Knight Squad Review

We are the Knights who say 'Ni'

Το Knight Squad είναι ένα top down shooter που παίζεται από 1 έως 8 παίκτες. Τα πάντα διαδραματίζονται στο χώρο που εμφανίζεται στην οθόνη, με την έννοια πως δεν υπάρχει scrolling, δεν υπάρχει άλλος χώρος πέραν αυτού που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Κάθε παίκτης έχει ένα σημείο εκκίνησης και καλείται να φέρει εις πέρας το σκοπό του επιλεγμένου παιχνιδιού στον απαραίτητο χρόνο. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά modes, πάντοτε στα πλαίσια αυτών που έχουμε συνηθίσει από αντίστοιχα παιχνίδια τύπου Counterstrike ή Unreal Tournament. Έτσι, μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ άλλων τα Capture the Flag, Jaggernaut, Crystal Rush, Last Man Standing, Soccer και άλλα πολλά. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί τοπικά ή online, και αν δεν βρεθούν αντίπαλοι, τη δουλειά αναλαμβάνουν τα bots του. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της δυσκολίας της A.I καθώς και του χρόνου για κάθε πίστα. Στο χώρο θα βρούμε διάσπαρτα κάποια power ups τα οποία θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε ευκολότερα στο στόχο μας. Υπάρχουν έξυπνα όπλα, ή βοηθήματα άμυνας όπως ασπίδες άλλα και ενδιάμεσα power ups που αυξάνουν την ταχύτητα ή μας επιτρέπουν να κινηθούμε πάνω σε κάποιο άλογο. Κάθε ένα από αυτά έχει τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, οπότε θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο τι θα επιλέξουμε.  

Το gameplay είναι γρήγορο και διασκεδαστικό. Η παρουσία μας στην πίστα μπορεί να κρατήσει από 0.1 δευτερόλεπτα έως όσο μας επιτρέψει η στρατηγική και η τύχη. Σκοπός μας όπως είπαμε στις περισσότερες πίστες είναι να βγάλουμε από τη μέση όσους περισσότερους αντίπαλους μπορούμε.  Στο κομμάτι των γραφικών, μην περιμένετε κάτι ιδιαίτερο, μιας και τέτοιου είδους παιχνίδια (top down δηλαδή) δεν φημίζονται για τα γραφικά τους άλλα καθαρά για το gameplay κομμάτι τους. Τα γραφικά, παρόλο που είναι καλοδουλεμένα, δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο. Ο φρενήρης ρυθμός του παιχνιδιού είναι αυτός που το κάνει να ξεχωρίζει. Είναι από τα παιχνίδια που μπορεί να καταντήσουν αρκετά εθιστικά, ιδιαίτερα αν έχετε την κατάλληλη παρέα για να παίξετε.

Δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται, έτσι μόλις έφτασε στα χέρια μου ο τίτλος ήμουν αρκετά επιφυλακτικός έως θα έλεγα αρνητικός. Τα squad based παιχνίδια δεν είναι τα αγαπημένα μου και εκείνο το 'squad' στον τίτλο δεν έμοιαζε δελεαστικό. Όμως έχω να πω πως η προκατάληψή μου εξαφανίστηκε μόλις κατάλαβα περί τίνος πρόκειται. Ναι, ίσως απαιτεί καλή συνεργασία σε κάποιες από τις πίστες, όμως παραμένει διασκεδαστικό ακόμα κι αν χάσει η ομάδα σου. Το γρήγορο respawn και οι ευκαιρίες που σου δίνει να κάνεις catch up στο σκορ μέσα από τα όπλα το κάνουν να κινείται στα όρια του εκνευριστικού, όμως ποτέ δεν γίνεται. Παραμένει στο χώρο του 'διασκεδαστικού' ακόμα και μετά από αρκετή ώρα. 

