Οδηγός αγοράς ποντικιού

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς
23 Σεπτεμβρίου 2015 22:21
Οδηγός αγοράς ποντικιού

Η αγορά ενός ποιοτικού ποντικιού εύκολα μπορεί να δικαιολογηθεί. Τα ποντίκια, στις περισσότερες περιπτώσεις, αφενός ξεκινούν από πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα υπόλοιπα περιφερειακά, -όπως τα πληκτρολόγια και οι οθόνες-, αλλά και αν το καλοσκεφτείτε κατά την ενασχόληση με τον υπολογιστή σας, σχεδόν πάντα χρησιμοποιείτε το ποντίκι. Έτσι, αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα νέο ποντίκι, παρακάτω θα βρείτε μια ανάλυση των κυριότερων χαρακτηριστικών που πρέπει να λάβετε υπόψιν.

Εργονομία και σχήμα

Ίσως ένα από το σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε σε ένα ποντίκι είναι το σχήμα του, το οποίο κατ’ επέκταση επηρεάζει και το πόσο εργονομικό είναι. Η εκτεταμένη και πολύωρη χρήση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να κουράσει τον καρπό του χεριού σας ή σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει και σε σημαντικά προβλήματα, όπως είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Για να αποφύγετε λοιπόν την κούραση και την ταλαιπωρία αυτή πρέπει να επιλέξετε ένα κατάλληλο ποντίκι.

Βέβαια το πόσο εργονομικό είναι ένα ποντίκι δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλό σχήμα, μέγεθος και εργονομικά χαρακτηριστικά έχει, αλλά και από το καλά ταιριάζει το ποντίκι με το χέρι σας. Γι’ αυτό το ιδανικό θα ήταν να δοκιμάσετε το ποντίκι που σας ενδιαφέρει πριν πάρετε την τελική απόφαση, ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι βολικό και άνετο για τα δικά σας χέρια. Ωστόσο, επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό κάθε φορά, παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές για το τι χαρακτηριστικά να αναζητήσετε, ανάλογα με τον τρόπο που σας βολεύει να κρατάτε το ποντίκι.

- Palm Grip: Με αυτήν την λαβή, αφήνετε σχεδόν ολόκληρη την παλάμη σας πάνω στην επιφάνεια του ποντικιού, ενώ η παλάμη είναι και αυτή που χρησιμοποιείτε κυρίως για να μετακινήσετε το ποντίκι. Ο συγκεκριμένος τρόπος δεν προσφέρει μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις, αλλά είναι ο πιο ξεκούραστος. Τα ποντίκια που ευνοούν αυτόν τον τρόπο χρήσης είναι συνήθως μεγαλύτερα, ενώ χαρακτηρίζονται από ένα μεγάλο εξόγκωμα στην μέση ή προς το τέλος τους, έτσι ώστε να ξεκουράζεται εκεί η παλάμη σας.

- Claw Grip: Η συγκεκριμένη λαβή παίρνει το όνομα της από την εμφάνιση που έχει το χέρι σας κατά την χρήση του ποντικιού με αυτόν τον τρόπο, καθώς όπως μπορείτε να δείτε και από την παρακάτω εικόνα, τα δάχτυλα παίρνουν τη μορφή μιας “δαγκάνας”. Όταν κρατάτε έτσι το ποντίκι πάλι ένα μέρος της παλάμης το ακουμπά, αλλά χρησιμοποιείτε κυρίως τον αντίχειρα και το μικρό σας δάχτυλο για να το μετακινήσετε, με σαφέστερα περισσότερη ακρίβεια από ότι με την προηγούμενη λαβή. Τα ποντίκια που ευνοούν αυτόν τον τρόπο χρήσης έχουν συνήθως μεγαλύτερο μήκος και λαστιχένιες επιφάνειες στο πλάι τους, ώστε να τα σηκώνετε και να τα μετακινείται με μεγαλύτερη ευκολία. Παρόλα αυτά σχεδόν όλα τα ποντίκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν δεν πληρούν τις δυο προαναφερθέντες προδιαγραφές.

- Fingertip Grip: Τέλος, με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείτε εξ’ ολοκλήρου τα δάχτυλα σας για να μετακινήσετε το ποντίκι, με την παλάμη να μένει αμέτοχη. Αυτός ο τρόπος προσφέρει την μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά είναι και ο πιο κουραστικός από όλους. Τα ποντίκια που προορίζονται για τέτοια χρήση είναι συνήθως μικρά και επίπεδα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι παραπάνω λαβές δεν αποτελούν κανόνες και κάποιος μπορεί να πιάνει το ποντίκι του με έναν συνδυασμό των παραπάνω τρόπων, ενώ πολλά ποντίκια είναι κατασκευασμένα για χρήση με περισσότερους από έναν τρόπους. Έτσι, δεν είναι παράξενο να σας βολεύει ένα ποντίκι που είναι για παράδειγμα σχεδιασμένο κυρίως για χρήστες που αγκαλιάζουν το ποντίκι με την παλάμη τους. Αξίζει να τονίσουμε ξανά πως ο καλύτερος τρόπος για να διαλέξετε το ιδανικό ποντίκι είναι το δοκιμάσετε σε κάποιο κατάστημα ή σε κάποιον φίλο ή γνωστό σας.

