Τα καλύτερα gaming trailers

Οι οικοδόμοι του hype
24 Αυγούστου 2016 09:11
Τα καλύτερα gaming trailers

Το trailer παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στην  προώθηση του εκάστοτε παιχνιδιού. Έχει τη δύναμη να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου ή να ανεβάσει στα ύψη το hype ενός εξαιρετικά αναμενόμενου τίτλου. Είναι η πρώτη επαφή των παικτών, καθώς και η προσπάθεια των studio μέσα από ένα video μερικών λεπτών να παρουσιάσουν δημόσια τη δουλειά τους, ώστε να βάλουν στο κλίμα τους θεατές και φυσικά να προσελκύσουν αγοραστές. Το πόσο βάρος δίνουν οι εταιρίες το έχουμε δει όχι μόνο από τα τεράστια ποσά που δαπανούνται στο κομμάτι του marketing, αλλά όπως είπαμε και σε ένα άλλο άρθρο έχουν στυλωθεί ολόκληρες επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλείστηκα με τη δημιουργία τρέιλερ. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται ποικίλουν ανάλογα με το είδος του τίτλου και το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Είτε προβάλουν το gameplay, είτε  το story, είτε ένα συνδυασμό αυτών των δυο, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: η πρόκληση συναισθήματος. Όταν όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με την ανάλογη μουσική και σκηνοθεσία, τότε το trailer ανεξάρτητα αν το παιχνίδι βγει καλό ή κακό, έχει εκπληρώσει τον στόχο του και θεωρώ πως είναι πετυχημένο όταν ύστερα από αρκετό καιρό μετά την προβολή του που έχει κάτσει η σκόνη του hype, το θυμόμαστε και το ξαναβλέπουμε προκειμένου να αναβιώσουμε εκείνη την ολιγόλεπτη ανατριχίλα. Παρακάτω θα παραθέσουμε μερικά τέτοια παραδείγματα περιμένοντας στα σχόλια τη γνώμη σας και τις δικές σας προτάσεις!

Assassin's Creed

Ανεξάρτητα αν είστε fan της σειράς ή όχι, σίγουρα δε μπορείτε να αρνηθείτε ότι γενικά η Ubisoft στα trailer το ‘χει. Το παρακάτω τρέιλερ του Assassin's Creed: Revelations, για μένα προσωπικά είναι το πιο αγαπημένο της σειράς απ’ όλα όσα έχω δει.  Παρόλα αυτά το custom trailer του Assassin's Creed 3 (πάνω στο οποίο έπεσα τυχαία), είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δύναμης που έχουν τα trailer όταν συνδυάζουν άψογα εικόνα και μουσική, να ξεγελάσουν τον θεατή και να κάνουν τη φαντασία του να ξεφύγει. Μπορεί το Assassin's Creed 3 να μην ήταν τόσο καλό παιχνίδι όσο τα υπόλοιπά της σειράς, όμως το trailer…τα σπάει.

Dark Souls

Αναμφισβήτητα τα τρέιλερ των Dark Souls μιλούν κατευθείαν στην καρδιά ενός fan της σειράς και διεγείρουν το ενδιαφέρον άλλων που δεν είναι. Αφού προκάλεσε δέος με το πρώτο trailer του Dark Souls φρόντισε με ένα ακόμα «Hardcore Trailer» να ξεκαθαρίσει με ειλικρίνεια ότι τα παιχνίδια τους δεν απευθύνονται σε όλους. Είτε γίνατε fan με το Demon Souls, είτε γνωρίσατε τη σειρά μετά, είτε ακόμα και να μην είστε καν fan, δεν μπορείτε να παραβλέψετε ότι τόσο τα παιχνίδια όσο και τα trailer παρακάτω ξεχειλίζουν από «επικότητα».    

Dead Island

Ένα τρανταχτό παράδειγμα παραπλάνησης ήταν το trailer του Dead Island πίσω στο 2011. Φαντάζομαι οι περισσότεροι θα θυμόσαστε τον πάταγο που είχε κάνει και σε τι επίπεδα είχε αφήσει τη φαντασία μας να καλπάζει, μόνο και μόνο για να γκρεμοτσακιστεί με την κυκλοφορία μερικούς μήνες αργότερα. Το παιχνίδι δεν ήταν τόσο κακό, ήταν απλά απογοητευτικό σε σχέση με αυτό που περιμέναμε και είχε αφήσει το τρέιλερ να εννοηθεί ότι θα είναι. Παρόλα αυτά όμως το trailer είναι από τα καλύτερα αυτής της θεματολογίας που έχουν κυκλοφορήσει, το οποίο όσες φορές και να δούμε, απολαμβάνουμε το ίδιο.

