Οι Βρετανοί δεν ξέρουν γιατί ψήφισαν Brexit

Τι λένε τα νούμερα της Google
25 Ιουνίου 2016 07:18
Οι Βρετανοί δεν ξέρουν γιατί ψήφισαν Brexit

Η Βρετανία γύρισε την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι Βρετανοί φαίνεται πως δεν ξέρουν ακριβώς τους λόγους. Τα νούμερα της Google είναι αποκαλυπτικά, αφού δείχνουν πως υπήρξε 250% αύξηση στο ερώτημα “τι γίνεται αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δύο ώρες αφού είχαν κλείσει οι κάλπες, υποδεικνύοντας ελλιπή ενημέρωση για το θέμα.

Η ψηφοφορία των Βρετανών για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι ένα σύνθετο και περίπλοκο πρόβλημα, βασίστηκε σε συγκεκριμένες απόψεις για συγκεκριμένα θέματα και όχι στο σύνολο του προβλήματος. Ίσως η απόφαση να είναι υπερβολικά περίπλοκη για το μέσο πολίτη, αφού οι ψηφοφόροι επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα προβλήματα, με το μεταναστευτικό να είναι ο κινητήριος μοχλός του Brexit.

Οι Google αναζητήσεις το μήνα πριν το Brexit φέρνουν τη μετανάστευση και το σύστημα υγείας στην κορυφή των ενδιαφερόντων των Βρετανών πολιτών. Το περίπλοκο θέμα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς δεν μπορούσε να απαντηθεί από τις αναζητήσεις των Βρετανών, οι οποίοι έψαχναν μία ευθεία απάντηση με τις ερωτήσεις “γιατί θα πρέπει να φύγουμε / μείνουμε στην Ε.Ε.” και “τι θα γίνει αν…” να είναι στην κορυφή των αναζητήσεων.

Παρόλα αυτά, το δημοψήφισμα έφερε το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Brexit να κατακτά το 51.9% των ψήφων, ενώ ψήφισε το 72.2% του πληθυσμού. Είναι η πρώτη φορά που χώρα εγκαταλείπει το Ευρωπαϊκό bloc και πλέον πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, τόσο η Μεγάλη Βρετανία, όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι επιπτώσεις από αυτό το “διαζύγιο” δε θα είναι άμεσα αντιληπτές.