυπωσιακοί. Όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι, μία είναι η αποστολή που ξεχωρίζει για το σχεδιασμό της και θα «παραμιλάει» ο κόσμος αργότερα. Χωρίς να δώσω πολλές πικάντικες λεπτομέρειες, όταν αποφασίσετε να «τρυπώσετε» στην τράπεζα, μην το βιαστείτε. Μελετήστε καλά το σχέδιό σας, προσπαθήστε για μια non-lethal προσέγγιση και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.

  Η ιστορία της Billie Lurk παρουσιάζει ενδιαφέρον αλλά δεν θα έλεγα πως είναι αξιομνημόνευτη. Όπως και στον προηγούμενο τίτλο, η Arkane έδωσε τεράστια βάση στο level design και άφησε το σενάριο ως μια συνοδεία στο όλο εγχείρημα. Έτσι και εδώ, ενώ ξεκινάει δυνατά και συνεχίζει πιο χλιαρά, μαθαίνουμε τον τρόπο που σκέφτεται η πρωταγωνίστρια, νοιαζόμαστε περισσότερο για το ποιόν της, αλλά δε φτάνει ποτέ στην κορύφωση. Ίσως πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως τα Dishonored πλέον είναι οι απόλυτες εμπειρίες stealth, έχοντας ως επίκεντρο την ελευθερία του παίκτη, αλλά κρατώντας μικρό καλάθι στο σενάριο.

  Οι αντίπαλοι δεν επιφυλάσσουν κάτι νέο, εφόσον επαναλαμβάνονται από το Dishonored 2, όμως η AI τους είναι καλύτερη από ποτέ, ειδικά στις μεγαλύτερες δυσκολίες. Μετά τον τερματισμό του πρώτου playthrough δίνεται η επιλογή του New Games Plus με μια άκρως ενδιαφέρουσα αλλαγή: Αντικαθιστώντας τις τρεις βασικές abilities της Lurk, με τα Blink, Dark Vision και Domino του Dishonored 2.

  Συνοψίζοντας...

  Το Dishonored: Death of the Outsider είναι ένα σφηνάκι…ή μάλλον μικρό ποτήρι κρασιού με μια δόση Dishonored. «Ζέχνει» Dishonored από την αρχή μέχρι το τέλος και συνεχίζει την παράδοση του αριστουργηματικού level design όπου έχει εδραιώσει τη σειρά. Δεν αρκείται μόνο σε αυτό, αλλά η μία από τις πέντε αποστολές του, είναι μια από τις καλύτερα σχεδιασμένες που έχουμε δει στο franchise, παρόλο που είναι «συμπυκνωμένο» σχεδόν σε όλα. Μπορεί να μην τσιγκουνεύεται στο μέγεθος των περιοχών, όμως έχουμε λιγότερα abilities και καθόλου skill trees, το οποίο δικαιολογείται απόλυτα από τη διάρκεια του παιχνιδιού και δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα ότι αυτό που έπαιξες ήταν κάτι λιγότερο από ένα πολύ καλό Dishonored.

  8
  Box Art
  Tested on : PC
  Developer : Arkane Studios
  Publisher : Bethesda Softworks
  Distributor : IGE
  Available for : PC, Xbox One, PS4
  Release date : Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017
  Μέμος Μπεγνής