Αισθητήρας

Η ποιότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αισθητήρα καθορίζουν την ευαισθησία του ποντικού. Δηλαδή, το πόσο πρέπει να μετακινήσετε το ποντίκι για να κινηθεί ο κέρσορας στην οθόνη σας. Ένα ποντίκι με αισθητήρα υψηλής ευαισθησίας ή ευκρίνειας, μπορεί να καταχωρήσει ακόμη και τις μικρότερες κινήσεις, πράγμα που συμβάλει στο να υπάρχει η ακρίβεια που απαιτείται πολλές φορές στο gaming ή στην επεξεργασία εικόνων και βίντεο. Η ευαισθησία έχει ως μονάδα μέτρησης τα Dots Per Inch (DPI). Στις περισσότερες περιπτώσεις 1200 με 2000 DPI είναι αρκετά, ωστόσο σε πολύ μεγάλες αναλύσεις (π.χ. 4K) περισσότερα DPI ίσως είναι απαραίτητα για να μπορείτε να μετακινήσετε γρήγορα τον κέρσορα κατά μήκος της οθόνης.

Ασύρματη ή ενσύρματη σύνδεση;

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός ποντικιού είναι αν αυτό είναι ασύρματο ή ενσύρματο. Τα ασύρματα ποντίκια έχουν το πλεονέκτημα πως κρατούν το γραφείο σας καθαρό και κατά τη χρήση τους δεν αναγκάζεστε να “τραβάτε” μαζί σας κάποιο καλώδιο. Ωστόσο, στα αρνητικά των ασύρματων ποντικιών συγκαταλέγονται το αισθητό ορισμένες φορές lag και η ανάγκη να εφοδιάζεστε με νέες μπαταρίες ή να φορτίζετε αυτές που έχετε ήδη.

Από την άλλη, τα ενσύρματα ποντίκια δεν ταλαιπωρούνται από τέτοια προβλήματα, με το μόνο τους αρνητικό να είναι το “βάρος” του καλωδίου. Ορισμένα πιο ακριβά ποντίκια προσφέρουν την επιλογή ενός αποσπώμενου καλωδίου, το οποίο όταν αφαιρείται μετατρέπει το ποντίκι σε ασύρματο.

Επιπλέον Πλήκτρα

Τα επιπλέον πλήκτρα έχουν έναν πολύ απλό σκοπό και λόγο ύπαρξης. Όπως και στα πληκτρολόγια, έτσι και εδώ αποτελούν “κενά” κουμπιά, στα οποία μπορείτε να αναθέσετε εσείς όποια λειτουργία θέλετε. Για παράδειγμα, σε ένα FPS παιχνίδι μπορείτε να βάλετε τη ρίψη των χειροβομβίδων σε ένα από αυτά, ενώ, σε ένα MOBA τίτλο μπορείτε να αναθέσετε τη χρήση ενός ite. Τέλος, σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνων ή βίντεο μπορείτε να τοποθετήσετε κάποια συντόμευση για ταχύτερη πρόσβαση. Όπως καταλαβαίνετε τα επιπλέον πλήκτρα αποτελούν ένα ιδιαίτερα βολικό χαρακτηριστικό που αξίζει να αναζητήσετε, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σας.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά

Ορισμένα χαρακτηριστικά που αποτελούν ευπρόσδεκτα “bonus” είναι τα πλεκτά, επενδυμένα καλώδια που χαρίζουν κύρος και δε μπλέκονται τόσο εύκολα όσο τα συμβατικά καλώδια, καθώς και τα εφέ φωτισμού, τα οποία διαφέρουν ανα εταιρία και προϊόν

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στο polling rateΑν έχετε επενδύσει σε ένα ποντίκι υψηλής ευαισθησίας, τότε η προσαρμογή του polling rate είναι ένα έξυπνο κόλπο για να αξιοποιήσετε την επιπλέον ακρίβεια που παρέχει. Η εν λόγω ρύθμιση καθορίζει το πόσο συχνά το ποντίκι στέλνει πληροφορίες στον υπολογιστή σας. Το polling rate μετριέται σε Hertz (Hz) και ισοδυναμεί με χρονική καθυστέρηση (σε ms). Για παράδειγμα εάν η ρύθμιση έχει οριστεί στα 125Hz, ο δείκτης του ποντικιού μπορεί να ενημερώνεται μόνο κάθε 8 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Σε περιπτώσεις όπου το lag είναι κρίσιμο (για παράδειγμα στα παιχνίδια), είναι χρήσιμο να μειωθεί αυτή η τιμή σε όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι, στα 1000Hz η θέση του κέρσορα θα ενημερώνεται κάθε 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου. Το μόνο αρνητικό είναι πως οι μεγαλύτερες βαθμίδες αυτής της ρύθμισης απαιτούν και ελαφρώς περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από τον υπολογιστή σας.

 

Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι τομείς που πρέπει εστιάσετε την προσοχή σας, αν βρίσκεστε στη διαδικασία αγοράς για ένα νέο ποντίκι. Είτε αν θέλετε να αναβαθμίσετε τον ήδη υπάρχον εξοπλισμό σας, είτε αν τώρα στήνετε το setup σας, σίγουρα ένα ποιοτικό ποντίκι αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση. Πολύ σύντομα μπορείτε να περιμένετε και ένα αντίστοιχο άρθρο που θα αναφέρεται στα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ενός νέου ζευγαριού ακουστικών. Τέλος, στα σχόλια περιμένουμε και τις προτάσεις σας για άρθρα που θέλετε να δείτε μελλοντικά σχετικά με τον πλούσιο κόσμο των υπολογιστών και της τεχνολογίας.

Δείτε επίσης...