Easter Eggs - Μέρος 1ο

Το φετίχ των δημιουργών...
29 Απριλίου 2016 11:35
Easter Eggs - Μέρος 1ο

Σίγουρα έχετε ακούσει δεξιά κι αριστερά τον όρο Easter Egg που αφορά μυστικά, μηνύματα, χαρακτήρες ακόμα και ολόκληρα επίπεδα κρυμμένα μέσα στα παιχνίδια. Πως όμως ξεκίνησε όλο αυτό το «αστείο» των προγραμματιστών κι από πού προέρχεται; Τα Easter Eggs δεν είναι «προνόμιο» των video games καθώς έχουμε δει σε αρκετές ταινίες να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε μενού των DVDs. Ωστόσο το πρώτο Easter Egg εμφανίστηκε σε βιντεοπαιχνίδι το 1979 με το όνομα Adventure το οποίο εκδόθηκε από την Atari για το θρυλικό Atari 2600. Η πολιτική της Atari ήταν να μην αναφέρει τα ονόματα των δημιουργών (σας θυμίζει κάτι από σήμερα;). Έτσι ο προγραμματιστής του παιχνιδιού Warren Robinett προκειμένου να κερδίσει κάποια αναγνώριση για τη δουλειά του αποφάσισε να αναφέρει το όνομά του μέσα σε ένα πολύ καλά κρυμμένο επίπεδο του παιχνιδιού, τόσο καλά που ανακαλύφθηκε ένα χρόνο μετά!

Το υπόλοιπο προσωπικό της Atari το σύγκρινε με το Easter Egg Hunting. Ένα ξενικό Πασχαλινό έθιμο στο οποίο κρύβονται ζωγραφιστά αυγά με γλυκίσματα σε πολύ καλά κρυμμένα μέρη εντός κι εκτός σπιτιού. Όσο πιο δύσκολη είναι η εύρεσή τους, τόσο καλύτερη είναι και η ανταμοιβή των παιδιών που θα τα βρουν. Έτσι γεννήθηκε ο όρος Easter Egg που έμελε να εφαρμοστεί στα μελλοντικά παιχνίδια μέχρι σήμερα. Είναι ένα «παιχνίδι» των δημιουργών με τους παίκτες που τους προτρέπουν με αυτόν τον τρόπο να ανακαλύψουν κρυμμένα καλούδια τα οποία αναφέρονται σε οτιδήποτε έχει σχέση με το ίδιο το παιχνίδι, το studio, προηγούμενες δουλειές τους, ιστορικά γεγονότα συνυφασμένα με το παιχνίδι και γενικά μικρές ανταμοιβές για τους πιστούς gamers. Αργότερα βέβαια βγήκαν κι άλλα στη φόρα για παλαιότερους τίτλους που οι δημιουργοί έκρυβαν το όνομά τους μέσα στα παιχνίδια τους, αλλά η περίπτωση του Warren Robinett είναι η πιο ηχηρή και αυτή που καθιέρωσε τον όρο Easter Egg.  Ας δούμε λοιπόν μερικές τέτοιες περιπτώσεις.

The Last of Us

Στο The Last of Us υπάρχουν αρκετά Easter Eggs του studio πάνω σε δικά του παιχνίδια, όπως στο κατάστημα παιχνιδιών που βρίσκουμε αφίσες και επιτραπέζια παιχνίδια με τους Jak & Daxter όπως και με τον Nathan Drake απ’ το Uncharted. Στο DLC όμως «Left Behind» υπήρχε ένα σημείο που τα κορίτσια εισέρχονταν σε ένα χώρο με Arcades games, όπου εκεί υπήρχε ένα με το όνομα Jak X. Το γνωστό όχι και τόσο πετυχημένο racing της Naughty Dog, Jak X: Combat Racing που κυκλοφόρησε το 2005 στο PlayStation 2, βασισμένο στην πετυχημένη σειρά Jak & Daxter. Το αστείο της υπόθεσης ήταν ο αυτοσαρκασμός του studio διότι όταν το ανακάλυπτες κέρδιζες το trophy με τον τίτλο «Nobody's Perfect»