  Βρείτε το συντάκτη: Facebook | memosbegnis@unboxholics.com

  Latest Reviews
  Login to post comments
  Comments (10)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   megathemiis
   megathemiis 12/10/2017 12:33:05
   Πρόσφατα αγόρασα το Dishonored 2. Πολύ σύντομα θα αγοραστεί και αυτό και θα παιχτούν το ένα μετά το άλλο.
   Συνεχίζει να μοιράζει πόνο η Arkane!
  • Comment Link
   NinoKunis
   NinoKunis 12/10/2017 12:22:31
   Ωραιο κειμενο. Ευχαριστουμε Μεμο!
  • Comment Link
   Spank
   Spank 11/10/2017 23:14:31
   Το τέλειωσα σήμερα , αρκετά καλό ειδικά για εμας που έχουμε παίξει και τα προηγούμενα, αλλα μικρό και νομίζω πως τελειώνει απότομα. Αξίζει πάντως η αγορά του πρέπει να το παίξουν ολοι , καλό ειναι ομως να εχεις παίξει και τα προηγούμενα
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 11/10/2017 20:16:11
   Παμε μωρη Arkane τρελα!!!Πολυ ωραιο review Μεμο!Τα Dishonored τα λατρευω υπερβολικα πολυ και το Death of the Outsider απλα δεν χανεται με τιποτα!Γουσταρω πολυ που εχει βγει και σε retail κιολας!Να δουμε φυσικα ποτε θα βρω την ευκαιρια να το παιξω...!
  • Comment Link
   manolinio7
   manolinio7 11/10/2017 20:14:49
   Oσοι παραπονιεστε (μαζι κι εγω) οτι η βιομηχανια των videogameς τα τελευταια χρονια τεινη επικινδυνα ολο και πιο πολυ στον online competitive τομεα (και τα microtransactions) αδιαφορωντας για τη προσθηκη single player story και συνηθως οταν βαζουν ενα τυπικο το κανουν για την ιστορια του πραγματος (απλα για να υπαρχει) για να ριχνει σταχτη στα ματια, τοτε κατι τετοια παιχνιδια σαν αυτο πρεπει να τα στηριζουμε και να μην χανονται στο καναβατσο.. Ναι δε λεω ωραιο το online σε πολλες κατηγοριες και πολλοι αγοραζουν το αγαπημενο τους παιχνιδι και η μονη τους επιλογη ειναι να μπουν κατευθειαν εκει αδιαφορωντας για οτιδηποτε αλλο περιεχει το παιχνιδι, αλλα θελω να πιστευω οτι υπαρχει εξισου μεγαλο κοινο που απλα θελει να απολαυσει ενα καλο, δημιουργικο με γεματο φαντασια single player story...
   το συγκεκριμενο δεν το πηρα ακομη αλλα τα αλλα 2 τα εχω λατρεψει και απλα εγραψα το παραπονο μου μιας και απ οτι βλεπω φαινεται αρκετα καλο,ανταξιο των αλλων 2 και σιγουρα θα τιμηθει με τη πρωτη ευκαιρια..
  • Comment Link
   The_monster
   The_monster 11/10/2017 17:21:11
   Κλασική ποιότητα η Arkane.Μόλις βρω την ευκαιρία θα το πάρω σίγουρα.
  • Comment Link
   NikeFerrari
   NikeFerrari 11/10/2017 17:09:56
   Χαίρομαι για το επίπεδο ικανοποίησης που προσφέρει.

   Δεν την φοβόμουν καθόλου την Arkane. Μετά το 1, τα 2 story dlcs του και το 2, εννοείται αυτό έγινε τυφλό retail preorder. Στήριξα την κυκλοφορία και τώρα μένει να την απολαύσω.
  • Comment Link
   SkykilleR21
   SkykilleR21 11/10/2017 17:00:05
   Παιζοντας το εδω και 2 μερες και πριν κανω το mission στην τραπεζα ηδη βρισκω το παιχνιδι εξαιρετικο. Το προτεινω με κλειστα ματια , δεν θα κλαιτε τα λεφτα σας , εδω μιλαμε για Arkane.
  • Comment Link
   quabakos
   quabakos 11/10/2017 13:30:25
   Χαιρετιζω λοιπον το dlc μιας απο τις σημαντικοτερες σειρες παιχνιδιων σε αυτη την γενια...
   Αδικημενη καταφορα απο πλευρας πωλησεων..η συμβολη της στο γιγνεσθαι του συγρονου gaming θα φανει το μελλον οταν και θα μνημονευται...
   Ανυπομονω να μου ερθει για να ξαναμπω στον κοσμο του εστω και για λιγο.
  • Comment Link
   Stormbringer
   Stormbringer 11/10/2017 13:10:59
   Με τα σφηνάκια κάνεις τα καλύτερα μεθύσια. Μεθυσμένος απο χαρά λοιπόν για την τελευταία (για κάμποσο καιρό λογικά) προσπάθεια αυτού του αριστουργηματικού studio στο σύμπαν του Dishonored που μας χάρισε απίστευτες στιγμές gaming νιρβάνας.
   Tα σέβη μου για ακόμα μία φορά Μέμο.