Πότε και αν θα έρθει το Android 7.0 στη συσκευή σας

Το δράμα των αναβαθμίσεων στο Android
25 Αυγούστου 2016 08:22
Πότε και αν θα έρθει το Android 7.0 στη συσκευή σας

Η επόμενη έκδοση Android, το Nougat όπως το ονομάζει η Google, είναι εδώ. Το αν και πότε θα το πάρετε στο δικό σας τηλέφωνο βέβαια, είναι άλλη συζήτηση. Το περσινό Android 6.0 Marshmallow βρίσκεται μόλις στο 15.2% των συσκευών και αν βασιστούμε στα στατιστικά της Google, το Android Nougat θα γίνει η δημοφιλέστερη έκδοση του Android…το 2018.

Βέβαια η μεγάλη καθυστέρηση υιοθέτησης του νέου λογισμικού κάθε φορά δεν είναι εξαιτίας της Google αλλά περισσότερο εξαιτίας του συστήματος αναβάθμισης. Όταν διατίθεται η νέα έκδοση, πρέπει να ελεγχθεί από την Google, τον εκάστοτε κατασκευαστή και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για χιλιάδες διαφορετικά Android τηλέφωνα. Άρα τι ξέρουμε μέχρι τώρα για το Android Nougat; Σε αντίθεση με το Marshmallow, αυτή τη φορά οι κατασκευαστές δεν έσπευσαν να δώσουν χρονοδιαγράμματα με τις συσκευές που θα αναβαθμιστούν και πότε. Ας ξεκινήσουμε από τα σίγουρα, αν και αυτά που ξέρουμε επίσημα είναι ακόμα λίγα.

Η Google ξεκίνησε ήδη από τη Δευτέρα να αναβαθμίζει τα Nexus 6P και Nexus 5X με το Nexus 6 και το Nexus 9 να ακολουθούν σύντομα. Η πρώτη μη-Nexus συσκευή που θα αναβαθμιστεί θα είναι το LG V20 το οποίο θα παρουσιαστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η HTC έχει δηλώσει  πως τα HTC 10, HTC One A9 και HTC One M9 θα πάρουν την αναβάθμιση μέσα στο 2016. Η Sony έκανε παρόμοια ανακοίνωση και περιέλαβε τα  Xperia Z3+, Xperia Z4 Tablet, Xperia Z5, Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 Premium, Xperia X, Xperia XA, Xperia XA Ultra και Xperia X Performance προς αναβάθμιση, χωρίς όμως να προσδιορίσει το πότε και αφήνοντας έξω το δημοφιλές Xperia Z3.

Από κει και πέρα το χάος. Δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο και μπορούμε μόνο να βασιστούμε σε υποθέσεις από ότι μας έχει μάθει το παρελθόν, κοιτώντας την περσινή επίδοση των εταιριών με το Android 6.0 Marshmallow. Η Motorola μάλλον θα διαθέσει αρκετά  γρήγορα την αναβάθμιση για τα νεότερα μοντέλα της, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε, με τις πρώτες αναβαθμίσεις να αναμένονται τον Οκτώβριο του 2016. Η LG έχει επίσης καλό ιστορικό αναβάθμισης και το Nougat αναμένεται σύντομα για το LG G5, ίσως και το Δεκέμβριο του 2016. H Samsung μάλλον θα καθυστερήσει αν κρίνουμε από το Marshmallow του 2015 το οποίο ακόμα αναβαθμιζόταν μέχρι και το Μάρτιο του 2016. Μάλιστα, ακόμα και για τις ναυαρχίδες της τότε, τα Galaxy S6 και Note 5, η αναβάθμιση ήρθε 5 μήνες μετά, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016.

Η Sony μπορεί να έδωσε τη λίστα των προς αναβάθμιση συσκευών, αλλά αν βασιστούμε στο Marshmallow της Xperia Z5 σειράς, οι συσκευές της θα δεχτούν το Nougat το Μάρτιο του 2017. Από την Huawei αναμένουμε λογικά αναβάθμιση των P8 και P9 στα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017. Όσο για την OnePlus, δεδομένου ότι το Marshmallow έφτασε στο OnePlus 2 τον Ιούνιο του 2016, ίσως να μη δούμε το Nougat μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Η Xiaomi έχει ιστορικό καθυστερήσεων και προβλημάτων, αφού ενώ το Marshmallow ήταν στο τελικό στάδιο δοκιμών το Δεκέμβριο του 2015, τα Mi 4, Mi 3 και Mi Note είδαν την αναβάθμιση τον Απρίλιο. Αν αυτή τη φορά δεν υπάρξουν προβλήματα, μπορεί να δούμε τις πρώτες αναβαθμίσεις της Xiaomi τον Ιανουάριο, αλλιώς…

Θα ήθελα όσοι έχετε μοντέλο διετίας να μας πείτε στα σχόλια ποιο είναι αυτό κι αν πήρατε Marshmallow και πότε; Επίσης, δοκιμάστε να προβλέψετε πόσες συνολικά συσκευές (που ήδη κυκλοφορούν, όχι νέα μοντέλα) θα δεχτούν το Android 7.0 Nougat πριν να μας αφήσει το 2016.