Deus Ex: Human Revolution

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας της σειράς Deus Ex στο προσκήνιο, η παρουσίαση του επερχόμενου Human Revolution στο παρακάτω τρέιλερ έκανε τον τίτλο τον πιο αναμενόμενο της χρονιάς. Το εκπληκτικό trailer με την επιβλητική φωνή του Elias Toufexis και την ασύγκριτη μουσική του Michael McCann, επαναπροσδιόρισε τον ορισμό «epic» όπως τον ξέραμε.

Dragon Age: Origins

Δεν θα περίμενε κανείς η Alternative rock να συνυπάρξει σε ένα τρέιλερ παιχνιδιού επικής κλίμακας  και θεματολογίας  όπως το Dragon Age Origins.  Όμως το «This is war» των 30 Seconds to Mars μας διέψευσε περίτρανα και δείχνει πως όταν η προσεκτική επιλογή σκηνών που γίνεται στην σκηνοθεσία, πατήσουν σωστά πάνω στη μουσική, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θαυματουργό.

Gears of War

Το Mad World του Garry Jules έχει χρησιμοποιηθεί  μυριάδες φορές και το έχουμε συναντήσει σε διάφορα video ποικίλης θεματολογίας στο YouTube. Σίγουρα όσοι δεν έχετε παίξει τα παιχνίδια Gears of War θα απορείτε πως γίνεται ένα τέτοιο κομμάτι να «κολλάει» σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Όμως στην πρώτη παρουσίαση του πρώτου Gears of War, οι δημιουργοί θέλοντας να προσελκύσουν και το κοινό που δεν αρέσκεται μόνο στο shooting, επέλεξαν να παρουσιάσουν ένα συναισθηματικό trailer στον κόσμο και πιστεύω ότι τα κατάφεραν περίφημα. Βλέπεις εκ πρώτης όψης μόνο συναισθηματικό δεν μπορείς να διανοηθείς ότι είναι το παιχνίδι. Όσοι όμως το έχετε παίξει, ξέρετε ότι αυτή η άποψη αποκρούεται. Προσωπικά μου αρέσει που στο ίδιο ύφος κινείται και το πρόσφατο trailer του Gears of War 4 «Tomorrow» με το «Sound of Silence» να παίζει πίσω. Μακάρι το παιχνίδι να έχει το feeling των προηγούμενων. Σαν τρέιλερ όμως είναι σίγουρα ότι καλύτερο είδα τελευταία.

God of War: Ascension

Μπορεί το prequel του God of War: Ascension ως παιχνίδι να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος του franchise, όμως αυτό το trailer πιστεύω ότι είναι το καλύτερο που έχει επιδείξει η σειρά από την γέννησή της. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα καταφέρνει σε συνδυασμό με την ονειρική φωνή της Ellie Goulding, να χτυπήσει νεύρο στον fan που γνωρίζει το παρελθόν του πρωταγωνιστή και να τραβήξει τα βλέμματα όλων. Φίλων ή όχι.

Halo

Η σειρά Halo αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία των video games. Δεν υπάρχουν πολλά να προσθέσουμε, έχουμε αναλύσει αρκετές φορές τους λόγους. Το παρακάτω trailer του Halo 3 για μένα προσωπικά αποτελεί τον βασιλιά των τρέιλερ. Από το πρώτο λεπτό που ακούγεται η πρώτη νότα του O'Donnell, ο τρόπος που εμφανίζεται ο ήρωας στην οθόνη, η πρώτη φράση της Cortana, μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε που κόβει την ανάσα, πραγματικά δεν θυμάμαι να έχω ανατριχιάσει τόσες πολλές ταυτόχρονα φορές σε άλλο trailer! Όσο για το «Delivery Hope» του Halo Reach το έχω ξαναπεί ότι για μένα ήταν  αδύνατον να με αφήσει ασυγκίνητο αυτό που έβλεπα. Αυτή η μελαγχολική του μελωδία με βασάνιζε για μέρες. Το συγκεκριμένο τρέιλερ ήταν αφορμή να αγοράσω το παιχνίδι και να γνωρίσω τον κόσμο του Halo, παρόλο που δε συνηθίζω να κάνω αγορά μόνο από ένα trailer.