Portal

Το κέντρο της Aperture Science κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά. Οι επίμονοι όμως παίκτες του ιστορικού first person puzzler της Valve έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ένα απ’ τα καλύτερα! Στο Portal καθώς και στο διάδοχό του υπάρχουν αρκετά μυστικά κρησφύγετα, οι τοίχοι των οποίων είναι καλυμμένοι με παράξενα διαγράμματα και σημειώσεις για τα οποία υπεύθυνος είναι ο επιστήμονας Doug Rattman που παγιδεύτηκε στα υπόγεια του εργαστηρίου και οδηγήθηκε στην παράνοια. Ένα από τα μηνύματά του ήταν το γνωστό πλέον «The Cake is a Lie» και αναφέρεται στην επιβράβευση που υποσχόταν το κακόβουλο πρόγραμμα Glados σε αυτούς που θα έφερναν εις πέρας τα τεστ. Προφανώς ο Rattmam ποτέ δεν το πίστεψε. Η φράση αυτή έμελε να γίνει και το motto του παιχνιδιού.

Silent Hill 4: The Room

Στο Silent Hill 3 είδαμε για πρώτη φορά αυτά «γλυκά» λούτρινα κουνελάκια. Από τότε έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε μερικά από τα επόμενα παιχνίδια ως Easter Eggs. Ωστόσο  υπήρχε ένα συγκεκριμένο στο Silent Hill 4, που έκανε ότι τρίχα είχαμε πάνω μας να σηκωθεί! Κάθε φορά που ο πρωταγωνιστής Henry Townshend κρυφοκοιτούσε στην τρύπα του τοίχου το διπλανό δωμάτιο της Eileen Galvin, έβλεπε ένα τέτοιο λούτρινο κουνέλι να κάθεται πάνω στο κρεβάτι της Eileen. Όταν εκείνη αργότερα στο παιχνίδι εισήχθη στο νοσοκομείο και ξανακοιτούσαμε στην τρύπα αυτό κοιτούσε ευθέως την κάμερα δείχνοντας προς το μέρος μας!

Grand Theft Auto V

Όλοι στη δημοφιλή αυτή σειρά έχουν το αγαπημένο τους Easter Egg καθώς τα GTA βρίθουν από αυτά. Στο GTA V όμως το συγκεκριμένο έχει λίγο πιο δραματικό ύφος γιατί αναπαριστά το τραγικό φινάλε της ταινίας του Ridley Scott, Thelma and Louise. Έτσι αν μπείτε σε ένα ελικόπτερο και κατευθυνθείτε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία σε συγκεκριμένη ώρα θα δείτε το vintage αυτοκίνητο να κάνει τη μοιραία βουτιά απ’ τους βράχους!

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Ο Hideo Kojima γνωρίζουμε όλοι τι πειραχτήρι είναι και πόσο του αρέσει να τοποθετεί αστεία Easter Eggs στα παιχνίδια του. Στο 3 λίγο πριν την μάχη με τον ηλικιωμένο Sniper End, αν κάναμε save, γυρνούσαμε το ρολόι της κονσόλας μερικούς μήνες μετά και ξαναφορτώναμε το παιχνίδι από το save αυτό, ο End θα έχει πεθάνει από γηρατειά δείχνοντας διαφορετικό video στο τέλος!

Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα Easter Eggs σε διάφορα παιχνίδια και πολλοί περισσότεροι Easter Egg Hunters εκεί έξω απ’ όσο νομίζουμε! Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο Easter Egg που έχετε ακούσει ή ανακαλύψει; Πείτε μας στα σχόλια!

Πηγή: Wikipedia/ The Guardian