Στο παιχνίδι υπάρχει ένα mode που λέγεται 'challenges'. Και είναι αυτό το κομμάτι που πάντοτε με ιντριγκάρει σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Τα Challenges του Knight Squad είναι πραγματικές προκλήσεις! Καταρχάς, πρέπει να τελειώσεις το ένα πριν σου ξεκλειδώσει το επόμενο, κάτι που μπορεί να σε κάνει να 'σκυλιάσεις' για να δεις τι σαδιστικό έχουν σκεφτεί οι σχεδιαστές παρακάτω. Ειλικρινά ούτε που κατάλαβα πως πέρασαν 3-4 ώρες πάνω σε αυτά. Είναι από εκείνα που δεν έχουν κανενός είδους βοήθεια ή tutorial. Τα πάντα σου δίνονται μέσα από τους μηχανισμούς. Πρέπει να βρεις τι πρέπει να κάνεις, και μόλις το βρεις πρέπει να έχεις αρκετή υπομονή ώστε να το κάνεις πράξη. Κάποια challenges είναι χωρισμένα σε 3 ή 4 διαφορετικές τακτικές, και πραγματικά είχα καιρό να νιώσω τόσο 'ξεχωριστός'. Τελειώνοντας τα δυσκολότερα από αυτά, νιώθεις πραγματικά πως έχεις καταφέρει κάτι. Και αυτό είναι που λείπει από τα περισσότερα σημερινά παιχνίδια, ακόμη και στο επίπεδο των 'indie games'. Το να βλέπεις το όνομά σου πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη, ακόμα κι αν γνωρίζεις πως θα κρατήσει για λίγο, είναι αρκετά ευχάριστο.

Συνήθως δεν έχω καλά λόγια να πω για τα deathmatch arenas μιας και αποτελούν την εύκολη λύση ώστε να προσελκύσουν κοινό και να βγάλουν χρήματα. Τα περισσότερα είναι επαναλαμβανόμενα και ρηχά και ετούτο εδώ δεν διαφέρει και πολύ. Έχει όμως μια ξεχωριστή αύρα. Για κάποιο περίεργο λόγο, μοιάζει περισσότερο διασκεδαστικό και ανάλαφρο από παρόμοιες κυκλοφορίες. Λίγο το διάσπαρτο χιούμορ στα ονόματα και τα animation των ηρώων, λίγο τα περίεργα όπλα, τα power ups και τα τρελά modes, το κάνουν να ξεχωρίζει. 

Προσωπικά θα ήθελα ένα δεύτερο κουμπί για να τρέχει ο χαρακτήρας ή να κάνει ένα απλό dash, καθώς και ένα πλήκτρο για κάποιο special ability μιας και τονίζεται η διαφορετικότητα των ηρώων μέσα από τα animations. Επίσης μιας και δεν πρόκειται για τίποτα το σπουδαίο, θα πρέπει να βελτιωθούν οι χρόνοι φορτώματος και το ενοχλητικό «3, 2, 1» πριν από κάθε offline challenge. Κατά τα άλλα κινείται σε ‘ασφαλή’ μονοπάτια που δεν αφήνουν και μεγάλο περιθώριο για να βρει κανείς τρανταχτά ‘λάθη’. Ως εκ τούτου είναι μια καλή αγορά θεωρώ, όμως σίγουρα μπορεί να πάρει βελτιώσεις στην επόμενη έκδοση.

Συνοψίζοντας : Έχουμε να κάνουμε με ένα γρήγορο και διασκεδαστικό arena deathmatch με αρκετά και ενδιαφέροντα modes όπως και 8 διαφορετικούς χαρακτήρες για να διαλέξουμε. Διαθέτει πάνω από 10 διαφορετικά όπλα, αρκετά power ups και τρία είδη παιξίματος (single player, co-op, multiplayer). Το κομμάτι των challenges θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον άλλα το πραγματικό πανηγύρι γίνεται στα online matches, ειδικά αν έχετε παρέα. Αναμένω βελτιώσεις στις επόμενες εκδόσεις του παιχνιδιού όμως σε γενικές γραμμές δεν απογοητεύει σε αυτό που προσφέρει.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Chainsawesome Games
Publisher : Chainsawesome Games
Available for : PC, Xbox One
Release date : 2015-11-16

3 comment(s)