Mass Effect

Πριν είπα ότι δεν θυμάμαι να έχω ανατριχιάσει τόσες πολλές φορές σε ένα τρέιλερ. Μόλις θυμήθηκα! Εξίσου ανατριχιαστικά ήταν τα trailers των Mass Effect 2 & 3. Πως λοιπόν γίνεται να δώσεις ακόμα πιο επική διάσταση σε ένα ήδη επικό παιχνίδι; Πολύ απλά όταν στα trailer χρησιμοποιείς την μουσική των Two Steps from Hell! Στη συνταγή αυτή προσθέτουμε και λίγο απ’ την φωνή του Martin Sheen κι’ έχουμε έτοιμη μια οπτικοακουστική πανδαισία επικότητας που προκαλεί παραλήρημα σε έναν fan όσο και την προσοχή σε έναν που δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Μεταξύ μας αποφεύγω να τα βλέπω γιατί είμαι ικανός να τα παρατήσω όλα τα άλλα και να ξαναρχίσω την τριλογία απ’ την αρχή (για δέκατη φορά).

Silent Hill

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το Silent Hill στην Ε3 του 1998 κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τι θα επακολουθούσε ένα χρόνο μετά που θα κυκλοφόρησε. Το πρώτο Silent Hill έκανε αίσθηση γιατί δεν είχαμε δει τίποτα παρόμοιο μέχρι τότε. Το trailer αυτό ήταν ο προάγγελος ενός από τις σημαντικότερες σειρές τρόμου που έμελε να γράψει ιστορία. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει σ’ αυτή τη πόλη. Μόνο ότι πρόκειται να μετατραπεί σε κόλαση! Αυτό που επίσης έμεινε απ’ το trailer ήταν η απίστευτη μουσική του. Θυμάμαι τότε που είχαμε φάει τον κόσμο για να βρούμε από ποιον είναι αυτή η μουσική. Βλέπετε τότε δεν ήταν όλα τόσο εύκολα όπως σήμερα για να βρούμε με ένα search την απάντηση. Ο Yamaoka ήρθε για να μείνει και να συμβαδίσει τη φήμη του μαζί με τη διασημότερη σειρά τρόμου. Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και στο trailer του Silent Hill 2. Παρόλο που τώρα γνωρίζαμε τι συμβαίνει στο Silent Hill, ο ήχος του «Promise» μαζί με την αινιγματική Μαρία θα ερχόντουσαν για να μας στοιχίσουν και να κάνουν την προσμονή μέχρι την κυκλοφορία αφόρητη. Πραγματικά δεν θυμάμαι πόσες φορές παίζει να το είχα δει και να το είχα δείξει ακόμα και σε άλλους που δεν είχαν επαφή με video games!

The Witcher 3: Wild Hunt

Το Witcher 3 είναι για μένα η προσωποποίηση της παροιμίας που λέει «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις» κι αυτό το λέω γιατί ήμουν σίγουρος πριν το παίξω ότι το Dragon Age ήταν η καλύτερη RPG σειρά που έχω παίξει. Όσο ζει κάποιος τελικά, μαθαίνει! Ήμουν δύσπιστος η αλήθεια είναι, γιατί το 2 δεν μπορώ να πω ότι με ξετρέλανε. Όμως εκτός απ’ τα καλά λόγια ανθρώπων που εμπιστεύομαι, μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα παρακάτω trailer. Το στοιχείο που μου κίνησε το ενδιαφέρον, είναι η παρουσίαση ενός πιο ανθρώπινου χαρακτήρα. Ναι μεν bad ass αλλά ανθρώπινου. Και έχω πει ξανά ότι για μένα επιτυχημένο ένα παιχνίδι ρόλων θεωρείται όταν αυτό έχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες και γίνεται σωστά η ανάπτυξη αυτών. Τα δυο συγκεκριμένα trailer παρακάτω συνδύασαν αρμονικά  αυτό ακριβώς που θέλει να δει ένας φίλος του genre. Μαζί με την υπέροχη μουσική του Marcin Przybyłowicz, δημιούργησαν ότι πιο επικό μπορούσαν να κάνουν για ένα ανάλογης ποιότητας παιχνίδι.

Εσάς ποια είναι τα αγαπημένα σας trailer; Συμφωνείτε με τα παραπάνω; Πείτε μας στα σχόλια!

Tags: