Όταν τα videogames εμπνέουν μουσικούς

Πέντε καλλιτέχνες που αγαπήθηκαν από τους gamers
05 Νοεμβρίου 2015 09:20
Όταν τα videogames εμπνέουν μουσικούς

Η μουσική παίζει σπουδαίο ρόλο στα παιχνίδια. Σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα υπόλοιπα (gameplay, σενάριο κλπ) είναι ικανή να απογειώσει και να προκαλέσει συναισθήματα, τα οποία θα αποτυπωθούν εντονότερα στο μυαλό και κυρίως στην καρδιά του παίκτη. Αναμφίβολα σκηνές από παιχνίδια όπως η στιγμή της αποθέωσης στο Journey με το ομώνυμο κομμάτι,  το κλείσιμο της τριλογίας του Mass Effect με το «An End Once And For All» ή η σκηνή της εισόδου του John Marston στο Μεξικό με το «Far Away» στο Red Dead Redemption, δεν θα ήταν ίδιες χωρίς τη δύναμη που τους έδωσε η μουσική στο background. Γιατί κακά τα ψέματα, τα λόγια πολλές φορές είναι φτωχά κι’ αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, η μουσική είναι ικανή από μόνη της να διηγηθεί μια ιστορία και τις περισσότερες μάλιστα φορές χωρίς καν λόγια. Είμαι σίγουρος πως αν φέρετε στο νου σας τους αγαπημένους σας τίτλους θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι απ’ όλους θυμόσαστε το μουσικό τους θέμα. Και είμαι επίσης σίγουρος πως αρκετοί από εσάς έχετε ήδη μια playlist σε κάποια συσκευή σας για να την έχετε μαζί σας. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι ή καλύτερα καλλιτέχνες, που δεν έμειναν απλά στο άκουσμα, αλλά εμπνεύστηκαν από τα themes των αγαπημένων τους video games και δημιούργησαν την δική τους εκδοχή, εμπλουτίζοντάς τα με φωνητικά ή δικές τους επιπλέον νότες και ανέβασαν την δουλειά τους στο YouTube, λαμβάνοντας εκατομμύρια views και αναγνώριση από τους απανταχού ανά τον κόσμο gamers και όχι μόνο. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν κάνει και καριέρα από αυτό τους το hobby, βγάζοντας άλμπουμ και δίνοντας συναυλίες. Οι παρακάτω πέντε καλλιτέχνες είναι αυτοί που έχω ξεχωρίσει.

Malukah

Η Malukah ή καλύτερα Judith de los Santos όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είναι μια Μεξικανή συνθέτης και τραγουδίστρια η οποία έγινε γνωστή όταν έκανε cover με την κιθάρα της το "The Dragonborn Comes" από το The Elder Scrolls V: Skyrim, που έγινε viral τον Νοέμβριο του 2011, κάνοντας στο προσωπικό της κανάλι μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 το ιλιγγιώδες νούμερο των 15 εκατομμυρίων προβολών! Η επιτυχία του κομματιού ήταν τόσο μεγάλη που το συμπεριέλαβε το IGN στο δικό του κανάλι, αποσπώντας  μέσα σε ένα μόλις μήνα 1.753.063 views κάνοντάς το τον Δεκέμβριο του 2011, το ενδέκατο πιο προβεβλημένο video στο YouΤube, ενώ μέχρι σήμερα μετράει πάνω από 11.7 εκατομμύρια επιπλέον προβολές. Αυτό ήταν μόνο η αρχή γιατί αργότερα μαζί με μια πλειάδα ακόμα κομματιών από δημοφιλή παιχνίδια, της εξασφάλισαν μια θέση στην U.S. video game industry καθώς το 2012 της ανατέθηκαν τα φωνητικά στο Call of Duty: Black Ops II, το 2013 στο The Banner Saga και το 2014 συνέθεσε και τραγούδησε τα bard songs του The Elders Scrolls Online.

Προσκλήθηκε από τον ίδιο τον Jeremy Soule –συνθέτη των Elders Scroll, Guild Wars, Neverwinter Nights και Dungeon Siege- να συμμετάσχει στη συναυλία "The Northerner”. Τραγούδησε ζωντανά το tribute κομμάτι της στο Halo “Frozen Sleep” στα πλαίσια του Halo Global Championships 2013, συνεργάστηκε σε project μαζί με τον Austin Wintory (Journey), ενώ το 2014 ήταν guest star performer στο Video Games Live E3 Concert, του οποίου παραγωγός ήταν ο βραβευμένος συνθέτης Jack Wall γνωστός για τη δουλειά του στα Mass Effect, Jade Empire και Splinter Cell. Εκτός από πολύ καλή συνθέτης η Malukah διαθέτει μια πραγματικά αγγελική φωνή που ταξιδεύει.

Taylor Davis

Η Taylor Davis είναι μια Αμερικανίδα βιολίστρια και συνθέτρια που έγινε γνωστή για τα cover της πάνω σε γνωστά video games και ταινίες που άρχισε να ανεβάζει στο κανάλι της στο YouTube το 2010. Η Taylor μάγεψε το κοινό, το οποίο την αγκάλιασε αμέσως λόγο της εκπληκτικής τεχνικής της που μπορεί να παρασύρει και τον πιο απαιτητικό ακροατή, αυξάνοντας ολοένα τις εγγραφές και τα views φτάνοντας συνολικά σήμερα τις 130 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 1 εκατομμύριο subscribers.

Έχει πάρει μέρος σε διάφορα event και συναυλίες ως καλεσμένη, όπως στην E3 Expo, BlizzCon concert, Comic Con, The Game Awards Show ενώ το 2015 την προσέλαβε ο συνθέτης του The Witcher 3: Wild Hunt's, Marcin Przybyłowicz, για να γράψει τα κομμάτια με βιολί του main theme του expansion Hearts Of Stone.

Lindsey Stirling

Η Lindsey είναι μια πολυτάλαντη καλλιτέχνης η οποία όπως λέει η ίδια, θέλησε το 2007 να δοκιμάσει την τύχη της συνδυάζοντας τα χόμπι της, τον χορό, να παίζει βιολί, να συνθέτει, να κάνει video editing να τραγουδά και να ντύνεται, να το ανεβάσει στο YouTube και να δει τι αποτέλεσμα θα έχει. Τελικά αποδείχτηκε πώς ήταν η πιο σωστή κίνηση που έκανε γιατί η καριέρα της εκτοξεύτηκε, πουλώντας μέχρι τον Αύγουστο του 2014, ένα εκατομμύριο singles, ενώ το κανάλι της έχει ξεπεράσει τους 7 εκατομμύρια subscribers με τα συνολικά views να έχουν φτάσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές.

Το πιο δημοφιλές ατομικό της βίντεο που αφορά video game είναι το Zelda Medley που κατάφερε από μόνο του να αποσπάσει 25 εκατομμύρια προβολές! Την επιτυχία της αυτή πρόσεξε και το Αμερικάνικο περιοδικό για επιχειρηματίες Forbes το οποίο την κατέταξε στου 30 πιο επιτυχημένους νέους κάτω των 30 ετών.  

Peter Hollens

Ο Peter Hollens είναι ένας Αμερικανός συνθέτης, τραγουδιστής, παραγωγός και συνιδρυτής του University of Oregon's a cappella group, το οποίο τμήμα το δημιούργησε αφού αποφοίτησε  στο ίδιο πανεπιστήμιο, αποκτώντας το Bachelor of Music in Vocal performance. Χαρακτηριστικό του Hollens είναι ότι τραγουδά σχεδόν εξολοκλήρου με ήχους από το στόμα, κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε προϋποθέτει άριστη φωνητική εκπαίδευση και πειθαρχία. Αυτή του την ιδιαιτερότητα την ανέβασε στο YouTube για πρώτη φορά το 2011 κάνοντας a cappella covers σε διάσημα video games και ταινίες.

Η φήμη του εξαπλώθηκε με ταχύτητα φωτός στο δημοφιλές μέσο και τράβηξε τα βλέμματα άλλων καλλιτεχνών όπως και στις τρεις παραπάνω, οι οποίες συνεργάστηκαν μαζί του σε videos και συναυλίες. Το κανάλι του στο YouTube τον Μάιο του 2015 ξεπέρασε τους 1 εκατομμύριο συνδρομητές και τα συνολικά του views έφτασαν τα 129 εκατομμύρια.  Αναρωτηθήκατε γιατί η μουσική του Assassin's Creed Syndicate ήταν τόσο καλή; Γιατί πολύ απλά πίσω της κρύβεται ο γνωστός συνθέτης Austin Wintory, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη μουσική του Journey. Ο ίδιος μάλιστα όπως θα δείτε και στο τέλος του παρακάτω video εκθειάζει τον Peter Hollens γι’ αυτή του τη μεταφορά.

John Dreamer

Ο John Dreamer είναι ένας αρκετά πιο νέος συνθέτης από τη Γερμανία, ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα στο YouTube ανεβάζοντας τις συνθέσεις του εμπνευσμένος από διάφορα θέματα παιχνιδιών. Αν και σχετικά πιο άπειρος από όλους τους παραπάνω, αρκετά του κομμάτια έχουν ήδη συμπεριληφθεί σε συλλογές που αφορούν το Epic Music Genre. Προσωπικά πιστεύω πως έχει όλα τα φόντα να κάνει μεγάλη επιτυχία στο μέλλον. Μπορείτε να κρίνετε και μόνοι σας νομίζω από τις παρακάτω δουλειές του.